Copy
Butlletí electrònic quinzenal de la ICEA #105 - 4 de febrer de 2022
Premi PITA 2021 Modalitat jove emprenedor/a innovador/a
(vídeo:https://youtu.be/RFc61epSTq4  - 3 min)
 
Groots Hydroponics, SL Per l’emprenedoria d’una empresa que aposta per l’agricultura vertical com a model de futur. Groots va ser fundada l’any 2018 per tres joves de Barcelona que cercaven maneres més sostenibles i eficients de conrear hortalisses. Des d’un inici, Groots va apostar per crear un mètode que permeti produir aliments de manera eficient, maximitzar la producció i minimitzar l’impacte mediambiental.
 
Pagesia versus sostenibilitat

Aquest article de Martí Boada, publicat a Quaderns Agraris, 51, destaca el paper de la pagesia en la sostenibilitat, en un context de crisi ambiental contemporània, definida per alguns autors com una crisi civilitzadora per la seva transversalitat i significança històrica, a escala planetària i local. Una crisi causada pels models d’apropiació i els sistemes energètics i de mobilitat basats en combustibles fòssils, dels quals deriva la carbonització atmosfèrica i l’efecte d’hivernacle amb el consegüent escalfament global del planeta. Llegiu-ne més a: https://bit.ly/3HgRqqb
Es recupera el jardí històric de la Torre Can Llopis de Cerdanyola

El procés de recuperació del jardí de la Torre Can Llopis al carrer de Sant Ramon comença a mostrar els seus fruits. Durant el darrer mes s’han estat fent els treballs necessaris per adequar el jardí fent valdre les espècies autòctones i exòtiques i també eliminant les plantes invasores que ocultaven elements arquitectònics com ara bancs i la torre del dipòsit d’aigua. L’actuació també ha permès recuperar l’estructura original del jardí reconstruint parterres que s’havien perdut i donant protagonisme als dos exemplars de cedres i al roure centenari, i a la mateixa casa. Els treballs han comptat amb l’assessorament d’especialistes en jardins històrics com la historiadora de l’art Mercè Compte de la secció Jardins i Jardiners de la Institució Catalana d’Estudis Agraris. 
Llegiu-ne més a: https://bit.ly/3rdnNAt
Productes fitosanitaris autoritzats per a ús en espais verds

Nova actualització de les llistes de productes fitosanitaris que es poden utilitzar per combatre les plagues i malalties presents als espais verds, per facilitar-ne la consulta als professionals de la jardineria. Actualitzades amb la darrera publicació que va fer el MAPA el 18 de gener de 2022. Cercador de productes: https://bit.ly/ICEAfitosCercador 
Llegiu-ne més a: http://bit.ly/ICEA_prod_fito
 
Francesc Reguant: «La cultura urbana té l’agricultor com a culpable de tot»

Entrevista publicada a Nació Digital. Comenta dades i temes d’actualitat: despoblament, sobirania alimentària, balança comercial, ajuts, agricultura i ramaderia intensiva. Amb una reflexió final: «La sostenibilitat no és un bé absolut. És un procés difícil i urgent cap on hem d’anar. No hi ha paradisos romàntics, sinó esforç i dificultats, però és el procés a seguir.» 

Llegiu-ne més a: https://bit.ly/3IQW0v
David Coll: «Dotar el territori d’una agenda pròpia per al seu desenvolupament és començar a escoltar-lo»

David Coll, president de PIMEC Agroalimentària, opina sobre els reptes que té l’Agenda Rural de Catalunya, actualment en període de consulta i participació pública. Aposta, amb el nou instrument de la seva entitat empresarial PIMEC RURAL, poder accedir a promoure l’emprenedoria i les noves tecnologies al territori.
Llegiu-ne més a: https://bit.ly/348rLRY
BARDISSA, el projecte guanyador per al solar de Jesuïtes

Un espai verd inspirat en l’horta que crearà una nova illa verda a la ciutat juntament amb el Jardí de les Hespèrides, la Gran Via, el Jardí del Túria i, per descomptat, el Jardí Botànic, que desenvoluparà el projecte científic i la programació de l’activitat didàctica i divulgativa. 
Llegiu-ne més a:https://bit.ly/3g92qK7

 
Les autopistes de l’aigua, els canals de Lleida el 2021
 
L’Ignasi Servià comenta les dades sobre el cabal dels canals de reg de Lleida: Principal i auxiliar d’Urgell i el Segarra-Garrigues, que ha pogut obtenir a través del Sistema Automático de Información Hidrológica de la Cuenca Hidrográfica del Ebro (SAIH). Llegiu-ne més a: https://bit.ly/3rcOdCj
La granja del futur ja és aquí. Seguiu aquest fil

Aquest és un fil de Twitter amb intel·ligència artificial, Internet de les coses (IoT), robòtica, Big Data… tot en un sol sistema que automatitza l’extracció de llet, millora el benestar animal i la qualitat del producte. Explicació en tres mini vídeos de la Granja El Pinós Nou de Rupit.
El Pinós Nou és un exemple d’empresa altament professionalitzada que compagina el conjunt d’aspectes que integren la producció de llet amb una visió de futur. Llegiu-ne més a: https://bit.ly/3rWDUkQ

 

Dos seminaris web

 
Efectes del canvi global en la incidència de plagues i malalties agrícoles
Aquesta jornada va tractar sobre com el canvi climàtic està provocant  canvis a l'agricultura, quins són els seus efectes i com incideixen en la generació de plagues i malalties agrícoles. Va anar a càrrec de Maria Isabel Trillas Gay, professora de Fisiologia Vegetal de la Facultat de Biologia de la UB i d'Olivier Chantry, responsable de biodiversitat i canvi climàtic a la Unió de Pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat, pagès de professió amb deu anys d’experiència en horticultura ecològica.


Vídeo: https://youtu.be/qDcQEjFjTEI
 
 
El Parc Agrari de la Conca d’Òdena: present i futur
Sessió PATT de presentació del projecte del Parc Agrari de la Conca d’Òdena. Aquest projecte neix amb la voluntat de ser una eina de dinamització social i econòmica que faci valdre el territori i totes les activitats que s’hi desenvolupen que ha de permetre generar una economia sòlida i sostenible originada en tot allò que deriva del territori, siguin productes o serveis, per permetre la preservació dels serveis ecosistèmics i els valors que el territori ens ofereix dels quals en gaudim totes i tots, com a ciutadans.

 

 

Agenda de la ICEA

23 de febrer: Jardins Barrocs. Espais i representació en la Catalunya del Barroc i la seva reminiscència. Maria Mercè Compte 
https://www.arqueonet.net/C-Cursos-activitats

3 de març: Els jardins del Laberint d’Horta. Albert Cubeles

https://icea.iec.cat/esdeveniment/els-jardins-del-laberint-dhorta/?instance_id=220

24 de març: L’Oficina Comunitària de Varietats Vegetals, garantia de la protecció de les obtencions vegetals a Europa. Montserrat Garcia-Monco Fuente (OEVV)

24 d’abril: Jornada de divulgació de sòls a l’horta de Lleida

9 de juny: IX Tarda de Jardins i Jardiners


Consulteu a l’agenda els pròxims actes https://icea.iec.cat/calendar-2/

Altres agendes

Agenda del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya http://www.agronoms.cat/agora/agenda/

Agenda del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya http://bit.ly/2OPEsEx

Jornades tècniques del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural http://bit.ly/2QY0Ih0

 
Veure aquest correu al teu navegador
Al costat dels membres de la ICEA per mitjà de Twitter i el correu electrònic icea@iec.cat
Podeu fer comentaris d’aquest butlletí o suggeriments de notícies per incloure en els propers butlletins, omplint aquest formulari: https://goo.gl/forms/utWTz5edGwoBKu5G3
Twitter
YouTube
Website
Email
Copyright © 2022 Institut d'Estudis Catalans, Tots els drets reservats.


Vols canviar com reps aquest butlletó?
Pots canviar les teves preferències o anul·lar la subscripció.