Copy
    Raadsnieuws  
De bever sloeg zijn slag en veroorzaakte een explosie van kleur in het Kromslootpark.


De (bijna) wekelijkse nieuwsbrief van uw gemeenteraad.
5 februari 2022

Inhoudsopgave:

U wist het vast al, almerekiest.nl is online en de enquêtes staan open. Vertel ons wat u er mist of wat beter kan (redactie@raadvanalmere.nl).

Doe zelf meteen mee voor uw eigen stadsdeel én wijs mensen in uw omgeving erop dat ook zij zelf kunnen bepalen waar de verkiezingsdebatten over gaan.

Help ons de stad te betrekken bij het krijgen van een nieuwe goede raad!
Kies hier úw stadsdeelonderwerpen
#almerekiest
Besproken 3 februari

Omgevingswet

De vergadering startte met een ordevoorstel: aangezien de invoering van de omgevingswet is uitgesteld vonden een aantal fracties dat dit voorstel terug kon naar het college. Want, waarom iets bespreken wat weer uitgesteld is? Dit ook omdat er nog een technische sessie noodzakelijk is om inzicht en helderheid te krijgen in deze (best wel) taaie kost. De portefeuillehouder kon zich daar wel in vinden. Maar ze wilde wel graag horen wat de fracties van belang vonden. Dat wil ze gebruiken voor nieuwe plannen die ze moet maken op basis van de nieuwe situatie. Dat leverde enkele suggesties op. Er komen over enige tijd twee losse raadsvoorstellen, een over het adviesrecht voor de raad, het andere voorstel over het onderdeel participatie.

Annapark2

Dat ging lekker vlot. Veel lof voor het (aangepaste) plan van het college. Het is een mooi voorbeeld van geslaagde participatie. De voorgestelde wijziging is een direct gevolg van de inbreng van inwoners, weliswaar kost het daardoor wat meer, maar volgens zowel de raad als de portefeuillehouder is dat meer dan de moeite waard.

Toekomst

Veel raadsleden verbaasden zich vooral over de zeven genoemde onderwerpen in het raadsvoorstel. Waarom juist deze zeven en hoe heeft de verdeling van gelden daartussen plaatsgevonden? Daarnaast viel het de raad op dat het geld vooral worden ingezet voor proces en personeel. Wat levert dit op en wanneer gaat de stad daar iets van merken? Ook werd aandacht gevraagd voor de betrokkenheid van inwoners bij deze uitvoeringsagenda.
De portefeuillehouder haastte zich te zeggen dat als het geld naar het proces gaat, dit niet betekent dat er niets gebeurt. Vanuit het Fonds Verstedelijking Almere lopen al verschillende activiteiten die de stad verder brengen en al zichtbaar zijn. Maar sommige onderwerpen verdienen nader onderzoek of verkenning, zodat ze straks goed uitgevoerd kunnen worden. En daar is dit bestedingsvoorstel voor bedoeld. De raad is er nog niet over uitgesproken, dus het komt terug in de volgende carrousel.

MRA

Er werden twee amendementen behandeld. Maar de vraag kwam op of de raad wel kan amenderen, aangezien de verstedelijkingsstrategie wordt bepaald met andere partijen en al vastligt. Jawel, vond de portefeuillehouder. Aan de inhoud van de strategie kan niet meer worden gesleuteld, maar technisch kan de raad het raadsvoorstel amenderen; de raad kan het college aandachtspunten voor de verdere uitvoering meegeven. Op de agenda stond ook een motie (RG54), die precies dát voorstelde, maar de tijd was te kort. Komt volgende keer op de agenda terug.

Evenaar

De raadsleden staan unaniem achter de motie en zijn benieuwd wanneer er actie komt op de aangekondigde veiligheidsmaatregelen aan de Evenaar in 2022, en of er mogelijk eerder dan 2025 met de langere termijn acties kan worden begonnen. Ook kwam de vraag langs of de Evenaar wellicht niet een 30 km-zone kan worden. De portefeuillehouder snapte de vragen en gaf aan dat de Evenaar niet voldoet aan de hoge standaard die er in heel Almere geldt op het gebied van verkeersveiligheid: de Evenaar heeft op meer plekken verkeersveiligheids-issues. Daarom zou het zijn voorkeur hebben om de aanpak van de verkeersveiligheid op de Evenaar zo snel mogelijk (en liefst de langere termijn-acties ook al in 2023 in plaats van in 2025) te laten starten. Hij benoemt wel twee nadelen: dat er dan moeilijk in 2023 geëvalueerd kan worden hoe de korte termijn maatregelen van 2022 uit de verf komen, én het is lastig om eventuele betere alternatieven te onderzoeken wanneer nu besloten wordt om alle maatregelen naar voren te trekken. Maar de portefeuillehouder ziet mogelijkheden om toch nog een alternatief plan te ontwikkelen. De raadsleden zien uit naar dit vervolg. De motie gaat door naar besluitvorming.

Cultureel Erfgoed

Na de eerste bespreking van de Nota Cultureel Erfgoed (vorige keer) zijn er door een aantal partijen amendementen en een motie ingediend. Voor deze drie stukken lijkt er geen unanieme steun te zijn van de verschillende partijen. De indieners brengen daarom eerst nog wijzigingen in hun amendementen aan. Die gebaseerd zijn op wat ze vanavond van de anderen horen. En dat is dus mooie politiek: luisteren en een beetje meebewegen zodat zoveel mogelijk belangen worden gediend.

Sekswerkers

Op 13 januari werd dit onderwerp als agendavoorstel besproken. Daarop werd een afspraak gemaakt tussen indiener en wethouder, omdat er onduidelijkheden waren. Om die reden kwam de motie pas op 3 februari op de agenda. Leuk detail: dit was de eerste carrouselvergadering van de nieuwe burgemeester, omdat ze op dit onderwerp de portefeuillehouder is. Ze gaf aan te willen toezeggen om de beleidsnota aan te passen op de punten uit de motie. Maar eigenlijk ontraadt het college de invoering van een erkenningssysteem om meerdere redenen. De indieners van de motie gaven daarop aan het in de fractie te overleggen en na afloop maakten ze bekend de motie in te trekken.

Wmo

Het college vroeg aan de raad om punten mee te geven aan de hand van vijf vragen, maar de raadsleden hadden zelf ook nog best wat vragen. De portefeuillehouder beantwoordde die en lichtte het vervolgproces toe. Wat er met de inbreng van de raad wordt gedaan, schrijft de portefeuillehouder later in een raadsbrief. Een fractie kondigde een motie aan. Die komt volgende vergadering aan bod.

Plenair

De raad nam de besluiten vlot. Ze staan op  raadvanalmere.nl/raadsbesluiten. De lijst staat er meestal een paar minuten na de vergadering al op.

Hier de besluitenlijst.
Agenda 10 februari
Kijk online: op almere.notubiz.nl voor volledige het overzicht in agendavorm, of op raadvanalmere.nl/raadswijzer voor korte artikelen met de onderwerpen. Ze staan er op datumvolgorde in, maar veel handiger is dat u met een trefwoord heel snel het onderwerp van uw interesse kunt vinden.

Woningbouwimpuls

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een speciaal subsidieprogramma voor gemeenten om de bouw van woningen aan te jagen. Twee keer vroeg de gemeente Almere subsidie uit dit potje van het Rijk. Twee keer nul. In maart 2021 sprak de raad hier al een keer over. Toen ging het vooral over het mislopen van een bijdrage voor de campus. Er zit nu een nieuwe subsidieregeling aan te komen en een fractie diende een motie vreemd in om de gemeente ertoe aan te zetten nu wél succesvol een aanvraag te doen. Eerst maar eens de mislukte pogingen grondig onderzoeken.

Domus nieuwbouw

Het college stelt de raad voor een locatie beschikbaar te stellen in Europakwartier Oost voor de nieuwbouw van de Beschermd Wonen-voorziening van het Leger des Heils, de Domus. Daar is al een vestiging van aan de Spoordreef. De ruimte die daar dan vrijkomt kan worden gebruikt voor uitbreiding van de dag- en nachtopvang voor dak- en thuislozen. Deze staat nu voor een deel op een tijdelijke plek in Almere Poort. Kortom, meer vliegen in één klap.

Verkokering

In 2017 besloot de raad over een veranderplan voor de gemeentelijke organisatie. Nadien is dit twee keer in de raad aan de orde geweest, voor het laatst in 2019. De gemeentesecretaris is met het veranderplan belast. Maar die neemt afscheid van Almere en er komt eerst een tijdelijke waarneming en daarna begint de zoektocht naar een nieuwe hoogste baas van het ambtenarenapparaat. Een fractie wil dat -voordat de huidige gemeentesecretaris weg is- de raad geïnformeerd wordt over de stand van zaken.

Voor uw gemak: snelle links
        

Deel dit bericht Deel dit bericht
Tweet hierover Tweet hierover
Attendeer iemand per email Attendeer iemand per email
raadvanalmere.nl

Eerdere edities en de aanmeldpagina van het Raadsnieuws vindt u hier. 
© 2022 Raad van Almere,
Dit is de (bijna) wekelijkse nieuwsbrief van de Raad van Almere. U ontvangt deze enkele dagen vóórafgaand aan een Politieke Markt. De nieuwsbrief bevat een selectie van de onderwerpen die onder de aandacht van de raad zijn. De nieuwsbrief is samengesteld door de medewerkers van de raad (raadsgriffie) met de bedoeling u zo goed mogelijk te informeren. De inhoud is noodzakelijkerwijs beperkt en puur informatief, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Reageren? Graag!
Met deze link bereikt u de redactie.
Maar deze link is alleen voor vragen over de nieuwsbrief.
Gebruik voor officiële raadszaken altijd het mailadres raadsgriffie@almere.nl




Wilt u uw inschrijving aanpassen?
U kunt uw inschrijving aanpassen of u kunt helemaal uitschrijven.