Copy
Skrivbrevet från Evas skrivskola, nr 1/2022
Läs i din webbläsare istället

Latinska uttryck i svensk text

Alla euro­peiska språk är på­verkade av latin, och även svenskan inne­håller många lånord, ut­tryck och ord­stammar med ur­sprung från romarnas språk. Men bör du an­vända dem eller hellre välja svenska uttryck?
 
Latin kallas ofta för ett dött språk, men även om det har tappat sin tidigare mycket starka ställ­ning lever det fortfarande kvar:
  • Alla euro­peiska språk an­vänder latinska lån­ord och uttryck.
  • Vi bildar fort­farande nya ord på latin­ska stammar.
  • Latin är offi­ciellt språk i Vatikan­staten.
  • I många länder under­visas skol­elever redan från tidig ålder i latin.  
En del av lånorden tänker vi knappast på som lånord längre, som navi­gera som kommer från latinets navi­gare. En del av lån­orden har inte ens kommit direkt från latinet utan genom ett annat euro­peiskt språk till svenskan.
 
Andra lånord är mer uppen­bart latin­ska, som juri­diska termer som culpa (i god tro) eller pro bono (till godo för sam­hället) eller ut­tryck som alter ego (andra jag) eller in ab­sur­dum (till det orim­liga). En del citat och ord­språk är också all­mänt spridda, som in vino veri­tas (i vinet sanning­en), carpe diem (fånga dagen) eller errare huma­nus est (det är mänsk­ligt att fela).
 
Men hur ska du tänka an­gående de latin­ska lån­ord och ut­tryck när du skriver en text? Ja, många av lån­orden kan du an­vända utan när­mare efter­tanke efter­som de är så väl eta­blerade och använda.
 
När det gäller de latin­ska ut­trycken kan du tänka att de är som andra typer av fasta ut­tryck, till exempel tale­sätt, lik­nel­ser eller ord­språk, och att du be­höver fun­dera en extra gång när du skriver för mot­tagare som inte har hunnit få så stort ord­förråd, som barn och ungdomar.
 
Däremot kanske du inte be­höver vara lika vak­sam om du skriver för mot­tagare med ett annat första­språk, åtmin­stone om de har ett annat euro­peiskt språk som sitt moders­mål. För då an­vänds antag­ligen ut­trycket även på deras språk.
 
De kanske till och med är mer vana vid de latin­ska ut­trycken, efter­som vi an­vänder jäm­förelse­vis lite latin i svenskan. I de roman­ska språken vars ur­sprung går till­baka till latinet an­vänds ut­trycken mer, och även i till exem­pel engel­ska – som dess­utom gärna an­vänder latin­ska för­kort­ningar som e.g. (exempli gratia) där vi skriver t.ex. eller p.m. (post meri­diem) för eftermiddag.
 
Dock kan man nog anta att latin­kunskaperna både i Sverige och i andra euro­peiska länder har kopp­ling till utbildnings­nivå och ord­förråd. Att an­vända latin kan vara ett sätt att visa hur bildad man är – men det är inte någon bra stra­tegi om du vill att texten du skriver ska bli läst och begripen.
 
Då är det bättre att skriva ord och ut­tryck som du tror att dina läsare förstår.

Veckans latinska uttryck

Den här veckan har jag dragit igång jul­kalenderns efter­följare: ett latinskt ut­tryck i veckan hela året fram till nästa jul­kalender i decem­ber. Jag tar upp ut­tryck som an­vänds mer eller mindre i svenskan och för­klarar dem. Ut­trycken pub­li­ceras på Insta­gram, Face­book och Linkedin
Veckans latin

Boktipset

Ordspråk från Evas skriv­skola på Instagram av Eva Sahlström
Förra året var det ord­språk som var veckans tema i mina sociala kanaler, och nu finns de sam­lade i en bok, som går bra att köpa i nät­bok­hand­larna eller på min kurs­portal Evas skriv­skola. Just nu får nya pre­nume­ranter av det här nyhets­brevet ett ex gratis, och du som redan pre­nume­rerar får naturligt­vis också det.
Gratis bok

Fasta uttryck på bloggen

På Evas språk­blogg har jag skrivit om latin­ska ut­tryck och fasta ut­tryck som idiom (tale­sätt), lik­nel­ser och ord­språk på svenska:
Fasta uttryck
Mejla gärna det här nyhets­brevet till någon du tror skulle tycka att det var intressant, eller dela det i sociala medier.
Mejla Mejla
Dela Dela
Twittra Twittra
Dela Dela
Copyright © 2022 Evas skrivskola, All rights reserved.

Om du har fått mejlet för att någon har delat det till dig kan du välja att pre­numerera.
Tidigare nyhets­brev hittar du i arkivet.

Jag som ger ut Skrivbrevet från Evas skriv­skola heter Eva Sahl­ström och är examinerad språk­råd­givare och jour­nalist. Jag skriver din text, granskar den eller coachar dig när du skriver. Läs mer om pro­fessionell text­hjälp på min webbplats, där du också får länkar till fler gratis skrivtips. För skrivkurser, gå till kurs­portalen Evas skriv­skola.
 
Min post­adress är:
Evas skrivskola Sorterargatan 12 Vällingby 162 50 Sweden
kontakt@evasskrivskola.se


Vill du göra för­änd­ringar i din prenumeration? Läs gärna min integritetspolicy först.
Här kan du upp­datera dina in­ställ­ningar eller av­sluta pre­numerationen


Email Marketing Powered by Mailchimp