Copy
11 Şubat 2022 / Sayı: 11
Sayın <<Adınız>> <<Soyadınız>>,

Zülfikar KILIÇ MİB Genel Sekreteri Olarak Göreve Başladı

32 yıllık kamu çalışma hayatında yurtiçi ve yurt dışında Ticaret Bakanlığı bünyesinde birçok farklı görevde bulunan Zülfikar Kılıç, 2022 yılı Ocak ayı itibariyle MİB Genel Sekreteri olarak göreve başladı.
ODTÜ Maden Mühendisliği mezunu olan Zülfikar Kılıç, 1990 yılında Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (HDTM) İhracat Genel Müdürlüğünde Uzman Yardımcısı olarak çalışmaya başladı. 1990-1991 yıllarında ODTÜ İşletme Bölümünde Yüksek Lisans eğitimi aldı. 1991 yılından itibaren HDTM Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğünde Uzman Yardımcısı olarak çalışmaya devam etti. 1996-1999 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Tahran Büyükelçiliğinde (İran) Ticaret Müşavirliği görevinde bulundu. 2000 yılında Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İhracat Genel Müdürlüğünde Uzman, 2001-2003 yılları arasında DTM Anlaşmalar Genel Müdürlüğünde Şube Müdürü, 2003-2005 yılları arasında Daire Başkanı olarak görev yaptı. 2005-2008 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçiliğinde (Çin Halk Cumhuriyeti) Ticaret Başmüşaviri olarak görev yaptı. 2009 yılında DTM İhracat Genel Müdür Yardımcısı Vekili olarak görev yaptı. 2012-2017 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Addisababa Büyükelçiliğinde (Etiyopya) Ticaret Müşavirliği görevinde bulundu. 2018-2021 yılları arasında Ticaret Bakan Danışmanlığı görevini müteakiben 2022 yılı başında emekli oldu.

MİB Ocak Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı MİB Ofisinde Gerçekleştirildi

Makina İmalatçıları Birliği ocak ayı yönetim kurulu toplantısı Ankara’da MİB ofisinde yapıldı. Yeni Genel Sekreterin Yönetim Kurulu üyelerine tanıtılmasının ardından gündem maddelerine geçildi. MİB in 2022 yılı bütçesinin görüşülmesinin ardından, Kamu kurum ve kuruluşlarıyla temasları daha da ileriye taşımak için atılacak adımlar belirlendi. MİB üyelerinin mümkün olduğunca ziyaret edilerek beklenti ve önerilerinin alınmasına karar verildi.
2022 yılı Mayıs ayı içerisinde yapılacak olan MİB seçimli genel kurulu için organizasyon detaylarının netleştirilmesi amacıyla çalışmalara başlandı.
Yıl içerisinde desteklenecek fuarlar belirlendi, fuarlarda daha etkin olmak için yapılması gerekenler hususunda fikir alış verişinde bulunuldu.

Kar Metal Firması Temsilcisi Sn. Fatih KAR Yönetim Kurulumuza Katıldı

Yaklaşık iki buçuk yıldır Yönetim Kurulu üyeliği görevini devam ettiren ERDEMİR temsilcisi Sn.Hakkı Can ŞAYLAN’ın firmadan ayrılmasıyla beraber Yönetim Kurulu Yedek Üye listesinde bulunan Sn. Fatih KAR Yönetim Kurulumuza katıldı. Sn. Hakkı Can ŞAYLAN’a Yönetim Kurulumuza kattığı güç ve iş birliğinden dolayı teşekkür ediyor, Sn. Fatih KAR’a yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer, AA muhabirine, Makine İhracatının 2021'de Hedeflerine Uygun Olarak Arttığını Söyledi

Türkiye'nin 2021 yılı toplam dış satımının 2020'ye kıyasla yüzde 32,9 artarak 225,4 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Gencer, ekonominin dinamik yapısına ve yüzde 33'lük ihracat artışını mümkün kılan üretim gücüne inandıklarını vurguladı.
Gencer, Kovid-19 salgınının yol açtığı koşullar nedeniyle makine imalatçıları olarak 2020'yi çok zor geçirdiklerini dile getirerek, "Buna rağmen makine ve aksamları ihracatı geçen yıl, 2020'ye göre yüzde 21,4 artarak 22,4 milyar dolara yükseldi. İhracattaki bu yükseliş, 2019 yılına göre yüzde 14,6'lık bir artışa işaret etti." dedi.
Bu dönemde, makine ihracatının yaklaşık üçte ikisinin küresel ölçekte en istikrarlı pazarlar olarak kabul edilen Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, ABD ve İngiltere gibi en rekabetçi pazarlara gerçekleştirildiğini aktaran Gencer, Rusya, Irak ve Özbekistan'ın da diğer önemli pazarlar olduğunu kaydetti.
Birlik üyeleri ve yerli makine imalatçılarından aldıkları bilgilere göre ihracatta geçen yıl yakalanan ivmenin güçlenerek sürdüğüne dikkati çeken Gencer, "Bu durum, halihazırdaki koşullarda temel bir değişiklik olmaması halinde 2022 sonu itibarıyla makine ve aksamları ihracatımızın 25 milyar dolar seviyesine ulaşacağına işaret etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

2030'a Kadar Yıllık Makine İhracatının 63 Milyar Dolara Çıkarılması Hedefleniyor

Emre Gencer, salgın nedeniyle kapanmaların en yoğun olduğu dönemde bile imalatçıların yoğun çalıştığını belirtti.
Kovid-19 sürecinde devlet desteklerinin sağladığı katkılara değinen Gencer, şöyle konuştu:
"Makine ihracatında geçen yıl kaydedilen bu yüksek oranlı artışı sağlayan temel faktör olarak salgının ortaya çıktığı dönemde süratle uygulamaya konulan devlet yardımları programlarında, sektörümüze öncelikle desteklenecek sektör statüsü tanınması ve saha uygulamalarının da bu anlayışla yapılmasının ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Bu sayede firmalarımızın, kapanma önlemlerinin uygulandığı dönemde, ihracat ve işletme kredilerine erişimlerinde yaşanan zorluklar aşılabilmiş, ihracat sevkiyatları kısa kesintiler haricinde sürdürülebilmiştir. Buna ilave olarak AB ülkelerindeki firmaların, salgınının ortaya çıkardığı sorunlar nedeniyle tedarik zincirlerini gözden geçirmeleri sürecinde, yakın coğrafya ülkelerini ve dolayısıyla ülkemizi ön plana çıkarmalarının da ihracatımıza ciddi katkısının olduğu şüphesizdir."
Uluslararası bir kuruluşa yaptırdıkları araştırmaya göre, Türkiye'nin yıllık makine ihracatının 2030'a kadar 63 milyar dolar seviyesine çıkabileceğine işaret eden Gencer, bu potansiyelin bilincinde olarak son yıllarda uygulamaya konulan tüm destek programlarında makine sektörüne öncelik verildiğini sözlerine ekledi.

Makina İhracat ve İthalat Verileri – 2021

Makine sektöründe serbest bölgeler hariç 2021 yılında toplam ihracatımız 2020 yılına göre %24 artarak 21.4 milyar dolar seviyesine geldi. İthalatımız ise %21 artarak 33 milyar dolar seviyesine geldi. Sektörün alt kırılımlarına baktığımzda %39 artış ile rulmanlar ihracatta artışın en fazla görüldüğü sektör oldu. İthalatta ise %76 artış ile inşaat ve madencilik makinelerinde görüldü. Reaktörler ve Kazanlarda ise bir önceki yıla göre ithalatın %19 azalması dikkat çekti. 2021 yılında Evsel ve Endüstriyel Soğutma Sistemleri ile Yıkama ve Kurutma Makinaları sektörlerimiz dış ticaret fazlası veren sektörlerimiz arasında başı çekti. En fazla dış ticaret açığı verdiğimiz sektörlerimiz ise Büro Makineleri, İçten Yanmalı Motorlar ve Aksamları, Tekstil Makinaları, Takım Tezgahları ve Elektrik Motorları sektörleri oldu. Önümüzdeki dönemde bu sektörler ayrıntılı olarak incelenecek, ithalat tarafından alınabilecek önlemler, yurtiçi üretimin artırılması için alınması gereken tedbirler ve daha fazla teşvik edilmesi yönünde çalışmalar yapılacaktır. İhracat bağlamında da pazar çeşitlendirilmesi ve mevcut pazarlarda marka haline gelebilme yönünde çalışmalar yapılacaktır.

2021 Yılı Testere Makineleri Dış Ticaret İstatistikleri

2021 yılı makine ihracatı 23 milyar dolar hedefini gerçekleştirmişken, testere makineleri ihracatımız ciddi oranda artış kaydetmiştir.

2017 yılından itibaren ithalat ve ihracat verileri incelendiğinde testere makine sektörünün ihracat odaklı bir büyüme gerçekleştirdiği görülmektedir.

23 milyon dolarlık ihracatını 32 milyon dolara çıkaran sektörün toplam ihracatı %38’in üzerinde büyümüştür. En büyük ihracat artışı ise 2.4 milyon dolardan 9.1 milyon dolara çıkan daire testere ihracatı olup, 3,5 kattan fazla büyüme kaydetmiştir. Dilme tezgahlarında ise ihracat da %20 oranında düşüş yaşanmıştır. İhracat kaybınının temelinde ise artan yurtiçi talebe yetişmekte zorlanan yerli imalatçıların daha çok iç piyasa yönlenmelerinin  olduğunu düşünülmektedir.

2017 yılından beri düşme eğiliminde olan sektör ithalatı, 2021 yılında ciddi oranda artarak %50’ye yakın büyümüştür. Şerit testere alanındaki düşme trendi devam etse de; daire testerelerdeki 2,5 kata yakın artış bu büyümeyi sürükleyen en önemli faktör olarak göze çarpmaktadır.

Daire Testereler

Daire testere özelinde ihacat rakamları ülke bazlı incelendiğinde, 99 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğimiz, ortalama kilogram değerinin 12,39 dolar ve ortalama adet fiyatının 1.630 dolar olan makinlerin ihracatının genellikle küçük çaptaki daire testerelerin ihracatından oluştuğu gözlemlenmektedir. İlk 5 ülkeye ait verileri aşğıda paylaşılmaktadır. Tablonun geri kalanı için üyelerimiz merkez ofisimiz ile iletişime geçebilirler.

Daire testere ithalatımızdaki önemli ülkeler Tayvan, Almanya, İtalya ve ÇHC’dir. Almanya’dan 30 dolar üzerindeki kilogram değeri ile teknolojik değeri daha fazla olan daire testerelerin ithal edildiği öngörülmektedir. Çin’den ithal edilen 12.000 adete yakın daire testerenin ise elde kullanılabilir nitelikte ya da hobi amaçlı olarak ülkemize girdiği ve yapı marketlerde satılan cinslerinden olduğu tahmin edilmektedir.

Şerit Testereler

17 milyon dolar sınırını aşan şerit testere ihracatı dengeli dağılımı, benzer kilogram değerleri ile ihracatının dünya geneline iyi ve neredeyse eşit yayıldığını göstermektedir. İlk sırlarda bulunan ülkeler çok fazla  değişiklik göstermese de belirli bir istikrar yakalayan sektörün ihracatını 4 milyon dolar artırması ve ithalatın da yarı yarıya azalması sektörün yurtiçi ve yurtdışı piyasalar için yeterli olduğunu göstermektedir.

Şerit testere ithalatına bakıldığında ise gelen özel bir kaç testere dışında Çin ve Tayvan’dan gelen şerit testere sayılarının geçtiğimiz yıllara oranla oldukça azaldığı gözlemlenmektedir. Önümüzeki yıllarda milyon dolar altı ithalatın görülmesi şerit testerelerde muhtemel olup, ithalatın azalmasının sebebi yerli imalatçıların başarısı olarakta yorumlanabilir. Listelerin tamamına ulaşmak için üyelerimiz merkez ofisimiz ile iletişime geçebilirler.

Dilme Tezgahları

Dilme tezgahı ihracatı 2021 yılında azalmış olsa da özellikle ihraç pazarlarının dağılımı konuundaki diğer testere makinaları dağılmıından farklı olarak çeşitli coğrafyalara  olması umut vericidir. Ortaoğu, Asya, Uzak Doğu, Okyanusya ve Güney Amerika ülkeleri ihraç pazarlarında ilk sıralardadır. Adet sayılarına bakıldığında Özbekistan’a yapılan ihracatın küçük dilme tezgahlarında olduğu söylenebilse de yaklaşık olarak 60 ülkeye yapılan ihracat adet olarak az olsa da pazar çeşitlilğini uzun süre sürdüreceği anlamına gelmektedir.

İthalat verilerine bakıldığında ise; dilme tezgahı ithalatında Çin’den gelen ve hobi amaçlı ya da başka bir GTİP’ten gelmesi gereken dilme tezgahları dışında en büyük tedarikçimiz Almanya ve İtlaya olarak görünmektedir. 2021 yılında büyüyen iç pazardaki talebin ve yerli üreticilerin artan talebe yeterince cevap verememesinin ithalat da artışa neden olduğu ve ithala için bu ülkelere yönelindiği düşünülmektedir.

GTİP Bazlı Uygulamalar ve 2022 Yılında Uygulanacak Mükerrer Kararlar

2021 yılı sonunda mükerrer şekilde yayımlanarak yürürlüğe giren İthalata Yönelik Kararlar  ve ticarete konu malların G.T.İ.P. numaralarını belirleyen listelerde bazı değişikliklere gidilmiştir.
Söz konusu liste incelendiğinde en büyük değişikliklerin Takım Tezgahları olarak bilinen talaşlı imalat ve şekillendirme tezgahlarında olduğu görülmektedir.
Bunun dışında Sanayi Tipi Fırınlar, Sınai Robotlar, Bazı Paketleme Makinaları, Personel Kaldırma Platformları, Güç Aktarım Organlarında Demir Döküm Malzemeden yapılmış olan aksamlar, 3D Yazıcılar (Metal, Plastik, Beton vb.) gibi makinelerde de değişiklikler olmuştur.
Aşağıdaki görsellerde 2022 yılına ait Türk Gümrük Tarife Cetveli Değişikliklerini içeren bazı listelere ulaşabilirsiniz. Kırmızı-Mavi renkli işaretli GTİP'ler bu yıl yapılan değişiklikleri göstermektedir.
Daha önce çok fazla sayıda makine ihtiva eden GTİP numaralarının bölünerek, bu değişiklikle birlikte oldukça detaylı bir liste haline geldiğini belirtmek isteriz.
Özellikle roll-form makineleri, çeşitli hidrolik-mekanik-servo presler, 3-4-5 eksende çalışan çeşitli yatay ve dikey talaşlı imalat tezgahları, torna ve frezeler gibi çeşitli tartışmalara yol açan GTİP'ler detaylı biçimde bölünmüş olup, bazılarında İlave Gümrük Vergi oranları düşürülmüştür.
Üyelerimizin imalatını yaptığı makinelerin takibi tarafımızca yapılmaya devam edilecek, gerek duyulduğu takdirde, söz konusu makinelere uygulanacak olan İlave Gümrük Vergileri ve vergi uygulamaları hakkında çalışmalar yapılacak ve ilgili Bakanlığımız nezdinde girişimde bulunulacaktır.
Yapacağınız ihracatlarda söz konusu GTİP numaralarının yine Gümrük Müşaviriniz gözetiminde kullanılması hususunu göz önüne almanızı rica ederiz.
Bunun dışında, mükerrer olarak yürürlüğe giren ve sektörü ilgilendiren tebliğ ve yönetmeliklerin tam metinleri aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
Listelerde yapılan değişikliklerin tamamına; 84.fasıl için buradan, 85.fasıl için buradan ulaşabilirsiniz.
İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 5052) (resmigazete.gov.tr)
Dünya Ticaret Örgütü esasları çerçevesinde, AB ve STA olan ülkeler ve GTS ülkeleri dışındaki ülkelerden ithal edilen makinelere ağırlıklı 0 - 1,7 ve 2,7  oranları olmak üzere sınırlı oranlardaki gümrük vergileri uygulaması sürdürülmüştür.
İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 5053) (resmigazete.gov.tr)
Geçen yıl sonunda konsolide edilen ilave gümrük vergileri uygulamalarına devam edildiği görülürken, AB ve STA ülkeleri dışındaki ülkelerden ithal edilen makinelere %5 ila %20 aralığındaki çeşitli oranlardaki ilave gümrük vergileri uygulaması sürdürülmüştür.
Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthalatına İlişkin Tebliğ (İthalat: 2022/9) 31 Aralık 2021 CUMA (resmigazete.gov.tr)
Sektör görüşleri dikkate alınarak birtakım ürün ve oranlarda revizyonlara gidilmiş olmakla birlikte ikinci el makine ithalatını ülkemiz menfaatleri doğrultusunda disipline eden uygulamanın sürdürüldüğü görülmektedir.
İthalatta Standartlara Uygunluk Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2022/1) 31 Aralık 2021 CUMA (resmigazete.gov.tr)
Standartları esas alan sınırlı sayıdaki makine ekipmanlarının (segmanlar ve rulmanlar gibi) ithalatta uygunluk kontrollerinin TAREKS uygulaması dahilinde sürdürüldüğü görülmektedir. Ticaret Bakanlığı adına uygulama TSE tarafından yapılmaktadır.
“CE” İşareti Taşıması Gereken Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2022/9) 31 Aralık 2021 CUMA (resmigazete.gov.tr)
Sektörümüze tabi çok sayıda ürünün başta 2006/42/AT sayılı Makine Emniyeti Yönetmeliği ve diğer ilgili yönetmelikler dahilinde ithalatta uygunluk kontrollerinin TAREKS uygulaması dahilinde Ticaret Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına uygulama TSE tarafından yapılmaktadır.

TCMB İhracat Genelgesi Yayımladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından uygulamaya konan İhracat Genelgesi ile 6 ay (180 gün) öncesinden bugüne kadar yapılan ihracatlar dahil olmak üzere gelecek ihracat bedellerinin; %25'inin Türk Lirasına çevrilmesi hususunu da içeren bir genelge yayımlanmıştır.
Genelge 3 Ocak 2021 tarihinde uygulamaya konulmuştur.
"
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yayımladığı uygulama talimatına göre, ihracat bedelinin yüzde 25'i düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB'ye satılmak üzere belgeyi düzenleyen bankaya satılacak.
TCMB talimatının kapsamını ihracat genelgesine göre Dolar, Euro ve Sterlin cinsinden İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya Döviz Alım-Satım Belgesi'ne bağlanan ihracat bedeli dövizler olarak belirledi.
Banka nezdinde Merkez Bankası adına Dolar, Euro ve Sterlin hesaplar açılacak ve bankanın bu Uygulama Talimatı kapsamında satın aldığı dövizler saat 17:00'ye kadar TCMB'ye bildirilerek toplu bir şekilde söz konusu hesaplara aktarılacak.
Banka tarafından Merkez Bankasının hesabına aktarılan dövizler, TCMB işlem kuru üzerinden satın alınacak.
Döviz alış işlemleri karşılığı TL tutarları TCMB tarafından bankanın EFT merkezine masrafsız olarak gönderilir. Saat 17.30'a kadar sonuçlandırılamayan işlemler için ise TL tutarlar bankanın TCMB nezdindeki zorunlu karşılık hesabına aktarılacak.
Uygulama talimatını TCMB Başkanı yürütecek.
"
Genelgeye buradan ve uygulama esaslarına buradan ulaşabilirsiniz.

TCMB İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı Konusunda Düzenleme

Mal ve döviz kazandırıcı hizmet ihracatı yapan firmalara uygun maliyetli finansman sağlanması amacıyla TCMB tarafından tanımlanan limit çerçevesinde kullandırılan TL ve döviz kredisi programı olan Reeskont Kredisi konusunda yeni bir düzenleme yapıldı. Merkez Bankası, “Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatını” değiştirdi ve ihracatçıya sağlanan kredi imkânında, döviz mevduatlarından Türk Lirası’na dönüşüm şartı getirildi.

Yeni düzenlemeye göre;

  • 30.04.2022 tarihine kadar döviz cinsi reeskont kredisi kullanacak firmalar, döviz hesaplarının en az % 10’unu Türk Lirası’na çevirecek veya çevirme taahhüdünde bulunacak,
  • 01.05.2022 ila 31.07.2022 tarihleri arasında gerçekleşecek kullanımlarda ise Türk Lirası’na çevirme veya taahhütte bulunma şartı, döviz mevduatının en az % 20’si olacak,
  • 01.08.2022 ve sonrası tarihlerde reeskont kredisi kullanımlarında, döviz hesaplarının en az % 20’sinin Türk Lirası’na dönüşmüş olması şart olacak.

TCMB’nin “İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı” için tıklayın.

Doğal Gaz ve Elektrik Kesintileri Hakkında

Malumları olduğu üzere İran'ın Türkiye'ye doğal gaz sevkiyatını geçici olarak durdurması nedeniyle mesken hariç başta Organize Sanayi Bölgeleri olmak üzere sanayide elektrik kesintisine gidileceği TEİAŞ tarafından açıklanmış ve 31 Ocak’a kadar kesintilere aralıklı olarak devam edilmişti. Konuyla ilgili olarak üyelerimize bir duyuru yaptık ve taleplerini topladık. Üyelerimizin dönüşleriyle beraber gelecek dönemlerde benzer sorunların yaşanmaması için ilgili Bakanlıklarımız nezdinde girişimlerde bulunulacaktır.
Doğalgazda uygulanan kısıntının 31 Ocak’tan itibaren %40’tan %20’ye düşürüleceği bildirilmiştir.

Yerli Malı Tebliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan "Yerli Malı Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı" birliğimize ulaşmıştır. Sanayi Bakanlığımızın hazırladığı Yerli Malı Tebliği Taslağına ilişkin Makina İmalatçıları Birliğimizin görüş ve değerlendirmeleri aşağıda sunulmaktadır.
-Yerli Malı Belgelerinin Yeminli Mali Müşavirler ve Bakanlıkça belirlenen bilirkişiler tarafından onaylanması,
-Uygulama usul ve esaslarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanması,
-Yerli girdi maliyetlerinin hesaplanmasına ilişkin belgelerin net olarak tanımlanması:
Sektörümüzün bugüne kadar devamlı şikayetçi olduğu Yerli Malı Belgesinin doğruluğu ve güvenilirliğine çözüm getirmekte ve disipline etmektedir. 
Öte yandan tasarıda yapılması öngörülen en temel değişiklik, Yerli Malı Tebliği’nin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların adı geçen Bakanlık tarafından hazırlanması ve uygulanmasına geçilecek olmasıdır. Bu uygulama sonucunda, Makin İmalatçı Birliği üyelerinden gelen ve bir bölümü kamuoyuna da yansıyan tümüyle ithal edilen makine ve ekipmana dahi YMB düzenlendiği yönündeki yaygın şikayetlerin önüne geçilebilecektir. 
“Lisans, patent, royalty ve benzeri giderler ile her türlü hizmet giderleri de dahil yurt dışından temin edilen tüm girdiler ithal girdi hesaplamasına dahil edilir.” 
Şeklindeki hükümler ilave edilmesi olumlu bir adımdır.
-Yerli Malı Tebliği taslağında, YMB’ne sahip üreticilere ve ürün bilgilerine, kamu idareleri ile birlikte özel sektör firmalarının da erişilebilmesine imkân verecek şekilde düzenleme yapılması yönünde değişiklik yapılması,
-Her ürün için ayrı ayrı YMB düzenlenmesi: 
Bu suretle çok sayıda ürün ve modeli için tek bir belge düzenlenmesi şeklindeki, yaygın şikâyet konusu uygulama yerine, her ürün için ayrı yerli malı belgesi düzenlenmesi uygulamasına geçilmesi öngörülmektedir. 
-Yerli Malı belgeleri ile ilgili şikayetlerin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca incelenmesi ve sonuçlandırılması uygulamasına geçilmesi: 
-Yerli Malı Belgeleri ile ilgili şikayetler ile ilgili ayrıntılı düzenleme:
Yerli Malı Belgeleri ile ilgili şikayetler hakkında yeni tasarıda ayrıntılı ve açık hükümlere yer verilmiştir. Bunlardan en önemlisi, ihaleyi yapan idareye şikâyet, Kamu İhale Kurumuna ise itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmasına imkân tanıyan düzenlemedir. 
200 üyesi ile tamamı yerli üretim yapan firmalarımızın üyesi olduğu ve içerisinde ithalatçı bulunmayan tek Birlik olan Makina İmalatçıları Birliği, Yerli Malı Tebliği taslağını çok olumlu bulmakta ve desteklemektedir. Yerli Makine sektörümüzü geliştirmeye ve dönüştürmeye yönelik Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın yapacağı tüm çalışmalara her alanda katkı vermeye, bahse konu Tebliğ ile ilgili önümüzdeki dönemde yapılması öngörülen toplantı veya görüşmeler de Birliğimizin katılım sağlamaya ve sektörümüzün görüş ve değerlendirmelerini paylaşmaya hazır olduğunu Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısına bir yazı ile iletmiştir.
Tebliğ taslağına ve gerekçesine buradan ulaşabilirsiniz. Tebliğde yapılan değişikliklerin öncesi ve sonrası haline buradan ulaşabilirsiniz.

Makine Sektöründe Paydaşımız Olan Dernek ve Birliklerin Genel Sekreterlerini Ofisimizde Ağırladık

MAKFED Genel Sekreterleri yeni Genel Sekreterimiz Zülfikar Kılıç’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundular.
Görüşmede fuarlar ile yapılacak iş birlikleri, UR-GE projeleri, kamu ile ilişkilerin ilerletilmesi gibi konular ele alındı.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı

Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığından Birliğimize iletilen yazıda, Bakanlıklarınca 05.12.2008 tarih ve 27075 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde yeni binalarda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, yeni yapılacak binalara yönelik "yaklaşık sıfır enerjili bina" olma zorunluluklarının belirlenmesi gibi hususlardan dolayı değişiklik yapılması gerekli olmuştur.
Taslak metine buradan ve yapılan değişiklikleri içeren belgeye buradan ulaşabilirsiniz.

KOMATEK Fuarı

16. kez düzenlenecek olan KOMATEK İş ve İnşaat Makina, Teknoloji ve Aletleri ihtisas fuarı 9-13 Mart 2022 tarihinde Antalya- ANFAŞ Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecektir.
2022 yılında Türkiye'de düzenlenecek, yılın ilk ve en bilinen uluslararası fuarlarından biri olan KOMATEK, SADA Uzmanlık Fuar A.Ş. tarafından düzenlenmekte ve MAKFED, İMDER & İSDER ve MİB tarafından desteklenmektedir. Fuar ile ilgili ayrıntılı bilgiye KOMATEK2020 web sitesinden ulaşılabilir.
Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti başta olmak üzere diğer ülkelerden firma ve ziyaretçilerin katılımının beklendiği fuarın firmalarımızın yurtdışı pazarlarının genişletmesinin yanı sıra yurtiçi pazara yönelik de imkanlar sunacağı düşünülmektedir.
MİB tarafından Polonya, İspanya, Rusya, İran ve Irak Ticaret Müşavirlerimiz ile birebir temas edilmiş, ülkelerden sektörde yer alan önemli ithalatçı ve inşaat firmaların temsilcilerinin Fuarı ziyaret etmeleri için gerekli girişimlerde bulunmaları talep edilmiştir.
KOMATEK Fuar Sayfasını Görüntüle
Bahse konu fuara katılım düşünmeniz halinde MİB olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz.

MAKTEK Fuarı

Sektörün merakla beklediği MAKTEK AVRASYA 2022 7. Uluslararası Takım Tezgâhları, Metal – Sac İşleme Makineleri, Tutucular – Kesici Takımlar, Kalite Kontrol – Ölçüm Sistemleri, CAD/CAM, PLM Yazılımları ve Üretim Teknolojileri Fuarı 26 Eylül – 1 Ekim 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sektörün merakla beklediği MAKTEK AVRASYA 2022 Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş tarafından Makina İmalatçıları Birliği (MİB) ve Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) iş birliğiyle Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde sektör profesyonellerini ağırlayacak.
2018 yılında 30 ülkeden 1.000 firma ve firma temsilciliğini 89 ülkeden gelen 56.526 nitelikli ziyaretçi ile buluşturarak sektörün gelişimi için önemli iş birliklerine zemin hazırladı. Bu yıl “Uluslararası” unvanı alan MAKTEK AVRASYA Fuarı kapsam ve ziyaretçi ağlarını genişletip ülke çeşitliliğini artırarak yeni pazarlara ulaşmayı hedefliyor. Katılımcı firmalar açısından, gerek yurt içi gerek yurt dışındaki iş bağlantılarına ulaşmak için bir pazarlama platformu olan fuar, 2022 yılında da dünyanın dört bir yanından sektör profesyoneli ziyaretçilerini ağırlayarak Türk makine sektörünün gelişimine katkı sunmaya devam edecek.
MAKTEK Fuar Sayfasını Görüntüle

Üyelerimizden OPTİMAK STU MİB'i Ziyaret Etti

Üye firmalarımızdan Optimak STU'nun sahibi Tansel Cavit Kulak ve Ahmet Mücahid Kulak Makina İmalatçıları Birliği'nin ofisiniz ziyaret ettiler ve görüşmede gündeme dair önemli gelişmeler konuşuldu.

Üyelerimizden Haberler

İlk 1000 İhracatçı Arasında MİB Üyesi 12 Firma

Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM’in hazırladığı “İlk 1000 İhracatçı Araştırması” kapsamında Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı arasına Makina İmalatçıları Birliği üyesi 12 firma dahil oldu. İlk 100’e giren Tosçelik, Erdemir ve Bosch Rexroth firmalarımızı ve ilk 1000’e giren Hema, Hidromek, Durmazlar, Mikropor, Ermaksan, Dalgakıran, Gimas Girgin, Dirinler ve Samet Kalıp firmalarımızı tebrik ederiz.

BOSCH REXROTH Tasarım Merkezini Bursa'da Kurdu. >> Haberin Tamamını Okumak İçin Tıklayın

ERDEMİR Romanya, 20. Yılını Kutluyor. >> Haberin Tamamını Okumak İçin Tıklayın

OPTİMAK'ı Robotik Otomasyon Büyütecek. >> Haberin Tamamını Okumak İçin Tıklayın

Üye firmalarımızın Ulusal Medya'da yer alan haberlerini E-bültenimizde duyuruyoruz. Sizler de yayımlanmasını istediğiniz haberlerinizi mib@mib.org.tr adresine e-posta ile göndererek bize ulaştırabilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
YouTube
Website
Tüm Hakları Saklıdır. 2020-2022 Makina İmalatçıları Birliği, All rights reserved.

İletişim Adresimiz:
MİB
Makina İmalatçıları Birliği, Platin Tower
Söğütözü Mah.
Çankaya 06830
Turkiye

Bizi adres defterinize ekleyin


E-bültenimizle ilgili tercihlerinizi değiştirebilirsiniz.
İletişim bilgilerinizi güncelleyebilir ya da aboneliği sonlandırabilirsiniz.