Copy
nieuwsbrief  | maart 2022 | bekijk online

Beste lezer,
 
Met deze nieuwsbrief hoopt Kunstgebouw leerkrachten, cultuurcoördinatoren, directeuren en kunstvakdocenten te informeren en inspireren over cultuuronderwijs op de basisschool. Kort en leuk. Een soort speelkwartier voor jou dus! Heb je zelf ideeën, vragen of opmerkingen? Laat het ons vooral weten.

Veel leesplezier!

“Met dank aan NPO-geld is het gelukt om cultuur in te roosteren”


De financiële steun van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) kan een school onder andere inzetten voor cultuuronderwijs. Hoe ziet dat in de praktijk eruit? In dit interview praten we met Mirjam Pelupessy: groepsleerkracht, vakdocent Dans en Interne cultuurcoördinator (ICC’er) op de Sint Jozefschool in Schiedam. In het interview benadrukt Mirjam het belang van de vakdocent.

Lestip: cultuursnacks over Zuid-Holland


De Digitale Scheurkalender Zuid-Holland laat leerlingen uit groep 5 t/m 8 op een toegankelijke manier kennismaken met twaalf kunst- en erfgoedonderwerpen uit de provincie. Via eenvoudige kijkopdrachten, filosofische vragen, creatieve verwerkingsopdrachten en filmpjes ontdek je samen met je leerlingen kunst en erfgoed uit de omgeving. Login met wachtwoord: zuidholland

Lestip: de dans apps van NDT


Met de apps van Nederlands Dans Theater (NDT) leren kinderen spelenderwijs over moderne dans. Een selectie prachtige videofragmenten van dansstukken van de choreografen Crystal Pite en Johan Inger vormt de basis. De apps zijn kosteloos aan te vragen voor alle basisscholen en primair onderwijs koepelorganisaties.

Film kijken zoals je nog nooit hebt gedaan!

 
Film, en in bredere zin beeld, is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Beelden kijken, maken, delen: het speelt een enorme rol in het leven van kinderen en jongeren. Daarom is het belangrijk dat ze kritische kijkers en makers worden: het liefst op jonge leeftijd. Om beeldtaal te verankeren in het onderwijs wordt er via Filmhubs geïnvesteerd in filmeducatie.
 
Kunstgebouw en Filmhub Zuid-Holland startten een pilot Filmeducatie in Zuid-Holland. Samen laten we leerlingen de kracht van bewegend beeld zien en ervaren. Want beelden moet je leren lezen én maken, net zoals je leert lezen en schrijven. We bieden leerlingen uit groep 5 en 6 die deelnemen aan Kijk|Kunst een mooi filmprogramma aan. De leerlingen gaan voor het filmprogramma naar een filmtheater in de buurt en zien daar een film uit het aanbod van International Film Festival Rotterdam. Na de vertoning gaat de klas met de moderator in gesprek over het thema en wordt verbinding gemaakt met de eigen (be)leefwereld. Gedurende deze pilot nodigen we alle scholen die deelnemen aan Kijk|Kunst binnen nu en twee jaar uit om deel te nemen aan dit programma. Wil je meer weten over de pilot of andere mogelijkheden voor filmeducatie via de filmhub, mail dan naar: debby.bos-merien@kunstgebouw.nl.

Luistertip: podcast Cultuur in de klas


Wat worden leerlingen wijzer van theater, dans, beeldende vorming of muziek op school? Wat vinden leerkrachten hiervan? Wat zegt de wetenschap? En wat vinden kinderen zelf? Marlieke Fris en Annemarie Hogervorst van Kunstgebouw belichten in de podcast Cultuur in de klas cultuuronderwijs van alle kanten.

Waar komen de feestdagen vandaan?


Ieder jaar is het Kerstmis, Suikerfeest, Chanouka en Sinterklaas. We gaan lekker eten en geven cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Op deze website vind je informatie over feestdagen. Speel met de klas de feestdagenquiz, kijk samen naar de kalender die aan de hand van kunstwerken worden uitgelegd, of doe een themales rondom een speciale feestdag.

Laat je inspireren door het boek No Guts & No Glory


Als kunst nou eens niet het toetje is op vrijdagmiddag maar het voorgerecht op maandagmorgen waar zou dat dan toe leiden? Dat is een van de vragen die als uitgangspunt dienen voor het boek No Guts & No Glory, kunst in het hart van het onderwijs samengesteld door Dorien Folkers, Arno van Riet en Fred Wartna. Het boek bevat aanstekelijke verhalen uit de praktijk van kunst en onderwijs. Persoonlijke ervaringen, anekdotes, interviews, columns, verwijzingen en bronnen zijn aan elkaar geregen tot een ketting van inspiratie voor (aanstaande) leerkrachten.

Laat je ook inspireren! Neem deel aan ons gratis webinar op 19 mei of bestel één van de 100 boeken die Kunstgebouw gratis ter beschikking stelt voor leerkrachten die werkzaam zijn op een basisschool in Zuid-Holland.
Inschrijven voor webinar
Boek bestellen

Wat is kunst? | HUH?!

Wanneer noem je iets kunst? En is het dan automatisch meteen heel duur of mooi? In deze HUH?! legt Klokhuis je uit wat kunst is.

Stuur door

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je geïnteresseerd bent in cultuuronderwijs op de basisschool in de provincie Zuid-Holland. Ken je meer mensen die zich hiervoor sterk maken? Stuur deze nieuwsbrief dan door.

Kunstgebouw 
Broekmolenweg 20 
2289 BE Rijswijk 
015 215 4515 
info@kunstgebouw.nl