Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

οπότε από φέτος θα υπάρχουν στον κόσμο μας ενήλικες που δεν είχαν γεννηθεί όταν η Ελλάδα κέρδισε το Euro

οκ

να το καταπιούμε κι αυτό. 

καλή χρονιά, λοιπόν, σας εύχομαι το 2022 να περάσετε την όμικρον εύκολα, άνετα και ανακουφιστικά, όπως σας αξίζει. Ακόμα, σας εύχομαι να κάνετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές, δεδομένων των συνθηκών και, βεβαίως, σας εύχομαι να βρείτε και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, μολονότι αυτή είναι μια ευχή κενή νοήματος. Τον έλεγχο στο σύμπαν μας έχουν αυτ@ που πατούν τα κουμπιά του simulation. Δεν έχει σημασία τι νομίζουμε ή τι ευχόμαστε εμείς, τα NPCs. 

αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να υποκρινόμαστε ότι ζούμε σε έναν κόσμο με κανόνες, δικαιοσύνη και νόημα και, ως εκ τούτου, τι καλύτερο να ξεκινήσει άλλη μια γυροβολιά γύρω από τον ήλιο με 22 λινξ προσεκτικά επιλεγμένα για να πατήσετε, να διαβάσετε και να ξεχαστείτε  

αφού σας βάλω εδώ πάλι το βίντεο με το πώς κρατάω σημειώσεις στα βιβλία από το προηγούμενο γράμμα, εκείνο με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σας (μετράει για λινκ νούμερο ένα), θα σας βάλω δυο βιβλία και μετά θα σας βάλω και τα υπόλοιπα δεκαεννέα. 

πάμε 

το βιβλίο του μήνα στο Bookworm

Το πρώτο βιβλίο που διαβάζουμε το 2022 στο Bookworm είναι το "Ταξιδεύοντας σε Ξένη Γη" του Ιρλανδού συγγραφέα Ντέιβιντ Παρκ. Είναι ένα σύντομο μυθιστόρημα, η υπόθεση του οποίου έχει να κάνει με την απώλεια, την οικογενειακή αγάπη, τη μοναξιά και το μοναδικό, μόνιμο φόβο που νιώθει κάθε γονιός από το δευτερόλεπτο που γίνει γονιός και για πάντα έκτοτε. Ό,τι πρέπει για γιορτινές χειμωνιάτικες ημέρες με την όμικρον να αλωνίζει. 

το βιβλίο της εβδομάδας

λευκοί ουρανοί
Αυτή την εβδομάδα διάβασα το "Under a White Sky" της Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ. Νόμιζα ότι θα ήταν ένα βιβλίο για την κλιματική αλλαγή (η Κόλμπερτ είναι από τις καλύτερες αρθρογράφους για το θέμα) αλλά δεν ήταν. Τα κεφάλαιά του περιγράφουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άνθρωποι προσπαθούν να εφαρμόσουν τεχνολογικές λύσεις επεμβαίνοντας το φυσικό περιβάλλον για να λύσουν προβλήματα που έχει δημιουργήσει η επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Από την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων και την εξαφάνιση ζωικών ειδών, μέχρι την απομάκρυνση ζωντανών οργανισμών που έχουν μπει σε ευάλωτα οικοσυστήματα και τα έχουν διαλύσει, κι από την βύθιση κατοικημένων περιοχών σε δέλτα ποταμών και παράκτιες περιοχές, μέχρι την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με διασπορά ουσιών στη στρατόσφαιρα, η παρουσίαση όλων αυτών των παρεμβάσεων σε κάνει να κουνάς το κεφάλι με συγκατάβαση, να συνειδητοποιείς ότι, αν και πανίσχυροι, έχουμε χάσει τον έλεγχο ως είδος, και δεν έχουμε και πολλές πιθανότητες να τον βρούμε -και να θες να ξαναδείς μία το "Don't Look Up" για να το επιβεβαιώσεις τελεσίδικα. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι η τελευταία από τις τεχνολογίες που αναφέρονται, αυτή που προτείνει να χύσουμε τρισεκατομμύρια μικροσωματίδια στη στρατόσφαιρα για να σταματήσουμε την αύξηση θερμοκρασίας της τροπόσφαιρας από κάτω,  θα οδηγήσει -αν τη δοκιμάσουμε- σε θεαματικά ηλιοβασιλέματα και θα αλλάξει το χρώμα του ουρανού σε όλο τον πλανήτη.
Από αυτό βγαίνει ο τίτλος του βιβλίου

τα υπόλοιπα λινξ


4. Όλα όσα ξέρουμε για τις δασικές πυρκαγιές είναι λάθος. Το 2021 στην Ελλάδα ζήσαμε τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα -την καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας. Δεν είναι εξαίρεση -σε όλο τον κόσμο οι δασικές πυρκαγιές είναι μεγαλύτερες, πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι στο παρελθόν. Η κλιματική αλλαγή είναι η σημαντικότερη αιτία γι' αυτό, αλλά όχι η μόνη. Πολύ σημαντικό ρόλο έχει παίξει και κάτι άλλο: ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις δασικές πυρκαγιές. Εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίζονται με άμεσα και ολοένα πιο έντονα μέτρα πυρόσβεσης -όποτε ανάβει φωτιά, κάθε χώρα ρίχνει ό,τι μέσα έχει για να τη σβήσει το συντομότερο δυνατό. Αυτό έχει περάσει ως μονόδρομος, ως απόλυτη αξία: η με κάθε τρόπο προστασία κάθε δέντρου, κάθε τελευταίου κλαδιού. Όπως εξηγεί και αυτό το άρθρο, αυτή η προσέγγιση έχει εμποδίσει μεγάλα τμήματα δασών από το να καούν φυσιολογικά, στην ώρα τους (δάση σε περιοχές όπως η δική μας ή η Καλιφόρνια χρειάζονται τη φωτιά για να αναπαραχθούν, είναι μέρος του φυσικού τους κύκλου), συσσωρεύοντας καύσιμη ύλη και εξασφαλίζοντας ότι οι επόμενες πυρκαγιές θα είναι πολύ πιο έντονες και μεγάλες από ό,τι θα ήταν αν δεν είχαμε κάνει τίποτε. Είναι δύσκολο να το χωνέψει αυτό κανείς. Αλλά είναι απαραίτητο να το λάβουμε υπόψιν, ειδικά όσο οι συνθήκες γίνονται όλο και περισσότερο ξηρές και θερμές. Σε κάποιες πιο προηγμένες χώρες, το έχουν καταλάβει και προσπαθούν να κάνουν κάτι. Τι είναι αυτό το κάτι; Να βάζουν φωτιές σε κάποια δάση. Ακούγεται εντελώς παράλογο, "χτυπάει" ενάντια σε ό,τι θεωρούμε σωστό (σχεδόν ιερό), αλλά είναι ο μόνος τρόπος. 

5. Θυμάστε το νεαρό πρωθυπουργό της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς; Είχε γίνει πρωθυπουργός στα 31, δηλαδή μόλις που είχε σταματήσει να αλλάζει δόντια. Στα 35 του, πλέον, τον ξέρασε το πολιτικό σύστημα μετά από κάποιες υποθέσεις διαφθοράς, οπότε χρειάστηκε να βρει δουλειά. Βρήκε σε ένα επενδυτικό fund της Σίλικον Βάλεϊ. Συγκεκριμένα, στο fund του ακραία libertarian δισεκατομμυριούχου Πίτερ Τιλ, αυτουνού που έκλεισε το Gawker, που έχει αγοράσει αχανείς εκτάσεις στη Νέα Ζηλανδία για να πάει αν/όταν καταστραφεί η ανθρωπότητα, που στήριζε τον Τραμπ και χρηματοδοτεί ακραίους Τραμπικούς υποψηφίους για θέσεις στη Γερουσία των ΗΠΑ, τη βιογραφία του οποίου έχει μεταφράσει στα ελληνικά, πολύ προτού συμβούν όλα αυτά, ο υπογράφων. Σύμφωνα με την άποψη ενός γνώστη, ο Τιλ ήταν η έμπνευση για τον αλλόκοτο δισεκατομμυριούχο στο "Don't Look Up". Οπότε αν δεν ξέρατε, τώρα ξέρετε τι μέρος του λόγου είναι αυτός ο Σεμπάστιαν Κουρτς. 

6. "Why bullshit rules in Brussels". Eύστοχο. 

7. Ο Πρόεδρος της Ονδούρας είναι πιθανότατα μεγαλέμπορος ναρκωτικών, λέει. Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στις πολύ προβληματικές χώρες της Κεντρικής Αμερικής με τις οποίες, επειδή ελέγχουν μεγάλο μέρος των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ, κανένας δεν ασχολείται. Καταρρέουν προς έναν ιδιαίτερα διεφθαρμένο απολυταρχισμό ανενόχλητες. 

8. Δεν ξέρω κανέναν άνθρωπο στον κόσμο που να αγαπά την Αθήνα περισσότερο από το Στάθη Καλύβα. Σε αυτό το άρθρο γράφει για μερικά παραγνωρισμένα χαρακτηριστικά της πόλης στην οποία ζω, η οποία ασφαλώς δεν είναι και τόσο χάλια όσο έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε. Σκεφτείτε, ας πούμε, το κύριο μήνυμα που υποστηρίζει στο άρθρο: ότι η Αθήνα δεν είναι μια παλιά πόλη, όπως η Ρώμη, αλλά μια σύγχρονη, που πρακτικά φτιάχτηκε για να γίνει η πρωτεύουσα ενός νέου κράτους από την αρχή. Αναφέρει και το παρεξηγημένο θέμα της αντιπαροχής που, όπως ασφαλώς ξέρετε εσείς, αναλύεται εκτενώς και με απλά λόγια από το Θωμά Μαλούτα στις "10 Μεταρρυθμίσεις"

9. Πώς να απομακρύνετε το παιδί απ' την οθόνη 🤣 

10. Πολλοί συνάνθρωποί μας μοιάζουν να μην έχουν καταλάβει πολύ καλά σε ποιο στάδιο της πανδημίας βρισκόμαστε, ποιο είναι το διακύβευμα, και τι είναι εφικτό ή ρεαλιστικό για να εξασφαλίσουν την προστασία τη δική τους και των ανθρώπων γύρω τους σήμερα. Είναι μεγάλο θέμα αυτό, γενικότερα, αλλά σε όλα τα διαφορετικά στάδια της κρίσης ως τώρα πολλοί και πολλές έδειξαν μια κάποια αδυναμία να αξιολογήσουν τον κίνδυνο και τις πιθανότητες και να συμπεριφερθούν ανάλογα. Γιατί γίνεται αυτό

11. Μια ωραία αναπαράσταση της πορείας μας ως ανθρωπότητα -και ως χώρα- τον 21ο αιώνα ⬇️

ανεβαίνοντας
12. Ξέρετε από παλιά τη στάση μου για τα χταπόδια. Εν τάχει, έχω σταματήσει να τρώω χταπόδια από τότε που έμαθα πόσο έξυπνα, έλλογα και εξελικτικά τέλεια όντα είναι. Αν είναι να σκοτώνουμε και να τρώμε χταπόδια, τότε θα ήταν απολύτως δικαιολογημένο να τρώμε και δελφίνια ή μαϊμούδες. Αυτή είναι η γνώμη μου, δεν είμαι ακτιβιστής πάνω στο θέμα ούτε προσπαθώ να πείσω κανέναν άλλο, αλλά τώρα κάτι νέο προκύπτει: μια ισπανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μονάδες στις οποίες θα εκτρέφει χταπόδια προς κατανάλωση, χταποδοκαλλιέργειες δηλαδή. Θα εκτρέφουν αυτά τα έλλογα όντα σε δεξαμενές-κλουβιά στην στεριά, για να τα σκοτώνουν για να τα φάτε. Πώς σας φαίνεται εσάς αυτό; 

13. Κάτι που δεν ήξερα και έμαθα αυτή την εβδομάδα: όλα τα μουσεία του κόσμου έχουν λίστα με προτεραιότητες για τα έργα που θα σώσουν πρώτα, αν συμβεί κάποια καταστροφή (τρομοκρατική επίθεση, φωτιά, πέσει μετεωρίτης κλπ). Κάτι άλλο που δεν ήξερα και έμαθα σε αυτό το άρθρο: τα μεγάλα βρετανικά μουσεία δεν έχουν ασφάλεια. Συμβόλαια με ασφαλιστικές εταιρείες για την ασφάλιση των έργων τους σε περίπτωση κλοπής ή φθοράς, εννοώ. Κανένα. Τίποτε. Ο λόγος είναι ότι ένα τέτοιο συμβόλαιο θα ήταν τόσο ακριβό (πώς κοστολογείς τα μάρμαρα της Ακρόπολης ή τη Στήλη της Ροζέτας;) που κανένας οργανισμός στον κόσμο δεν θα μπορούσε να πληρώνει τα ασφάλιστρα. 

14. Αυτή την εβδομάδα η νέα ταινία Σπάιντερμαν ξεπέρασε το $1 δισεκατομμύριο σε εισπράξεις παγκοσμίως -η πρώτη ταινία που το κατάφερε στα χρόνια της πανδημίας- και έγινε η πιο επιτυχημένη ταινία του 2021. Ξέρετε ποια είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη, με πάνω από $900 εκατομμύρια εισπράξεις παγκοσμίως; Μα φυσικά "Η Μάχη στη Λίμνη Τσανγτζίν". Τι εννοείτε, "τι είναι 'H μάχη στη λίμνη Τσανγκτζίν;" Ναι, ούτε εγώ το είχα ξανακούσει. Είναι, λοιπόν, η πιο ακριβή παραγωγή στην ιστορία του κινεζικού κινηματογράφου (κόστισε $200 εκ.), η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην ιστορία της Κίνας, η πιο επιτυχημένη μη-αγγλόφωνη ταινία όλων των εποχών και στη Δύση δεν την έχει πάρει χαμπάρι κανένας. Και είναι αυτό το μυστήριο αριστούργημα, ρωτάτε; Πρώτον, από ό,τι φαίνεται δεν είναι καθόλου αριστούργημα. Δεύτερον, πρόκειται για μια ταινία προπαγάνδας που έγινε κατά παραγγελία του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως μέρος των εορτασμών για τα 100 χρόνια του. Είναι ένα τρίωρο εθνικοπατριωτικό έπος, λέει, που αφηγείται την ιστορία ("ιστορία", λέμε τώρα) μιας μάχης του πολέμου της Κορέας, στην οποία οι γενναίοι Κινέζοι κέρδισαν τους πανίσχυρους Αμερικάνους. Η είδηση αυτή μας διδάσκει 1) πόσο μεγάλη είναι η Κίνα και η αγορά της και 2) πόσο λίγα ξέρουμε για τον υπόλοιπο κόσμο και τις πολιτισμικές του προσλαμβάνουσες. Κάτι που επίσης πολύς κόσμος δεν ξέρει: στον πόλεμο αυτό συμμετείχε και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της εκστρατευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Στείλαμε 1000 στρατιώτες και 7 αεροπλάνα C47 (οι "Ντακότες") που πολέμησαν σθεναρά. Χάσαμε 186 ανθρώπους και 4 από τις Ντακότες. Στη Νότια Κορέα σήμερα υπάρχει μνημείο που τιμά τους Έλληνες πεσόντες. Κατά μία έννοια, λοιπόν, στον κόσμο της "Μάχης στη Λίμνη Τσανγκτζίν", οι Έλληνες είναι οι κακοί. 

15. Το 2021 συνέχισαν να έρχονται μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πλέον πολλές εταιρείες άρχισαν να επενδύουν για να χτίσουν data centers στη χώρα μας και αυτό γενικά θεωρείται πολύ καλό πράγμα. Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας που ίσως δεν πρέπει να παραβλέπουμε: το θέμα της κατανάλωσης ενέργειας. Τα data centers καταναλώνουν πολλή ενέργεια και σε μια χώρα σαν τη δική μας, που θα κληθεί να κάνει μια δύσκολη ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια σε ένα περιβάλλον αβέβαιο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Ίσως όχι ακόμα. Αλλά το παράδειγμα της Ιρλανδίας έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Εκεί δεν έχουν ούτε ένα ούτε πέντε data centers αλλά εβδομήντα, τα οποία καταναλώνουν το 11% της ενέργειας που παράγεται στο νησί. Εμείς απέχουμε πολύ από τέτοια μεγέθη, αλλά είναι κάτι που αξίζει να σκεφτόμαστε, μεταξύ όλων των άλλων. 

16. Το 2021, επίσης, συνέχισε να βρίσκεται στο προσκήνιο το θέμα των pushbacks και του πώς μεταχειρίζονται τους πρόσφυγες τα κράτη της Ε.Ε. Φυσικά εδώ γίνεται μια συζήτηση για το τι κάνει (ή δεν κάνει) η Ελλάδα για το θέμα, αλλά δεν είναι μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα. Σε αυτό το άρθρο περιγράφεται γλαφυρά η στάση των ηγετών της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, και αποκαλύπτεται η ύπαρξη μιας φυλακής-κολαστήριο στη Λιβύη, η οποία φτιάχτηκε με ευρωπαϊκά λεφτά με σκοπό να κρατάνε εκεί πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ιταλία. Είναι μια μεγάλη ντροπή αυτό το θέμα, και κάποια στιγμή θα πρέπει να λυθεί. Όσο περνάει ο καιρός, οι δικαιολογίες από την ευρωπαϊκή πλευρά γίνονται όλο και πιο ισχνές και αξιοθρήνητες. 

17. Αυτό σας το έχω ξαναβάλει αλλά αξίζει να το επαναλάβουμε, καθώς μια νέα χρονιά αρχίζει: η γονιμότητα των ανδρών στις πλούσιες χώρες μειώνεται δραματικά. Όπως δείχνουν πολλαπλές μελέτες, τα τελευταία χρόνια η ποιότητα του σπέρματος πέφτει σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν. Σε μία από τις έρευνες στη Βοστόνη εξέτασαν 500 υποψήφιους δωρητές σπέρματος το 2013 και βρήκαν πως μόνο το 69% είχαν αρκετά γόνιμο σπέρμα. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ήταν 44%. Η αιτία λέγεται πως είναι κάποια πλαστικά που υπάρχουν σε αντικείμενα που έχουμε μέσα στο σπίτι, ή και η ρύπανση του αέρα. 

18. Ένα καταπληκτικό paper με εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα: ερευνητές μελέτησαν τη χρήση λέξεων σε βιβλία και τους ΝΥΤ από το 1850 μέχρι σήμερα, και παρατήρησαν ότι οι λέξεις και οι εκφράσεις που αναφέρονται περισσότερο στη λογική αυξάνονταν έναντι λέξεων και εκφράσεων που αναφέρονταν περισσότερο στο συναίσθημα λίγο-πολύ σταθερά από το 1850 μέχρι περίπου τη δεκαετία του 1980. Μετά, όμως, η τάση αντιστράφηκε και έκτοτε το συναίσθημα άρχισε να επιστρέφει στο γραπτό λόγο. 

19. Το 2021, δε, στείλαμε (εμείς, οι άνθρωποι) στο διάστημα κάτι πλούσιους τουρίστες, αλλά στείλαμε και ένα απίστευτα πολύπλοκο τηλεσκόπιο, το οποίο θα προσπαθήσει να βρει εξωπλανήτες και να δει τις εσχατιές του σύμπαντος, πιο μακριά από ό,τι έχουμε κοιτάξει ως τώρα. Σας έχω ξαναγράψει για το James Web Space Telescope, αλλά εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα κάνει ακριβώς, και γιατί έχει τόση σημασία. 

20. Πριν από λίγες ημέρες στο Ντένβερ του Κολοράντο ένας άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε πέντε ανθρώπους στο 470ο τέτοιο συμβάν για φέτος στις ΗΠΑ. Ναι, έγραψα 470ο, όχι 47ο. Τετρακόσια εβδομήντα. Ο δολοφόνος αυτή τη φορά ήταν ένας 47χρονος ακροδεξιός που έγραφε μισογυνικά μυθιστορήματα στα οποία αδύναμες γυναίκες υποτάσσονταν πειθήνια σε πανίσχυρα alpha males. Τελικά η αστυνομία τον εντόπισε και μετά από ανταλλαγή πυρών τον σκότωσαν. Λεπτομέρεια: τον σκότωσε μια γυναίκα, η αστυνομικός Άσλεϊ Φέρις, που τον εξουδετέρωσε ενώ την είχε τραυματίσει στην κοιλιά. Η αστυνομικός νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. 

21. Γιατί μερικοί άνθρωποι ζουν περιστοιχισμένοι από βιβλία; Γιατί δεν μπορούν να τα αποχωριστούν; Αυτό το άρθρο προσπαθεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, λες και χρειαζόμασταν άρθρα για να τη μάθουμε. Τέλος πάντων, εδώ έμαθα τουλάχιστο κι έναν καινούργιο όρο: "book-wrapt". Αυτό είμαστε. Book-wrapt. 

22. Τέλος, καθώς μπαίνουμε ίσως στην τελική φάση της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού (και με αυτό δεν εννοώ ότι δεν θα έχουμε κορωνοϊό από την άνοιξη και μετά -αλλά ότι απλά ο μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος θα έχει περάσει για τους περισσότερους), αξίζει να πούμε και το εξής: σύμφωνα με έρευνα, μόνο οι μισοί από τους ανεμβολίαστους (52%) δηλώνουν ότι θα δεχτούν να πάρουν το φάρμακο της Pfizer κατά της Covid, που πρόσφατα εγκρίθηκε στις ΗΠΑ. Στους εμβολιασμένους το ποσοστό είναι 91%. 
 

καλό '22 σε όλες και σε όλους

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2022 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.