Copy
LUMA-tiedekasvatuksen ajankohtaiset uutiset, tapahtumat ja tuoreimmat blogitekstit yhdessä uutiskirjeessä.
Etkö näe viestiä kunnolla?
Lue tämä uutiskirje selaimellasi.
Tutustu LUMA-viikkojen ohjelman.

LUMA-viikoilla yhdistetään LUMA ja luovuus, tervetuloa mukaan!

Ensi viikosta alkaen valokeilaan nostetaan oppimisen ilo. Järjestäkää LUMA-viikkojen aikana innostavaa ohjelmaa LUMA-aineisiin liittyen ja jakakaa tunnelmianne sosiaalisessa mediassa, luovimmat ideat palkitsemme yllätyspalkinnoilla.
 
Olemme koonneet verkkosivuillemme vinkkejä luovaan LUMA-aineiden opetukseen varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle, miltä kuulostaisi esimerkiksi...
🎨mustikkamaalaustyöpaja
🛩helikopterityöpaja
🖌luonnonvärien valmistus
🤸‍♀️toiminnallinen matematiikka
🎰luova peliohjelmointi?
 

Ilmoita koulusi tai muu oppimisyhteisösi mukaan

Lue lisää StarT-kilpailusta ja ilmoittaudu mukaan.

Ilmoittaudu nyt StarT-kilpailuun!

Ilmoittautuminen projektioppimista edistävään StarT-kilpailuun on nyt auki. Kilpailuun voitte osallistua joko lasten ja nuorten projektityöllä tai hyvällä opetuskäytänteellä 13.3. saakka. StarT-kilpailun teema on tänä vuonna minunLUMAni, eli kilpailutyöt voivat liittyä mihin tahansa oppiainerajoja ylittävään teemaan, jossa on mukana luonnontieteitä, matematiikkaa tai teknologiaa.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan StarTin verkkosivuilta.
Varaa ryhmällesi työpaja Aalto Juniorin verkkosivuilta.

Aalto-yliopisto Juniorin alkuvuoden etätyöpajat koululaisryhmille ovat nyt varattavissa!

Aalto-yliopisto Juniorin maksuttomat etätyöpajat ovat nyt varattavissa koululaisryhmille alakoulusta lukioon ja ammatilliseen koulutukseen! Työpajoja on Aalto-yliopiston eri aloilta, eli matematiikasta ja ohjelmoinnista, kemiasta, taloudesta ja yrittäjyydestä, taiteesta ja muotoilusta sekä fysiikasta ja teknologiasta.Työpajojen ohjaajina toimivat Aalto-yliopiston opiskelijat. 
 
Työpajat toteutetaan valitsemanne etäyhteyden avulla ja ne ovat maksuttomia. Työpajojen kesto noin 45 -120 min. Tutustu tarkemmin sisältöihin ja varaa ryhmällesi työpaja nettisivuiltamme!
Lue lisää ja ilmoita lapsesi mukaan tiedekerhoon.

Kevään Turun tiedekerhojen ilmoittautumiset ovat auenneet!

Kiinnostaisiko hauskojen tiedekokeiden tekeminen? Entä oletko aina halunnut tutustua arkeologin työhön tai valmistaa omaa luonnonkosmetiikkaa? Lounais-Suomen LUMA-keskus tarjoaa keväällä runsaasti erilaisia mahtavia tiedekerhoja eri ikäisille lapsille. Kerhot järjestetään Turun yliopiston tiloissa sijaitsevassa LUMA-labrassa joko helmi-, maalis- tai huhtikuussa.
 
Lisää kerhoja tulossa huhtikuussa ja maaliskuussa, joten ole tarkkana.

Lue lisää ja ilmoita lapsesi mukaan tiedekerhoon.
 

 
Ilmoittaudu Biovärit opetuksessa -tapahtumaan.

Biovärit monialaisessa opetuksessa -tilaisuus 16.3. klo 16-18

Tapahtumassa sinulla on mahdollisuus tutustua Designmuseon näyttelyyn Vihreää väriä sekä osallistua näyttelykierroksen jälkeen järjestettävään, opettajille suunnattuun työpajaan. Työpajassa keskustellaan bioväreistä osana laaja-alaista ja eheyttävää opetusta, jaetaan ajatuksia workshopeissa sekä tutustutaan luonnonväreillä tehtävään kokeelliseen demonstraatioon. Tilaisuuteen voi osallistua joko paikan päällä tai etäyhteyden kautta.

Tilaisuuden tavoitteena on antaa ideoita ja työkaluja osaksi omaa opetusta, ja se on suunnattu erityisesti LUMA-aineiden opettajille sekä käsityö- ja kotitalousopettajille, mutta myös muiden aineiden opettajat ovat erittäin tervetulleita.
 
Ilmoittaudu tapahtumaan tästä.
Lue lisää Lounais-Suomen LUMA-keskuksen tiedesynttäreistä.

Varaa tiedesynttärit Turussa!

Tiedesynttäreillä synttärisankari pääsee yhdessä kavereidensa kanssa tutustumaan tieteen ihmeelliseen maailmaan. Synttäreillä lapset pääsevät itse tutkimaan ja leikkimään pientä kemistiä: valmistetaan esimerkiksi vahaliituja, tutustutaan värien kemiaan ja erilaisiin reaktioihin.

Tiedesynttärit on tarkoitettu kenelle tahansa, joka haluaa viettää synttärinsä tieteen parissa touhuten. Tehtävien töiden luonteesta johtuen lasten tulisi kuitenkin olla vähintään 7-vuotiaita.

Lue lisää ja varaa synttärit.
Lue lisää Materiaalitutkijat-kemiakerhoista.

Kehitä ammatillista osaamistasi

Ilmoittaudu kevään LUMATIKKA-kursseille.

Ilmoittaudu kevään innostaville LUMATIKKA-kursseille 

Tervetuloa LUMATIKKA-koulutukseen kehittämään matematiikan opetustasi! 
Maksuton verkkokoulutus on suunnattu opettajille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Räätälöi itsellesi sopiva kurssikokonaisuus yhden ja 15 opintopisteen välillä. Koulutuksen keskeinen teema on innostava matikan opetus oppijalähtöisesti ja toiminnallisesti.

Lumatikasta sanottua: ”Kiitos! Antoisa kokonaisuus, joka on töiden ohessa mielekästä suorittaa verkko- ja vertaisopiskeluna. Sain paljon ideoita ja inspiraatiota työhöni opettajana.”

Kevään verkko-opinnot ovat käynnissä 31.1.-8.5.2022. Kursseilla on suositeltavaa edetä yhteisessä, mutta joustavassa aikataulussa, jolloin saat tukea kouluttajilta ja kollegoilta. Kurssialueeseen pääset tutustumaan viikkoa ennen kurssin alkua.

Lue lisää koulutuksesta ja ilmoittaudu 23.1. mennessä.
Tutustu LUMAn lumoa kurssikokonaisuuteen.

Pohdintatehtävät osana eheyttävää opetusta

”Mikä on matematiikan ja luonnontieteiden merkitys yhteiskunnassa? Tätä voi miettiä vertaamalla nykyelämää keskiaikaan. Keskiaikainen elämä oli kenties luonnonläheistä, mutta kärsi luonnontieteellisen tiedon puutteesta...”
 
Eheyttävä ja laaja-alainen opetus käsittelee asioita järkevinä kokonaisuuksina pyrkien kehittämään osaamista monipuolisesti. Eheyttävää opetusta voi toteuttaa esimerkiksi ohjeisen kaltaisella pohdintatehtävällä.
 
Professori Jouni Pursiaisen laatima pohdintatehtävä on esitelty kokonaisuudessaan maksuttomalla LUMAn lumoa -verkkokurssillamme, joka on parhaillaan käynnissä!
 
Tutustu tiedekasvatuksen verkkokurssiin.

Tule oppimaan tiedekasvatuskurssille tieteellisesta tiedosta ja sen opetuksesta

Tiedekasvatuskurssi tarjoaa perusteet siihen, mitä on tiedekasvatus ja miksi tiedekasvatusta tarvitaan. Kurssi sopii erityisen hyvin nykyisille ja tuleville opettajille, mutta siitä on hyötyä myös tiedekerhojen ja -leirin ohjaajille sekä muille tieteellisestä lukutaidosta ja kestävästä tasa-arvoisesta tulevaisuudesta kiinnostuneille.
 
Kurssin 2 opintopisteen laajuinen teoriaosuus on avoin kaikille ja sen voit suorittaa omaan tahtiin MOOC-kurssialustalla koko lukuvuoden 2021–2022 ajan.
 
Tutustu tähdet ja avaruus -kurssiin.

Tutustu tähtien ja avaruuden tutkimukseen!

Tähdet ja avaruus -tutustumiskurssilla…
  • opit suomalaisesta avaruuden tutkimuksesta (osa 1)
  • tutustut tarkemmin eri avaruuden kohteisiin, kuten planeettoihin ja tähtiin (osa 2)
  • kuulet eri alojen tutkijoiden ja asiantuntijoiden kertomuksia omasta tutkimuksestaan nyt ja tulevaisuudessa
  • tutustut alan tarjoamiin uramahdollisuuksiin
Kurssille voivat osallistua kaikki aiheesta kiinnostuneet. Kurssia voi hyödyntää myös osana lukio-opetusta.
 
Lue lisää kurssista.

Verkkokurssi tutustuttaa kemian tutkimukseen ja uramahdollisuuksiin

Kemia tieteenä ja yhteiskunnassa -verkkokurssi on suunnattu lukiolaisille, nykyisille ja tuleville kemian opettajille ja kaikille muillekin kiinnostuneille. Kurssilla käsitellään kemian nykytutkimusta ja alan merkitystä nyky-yhteiskunnassa ja globaalien ongelmien ratkaisemisessa.

Opettaja voi käyttää kurssia myös osittain monilla lukion kursseilla.
Kurssin voi aloittaa milloin vain!  

Lue lisää kurssista ja ilmoittaudu mukaan.
 

Muuta ajankohtaista

Nord StarT –ilmastonmuutoskilpailun palkintojenjako 9.2.

Palkintojakotilaisuus järjestetään Teams-tapahtumana ja sitä voi seurata ministerön Youtube-kanavalla. Opetus- ja kulttuuriministeriö järjesti pohjoismaisen Nord StarT ilmastonmuutoskilpailun syksyllä 2021. Kilpailu oli osa Suomen Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajakauden 2021 ohjelmaa ja se järjestettiin yhteistyössä LUMA-keskus Suomen StarT-ohjelman kanssa. Kilpailun tavoitteena oli osallistaa lapsia, nuoria ja aikuisia varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin ideoimaan yhdessä konkreettisia keinoja ilmastonmuutoksen torjuntaan

Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilta.
 

Tiedekasvatuksen kokijasta sen ohjaajaksi

Nuorena herännyt innostus LUMA-aineita kohtaan voi kantaa pitkälle. Aalto Juniorin tiedekasvatusohjaajat Erlea Melgosa ja Sandra Hatakka innostavat nyt lapsia ja nuoria tieteiden pariin opintojensa lomassa – samoin kuin heidän edeltäjänsä aikoinaan innostivat heitä. Jatka lukemista verkkosivuillamme.

Tytöt innostuivat matematiikasta, luonnontieteistä ja teknologiasta tiedekerhoissa

ZAU-kerhoilla innostettiin erityisesti tyttöjä matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian pariin. Samalla kerhojen ohjaajat pääsivät kokeilemaan ilmiöpohjaista ja kokeellista työskentelyä. Esimerkiksi monet luokanopettajat innostuivat hankkeen avulla pitämään matalan kynnyksen kerhoja omille oppilailleen. Jatka lukemista verkkosivuillamme.

Yhteistyökumppaneiltamme

Lue lisää kilpailun sivuilta.

Nuorten tilasto-olympialaiset – vielä ehtii mukaan

Tilasto-olympialaisiin ehtii vielä ilmoittautua! Kilpailu tarjoaa opettajille uusia ideoita matematiikan opetukseen, ja se sopii nuorille, joilla on uteliaisuutta tutkia asioita tiedon ja tilastojen valossa. Ilmoittautuminen on käynnissä 4.2.2022 saakka.

Viidettä kertaa järjestettävän kilpailun tavoitteena on herättää oppilaissa kiinnostusta tilastotietoa kohtaan, ja haastaa soveltamaan ja syventämään tilasto-osaamista käytännössä. Kilpailussa on kaksi osallistujakategoriaa: A) lukio ja ammatilliset oppilaitokset sekä B) yläkoulu.

Lue lisää kilpailun sivuilta
Blogikirjoitus tilastokilpailuista
Ilmoittaudu JoMA ja FlexMa kursseille.

Kaikki 16 JoMa-kurssia ja kolme FlexMa-kurssia aukeavat kevään 2022 ajaksi!

 ”JoMa -koulutus on niitä harvoja koulutuksia, johon on tullut suorastaan hinku…JoMa kuulosti kiinnostavalta, mutta yllätti toden teolla, kerrankin ihanasti. Olen puhunut kursseista posket hehkuen kollegoilleni.”

”Yli kahdenkymmenen vuoden opettajan työni on saanut uuden piristysruiskeen tästä kurssista!“
500 € stipendejä 11 op suorittaneille!
 
Miksi mukaan?
  • Pääset perehtymään tuoreeseen tutkimustietoon, monipuolisiin materiaaleihin ja menetelmiin.
  • Saat käytännön kasvatus- ja opetustyöhön kättä pidempää.
  • Pääset aarreaittaan, josta voit poimia myös kollegojen ideoita ja kokemuksia.
  • Opiskelu on maksutonta sekä ajasta ja paikasta riippumatonta.
Ilmoittaudu kurssille ja nappaa kollega mukaan!
 
Varaa ryhmällesi avaruus-teemainen opastus.

Elävöitä avaruus-teemaa Helsingin observatorion opastuksella!

Ota oppaan kanssa haltuun maailmankaikkeuden perusteet vanhan observatoriorakennuksen näyttelyissä ja sokkeloissa.

Nähdään joko opastuksella Observatoriolla tai virtuaaliopastuksella eli Vopastuksella! Kierroksella uppoudutaan omaan aurinkokuntaamme, tähtien vaiheikkaaseen elämään, maailmankaikkeuden mittakaavaan sekä valon erilaisiin aallonpituuksiin. Kurkkaamme myös Observatorion historiaan sekä sen tunnelmallisiin havaintotorneihin. Planetaariossa tutkailemme pohjoista tähtitaivasta sekä yötaivaan kohteita.

Opastukset ovat vuorovaikutteisia. Opas keskustelee ja vastaa mielellään mieltänne askarruttaviin kysymyksiin.

Lue lisää ja varaa Observatorio-opastus omalle luokallesi!

Lue lisää tuotekehitystyöpajoista.

Tarjoalla lukioille Open Design Factory -tuotekehitystyöpajoja

Työpajat ovat koululle maksuttomia ja niiden sisältö räätälöidään koulun ja opettajan toiveen mukaan. Esittelytyöpaja voidaan toteuttaa kertaluontoisesti ja sen jälkeen työpajatoimintaa voidaan jatkaa kurssimuotoisena 1-10 kertaa á 2 tuntia. Koulut saavat käyttöönsä Arduino-pohjaisen kokonaisuuden, työkalut ja Aalto Design Factoryn asiantuntija-avun. Tutki-kokeile-kehitä-toiminta tarjoaa työpajat lukioille  yhteistyössä Aalto Design Factoryn kanssa. 

Lue lisää ja ilmoittaudu!

Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa:

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Saat tämän sähköpostiviestin, koska olet tilannut LUMA-uutiskirjeen. 

Halutessasi voit päivittää tilausasetuksesi tai lopettaa tilauksen.
Aiemmat uutiskirjeet löydät täältä:

LUMA-keskus Suomi, PL 55, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO
Lähetä meille sähköpostia