Copy

Nieuwsbrief voor lokale besturen -
januari 2022

 
  1. Algemene informatie
  2. Divers en betaalbaar wonen
  3. Kwaliteit van de woning en woonomgeving
  4. Informatie, advies en begeleiding
  5. Vorming en opleiding

1. Algemene informatie

Subsidiëring van IGS-projecten lokaal woonbeleid in 2023-2025

De Vlaamse overheid subsidieert 70 intergemeentelijke samenwerkingsprojecten lokaal woonbeleid voor de periode 2020-2025. Deze projecten kunnen cf. artikel 2.30 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen hun pakket aanvullende activiteiten of hun werkingsgebied aanpassen voor de periode 2023-2025.
Alle projectcoördinatoren werden in juli 2021 via e-mail geïnformeerd over de werkwijze om daarvoor uiterlijk op 30 juni 2022 bij Wonen-Vlaanderen een herzieningsaanvraag in te dienen, mits goedkeuring door de gemeenteraden.
 
Momenteel zijn er 45 gemeenten die (nog) niet deelnemen aan een IGS-project lokaal woonbeleid. Zij kunnen voor de periode 2023-2025 dus nog instappen in een bestaand IGS-project (via een herzieningsaanvraag), of cf. artikels 2.21 - 2.24 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen een subsidieaanvraag voor een nieuw IGS-project indienen, mits goedkeuring door de gemeenteraden. Het is sterk aanbevolen dat de initiatiefnemer daarvoor gebruik maakt van het subsidieaanvraagsjabloon dat u vindt op onze website. Voorafgaand aan de indiening moet de initiatiefnemer met Wonen-Vlaanderen een verkennend overleg hebben over het projectvoorstel (bij voorkeur in maart of april). Gelieve daarvoor tijdig uw begeleider lokaal woonbeleid te contacteren.
 
De minister van wonen zal in december 2022 een beslissing nemen over de toekenning van een aangepaste subsidie voor de gevraagde herzieningen en over de toekenning van een subsidie voor nieuwe IGS-projecten.
 
Vragen kunt u stellen aan uw lokaal woonbegeleider of via lokalebesturen.woonbeleid@vlaanderen.be.

2. Divers en betaalbaar wonen

Help jij mee 170.000 woningen bouwen?

De nood aan extra sociale woningen is hoog. Daarom wil de Vlaamse Maatschappij voor
Sociaal Wonen (VMSW) ook de private sector, zoals bouwfirma’s, projectontwikkelaars, … betrekken bij de bouw van nieuwe sociale woningen.
 
In het najaar 2021 lanceerde de VMSW drie oproepen aan de private sector. Bouwfirma’s, projectontwikkelaars en andere private actoren kunnen zo bijdragen aan een hoger aanbod sociale woningen in Vlaanderen. Interesse? Lees meer over de lopende oproepen op vmsw.be/zekerheidinbouwen.

Wijziging uitvoeringsbesluit: verplaatsbare constructies voor gegroepeerde tijdelijke huisvesting van werknemers

Op grond van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan de Vlaamse Regering de stedenbouwkundige handelingen van algemeen belang vastleggen. Dit zijn handelingen die betrekking hebben op openbare infrastructuur of openbare wegen, nutsvoorzieningen, infrastructuur op het grondgebied van meerdere gemeenten of infrastructuur ten behoeve of ten bate van de uitoefening van een openbare dienst. Deze handelingen kunnen genieten van een aantal afwijkingsmogelijkheden, waaronder een anticipatieve vergunning of een vergunningsmogelijkheid in strijd met stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften (mits voldaan wordt aan de nodige voorwaarden).
 
Met haar besluit van 9 juli 2021 (2.2) voegt de Vlaamse overheid aan het lijstje van handelingen van algemeen belang de verplaatsbare constructies voor gegroepeerde tijdelijke huisvesting van werknemers toe. Soms zijn werven voor de realisatie van handelingen van algemeen belang zo groot en omvangrijk dat het noodzakelijk zal zijn om gedurende een langere periode mogelijkheden te voorzien voor tijdelijke huisvesting van arbeidskrachten die niet in de omgeving van het project wonen. Ook kan het voorkomen dat voor de realisatie ervan zeer gespecialiseerde kennis en dus personeel nodig is. Voor een dergelijke huisvesting is onvoldoende marktaanbod beschikbaar en kan het aangewezen zijn om de arbeidskrachten in de buurt van de werf te huisvesten. Dit zal steeds tijdelijk zijn, met het oog op de realisatie van de werf.

Daarbij moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn:
  • het gaat over verplaatsbare constructies en de strikt noodzakelijke ontsluitingsinfrastructuur
  • enkel tijdens de uitvoering van vergunde stedenbouwkundige handelingen van algemeen belang
  • per cluster van verplaatsbare constructies zijn minstens 30 slaapplaatsen voorzien
  • de verplaatsbare constructies worden geplaatst op openbaar of privaat domein van een overheid in de buurt van de vergunde handelingen, op het goed of op minder dan vijf kilometer van het goed, of binnen de afgebakende werkstrook
  • de verplaatsbare constructies en de ontsluitingsinfrastructuur moeten per cluster binnen 30 dagen verwijderd worden als de cluster meer dan twee maanden niet meer gebruikt is of uiterlijk binnen 30 dagen na het beëindigen van de vergunde stedenbouwkundige handelingen van algemeen belang
Uiteraard moet de tijdelijke huisvesting van arbeidskrachten voldoen aan de minimale woningkwaliteitsnormen die in uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 zijn vastgesteld.
 
Opgelet: tijdelijke huisvesting wordt als handeling van algemeen belang uitgesloten als deze huisvesting ten dienste staat van handelingen die niet vergunningsplichtig zijn (bv. tijdelijke huisvesting van werknemers tijdens het plukseizoen).

Wijzigingen aan het sociale huurstelsel: toewijzing van sociale huurwoningen

Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen wijzigt verschillende bepalingen over het sociale huurstelsel in de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Op 17 december 2021 keurde de Vlaamse Regering het ontwerp BVR, dat ter uitvoering van het decreet verschillende bepalingen uit boek 6 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 zal wijzigen, definitief goed.
 
VMSW verzond hierover een nieuwsflash op 20 december aan de SHM’s, de SVK’s en de lokale besturen die sociaal verhuren. U leest daarin meer over alle bepalingen die het besluit zal wijzigen, de aanpassingen na het advies van de Vlaamse Toezichtcommissie, de aanpassingen na het advies van de Raad van State en de inwerkingtreding van het besluit.
Lees de hele nieuwsflash (pdf - 108 kB)
 
Het decreet voorziet een nieuw toewijzingssysteem voor sociale huurwoningen met oog voor zowel de specifieke woonnoden, de lokale binding en chronologie, en de bijzondere doelgroepen. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn objectivering, eenvoud en transparantie.
Het besluit legt de nadere regels over de toewijzing van sociale huurwoningen vast. We bespreken voor u de belangrijkste punten en de concrete gevolgen voor het toewijzingsbeleid van de lokale besturen.
 
Bekijk zeker ook het artikel over de ‘Infosessie woonmaatschappijen en toewijzingsbeleid’ verderop in deze nieuwsbrief.

Geplande wijzigingen woonmaatschappijen: definitieve goedkeuring besluit

Op vrijdag 17 december 2021 keurde de Vlaamse Regering het uitvoeringsbesluit voor de woonmaatschappijen definitief goed. Dit besluit werkt het regelgevend kader voor de woonmaatschappijen en de herinvesteringsverplichting verder uit. Het decreet van 9 juli 2021 legde de basis voor de woonmaatschappijen en voor de nieuwe herinvesteringsverplichting. U kan het volledige besluit en de nota aan de Vlaamse Regering nalezen.
 
VMSW verzond hierover een nieuwsflash op 24 december aan de SHM’s en SVk’s. Daarin vindt u meer info over volgende onderdelen van het besluit:
  • bijzondere modaliteiten bij de omvorming tot woonmaatschappij, waaronder de integratie en subsidiëring van de SVK-activiteiten in de vennootschap, de werkwijze en financiering van de patrimoniumoverdrachten en de fusiesteun;
  • bestuur en beheer, participatie en stemverhoudingen;
  • wijzigingen aan programmatiecyclus & financiering.
Lees de hele nieuwsflash (pdf - 108 kB)
 
In de komende dagen zullen nog 2 bijkomende nieuwsflashes van de VMSW verschijnen. Die zullen de modaliteiten van de herinvesteringsverplichting (ook voor lokale besturen) en de erkenning van de woonmaatschappij nader toelichten.
 
Bekijk zeker ook het artikel over de ‘Infosessie woonmaatschappijen en toewijzingsbeleid’ verderop in deze nieuwsbrief.

Oproep naar vijf kandidaten voor het leertraject coöperatieve woonprojecten

Het agentschap Wonen-Vlaanderen zet samen met het departement Omgeving een leertraject coöperatieve woonprojecten op, om steden en gemeenten aan te moedigen om met dit innovatieve woonmodel aan de slag te gaan. Hiervoor zijn we op zoek naar vijf lokale proeftuinen.
Heb je een interessante site en wil je jouw gemeente op de kaart zetten als pionier? Stel je dan kandidaat! Na selectie krijg je een begeleidingstraject op maat, doe je kostbare kennis en ervaring op en creëer je een maatschappelijke meerwaarde voor je gemeente in de vorm van een kwalitatief coöperatief woonproject.
 
Meer info en alle selectiecriteria vind je op de website van het departement Omgeving. Je kan indienen tot en met 16 mei 2022 (12 u) via het e-mailadres leertraject.cooperatievewoonprojecten@vlaanderen.be.
 
Op 8 maart 2022 organiseren we over deze oproep een informatiemoment. Inschrijven kan via de webpagina van het departement Omgeving.
3. Kwaliteit van de woning en de woonomgeving

Indexatie heffing op ongeschikte en onbewoonbare woningen

De Vlaamse Belastingdienst (Vlabel) maakte onlangs de jaarlijkse indexatie bekend van het basisbedrag van de heffing op ongeschikte en onbewoonbare woningen voor 2022. Het geïndexeerde basisbedrag van de Vlaamse heffing op ongeschikte en onbewoonbare woningen verhoogt vanaf 1 januari 2022 naar 1150 euro. U vindt meer info op onze website.
 
Met vragen kunt u terecht op het e-mailadres woningkwaliteit.centraal@vlaanderen.be.

Nieuw modelreglement verwaarlozing en overzicht gemeenten met een belasting verwaarlozing in 2021

Het modelreglement 3.0 voor de registratie en belasting van verwaarloosde woningen en gebouwen is zopas gepubliceerd op de website van Wonen-Vlaanderen.

Het modelreglement is aangepast aan enkele wijzigingen in de regelgeving. Tegelijk zijn ook ervaringen met en opmerkingen over het vorige modelreglement (2.0) van 2019 verwerkt.
 
Bij het modelreglement hoort een toelichtingsdocument, dat je eveneens online vindt. Het licht passages toe en verantwoordt keuzes die het modelreglement maakt.
 
Wonen-Vlaanderen heeft in 2021 ook gescreend welke gemeenten een belasting op verwaarlozing hebben. U vindt een overzicht in tabelvorm en op kaart. In 2021 waren er 228 gemeenten (76%) met een belasting op verwaarloosde woningen en gebouwen (een stijging van 70% in 2020).
 
Met vragen kunt u terecht op het e-mailadres lokalebesturen.woonbeleid@vlaanderen.be.

4. Informatie, advies en begeleiding

Testers gezocht Mijn Verbouwpremie

Dit najaar wordt Mijn VerbouwPremie het instrument om zowel vanuit het Vlaams woonbeleid als vanuit het Vlaams energiebeleid de Vlaming te ondersteunen met verschillende premies om woningen en gebouwen energetisch en kwalitatief te renoveren.
 
Gezien de cruciale rol die jullie als medewerkers vanuit gemeenten, IGS-projecten en energiehuizen hierin opnemen, is jullie input van belang om er samen een succesverhaal van te maken!
 
In dit kader zijn we op zoek naar testers die inhoudelijke feedback kunnen geven op de ontwikkeling van het aanvraagloket Mijn VerbouwPremie. De testsessies gaan door via Teams op dinsdag 22, woensdag 23 en donderdag 24 februari en nemen max. 2u in beslag.
 
Inschrijven voor de testsessies kan via Testers gezocht - Mijn VerbouwPremie.
 
Voor meer info kunt u mailen naar mijnverbouwpremie@vlaanderen.be.

5. Vorming en opleiding 

Infosessie woonmaatschappijen en toewijzingsbeleid

In onze nieuwsbrief van november kondigden we een aantal fysieke infosessies m.b.t. de woonmaatschappijen en het nieuwe toewijzingsbeleid aan.
Op dit moment zijn we volop bezig met de herwerking naar enkele digitale initiatieven. Meer informatie volgt later!
 
Ook de VMSW zal een aantal webinars m.b.t. de woonmaatschappijen publiceren die nuttig kunnen zijn voor lokale besturen. Houd zeker volgende website in de gaten: https://www.vmsw.be/Home/Ik-ben-professioneel/Woonmaatschappijen.

Extra infomomenten VLOK-kerncijferrapport

Ter ondersteuning van lokale besturen die op het lokaal woonoverleg het gevoerde woningkwaliteitsbeleid bespreken, maakte Wonen-Vlaanderen een nieuw rapport op met tal van kerncijfers op basis van VLOK-gegevens.
 
Gezien de omvang van dit rapport, voorzien we enkele sessies om lokale besturen wegwijs te maken in dit document. Bent u IGS-coördinator of huisvestingsambtenaar, neem dan zeker deel. We geven een aantal tips en tricks mee en bespreken alle details, zodat lokale besturen hier op een correcte manier mee aan de slag kunnen op het lokaal woonoverleg.
 
Er zijn twee extra sessies voorzien gezien de eerste sessies snel volzet waren. Registreren voor deze sessies kan via Eventbrite. Voor meer info kunt u mailen naar opleiding.wonen@vlaanderen.be.

Infosessie i.s.m. UNIA - Meldpunt problematische woonsituaties – 10 maart 2022 - Digitaal

Sinds 1 januari 2021 zijn de IGS’en samen met de lokale besturen gestart met een fysiek meldpunt voor problematische situaties op vlak van wonen. Inwoners kunnen er terecht voor meldingen van mogelijke discriminatie op de huurmarkt. 
Om op de vele vragen uit het werkveld een antwoord te geven, herhaalt het team Lokale Besturen in samenwerking met Unia de infosessie over het meldpunt. 
 
Wie willen we informeren?
Alle (woon)loketmedewerkers, woonwijzerconsulenten, maatschappelijk werkers van het sociaal huis… kortom, iedereen die de burgers wil helpen om een melding te doen en de infosessie nog niet kon bijwonen.
 
Praktisch: 
Deze digitale infosessie gaat door op 10 maart 2022 van 13u30 tot 16u00. Deelname is gratis maar inschrijving is verplicht en kan tot en met 8 maart via Eventbrite.
Na inschrijving ontvangt u een bevestiging met de link naar de meeting in Teams. 
 
Meer info op onze website.
© *|2022|* *|Wonen-Vlaanderen|*

Wonen-Vlaanderen
Havenlaan 88 bus 40
1000 Brussel


Schrijf je uit
 

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Wonen-Vlaanderen · Havenlaan 88 b40 · Brussels 1000 · Belgium