Copy
    Raadsnieuws  
Een blik van verstandhouding tussen die gans en de fotograaf.


De (bijna) wekelijkse nieuwsbrief van uw gemeenteraad.
29 januari 2022

Inhoudsopgave:

Besproken 27 januari

Boomgaardweg

De portefeuillehouder beantwoordde de vragen van de raad die tijdens de vorige vergadering gesteld zijn. Vervolgens reageerden de fracties daar weer op. Er was een debat tussen een tegenstander van het voorstel en een aantal voorstanders. Maar het lijkt er -vrij duidelijk- op dat een meerderheid vóór het raadsvoorstel gaat stemmen. Komende week wordt erover gestemd.

Muziekwijk

Een fractie bracht het onderwerp op de agenda: Woningen voor dak- en thuisloze jongeren en starters in Muziekwijk. Het gaat om de wenselijkheid van het bouwen van sociale woningen, speciaal voor starters en dak- en thuisloze jongeren aan de Youri Egorovweg in Muziekwijk. Een goed idee, vonden de aanwezigen, en ook om het college te vragen hierover met een voorstel naar de raad te komen. De portefeuillehouder gaf aan dat ze inschat dat dit niet vóór de verkiezingen gaat lukken en dus aan de nieuwe raad wordt voorgelegd. Ze waren het allemaal zó eens dat het een korte vergadering werd van zo’n 20 minuten.

Erfgoed

De fracties zijn enthousiast over de nota Cultureel erfgoed en hadden nog wat vragen. De antwoorden van de portefeuillehouder brachten helderheid. Een paar in het kort. Wanneer het Rijk na 2022 niet meer geld bijdraagt, moet het college dit in de eigen begroting opnemen. Er is landelijk extra aandacht voor gebouwen die ná 1965 werden gebouwd (Post65 erfgoed) en daar moet Almere uiteraard op aanhaken (de hele stad is van na 1965). We beginnen met tien iconen (gebouwen die we erfgoed willen noemen), daarna volgen er meer. Belanghebbenden kunnen een aanvraag doen (particulier of vanuit verenigingen). Een commissie binnen de raad kan gevraagd en ongevraagd advies geven: dat wordt ook onderdeel van de selectieprocedure. Maar het College besluit, zij weegt alle belangen af, ook in relatie tot bouwen, en deze kadernota helpt hierbij.
Enkele raadsleden waren wel kritisch. Bijvoorbeeld over de vertraging van ontwikkeling van gebouwen; zolang erover gepraat wordt kan er niets met de (kandidaat)monumenten gebeuren. Ook participatie kwam aan bod. Dat moet en blijft, want het is het erfgoed van en voor Almere. Trouwens, de raad gaat helemaal over beschermde stadsgezichten. Genoemd werd ook dat het belang van een monument niet áltijd het zwaarste mag wegen. Volgende vergadering worden enkele moties besproken.

Inkoop Jeugdhulp

Zes amendementen werden besproken. De indieners daarvan lichtten hun voorstellen toe en de anderen én de portefeuillehouder reageerden daar weer op. De eensgezindheid woei als een vroege lentebries door de (digitale) vergadering. De wethouder vond alle amendementen een goed idee, dus alles kwam diezelfde avond in de plenaire vergadering aan bod. Het meeste werd met algemene stemmen aangenomen (45 voor en nul tegen) en in elk geval met zeer ruime meerderheid.

MRA

Almere maakt deel uit van de Metropool Regio Amsterdam. Deze MRA maakt afspraken met het Rijk over de ontwikkeling van de regio. Dat moet in 2022. Vorig jaar consulteerde het college de raad over de concept afspraken. Nu gaat het om de definitieve afspraken en er moeten besluiten worden genomen. De raad onderstreepte nogmaals wat voor de groei van Almere van belang is zoals onderwijs, economie en bereikbaarheid. Sommigen plaatsten kanttekeningen zoals over de rol van luchthaven Lelystad, de ontwikkeling van datacenters, de betrokkenheid van inwoners bij de ontwikkeling van de stad en hetgeen Almere aan de regio en daarbuiten te bieden heeft (bijv. woningbouw). Komende vergadering besluitvorming.

IJmeerverbinding

Het ging over twee moties in vervolg op de drie eerdere besprekingen. De een roept (onder meer) op om samen met de raad randvoorwaarden te noemen voor de verdere groei van Almere en met partners en regio afspraken te maken over wat voor die groei aan investeringen nodig is. De ander roept op een volwaardige IJmeerverbinding (dus met auto) te vragen en ook verdere ontsluitingsmogelijkheden te onderzoeken. Komende vergadering besluitvorming.

Pampushout

Dit gesprek liet mooi zien dat bouwen van nieuwe woningen raakt aan politieke waarden, want: bouwen in bestaand groen, wel of niet doen? In de bespreking kwam het woord 'balans' heel vaak voorbij. Wat is een goede verdeling tussen goedkope, middelduur en dure woningen? Iedereen heeft daar een andere politieke opvatting over. En dan ook nog de vraag: als je woningen bouwt in het groen: moet iedereen daar dan in gelijke mate kunnen wonen (goedkoop, middelduur of duur) of kun je daar geen rechten aan ontlenen, want het moet ook betaalbaar blijven. En zoek je die balans dan ook op wijkniveau of moet je dat op stadsdeelniveau bekijken. Gesprekken waar allemaal politieke waarden onder zitten; ze tonen het onderscheid tussen de partijen. In de aanloop naar de verkiezingen boeiend om te volgen. Komende vergadering valt het besluit.

Visie werklocaties

Een voorzetting van een bespreking die vorige keer niet werd afgerond. Er zou nog worden gesproken over één motie, maar de discussie die vorige week plaats vond over een motie en amendement ijlde nog na. Helaas was er weinig tijd om daar uitgebreid bij stil te staan. Een raadslid verdedigde in deze bespreking in ieder geval een motie waarin het college wordt opgeroepen de samenwerking op bedrijventerreinen te versterken, zodat de ondernemingen worden betrokken bij het beheer en het opstellen van een toekomstvisie van deze terreinen. Komende vergadering besluitvorming.

Plenair

In de plenaire vergadering moest over zo'n 30 voorstellen gestemd worden. Het eerste was een motie van wantrouwen tegen wethouder Jan Hoek. Eerder op de avond was daarover een interpellatiedebat geweest dat iets meer dan vijf kwartier duurde. Het ging (weer) over de Floriade en leverde niet veel nieuws op. De stemming zelf was ook niet spannend, een ruime meerderheid verwierp de motie (11 voor, 34 tegen). Argumenten waren dat men het gewoon niet eens is met de ingebrachte kritiek of het niet handig vond om zo vlak vóór de Floriade de wethouder weg te sturen. De andere voorstellen kwamen onder voorzitterschap van de nieuwe burgemeester behoorlijk soepeltjes voorbij. Hier de besluitenlijst.
 

Toeslagenaffaire

Een van de besluiten pikken we eruit, omdat die door zowel de hele raad als door de wethouder omarmd werd: de motie voor het instellen van een college van herstelexperts voor de toeslagenaffaire.
In Almere zijn veel gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire (KOTA). De raad wil zich daar extra voor inzetten en zo bleek, de wethouder ook. Door de motie kan de wethouder nu uitzoeken en regelen hoe die gedupeerden zélf kunnen meedenken, meepraten meebepalen. Dat is uniek in Nederland. De kennis van de experts kan worden benut om het als overheid beter te doen. Eén raadslid stemde niet mee (vanwege nevenfunctie), maar alle anderen stemden ermee in. 44-0 dus.
Agenda 3 februari
Kijk online: op almere.notubiz.nl voor volledige het overzicht in agendavorm, of op raadvanalmere.nl/raadswijzer voor korte artikelen met de onderwerpen. Ze staan er op datumvolgorde in, maar u kunt met een trefwoord heel snel het onderwerp van uw interesse vinden.
Terug op de agenda komen: de thuiswerkende sekswerkers, MRA en Erfgoed. En dan een paar heel nieuwe. Maar ..... bespeuren we nu een trend om de titels van de agendavoorstellen steeds langer te maken? We houden het hier kort: WMO, Toekomst stad, Omgevingsplan, Annapark en Evenaar. Kijk gewoon op de nieuwe website, tik die korte titels in en u zult zien, op één artikelpagina vindt u het onderwerp samengevat, de rol van de raad én de links naar alle documenten.

Die nieuwe website is sinds eind vorig jaar in de lucht. Het is nog steeds experimenteel, we onderzoeken wat het beste werkt. Daarom ziet het er ook niet erg mooi uit. Nog niet. Komt wel. Laat eens van u horen, wat vindt u ervan? (redactie@raadvanalmere.nl) Maar wist u dat nergens in Nederland de inwoners dit zo aangeboden krijgen. Uw raad wil u echt van dienst zijn. En niet eens in de vier jaar, maar het hele jaar door. Denk mee, praat mee, doe mee.

Voor uw gemak: snelle links
        

Deel dit bericht Deel dit bericht
Tweet hierover Tweet hierover
Attendeer iemand per email Attendeer iemand per email
raadvanalmere.nl

Eerdere edities en de aanmeldpagina van het Raadsnieuws vindt u hier. 
© 2022 Raad van Almere,
Dit is de (bijna) wekelijkse nieuwsbrief van de Raad van Almere. U ontvangt deze enkele dagen vóórafgaand aan een Politieke Markt. De nieuwsbrief bevat een selectie van de onderwerpen die onder de aandacht van de raad zijn. De nieuwsbrief is samengesteld door de medewerkers van de raad (raadsgriffie) met de bedoeling u zo goed mogelijk te informeren. De inhoud is noodzakelijkerwijs beperkt en puur informatief, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Reageren? Graag!
Met deze link bereikt u de redactie.
Maar deze link is alleen voor vragen over de nieuwsbrief.
Gebruik voor officiële raadszaken altijd het mailadres raadsgriffie@almere.nl




Wilt u uw inschrijving aanpassen?
U kunt uw inschrijving aanpassen of u kunt helemaal uitschrijven.