Copy
 
Nyhetsbrev januari 2022
 
   
 
 
 

Några ord från kansliet

Så kom 2022 och vi på kansliet hoppas ni alla haft det bra under helgerna med lite lugnare dagar, hemma, iväg eller på jobbet. Utvilade är det nu dags att blicka framåt, kavla upp ärmarna och hugga in på de klimatutmaningar det nya året kommer att erbjuda. Vi på Klimatkommunernas kansli ser framemot flera viktiga beslut och händelser 2022.

I närtid bjuder Mål 11-veckan på ett spännande program om hur forskning och praktik tillsammans kan skapa omställningskraft i kommunerna för hållbara städer och samhällen (läs mer under Tips). Under året kommer EU också att avslöja vilka europeiska städer som väljs ut att delta i EU:s mission "100 Climate Neutral Cities 2030". Vågar vi gissa på ett par klimatkommuner i den skaran?

Vi har, som vi berättat om tidigare, äntligen släppt vårt stora inspirationsmaterial "Klimatkommunernas 13 uppgifter", där vi just försöker beskriva vad kommunerna behöver ta sig an för att lyckas bli fossilfria, klimatneutrala, och i förlängningen klimatpositiva. Vår inställda lanseringskonferens har nu ett nytt datum, varmt välkomna den 25 mars!

Omställningen kräver många komponenter för att lyckas, och en av de kanske allra viktigaste, som seglat upp på dagordningen under senare år är medborgarengagemang. Hur lyckas vi ta tillvara på medborgarnas engagemang? Och hur når vi ut med information om klimatarbetet till medborgarna? Vi har, utifrån ett arbete som vår praktikant Julia gjort under hösten 2021, tagit fram ett avsnitt i vår kunskapsbank om just medborgarengagemang. Vi hoppas att ni hittar något som inspirerar just er.

Med dessa ord önskar vi er en bra start på det nya året, och ser fram emot gott samarbete!

Som vanligt tar vi gärna emot tips om det är något ni tycker vi ska lyfta eller arbeta mer med!  Maila oss på kansliet@klimatkommunerna.se.

Bästa hälsningar,
Filippa, Maria och Erika på Klimatkommunernas kansli

På gång i Klimatkommunerna

Frukostseminarium KomPark

Klimatkommunerna är via projektet KomPark med och anordnar frukostseminarium om olika parkeringsfrågor. I december hölls det första av tre träffar med temat flexibla parkeringstal och mobilitetstjänster. Du kan se seminariet i efterhand här. 

På torsdag den 20 januari hålls det andra frukostseminariet, då med fokus på hur Plan- och bygglagen och Avgiftslagen kan förändras för att underlätta utveckling av en modern parkeringsplanering. Mer info och anmälningslänk.

Årsmöte på distans 26 april (bara för medlemmar)

Även i år håller vi digitalt årsmöte i Klimatkommunerna – boka in tisdagen den 26 april klockan 9.30-12.00. Vi ser gärna att minst en politiker och en tjänsteperson från varje medlem deltar, anmäl er på den här länken senast 16 april. Vi uppskattar alltid förslag från medlemmarna, och ett ypperligt sätt att lämna förslag är att som medlem skriva en motion till årsmötet. Motioner skickas till kansliet@klimatkommunerna.se innan den 15 februari så vidarebefordrar vi till styrelsen. Det går bra att skicka motionen som ett vanligt mail, bara det framgår tydligt vad förslaget är och vem det kommer ifrån.

Infoträff om Klimatkommunerna

I förra veckan höll vi i en informationsträff om Klimatkommunerna för kommuner som är nyfikna på att bli medlemmar. Vi på kansliet presenterade tillsammans med vår styrelseordförande och ett par medlemskommuner föreningens verksamhet, vad det innebär att vara medlem och hur ni tar steget att bli en del av Klimatkommunerna. Du kan se en inspelning av informationsträffen här.

Rapport om medborgarengagemang

Under hösten har Julia som gjort sin praktik hos oss på Klimatkommunernas kansli arbetat med medborgarengagemang. Hon har undersökt vad som görs inom området hos våra medlemskommuner och resultatet finns nu sammanställt i en rapport. Förutom undersökningen finns goda exempel, lästips och en omvärldsspaning om nationella klimatmedborgarråd nu samlat i vår Kunskapsbank.

Webbfika på torsdag 14.30

Den 20 januari hör vi Eskilstuna kommun berätta om hur de gjorde en kartläggning av kommunkoncerns CO2 utsläpp enligt GHG-protokollet. Webbfikan är öppen för alla och det kommer finnas möjlighet att ställa frågor. Varmt välkommen! Länk till webbfikan hittar du här.

Nytt datum för lanseringskonferens av Klimatkommunernas 13 uppgifter: 25 mars

I december behövde vi ställa in vår lanseringskonferens av materialet Klimatkommunernas 13 uppgifter. Vi har släppt materialet, men vill ju såklart ändå genomföra vår planerade konferens. Och nu har vi hittat ett nytt datum, så save the date 25 mars 9.30-12.00! Läs mer och anmäl dig här.

Kolsänkor - vad har vi lärt oss?

Vårt projekt Sänk kolet! går mot sitt slut, och vi ordnar ett slutwebbinarium med reflektion och erfarenhetsutbyte den 17 februari. Vi vänder oss till kommunpolitiker som vill lära sig mer om frågorna, och tjänstepersoner vars arbetsområde rör kolsänkor (t ex ansvariga för vattenfrågor, skötsel av natur- och grönområden) och personer på myndigheter och organisationer vars arbete på olika sätt berör kolsänkor. Anmäl intresse på den här länken senast 10 februari.

Under projektets gång har vi byggt upp guiden Sänk kolet! på Klimatkommunernas hemsida, där vi går närmare in på bl.a:

Tips & publikationer

Ny rapport visar vägen för Sveriges klimatomställning

Forskningsprogrammet Mistra Carbon Exit har släppt en ny rapport med viktiga lärdomar som behöver beaktas om vi ska accelerera klimatarbetet och se till att omställningen når alla delar av samhället. Ladda ner rapporten här från IVLs hemsida.

Gröna Bilister
Gör fyrstegsprincipen till fyrstegspraktik - nytt PM från Gröna Bilister

SVT

Är uppvärmningen bra? Får Antarktis mer is? Och kan man verkligen lita på FN:s klimatpanel? I den här specialen från SVT bemöter några av Sveriges främsta klimatexperter 12 klimatskeptiska påståenden. SVT har även gjort en special där det går att följa utvecklingen av den globala uppvärmningen.

Finansiering av hållbara städer: vilken roll spelar privat kapital?

Mistra Center for Sustainable Markets (Misum), Stockholm Environment Institute (SEI) och Cleantech Scandinavia lanserar i detta seminarium en ny forskningsrapport som diskuterar det privata kapitalets roll för att finansiera hållbara städer, med fokus på svenska kommuner. Läs mer här.

Digital konferens: Mål 11-veckan 2022

Var med den 25–27 januari för att stärka kopplingen mellan forskning och praktik och skapa omställningskraft i kommunerna för hållbara städer och samhällen! Läs mer här. 

Webbutbildning från Energimyndigheten om lokal energiomställning

Webbutbildningen passar dig som arbetar i en mindre eller medelstor kommun. Den består av åtta avsnitt med olika teman. Du kan gå igenom hela utbildningen eller plocka russinen ur kakan, båda varianterna fungerar utmärkt. Utbildningen passar bra att ta del av i grupp. Exempelvis inför en revidering av er kommunala energiplan eller i samband med en utbildningsdag inom ett särskilt tema. Utbildningen är givetvis gratis och enkel att logga in på.  Du hittar utbildningen här.

För frågor om webbutbildningen, hör av er till olov.aslund@energimyndigheten.se

Podcast av Energy Citites
City stories: The podcast by Energy Cities

Stöd

Nytt regeringsbeslut
Fler fordon och arbetsmaskiner ska omfattas av regeringens klimatpremie

Samarbetspartners

Energy Cities

När Energy Cities häromdagen summerade året 2021 lyfte de fram EU:s "Missions-satsning" 100 klimatneutrala städer till 2030 och "Fit for 55"-paketet från kommissionen, som anpassar energidirektiven inom olika områden för att kunna nå 55 % minskning av växthusgaser till 2030. De poängterar att detta är ett bra tillfälle att belysa hur centralt det är att energifrågan tas upp i politiska och sociala debatter och partiprogram. De spanar att 2022 kommer att bli rikt på nyheter inom området och bifogar sin politiska agenda för året.
 
   
 
 
 

På gång hos medlemmarna

Malmö

Första omgången av Klimatkontrakt Malmö är signerade

Flera centrala aktörer har tillsammans med Malmö stad tagit nästa steg för att möta de globala utmaningarna på lokal nivå. Kontrakten är tänkta att fungera som ett verktyg för Malmö stad, näringslivet, akademin och Malmöbor att samarbeta och ta vara på idéer, initiativ och insatser när det kommer till att nå målet om ett hållbart Malmö 2030.  Läs mer om Klimatkontraktet här.

Internationellt toppmöte i Malmö lyfter hållbar stadsutveckling

Anmäl dig till ICLEI World Congress - the Malmö Summit som äger rum den 11-13 maj 2022. Ett toppmöte med fokus på hur städer världen över driver utvecklingen för en hållbar urban framtid. Kongressen ger goda exempel på lokal hållbar utveckling och en möjlighet att utforska Malmös bredd av initiativ och arbete för att skapa en ur flera perspektiv hållbar stad.

Deltagarna erbjuds ett omfattande program med internationellt perspektiv samt ett brett utbud av studiebesök. Det blir guidade turer i Västra Hamnen och kända pilotprojekten kring Bo01. Du kan också besöka ekostaden Augustenborg som är en modell för en grön omställning av ett befintligt bostadsområde, där särskilt ett öppet dagvattensystem och gröna tak väcker stort intresse. En världsunik textilsorteringsanläggning finns också med i utbudet. Information om programmet, registrering med mera hittar du här.

Karlstad

Skolkök och bonde kopplas ihop i unikt hållbarhetsprojekt

Karlstad är en av fyra kommuner som i februari 2021 valdes ut att delta i Livsmedelsverkets och Vinnovas projekt "Ett nytt recept för skolmåltider". Projektet ska utveckla framtidens hållbara skolmatssystem för att på ett bättre sätt kunna ta vara på den resurs som skolmåltiden är. Projektgruppen har arbetat med två fokusområden där ett är att utveckla en tjänst för producent och kund.

- Vi har tagit hjälp av studenter vid Karlstads universitet samt Karlstad teknikcenter som under hösten arbetat med att ta fram förslag på digitala prototyper, säger Alain Grenard, kostchef i Karlstads kommun  och deltagare i projektgruppen.

Här går det att kika på ett inslag i SVT Värmland och här går det att läsa mer om projektet.

Papperspåse ska sätta stopp för plast i Karlstadsbornas sopor

Sedan i våras har Karlstads Energi AB, Paper Province, Nordic Paper och Norbag samarbetat för att ta fram en helt ny typ av papperspåse för restavfall. Den nya påsen har potential att göra sophanteringen effektivare samt mer hållbar. Plastpåsar blir allt sällsyntare, vilket påverkar hur vi hanterar vårt avfall. Karlstads Energi har märkt av detta i form av fler papperspåsar i sopkärlen, men även mer löst skräp. Detta beror på att papperskassar är svårare att försluta än de av plast.

– Den nya papperspåsen ska vara förslutningsbar, vilket gör den till ett bättre alternativ för restavfallet än de pappersbärkassar som vi idag ser blir allt vanligare i soptunnorna, säger David Bohn Stoltz, affärsutvecklare på Karlstads Energi.

Om plastpåsarna byts ut minskar mängden plast i avfallsförbränningen och således även förbränningens koldioxidutsläpp.

Lyssna på ett inslag i radio Värmland här och läs mer här

Eskilstuna

Nytt Klimatprogram på gång

I samverkan med representanter från företag, idéburna organisationer, offentlig verksamhet och akademi har kommunen tagit fram förslag till Klimatprogram Eskilstuna. Programmet föreslår klimatmål och inriktning för den klimatomställning som behövs. Fram till den 1 mars 2022 kan alla som vill ta del av remissversionen av Klimatprogram Eskilstuna och ge synpunkter. Här ser du remissversionen och kan lämna dina synpunkter.

För att lyckas nå klimatmålet behöver alla bidra där de kan. Redan nu har många aktörer ställt sig bakom målet om ett klimatpositivt Eskilstuna 2045 och att de kommer att bidra till att målet nås. Den gemensamma vägen mot målet formas av det engagemang många aktörer kan och vill bidra med. Läs mer här.

För kommunkoncernen har en separat plan för klimat tagits fram parallellt där samma mål och fokusområden som i Klimatprogrammet föreslås. Fortsatt arbete föreslås ske via tillitsbaserad styrning där varje nämnd och bolagsstyrelse planerar hur de ska bidra till att nå målen. Läs mer om Klimatprogram Eskilstuna här.

Nynäshamn

Ny Trafik- och mobilitetsstrategi visar vägen

Nynäshamns kommun har antagit en ny Trafik- och mobilitetsstrategi vars syfte är att säkerställa att ett hållbarhetsperspektiv råder inom områdena trafik, mobilitet och parkering när det gäller befintlig bebyggelse, nyexploateringar och generellt kring kommunens utveckling. Det ska vara enkelt att gå, cykla och åka kollektivt i Nynäshamns kommun oavsett ålder, kön eller funktionsvariation. Samtidigt gör kommunens geografiska läge och bitvis gles befintlig bebyggelse att transporter med bil är nödvändiga. Därför behövs också bränsleeffektivare fordon, mobilitetstjänster, tillgång till förnyelsebara drivmedel och färre resor med bil för att nå målet om ett långsiktigt hållbart samhälle och transportsystem. Läs mer här. 

Linköping

Återbrukade möbler för en cirkulär ekonomi

Linköpings kommun vill bidra till en mer cirkulär ekonomi. Ett sätt att göra det är bland annat genom att använda återbrukade möbler vid nyinköp. Läs mer här.

Linköping delar med sig av modell för att lära ut hållbarhet i skolan

Mellan den 10-14 januari hade Nya Rydsskolan digitalt besök av representanter från fem europeiska länder i Erasmusprojektet Stem for Life som handlar om hållbarhet. Det veckolånga besöket skedde via digitala möten där Nya Rydsskolan bland annat visade upp projektet Bästa världen som är Linköpings unika modell för att lära ut hållbarhet i skolan. Läs mer här.

Nya kliv i hållbarhetsarbetet

De senaste åren har Linköpings kommun tagit nya kliv framåt inom hållbarhetsområdet. Arbetet mot segregation har stärkts och arbetet med barnkonventionen, jämställdhet och landsbygdsutveckling har gjort flera framsteg. Det visar Hållbarhetsrapporten för 2019-2020. Läs mer här.

Sandviken

Lastcykelprojektets erfarenheter redovisas som en lastcykelguide

Projektet ”Last för alla” genomfördes under 2021 av Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning med finansiering av Region Gävleborg. Genom projektet fick fem barnfamiljer i Sandviken testa en el-lastcykel under tre månader och under provperioden dela med sig av sina erfarenheter. Projektet visar att el-lastcykeln är ett bra alternativ till bilen för alla korta resor i Sandviken. Projektet visar också att familjer som bor i lägenheter inte har samma förutsättningar att äga en lastcykel. Två familjer har valt att köpa loss el-lastcykeln efter projektets slut för att minska deras bilresande. Erfarenheterna från projektet redovisas i form av en lastcykelguide, en handbok för familjer, kommunala verksamheter och företag.

Södertälje

Science week den 2-4 februari

Science Week är ett framtidsinriktat event i Södertälje för att skapa delaktighet i samhället för en hållbar värld. Under tre dagar genomförs en mängd livesända webbinarier och workshops där studenter, forskare, tjänstepersoner, beslutsfattare inom högskola, offentlig sektor, forskning möts i interaktiva samtal över branscher, generationer och gränser. Exempel på teman och webbinarier:

  • Så skapar Södertälje digitala lösningar för ett hållbart samhälle (Södertälje kommun)
  • Hur kan vi få till elektrifierade godstransporter (Scania)
  • Det är minst lika mycket innonvation i en potatis som i ett flygplan (Matlust)

Välkomna att delta! Läs mer om eventet här.

Utbildning och workshop för upphandlare och beställare av fordon och drivmedel

Södertälje kommun genomför i samarbete med övriga kommuner i Södertörn en utbildning och workshop med temat: Miljökrav på fordon och drivmedel i upphandlingar. Mallar är framtaga i projektet med standardkrav och ska fungera som ett stöd vid formulering av egna upphandlingskrav. Utbildningen innehåller:

  • Genomgång av tre grundläggande typer av miljökrav på fordon och drivmedel i transportintensiva upphandlingar.
  • Redovisningskrav för uppföljning, förenklande mallar och metoder.
  • Hur samverka vi i Södertörn kring gemensamma miljökrav som bidrar  både till besparing i tid och pengar?

Utbildningen och workshopen genomförs den 20 januari och målgruppen är upphandlare eller beställare av fordon, transporter och entreprenader eller tjänstepersoner som jobbar med miljö- och klimatfrågor i Södertörnsområdet. Läs mer här.

Helsingborg

Välkommen till H22

Nu har vi släppt programmet till H22 City Expo, den internationella stadsmässan i Helsingborg, 30 maj-3 juli 2022. H22 är mängder av spännande lösningar som ska ge alla i Helsingborg högre livskvalitet i en smartare och mer hållbar stad. Elvägsteknik, Källsorterande avloppssystem, Cirkulär ekonomi på Vera Park och konferensen Urban Future för hållbara städer är några exempel på klimatpunkter som erbjuds i programmet. Läs mer om H22 här.

 

Tack för att du prenumererar på Klimatkommunernas nyhetsbrev!

Vill du läsa mer om Klimatkommunerna så kolla gärna in vår hemsida som är en gedigen kunskapsbank för lokalt klimatarbete. 

Kontakta kansliet om du vill veta mer om föreningen.  

Följ Klimatkommunerna på InstagramLinkedIn och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete!

Nästa nyhetsbrev kommer ut 22 februari 2022.

Facebook
Twitter
Website

Kalendarie

20 januari: Frukostseminarium om käppar i hjulet för modern p-planering

20 januari: Webbfika: En kartläggning av Eskilstuna kommunkoncerns CO2 utsläpp enligt GHG-protokollet

17 februari: Slutkonferens Sänk kolet!

25 mars: Save the date: Lanseringskonferens för Klimatkommunernas 13 uppgifter

26 april: Klimatkommunernas årsmöte

Fler online-evenemang hittar du i vår tipslista.

 
Copyright © 2021, Klimatkommunerna, All rights reserved.

Our mailing address is:
kansliet@klimatkommunerna.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Klimatkommunerna · Box 41 · Lund 221 00 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp