Copy
Big 5 Werkgeluk: verrassende inzichten & een nieuw instrument!
View this email in your browser
Beste <<Voornaam>>,
 

2022 is al even bezig. Zelf heb ik door een heerlijk lange vakantie en wat fysieke uitdagingen (corona en ander gedoe maar daarover later meer) het gevoel dat 2022 eigenlijk pas net is begonnen. Door de versoepelingen heb ik ook het idee dat we (ondanks mijn defensief pessimisme 😉) weer een nieuw tijdperk ingaan. Hieronder een aantal inzichten en ideeën rond (werk)geluk die jou hopelijk weer een stap verder kunnen brengen. Het thema werkgeluk is nog nooit zo belangrijk geweest als nu.

Ben je geïnspireerd door deze nieuwsbrief? Laat het mij weten a.j.b. Je krijgt altijd antwoord! Laat hieronder even een berichtje achter, stuur mij een email (onno@gelukkigwerken.nl) of word lid van één van onze LinkedIn groepen. Deze 👈🏽 is bijvoorbeeld specifiek bedoeld om elkaar sterker en florerend deze winter door te loodsen!

Tot snel weer!


  🙋🏽‍♂️
Onno
1. Wat mij nu bezig houdt -

"Het belang van waardering" (maar niet alle waardering  😉) -

Voor leidinggevenden zijn twee onderdelen van werkgeluk cruciaal. a. Ervaren medewerkers voldoende autonomie binnen hun werk? en b: Ervaren medewerkers voldoende waardering in het werk?

De coronacrisis heeft ons gevoel van vrijheid in het werk vergroot. De baas zit bij online/hybride werk immers meer op afstand en veel medewerkers ervaren meer ruimte om hun werk zelf vorm te geven.

Voor de crisis was een gebrek waardering al een aandachtspunt en de coronacrisis heeft dit alleen maar verergerd. Niet zo gek dus dat veel leidinggevenden het goede voornemen hebben om in 2022 hun collega’s meer te gaan waarderen. Helaas heeft niet elke vorm van waardering de gewenste positieve effecten. 

De afgelopen weken heb ik mij verdiept in de achtergronden van waardering o.a. door dit boeiende boek: Psychological Perspectives on Praise en dit boek:Why We Do What We Do te lezen. Kern van deze boeken is dat je op een goede en slechte manier kan waarderen. Wanneer je een compliment geeft, maar jouw achterliggende doel is de ander harder te laten werken of een bepaalde richting op te sturen, dan blijkt waardering negatieve consequenties te hebben zoals het verlies van autonomie en een verminderde (intrinsieke) motivatie.

Oprechte waardering, waarbij je specifiek aangeeft wat de positieve impact is van het gedrag van de betreffende medewerker, heeft wel een positief effect op het gevoel van autonomie en de motivatie. Extra aandacht voor waardering is een mooi voornemen voor 2022 maar houd dus rekening met de manier waarop je het doet. Anders kan de impact van jouw goed bedoelde compliment wel eens negatief uitpakken. Ook toepasbaar bij je eigen kinderen realiseer ik mij met het schaamrood op de kaken😊.

2. Wat ik aan het lezen ben –

"Hoe worden emoties gemaakt?"

Sinds mijn studie psychologie ben ik gefascineerd door emoties. Vooral hoe emoties werken en hoe je deze het beste kan beïnvloeden. Emoties spelen ook bij werkgeluk natuurlijk een cruciale rol. In de jaren 90 van de vorige eeuw ontstond het optimistische idee dat nieuwe onderzoekstechnieken ons snel duidelijkheid zouden bieden over waar emoties vandaan komen en hoe je deze het beste kan beïnvloeden. De realiteit is dat deze belofte 30 jaar later nog steeds niet is vervuld. Zelfs van een redelijke eenvoudige emotie als angst weten we nog steeds niet goed waar deze ontstaat in de hersenen. Complexere emoties zoals (werk)geluk zijn een nog groter mysterie.  

Heel soms kom ik een boek tegen dat echt alles op z’n kop zet. Dat is zeker het geval bij het nieuwste boek en onderzoek van Lisa BarrettDe kern van het revolutionaire idee van Barrett is dat wij geen emoties “hebben” maar deze continue zelf “construeren”. Volgens haar zijn er dan ook geen specifieke onderdelen van de hersenen die bijvoorbeeld angst of geluk creëren. In haar fascinerende boek “How Emotions Are Made” weet zij deze hypothese met psychologische en neurologisch onderzoek te funderen.

Behalve een interessante hypothese biedt Barrett’s onderzoek ook mogelijkheden voor andere interventies om werkgeluk te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door bewust te worden van onszelf creërend emotionele vermogen, kunnen we zelf veel meer invloed hebben op onze eigen emoties. Door onszelf te trainen de verschillende emoties te ervaren, wordt het gemakkelijker onszelf te sturen op emotioneel vlak. Het is zelfs mogelijk om zelf (met elkaar) nieuwe emoties te creëren (zoals ontsprankelen 😉?).

Ik ben nog steeds bezig te verwerken wat haar onderzoek laat zien, ben eerlijk gezegd ook nog niet 100 procent overtuigd maar wel alvast aan het bedenken wat haar theorie voor werkgeluk zou kunnen betekenen. Mede daarom ben ik ook zo benieuwd wat anderen van haar onderzoek vinden! Ik heb al gezien dat haar theorie ook behoorlijk veel tegenwind oproept.

Zelf ben ik zo geïnspireerd door haar boek dat ik dit graag ook met anderen deel. Laat mij maar weten waarom jij gemotiveerd bent haar boek te lezen via email: onno@gelukkigwerken.nl). Diegene met de mooiste motivatie zal ik dit boeiende boek toesturen!

 3. Waar ik over aan het nadenken ben –
👉🏽 "De verrassende kracht van bevrijdende structuren”
Veel medewerkers geven aan dat zij zich onvoldoende betrokken voelen bij hun werk. Sommige onderzoeken (zie bijvoorbeeld Gallup) laten zien dat slechts 9 procent van de medewerkers zich echt betrokken voelt bij het werk. Nederland doet het in het onderzoek van Gallup zelfs nog slechter. Dat lijkt mij zelf wat te pessimistisch ingeschat. Ik vertrouw zelf meer op het wetenschappelijk onderzoek van o.a. Schaufeli. Uit dat onderzoek komt de Nederlandse medewerker er beter uit (zelfs het beste van Europa). Toch zijn ook deze cijfers nog steeds niet om over naar huis te schrijven (19 procent betrokken medewerkers in plaats van 9 procent bij Gallup).
 
Om de betrokkenheid van medewerkers te verhogen (en het werkgeluk duurzaam te verhogen) zullen we echt anders moeten gaan (samen)werken. Tot nu toe was daarvoor een aantal alternatieven beschikbaar. Volledige zelforganisatie lijkt zo’n mogelijkheid te zijn. In bepaalde organisaties zoals Buurtzorg werkt dit fenomenaal.
 
Zelforganisatie is echter niet voor iedere organisatie (of medewerker) geschikt. Agile werken lijkt een andere manier te zijn om meer betrokkenheid en autonomie te genereren. Maar ook deze, uit de ICT afkomstige methodiek, lijkt niet voor iedere organisatie even geschikt te zijn.
 
Begin 2018 werd ik door Ronald Doelen (een goede vriend en ervaren Senior Scrum Master) op het pad van Liberating Structures gezet. Liberating Structures zijn gemakkelijk te leren microstructuren (meer dan 33) om beter samen te werken en het onderlinge vertrouwen te vergroten. Deze microstructuren bevorderen de betrokkenheid binnen groepen (van kleine tot zeer grote groepen) waardoor iedereen met meer energie en plezier aan de slag gaat.
 
Ik ben er zelf van overtuigd dat deze microstructuren de betrokkenheid van medewerkers zeker kan vergroten. Niet door dit als een trucje in te zetten maar door medewerkers daadwerkelijk meer te betrekken bij besluitvormingsprocessen. Zelf maak ik in toenemende mate gebruik van Liberating Structures bij onze webinars over werkgeluk.
 
Maakt dit je nieuwsgierig? Ruben Klerkx (check de website van deze inspirerende vent) heeft het initiatief genomen de Engelse klassieker in het Nederlands te vertalen. Deze vertaling is een absolute aanrader en vanaf nu hier te bestellen. Ik heb hier zelf één extra boek liggen. Wil jij deze hebben? Laat mij maar weten wat jij ermee wilt gaan doen. De mooiste motivatie wordt beloond met het boek.
 
Alvast veel leesplezier toegewenst! Wil je hier binnen je eigen organisatie mee aan de slag en dit verbinden aan het thema werkgeluk? Dan weet je mij te vinden!

 
4. Wat ik aan het kijken ben –

👉🏽 "Een oud Egyptisch persoonlijkheidsinstrument

De persoonlijkheid is een cruciale factor voor ons (werk)geluk. Veel mensen weten dat ik een grote fan ben van de Big 5 vragenlijst. Dit is absoluut de beste persoonlijkheidsvragenlijst die er bestaat. Maar een uitgebreide Big 5 vragenlijst betekent wel dat je meer dan 240 vragen moet invullen. Kan dat niet gemakkelijker en intuïtiever vraag ik mij al een tijdje af. Tijdens mijn kerstvakantie in Egypte kwam ik in aanraking met een mogelijk antwoord.

In Egypte kwam ik een oude koptische Egyptenaar tegen die (4000 (!)) jaar oude wijsheid had omgezet in een Egyptische persoonlijkheidstest. Ik was erg kritisch in het begin maar ben nu toch aan het twijfelen. Uiteindelijk kon ik deze papyrus van hem overnemen (unieke mogelijkheid, maar veel te veel betaald natuurlijk😅) zodat ik zijn kennis nu met jullie kan delen.

Deze oude Egyptische methodiek werkt als volgt. Kijk naar deze tekening. Neem de verschillende letters uit je eigen voornaam en zoek deze stuk voor stuk op in de oude papyrus. Iedere letter heeft een specifieke betekenis die tezamen jouw persoonlijkheid vormt.

Herken jij de beschrijving wanneer je elke letter van je voornaam hebt opgezocht? Hoeveel procent komt deze beschrijving overeen met wie jij bent (0-100 procent)? Ik heb dit de afgelopen dagen bij verschillende mensen gedaan. Ik ben echt verbaasd dat het merendeel zich heel goed herkent in de beschrijving (meer dan 80 procent herkenning). Jij ook? Ik ben benieuwd! Laat hieronder maar weten a.j.b. Ik zal hier op een later moment nog dieper op ingaan maar ben nu vooral benieuwd of jij jezelf herkent!

5. Wat we nu aan het doen zijn binnen de Gelukkig Werken Academy –
Deze nieuwsbrief is wat langer geworden dan normaal. Sorry😜. Ik had ook wat meer (reflectie)tijd dan gewoonlijk. Mede door een lekker lange vakantie in Egypte. Direct daarna werd ik geopereerd aan mijn oog. Een verhoogde oogdruk speelt mij helaas al langer parten. Helaas ging de operatie niet goed. Dus volgden er nog twee operaties. Direct daarna kregen we als gezin corona. Mede daarom had ik wat meer tijd om te reflecteren, te lezen en te schrijven. Extra reflectietijd is fijn maar verder kan ik corona en oogoperaties aan niemand aanraden🙈.

De afgelopen dagen knapte ik gelukkig weer helemaal op en ben ik weer druk aan de slag. Vorige week o.a. met een webinar over werkgeluk en een verdiepingssessie voor oud deelnemers voor mijn opleiding voor leidinggevenden en coaches over de persoonlijkheid en werkgeluk. De komende maanden zullen we weer regelmatig intervisies organiseren voor oud deelnemers aan onze academie. Zie hieronder alvast de data:

vrijdag 25 maart: intervisie #1 (14.00-16.00 uur)
vrijdag 24 juni: intervisie #2 (14.00-16.00 uur)
terugkomdag (en intervisie #3): in Week van het Werkgeluk op woensdag 21 september (13.00-17.00 uur)
vrijdag 25 november: intervisie #4 (14.00-16.00 uur)

 
Deze intervisies zijn kosteloos toegankelijk voor alumni van de Gelukkig Werken Academy (voor de Werkgeluk CoachesChief Happiness Officers & Werkgeluk deskundigen).

Wil jij zelf ook onderdeel worden van deze levendige en inspirerende gemeenschap? Kijk dan eens naar onze opleiding voor coaches (opleiding tot werkgeluk coach) of onze opleiding specifiek voor leidinggevenden: Chief Happiness Officer opleiding voor leidinggevenden

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag met werkgeluk? Bekijk dan ook eens één van onze werkgeluk webinars. Ongelooflijk mooi om te zien wat je online allemaal kan doen rond dit mooie thema. 
Heeft deze nieuwsbrief jou geïnspireerd? Altijd leuk om terug te horen. Dat kan het makkelijkst door even te antwoorden op deze email of even een appje te sturen naar 06-51568384.

Tot ziens en groeten van Onno 🙋🏽‍♂️ 


Wil je de vorige nieuwsbrief bekijken? Kijk dan hier!
Wil je alle nieuwsbrieven bekijken? Kijk dan hier!
 
Ook deze Big 5 van werkgeluk ontvangen?
Bijna 3000 mensen ontvangen deze nieuwsbrief direct in hun mailbox. Ben je nog niet geabonneerd? Via deze link kan je jezelf inschrijven. Wil je deze nieuwsbrief via WhatsApp ontvangen? Dat kan nu ook. Stuur dan een appje met je naam naar ons bedrijfsaccount (06-27272800) en dan ontvang je de Big 5 van werkgeluk regelmatig via Whatsapp.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Gelukkig werken, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp