Copy
View this email in your browser

ובכן לטס פייס איט - רובכם מבודדים או בדרך לבידוד או בחרדה מבידוד או סתם בודדים או כל הטייה אחרת של השורש ב.ד.ד ואם כבר בדד אז לפחות שיהיה נחמד - והנה לכם ספיישל בידודים אקסקולסיבי ומקוון, להעשיר את המיינד ולשרוף  את הזמן - בבית אבי חי מדסקסים צדק חברתי במפגשי אונליין בין הרצוי למצוי ובמכון ון ליר חוצים את גבולות המדע בסדרת הרצאות עתידנית ושומטת לסתות; דוקאביב מגיח גם בחורף עם ״דין מרטין: מלך הקול״ באולמות וגם באונליין ובערוץ היוטיוב האלטרנטיבי של שחף דקל תגלו שלל מפתה של מעדני דוקו מתורבתים; בבית ליבלינג מרחיבים את הגג במפגש מקוון ובפרספקטיבה איטלקית ו׳קרן הרעיונות ע״ש יואב בראל׳ מפציעה במרחב הדיגיטלי עם הזדמנויות לפיתוח אמנויות ואג׳נדה רב תחומית;  הפודקאסט ״לשם שמים״ סוגר עונה שניה בהצטיינות יתרה, Folly Tree ממיסים את הלב בסינגל חדש וקליפ הום מייד ואורי זר אביב דאג לפלייליסט מיוחד לריקודים - בוסטר חובה בימי בידודים.

ליקום הדיגיטלי האינסופי נוסף לאחרונה מרחב אמנותי חדש שהוקם בהשראת רעיונותיו של יואב בראל [1933-1977], אמן, מבקר ומורה לאמנות, שהיה דמות משפיעה בסצינת האמנות העכשווית של שנות ה 60 וה 70. האתר החדש של ״מבואות: קרן הרעיונות ע״ש יואב בראל״ מציג את אוסף מקיף של עבודותיו וכתביו, ואת הפרויקטים הראשונים בתמיכת הקרן שיעלו לאוויר במהלך 2022. 
את הרעיון להקמת ׳קרן פיתוח ומחקר באמנות פלסטית׳ הגה בראל כשעידן הדיגיטל עוד היה בגדר מדע בדיוני. בשנות ה 70 המוקדמות, התכתב בראל עם האמנים אביטל גבע ומיכה אולמן על צורך מהותי ביצירת גוף עצמאי לפיתוח ומחקר, אשר ירחיב את היריעה, מהתמקדות באובייקט האמנותי אל תהליכים אמנותיים מחקריים וכתיבה היסטורית ותיאורטית. 
ברוח הצעתו ובהשראת דמותו של יואב, ובשל זיקתה של משפחת בראל לעולם הטכנולוגי, שמה הקרן דגש בשנת הקמתה (2021) על פיתוח פלטפורמות דיגיטליות שיתופיות שנותנות מענה לקהילות בתוך שדה האמנות, דוגמת ׳אר(ט)כיון׳ - אתר המשמש כספריה להוראת אמנות; ׳מדף׳ - ארכיון מקוון המוקדש לספרי אמן.ית שנעשה בשיתוף ארטפורט ומגזין מעלעלת, ואתר בית לאיגוד האוצרות.ים החדש. מבואות פועלת בהזמנה אישית של סוכני תרבות לפיתוח רעיונות בין-תחומיים חדשים, ועל ידי יצירת קולות קוראים - stay tuned.

אין כמו להתעלם לכמה שעות מחיינו המרוטים ולשקוע בעולמם של אנשים הרבה יותר מעניינים, ואין כמו גרסת החורף של דוקאביב שתדע לעשות את זה הכי טוב, בין אם אתם סגורים בבית או חופשיים להפיץ מחלות במרחב הציבורי; התכנית מציגה בכל חודש דוקו חדש בהקרנת בכורה ישראלית, שיוקרן באולמות ובמקביל יהיה זמין כל החודש לצפייה אונליין מתי שיבוא לכם ובמחיר סביר. סרט החודש ״דין מרטין: מלך הקול״ מציע צלילה ביוגרפית מעמיקה לקריירה המגוונת ולחייו של מי שהיה מהכוכבים הגדולים ביותר שזרחו אי פעם בשמי הבידור האמריקאי. הסרט, המשלב קטעים רבים מהופעותיו עם  זיכרונות מחיי המשפחה של מרטין שלובים בסיפורים (אינטימיים לא פחות) על מופעיו עם ג'רי לואיס, פרנק סינטרה, סמי דייוויס וענקים רבים אחרים. בחודש פברואר יוקרן ״נייר ודבק״, סרט המשך ל"אנשים ומקומות" (שיצר בשיתוף הבמאית הנפלאה אנייס ורדה והיה מועמד לאוסקר) העוקב אחר מסעותיו ועבודתו של האמן הצרפתי JR. הסרט חושף את JR כאקטיביסט המנסה להפנות תשומת לב ציבורית לקהילות מושתקות באמצעות פעולה אמנותית: דרי שכונות עוני בפריז, תושבי פאבלות בברזיל, מקסיקנים החיים בצמוד לחומה האמריקאית ואסירים בכלא שמור במיוחד. דרך דיוקנאות ענק שלהם אותם הוא מדביק על קירות, מונכח מבטם במרחב הציבורי באופן שלא ניתן להתעלם ממנו.

שעות הפנאי הנוספות שנכפו עלינו בחסות הבידודים הם זמן מעולה לבינג׳ על שתי העונות הראשונות של פודקאסט התרבות המצטיין ׳לשם שמיים׳, שמציע היכרות מעמיקה עם הא.נשים שהופכים את המקום הזה לקצת פחות ברברי. הפודקאסט מבית מדרשם של ׳בית הנסן׳ ו׳ערב רב׳ ובהנחייתם של רונן אידלמן ויונתן אמיר, מארח לשיחה אינטימית יוצרים ויוצרות מובילים בתחומי תרבות מגוונים החושפים רבדים עמוקים של יצירה ומחשבה. כל פרק כולל שיחה אחת, עם מוביל/ת דעה אחר/ת בשדה התרבות המקומי, שמציג את עבודתו, מקורות השראתו, תוכניותיו לעתיד ומחשבותיו על ההווה. בין המרואיינים תמצאו אושיות כמו זויה צ׳רצ׳סקי, רותו מודן ובתיה קולטון, כמו גם נירה פרג, רננה רז והאחים מוסלין. בפרק הנועל את העונה השניה מתארח חביב הניוזלטר- והאדם שכנראה הצליח לשבט את עצמו אחרת לא ברור איך הוא מצליח לעשות ככ הרבה דברים במקביל -נטע וינר, שיחשוף קטע מיצירה חדשה לגמרי ויגלה איך מלהטטים בין מחול, תיאטרון, עשייה חברתית ואבהות טרייה.

עוד פורמט ידידותי שמזמין אתכם לפסוע בשבילי עולם האמנות מבלי להזדקק לנעליים (או לרגליים), הוא ​​ערוץ התרבות האלטרנטיבי שמפעילה יוצרת הסרטים וסדרות הרשת שחף דקל וכולל סרטים קצרים וסדרות רשת שהיא מייצרת, מצלמת ועורכת באופן עצמאי. הערוץ היוטיובי נולד מתוך הכרה בכוח העל של הרשתות החברתיות בקידום תכנים אמנותיים מעמיקים שאינם נתונים לעריצותם של הרייטינג והטראפיק, ובמטרה ליצור מרחב תרבותי, עשיר ומקורי שחושף עשייה אמנותית עכשווית על כל רבדיה. נבירה קלה בין תכני הערוץ תגלה לכם - בין השאר -את הסדרה ׳הגות׳ שנותנת במה לחוקרים ואנשי רוח בישראל שמגיבים לתופעות חברתיות מנקודת מבטם, הסדרה ׳י(ו)צרים׳ שמפגישה את הצופים עם יוצרים.ות ישראלים.ות מכל זרועות העשייה, סרט דוקומנטרי שחושף את קהילת האמנים האקטיביסטיים בבלפסט ומהדהד את כוחה של האמנות בתוך חברה שסועה וגם את הסדרה החדשה ״אוצרות תרבות״ - שמועמדת עכשיו לפרס מועמדת לפרסים מטעם International Academy for Web TV awards 2022 -  החושפת יוצרים מובילים מתחומים שונים, כמו גם אתרי תרבות לוהטים ברחבי העולם.

בבית אבי חי כבר עשו סוויץ׳ למוד פנדמיה והעבירו את סדרת המפגשים ׳נשנה את העולם?׳ למתכונת זומית שתהיה נגישה לכל הנגועים, החוששים ואלה שבאמת אכפת להם מהעולם שמחוץ למסך. ״נשנה את העולם״ היא סדרה של שישה מפגשי לימוד בסוגיות של צדק חברתי, שמנחה הרבנית ומורת ההלכה שרה סגל-כץ. במסגרת המפגשים משוחחת סגל - כץ עם אקטיביסטיות/ים שפועלים לשינוי בתחומים שונים, וקוראת איתם טקסטים שמעלים שאלה ומחשבה על האופן בו ניתן להפוך אידיאל למציאות. רשימת המפגשים נעה בין מפגש העוסק בתפקידה ישראל במאבק העולמי במשבר האקלים בהשתתפות מנהל גרינפיס ישראל ד"ר יונתן אייקנבאום, מפגש שיעסוק במאבק השייכות ארוך השנים של יוצאי אתיופיה בישראל וייארח את האקטיביסטית יובי תשומה, שתציג את תפיסתה ופעילותה רבת השנים בתחום, וגם מפגש בנושא שוויון לא/נשים עם מוגבלויות עם עו"ד ערן טמיר, שיציג את האתגרים והתהליכים העמלניים בדרך להוצאת חוקי הנגישות מהכוח אל הפועל.

    

במכון ון ליר מנסים להציל את מה שנשאר מהמוח שלנו עם עונה חדשה (וחמישית!) לסדרה ״מדברים על מדע במאה העשרים ואחת״, במסגרתה ישוחח פרופ׳ אורן הרמן עם חוקרים חכמים וחוקרות גאונות ממגוון עולמות תוכן, שעיסוקם המדעי חוצה גבולות בשלל מובנים. המפגש הראשון ׳מראה שחורה: ביג דאטה וחיזויים ברפואה׳ יועבר בשידור חי ביום רביעי הקרוב בפלטפורמה הקרובה לביתכם (רמז: פייסבוק או יוטיוב), ויהיה זמין אח״כ מתי שתקרה בדרככם שעה פנויה. המפגש ייארח אחד המגה סטארים של הביג דאטה-  פרופ' בן רייס, מנהל יחידת ׳הרפואה המנבאת׳ בבית הספר לרפואה של הרווארד, שיגלה כמה דברים מפליאים ומבעיתים על העתיד ועל היכולת המתפתחת לחזות את עתידם הרפואי של אנשים, ובכלל זה לנבא התעללות וניסיונות התאבדות. בהמשך צפוי מפגש מהנדסת המפתחת ננו-שבבים לטיפול בבעיות במערכת העצבים המרכזית, שיחה עם סופר-פיזיקאי הנע בין עולמות הבדיון והאמת ואפילו עם מדען שמגדל עוברים של יונקים מחוץ לרחם אימם. הסדרה תינעל בהקרנה של הסרט Black Holes: The Edge of All we Know ובמפגש עם יוצרו. הסרט עוסק בניסיון הדרמטי של מדענים לחצות גבול בלתי עביר בהגדרתו: לראות במו עיניהם את מה שאינו ניתן לצפייה.

 
    

בוקר מכורבל של שישי הוא עיתוי נהדר להתכבד בסינגל החדש של המוזיקאית אלכס משה, שיוצא ממש היום (איןןןן על כמה שאנחנו בעניינים), יחד עם קליפ משגע שמתיישב יופי עם אווירת הבידוד והבדידות הכללית. On&On הוא הסינגל השני מתוך פרויקט הסולו שלה Folly Tree, מבית הלייבל הבוטיקי Raw Tapes (בטרינג טריו, ג'ני פנקין, יוגי ועוד). את האלבום Remedies שעתיד לצאת במרץ הקרוב, היא הפיקה באופן עצמאי וגם בגלל שמדובר במולטי מוזיקאית היא גם מנגנת בו על רוב הכלים. אנקל גוגל מגלה לנו שאלכס היא סוג של ילדת פלא שהפכה בגיל 16 לבת טיפוחיו של אביב גפן שגילה אותה בגיל 16 ואף הפיק את אלבומה הראשון; מאז עשתה אלכס כברת דרך והיום היא אחת המוזיקאיות הכי עסוקות באזור, המופיעה בין השאר עם דניאלה ספקטור, יוגי, דניאל רובין, איה כורם ומנגנת באלבומים שונים. בסאונד עוטף ועם קולה המלטף, נוגע השיר החדש בקצוות החשופים והשורפים של מערכת יחסים גוועת ובכמיהה לצאת לחיים יצריים ומלאי תשוקה (מי אמר מונוגמיה וקיבל). את הקליפ המיוחד והפלואידי ביים עומר מנור, עם אנימציה משגעת שיצרה דנה רוט ובהפקתה של המגה כישרון בעצמה.

סצינת הגגות הפכה כבר לאחד הסמלים הבלתי רשמיים של המגיפה ותהיו בטוחים שיש מי שמקדיש את רוב מרצו לענייני ה"חזית החמישית" ושימושיה השונים בעולם, כפי שיתגלה במפגש המקוון של בית ליבלינג שיתקיים ביום שני הקרוב. האירוע הוא חלק מסדרת מפגשי הזום בנושא שימור בתל אביב יפו, במסגרת תחרות תוספות הבניה "שכבה 2.0". במהלך המפגש ידונו המרצים - גידו קלגרי ואמברוסיני גוסטבו מהמחלקה לאדריכלות ועיצוב בפוליטכניקו בטורינו, באסטרטגיות השימוש בגגות עירוניים בעידן "no net land take" ובתקופה של חוסר בעתודות קרקע בעיר, וכן בפיתוח אדריכלי חדשני של גגות תוך הצגת דוגמאות בינלאומיות עכשוויות. התחרות ״שכבה 2.0״ שיזמו ​​מחלקת השימור של עיריית תל אביב-יפו, התאחדות האדריכלים ובוני ערים בישראל ומעבדת השימור של בית ליבלינג, היא תחרות בינ״ל לאדריכלות המזמינה מתכננים לבחון מחדש לחשוב מחוץ לקופסא על השכבה החדשה של העיר ולהציע תוספת בניה חדשנית ומקורית לאחד מחמישה מבנים טיפוסיים בעיר.

אנשים צריכים יותר לרקוד. אם יש משהו שלא עשינו מספיק לאחרונה, מכורח הנסיבות, זה לרקוד. נדמה שההתמודדות שלי עם מציאות השנתיים האחרונות באה לידי ביטוי ברור בשינויים בהרגלי הצריכה המוזיקליים; בתחילת המגיפה פניתי להומור ולמוזיקה שמגחיכה את האפוקליפסה והבדידות בעוד שמבטאת חשש אמיתי משתיהן, בהמשך אוזניי נכרו יותר לשירים שכמו נכתבו במיוחד כדי ללוות אותי בימי בידוד, והשלב הנוכחי באבולוציית ההעדפות המוזיקליות האישית שלי היא בגדר יציאה מהסגר מנטלי דרך צריכה מוגברת בטירוף של מוזיקה מוכוונת דאנספלור, גם אם הדאנספלור הזה מסתכם בפועל בשטיחון שבין השולחן לטלוויזיה. בפלייליסט שלפניכםן השתדלתי לייצג את המהלך הזה. הוא כולל כמה מהשירים הכי יפים שיצאו לאחרונה, כולל השיר הכי סקסי ואפל ששמעתי מזה שנים - The Turning of Our Bones של Arab Strap הסקוטיים.
אורי זר אביב עורך ומגיש את "אור בזויות", תכנית אישית דו-שבועית ללא הגבלות ז'אנר ועם יציאות שלא במקום ברדיו הקצה. במשך מעל לעשור שימש כתב ומבקר מוזיקה ב"הארץ", "טיים אאוט", "וואלה תרבות" והיום עובד בקרן החדשה לישראל כעוכר במשרה מלאה. גר בתל אביב עם חתולה בין גן משחקים לפיצוציה.

 


ריס / תמיר גרינברג

שְׁמוֹנָה־עָשָׂר יָמִים תְּמִימִים
הִפְקַרְנוּ אֶת גּוּפֵנוּ לְשִׂמְחַת הָאַהֲבָה
וּלְפֶתַע הִסְתַּלַּקְתָּ: כֹּחוֹת שֶׁעָצְמָתָם
עַזָּה מֵחֹם גּוּפִי קָרְאוּ לְךָ לָבוֹא.
אַךְ קֹדֶם שֶׁהָלַכְתָּ לִי נָשַׁקְתָּ, וְאָז,
מִבְּלִי מֵשִׂים, הוֹתַרְתָּ לִי כְּשַׁי
מַזְכֶּרֶת זְעִירָה: רִיס שָׁחֹר, בּוֹדֵד,
נִשְׁמַט מֵעַפְעַפְּךָ אֶל חֻלְצָתִי.

אֲנִי אוֹחֵז בּוֹ בִּזְהִירוּת, נִרְגָּשׁ
מֵרַכּוּתוֹ עַל קְצֵה אֲגוּדָלִי, וּמִתְבּוֹנֵן:
בּוֹ טָמַן הַטֶּבַע אֶת יְסוֹד הֲוָיָתְךָ.
בּוֹ מְצֻיָּרוֹת עֵינֶיךָ הַמִּתְבּוֹנְנוֹת בְּתִמָּהוֹן
אֶל חִלּוּפֵי הָאוֹר שֶׁבֶּעָבִים,
בּוֹ מְפֻסָּל לִבְּךָ, הַמִּתְאַהֵב תָּדִיר,
מֻכֵּה יֵאוּשׁ וְשָׁב וּמִתְאַהֵב.
בּוֹ חֹם עוֹרְךָ וְתֹם לִבְּךָ,
פָּנֶיךָ הַזְּעוּפוֹת וְגַם הַקֶּמֶט הַקָּטָן בְּמִצְחֲךָ.

אֲנִי נוֹטֵל אוֹתוֹ אֶל הַחַלּוֹן,
נוֹשֵׁף עָלָיו בְּפִי וּמַפְרִיחוֹ.
עוּף, אֲנִי לוֹחֵשׁ לוֹ, עוּף.
תִּשָּׂא אוֹתְךָ הָרוּחַ לַאֲשֶׁר
תִּשָּׂא הָרוּחַ, כָּל מָקוֹם
שֶׁבּוֹ תִּבְחַר לָנוּחַ -
שָׁם תִּשְׁרֶה שִׂמְחָה.

מתוך הספר "בחסד" בהוצאת הקיבוץ המאוחד ספריית פועלים

כתיבה, עריכה, אינסטגרם: מיכל וגמן AKA פיקסי
עיצוב ניוזלטר: דניאל ארנברג
כל שאר השננגנז: מירה אן בינרט 

 MIra Ann Beinart, All rights reserved. Copyright © 2021 
:Our mailing address is
mira@mirabeinart.com

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.