Copy
Se nyhedsbrevet i din browser
Menighedsplejens tilbud til familier
Af koordinator Anne Louise Pedersen og præst Ane LaBranche

Roskilde Domsogns Menighedspleje har som formål at virke for diakoni i sognet. Diakoni er kirkens sociale arbejde, og vi har sorggrupper, besøgstjeneste, mentorordning, fællesspisning, udflugter og økonomisk hjælp og støtte til både enkeltpersoner og organisationer.
 
En del af menighedsplejens arbejde retter sig mod familier, især familier, hvor en forælder bor alene med et eller flere børn.
Når man er to voksne i en familie, er man to til at betale udgifterne. I Danmark er de dyreste udgifter boligudgifter: husleje, varme og el. Disse udgifter bliver ikke væsentligt mindre af, at man kun er én voksen i husstanden. Derfor er de fleste enlige spændt noget hårdere for end par. Derudover er der ensomheden ved hver dag at stå med det hele selv, eller ikke have råd til at deltage i sociale aktiviteter.
 
Man kan sige, at familier med kun en forsøger er vor tids enker og faderløse. Enkerne og de faderløse har helt tilbage fra de første kirker og menigheder været et særligt fokusområde for kristne. Desværre er Jesu favnende og tilgivende møde med mennesker flere gange i kirkehistorien blevet afløst af moralsk fordømmelse over mennesker, som ikke levede i en klassisk familiestruktur. Her har børn født uden for ægteskab, fraskilte og enlige kvinder været særlig hårdt ramt. De tider er gudskelov forbi, og nu ser vi i stedet en gruppe mennesker, som har særlig brug for omsorg og opmærksomhed. Vi ved fra undersøgelser, at ensomhed går i arv, og vi kan se, at mange enlige forsørgere også er ramt på økonomien. Derfor er det oplagt at lave aktiviteter for netop denne gruppe.
 
Menighedsplejen har både fællesspisning og ferieudflugter, ligesom vi har julehjælp og lysglobemidlerne, som gives til børn og unge, mest til konfirmationshjælp. Netop omkring højtiderne bliver det tydeligt, hvem der har socialt og økonomisk overskud, og hvem der ikke har. Det er vigtigt, at vi som kirke støtter op om de familier, som har svært ved at få råd til fest og gaver.
Ved fællesspisning gør vi meget ud af, at maden er rigtig god, ingen skal føle, at de spiser nådsensbrød, eller mødes af et ”Det må være godt nok til jer.” Både højtuddannede og ufaglærte kommer for et få en friaften i selskab med andre voksne – og finder med tiden sammen på kryds og tværs, så netværk skabes og man har nogen at spørge, hvor man ellers stod alene. Det er rart, at man ikke skal forklare sin civilstatus og det er rart, at tale med andre, der har samme livsvilkår. Det er også et frirum for børnene, her er nemlig plads til at lege og se far eller mor i et fællesskab med andre.
 
I ferierne laver vi udflugter for familierne. Alle børn kan så komme i skole eller børnehave og fortælle om en ferieoplevelse, de har haft med far eller mor. Udflugterne er til populære steder, så børnene oplever det samme som andre børn og kan dele erfaringer med deres kammerater, når de er tilbage i hverdagen.
 
Hvorfor skal menighedsplejen lave disse tilbud til familier med en forsørger, hvad har det med kirken at gøre, kunne man spørge?
Der er hverken bordbøn, bibellæsninger eller prædiken med i aktiviteterne. Vi tilbyder ikke aktiviteterne for at gøre deltagerne kristne. Vi har derimod en menighedspleje, som yder hjælp, fordi vi er kristne og fordi vi er kirke. Det at vise omsorg for medmennesket, især det trængte medmenneske er en del af at være kristen og være kirke.

Det gør også noget ved os som kirke, at vi forsøger at favne sognets trængte. Da bliver vi nemlig kirke, folkekirke for alle og ikke alene for dem, der har overskud til at møde op søndag kl. 10. Vi bliver kirke for forskellige familietyper og for de frivillige, som gerne vil bruge tiden på at gøre noget for andre. Deltagere i menighedsplejens aktiviteter gør vores kirke levende, favnende og mangfoldig. Vi bliver gennem diakonien en kirke, som lever og handler efter den kristne forkyndelse.

Læs nyhedsbrevet her

Raphaëlis-klubben 2022

Højt oppe under hvælvingerne i Roskilde Domkirke hænger kirkens klingende verdensarv: Raphaëlisorglet.
Det er nu 30 år siden, at det verdensberømte historiske orgel blev restaureret og bragt tilbage til sin oprindelige pragt. Lige siden har Domkirken haft sommerkoncerter hver torsdag aften i juli-juni-august.
 
Som noget nyt i 2022 spreder vi koncertrækken ud over hele året, så man kan komme til orgelkoncert den tredje onsdag i hver måned. Tidspunktet ændres også, så koncerterne nu ligger som fyraftenskoncerter kl. 17.00.
 
Onsdag den 19. januar tager vi hul på den nye koncertrække. Samtidig tager Domkirkens også et nyt, stort videoudstyr i brug, der betyder, at man på et stort lærred under orglet vil kunne se organisten spille. Raphaëlisorglet er ikke kun en fryd at se på afstand, det er også yderst spektakulært på tæt hold. Og det er altid spændende at se en organist spille på de mange tangenter for både hænder og fødder.
 
Professor Hans Fagius vil spille den første koncert i den nye koncertrække onsdag d. 19. januar kl. 17.00. Hans Fagius er et kendt navn i Danmark. I sin egenskab af professor ved musikkonservatoriet i København har han uddannet en hel generation af danske organister. Han er en fremragende formidler af orgelmusik og orgelkunst, og hans spil er betagende og forrygende virtuost.
 
Der er meget at glæde sig til, når vi tager fat på fyraftenskoncerter med Raphaëlisorglet med Hans Fagius ved tangenterne. Vel mødt til en helt ny orgelkoncertoplevelse onsdag den 19. januar kl. 17!
Der er entré på 50 kr, som købes ved indgangen.

Man kan også købe partoutkort til hele koncertrækken - 300 kr. for ti koncerter - og dermed blive medlem af Raphaëlis-klubben, hvor man samtidig får en bog om orglet.

Velkommen til bogsaloner i Domsognet

Fra januar til maj 2022 inviterer Domsognet hver måned til en bogsalon.

Alle er velkomne, uanset om man har læst månedens bog eller ej. Der er ingen forventninger om velovervejede eller velformulerede synspunkter, tværtimod er alle læseoplevelser lige spændende, og et rigtig godt udgangspunkt for en indholdsrig snak.

Alle bogsaloner afholdes i Konventgården fra kl. 19-21, og der serveres en kop kaffe og lidt sødt undervejs.

Bogsaloner indledes med et kort oplæg om bogen fra præsten, hvorefter deltagerne i grupper drøfter bogen, ofte ud fra spørgsmål, som præsten har delt ud.

Vær med til at dykke ned i gode bøger i godt og givende selskab!

Temaet for forårets bogsaloner er “Biblen i bøgerne”.

Tirsdag d. 18 januar kl. 19-21 v/domprovst Anne-Sophie Olander
Tarjei Vesaas: Is-slottet, Roskilde Bogcafe, 2019 (1963)

Is-slottet er en lille men ekstremt kraftfuld roman, mesterligt skrevet af den norske forfatter Tarjei Vesaas. Den fylder kun 207 små sider, men som en anmelder skrev efter genudgivelsen af romanen i 2019: ”Is-slottet er eksistentiel uhygge slebet i bjergkrystal – og det er fuldkommen overrumplende god litteratur”. Måden hvorpå forfatteren let og elegant lader fortællingen bevæge sig mellem det mystiske, det hverdagsagtige og det metafysiske er dragende, og selv efter sidste side er vendt, bliver den ligesom ved med at sidde i kroppen. Måske fordi romanen handler om sindets mørke grænseland, et sted de fleste af os kender til at være, om vi er unge eller gamle.

Romanen udkom første gang i 1963, allerede året efter, i 1964, modtog Vesaas Nordisk Råds Litteraturpris for romanen, og nu vil vi så, i 2022, læse og diskutere den ved årets første bogsalon, tirsdag den 18. januar. Glæd jer! 

Se kalenderen for 2022
Besøg os på Facebook
Send os en mail
Besøg vores hjemmeside
Instagram
Roskilde Domsogn
www.roskildedomkirke.dk
post@roskildedomkirke.dk


Domkirkestræde 10
4000 Roskilde
Tlf. 46 35 16 24


Afmeld nyhedsbrev    Ret dine oplysninger