Copy
Problemer med at læse mailen?
Se den i din browser

20. januar 2022


Vi indleder 2022 med et nyt portræt af en forfatter, der har haft stor betydning for både metoo- og pædofili-debatten i Frankrig. Vi binder også en sløjfe på tre nordiske trilogier, der på hver deres måde handler om at have ondt i livet – og giver en oversigt over andre spændende bognyheder og aktuelle værker herunder. 
  

God læselyst,
Forfatterweb-redaktionen



 

Nye portrætter

Det tog forfatter, forlægger og filmproducer Vanessa Springora årtier at skrive sin debutroman, “Samtykket” – en autobiografisk metoo-bombe, der blev den mest debatskabende og omtalte udgivelse i Frankrig i 2020. I selvbiografien trækker hun tæppet væk under en af de mest feterede franske forfattere, Gabriel Matzneff, der udsatte hende for seksuelle overgreb, da hun var ung. "I årevis gik jeg rastløs rundt i mit bur... indtil den dag det endelig stod klart for mig, hvad det var, jeg skulle: fange jægeren i hans egen fælde, spærre ham inde i en bog,” skriver forfatteren. Læs hele portrættet på Forfatterweb her.



Foto: JFPAGA
 

Opdaterede forfatterportrætter:
 

Tre nordiske trilogier rundes af: 

I 2021 kom Morten Papes tredje roman i Amager-trilogien – “I ruiner” – der ligesom de to første udspiller sig på Amager, men denne gang i en middelklassefamilie, som går i opløsning efter et bankkrak. Intet er sort eller hvidt, og Morten Papes romaner rammer dër, hvor det gør mest ondt. Læs hele portrættet her.

 


Foto: Politikens Forlag

 

Svenske Karin Smirnoff debuterede med et brag, da hun udgav ”Jeg tog ned til bror”, der er første bind i trilogien om den utilpassede Jana Kippo. I et fortættet sprog fortæller Smirnoff dramatiske historier fra nordsvenske småbyer, hvor incest, vold og svigt er hverdagskost, og hvor naturen er det eneste sted, der ikke dømmer dig. Nu er forfatteren aktuel med sidste bind, “Så tog jeg hjem”, der afrunder den urovækkende og sært dragende trilogi. Læs hele portrættet her



Foto: Politikens Forlag

  

“Efter åndemaneren” er sidste led i Kim Leines trilogi om Grønland, der følger flere personers kampe med tilværelsen. I denne store fortælling er det, som om alle skal helt ned på bunden til det eksistentielle nulpunkt for at finde friheden. Læs hele det opdaterede portræt af Kim Leine her. (Du finder også et portræt af hans børne- og ungdomsbøger her.) 



Foto: Aqqalu Augustussen / Gyldendal

Aktuelle forfatterskaber


Den 27. januar er mindedagen for Holocaust, der markeres i både FN og EU. I Danmark har markeringen fået navnet Auschwitz-dagen, hvor vi mindes ofre for Holocaust og andre folkedrab. 

Blandt de forfattere, der har behandlet det emne, er den italienske forfatter Primo Levi. Kemiingeniøren overlevede 11 måneder i den nazistiske kz-lejr Auschwitz og er især kendt som såkaldt vidnesbyrdforfatter, der i sine bøger aflægger rapport om udryddelseslejren – for at det ikke skal ske igen og for at give de døde et ansigt. Læs hele portrættet her.

På forfatterweb finder du også andre forfattere, der har skrevet om Holocaust og nazitidens uhyrligheder, f.eks.:
Imre Kertész 
Ida Hattemer-Higgins

 


 

Flere opdaterede portrætter:

To kvindelige forfattere giver os et unikt indblik i den muslimske kultur:


Anne-Cathrine Riebnitzskys baggrund i både det litterære og militære gør hendes forfatterskab atypisk. Nu er hun aktuel med sin første historiske roman, "Vindens port", der foregår i begyndelsen af 1300-tallet ifølge den kristne tidsregning – eller i 700-tallet i den islamiske kalender, som hovedpersonen Ibrahim Banu Said benytter sig af. Han er maurer og borgherre på bjergfæstningen Al Qalat i Andalusien. Den muslimske kultur, dannelse og videnskabelige interesse står centralt i romanen, der følger en muslimsk fæstnings skæbne i 1300-tallets Andalusien. Læs det opdaterede forfatterportræt her.


Foto: Kim Rune / Ritzau Scanpix
 

 

Journalist Puk Damsgård er modtager af kulturprisen Den Gyldne Grundtvig i 2021. Som DR's mellemøstkorrespondent har hun opsøgt verdens brændpunkter, ofte med livet som indsats. Oplevelserne har gjort journalisten til forfatter, og flere bogudgivelser har fulgt reportagerne. Senest “Arabica”, der følger Puk Damsgård om bord på fragtskibet Titan med kurs mod Mellemøsten og “Det lykkelige Arabien”, som Yemen engang kaldtes. Forfatteren er på en moderne opdagelsesrejse, og i bogen sammenfletter hun sin personlige skrivestil med en saglig, journalistisk tilgang til de mennesker, hun møder på sin vej. Læs hele portrættet her.


Foto: Politikens forlag
 
Mød os på Facebook, og sæt dit præg på dialogen om forfatterskaberne.

Gå på forfatterweb.dk, og hent inspiration i nyheder og temaer. 
Hent logofiler til markedsføring

Persondata

Klik på 'Opdatér profil' nedenfor for at se, hvilke data vi har registreret om dig. Vi benytter alene dine data for at sende dig nyt fra Forfatterweb. Du kan til enhver tid afmelde dig, hvorefter vi sletter dine data.
Del på Facebook Del på Facebook
Videresend Videresend
Andre nyhedsbreve om digitale tjenester fra DBC DIGITAL A/S: Nyt fra Faktalink | Nyt fra Filmstriben | Buggi-nyt for skoler | Nyt om Læsekompasset og Buggi - for folkebiblioteker

Arkiv over Nyt fra Forfatterweb
Copyright © 2022 Forfatterweb - DBC DIGITAL A/S, All rights reserved.


Afmeld | Opdatér profil