Copy
View this email in your browser

AANPAK

Innovatie en strategie voor culturele organisaties

Zou het nu echt bijna gedaan zijn met dat virus?

Hoe verleidelijk is het niet om straks te doen alsof het terug 2019 is? Hoe verleidelijk ook om achteraf terug te blikken en te zeggen dat we behoorlijk overdreven hebben met al die maatregelen?

Terugblikken is moeilijk.

Het doet denken aan de Millennium Bug. Rond het einde van de jaren negentig begonnen computerprogrammeurs zich zorgen te maken over de interne klokken van software. Een deel was immers niet voorzien op een jaartal dat voorbij 1999 zou rollen. Wat zou er dan gebeuren op oudejaarsavond 1999?

Vliegtuigen die uit de lucht vielen? Wereldwijde blokkades van geldsystemen?

In de jaren richting de millenniumwissel waren er constante doemsberichten over die Millennium Bug. Heel veel landen en bedrijven begonnen stevig te investeren in allerhande maatregelen. Checken en dubbelchecken.

De klok sloeg middernacht op 31 december 1999 en er gebeurde niks. 

Was het allemaal wat overroepen? Of hebben we de grootste schade vermeden door zo sterk te investeren in oplossingen? Terugblikken is moeilijk. Dat zullen we straks ook met het coronavirus merken.

Ik denk dat het onverstandig is om straks deze crisis te minimaliseren.

In deze nieuwbrief aandacht voor crowdfunding, de waarde van kunst en een maand zonder alcohol. En ik mocht ook langs de radio passeren om wat te vertellen over publieksontwikkeling.

De toekomst is niet alleen zinloos, maar ook duur

NFT's. Non-fungible tokens. Comedian John Oliver omschreef het ooit prachtig als "Alles wat je niet begrijpt over geld, gecombineerd met alles wat je niet begrijpt over computers".

Deze tokens draaien in se om schaarste. En schaarse dingen hebben een hoge waarde voor verzamelaars. Het is de zoektocht naar de vraag hoe je authenticiteit creëert in een virtuele wereld waar niks echt is.

De meeste artikels over het onderwerp gaan over geld. En meer bepaald de vraag in hoeverre NFT's een vorm van boerenbedrog zijn.

In Gawker snijdt Dan Brooks een andere invalshoek aan. Onder de vraag 'Hoe kan je veel geld verdienen met digitale kunstwerken?' schuilt immers een diepere vraag over betekenis.

In een grappig geschreven maar ook best confronterend stuk schrijft hij over de morele leegte achter het verhaal. Hoeveel waarde heeft kunst nog als het alléén speculatie is?

Wat betekent het voor kunst dat de kwaliteit ervan bepaald wordt door de mate waarin je het straks met winst kan verkopen? En is dat nu écht de droom die we hadden voor het internet?

Ik kwam het artikel tegen via de onvolprezen nieuwsbrief Dense Discovery

 

Live Style Europe Podcast

Vorige week was ik te gast op de Live Style Europe podcast van EuRadio. Ik sprak er over publieksontwikkeling voor Europese concertzalen. Het is een onderwerp waar ik de laatste jaren heel ernstig mee bezig ben.

Muziek is meer dan tickets verkopen. Het is mensen bijeenbrengen. Dat vraagt heel andere strategieën dan eenvoudige marketing. Minder een sales-insteek dus en meer eentje van community building. Maar hoe doe je dat?

Het interview (in het Engels) kan je hier beluisteren.

Een maand zonder alcohol

Het is weer Tournée Minérale.

De Belgische variant van de alcoholvrije maand Dry January valt volgens de grap hier in februari omdat dat alvast de kortst mogelijk maand is.

Die lacherigheid zegt veel over hoe we met alcoholgebruik omgaan in dit land.

In 2018 besloot ik voor het eerst mee te doen aan Tournée Minérale. Ik leerde hoe waanzinnig hoog de sociale druk was om tóch te drinken. Vooral in de muziekindustrie. Maar ik leerde ook hoe ongelofelijk gezonder het is om het niet te doen.

Dat maandje werd verlengd.

Het is ondertussen vier jaar geleden dat ik alcohol dronk. In die periode begonnen mijn man en ik ook aan Bruis, onze alcoholvrije brouwerij in Borgerhout.

Lijkt het je een goed idee om ook eens een tijdje zonder te gaan? Dan is deze maand het uitgelezen excuus. Wat houdt je tegen?

💡 En ook....

Tuinieren en crowdfunding

Trees De Bruyne is al jaren een household name in de Belgische media- en tech-sector. Dat uitgerekend zij zich nu op natuurbeleving gaat richten is een teken aan de wand. Welke band hebben we nog met de natuur?

Met bARK.today zetten Trees en Bart Backaert zich rechtstreeks op dat vraagstuk. Hun eerste project is de smuljungle in Aalst. Op een stuk braakliggend terrein bouwen ze met een hoop volk een voedseltuin.

Er loopt een crowdfunding-campagne waar je jouw steentje kan bijdragen. Dat kan via deze link.

Als je met je eigen organisatie crowdfunding overweegt, dan is de manier waarop bARK.today het doet trouwens alvast een te checken voorbeeld.

Laat het weten als je luistert.

Kijk, Mailchimp deed iets slims tijdens het schrijven van deze nieuwsbrief. De service waarmee ik jullie elke twee weken een nieuwsbrief stuur, sleutelt constant aan zijn product op basis van klantenfeedback.

Ze losten een vervelend ontwerpfoutje op en waren zo slim om ons dat ook expliciet te laten weten.

 

Het is een belangrijke tip: als je met je organisatie luistert naar je bezoekers of gebruikers, neem dat ook steeds de tijd om ze te laten weten wat je met die feedback gedaan hebt.

Het is immers het beste bewijs dat je geluisterd en geleerd hebt.

Ten slotte

Elke twee weken verstuur ik deze nieuwsbrief. Heb je artikels of links die je hier graag in zou laten opnemen? Heb je vragen of opmerkingen? Heb je een project waar je een sparring partner bij kan gebruiken? E-mail me gerust

Je kan me ook vinden op Twitter en LinkedIn
Twitter
Website
Email
LinkedIn
Copyright © 2022 kenveerman.com, All rights reserved.


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om je uit te schrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp