Copy
Nieuwsflits 12
Nieuwsflits
Nieuwsflits 12, 9 februari 2022
Agenda
21 t/m 25 februari
28 feb t/m 4 maart
14 maart
14 t/m 18 maart
8 april 
11 april


20 mei
Voorjaarsvakantie
10-minutengesprekken
MR-OC vergadering
Week van de Lentekriebel
Studiedag...kinderen zijn vrij
Evaluatie Ontwerpwereld voor ouders vanaf 19.00 uur


Schoolreis! Deze datum stond nog niet op de kalender. Zet u hem er zelf even bij op?
Vanuit het team
Beste ouders/verzorgers,

Wat een bewogen weken hebben we gehad met elkaar. Inmiddels zijn alle teamleden weer bijna terug, daar zijn we blij mee. We willen u bedanken voor het meebewegen bij afwezigheid van een leerkracht. Meestal konden we vervanging vinden, maar dit lukte helaas niet elke keer. We hopen natuurlijk dat we hiermee de meeste roerige periode gehad hebben. Ook onder leerlingen zien we nog veel besmettingen. Maar gelukkig zijn er ook al weer veel leerlingen terug. We wensen iedereen veel beterschap! 

Samen komen we er wel!




Enquête

Uw mening telt! Met dit in het achterhoofd willen we u weer vragen om onderstaande enquête in te vullen. Alle scores worden gepubliceerd op de website. Let op: Hoe meer mensen de vragenlijst invullen hoe betrouwbaarder het beeld. Alvast bedankt voor uw medewerking.

Hieronder vindt u de link naar de website:

https://klantenvertellen.nl/invite-link/1036017/kindcentrum_bernhard_onderwijs

Trefwoord
Bewonderen (week 5 t/m 7)

Inhoud: Over wat bewondering oproept en ons vermogen tot verwondering. Over wat bewondering van mensen kan betekenen. Over het wonder van het kleine en kwetsbare.
Bijbel: De storm op het meer; het delen van vijf broden en twee vissen; het geloof van de Romeinse officier; het toekeren van de andere wang; de vraag aan de rijke jongeling; het kleine mosterdzaadje (Lucas 6, 9 en 17. Matteüs 8, 14 en 19).


 
Groeiwereld en BSO

Nieuws van de groeiwereld
Maar eerst ving ik een monster
Een pyjama feestje op 26 januari met het voorleesontbijt. We lezen uit het prentenboek en schilderen met een afwasborstel en verf een groot monster.  
 
Brr wat koud!

Wat is de winter leuk! We spelen nog steeds in het thema brr wat is het koud. Met de kinderen zorgen we voor de vogeltjes in onze tuin. We hangen vetbolletjes aan het hek en kijken naar de vogeltjes die dit opeten. 



We spelen met watjes en propjes papier op de tafel. Onder de sneeuw is van alles verstopt.
Met verf schilderen we blokken ijs. Dat is koud! Op de tafel staat een vaas met takken en de kinderen zorgen voor een dikke sneeuwbui van watjes en witte verf. 
Nog meer sneeuw bij de jongste kinderen op de groep. Met handjes in de scheerschuim ligt de spiegel zo vol met sneeuw!



Nieuws van de BSO

Brr het is nog steeds koud!

Olympische winter spelen  
Wij gaan voor een gouden plak. De eerste plaats bij de Olympische Spelen wordt beloond  met een prachtige gouden medaille. Wij maken onze eigen medailles van zoutdeeg met een gouden randje.

Sporen in de sneeuw
 

Op een regenachtige en koude middag maken de kinderen kunst in het thema sneeuw en ijs. We bekijken afbeeldingen van sporen in de sneeuw. Van wie zijn deze sporen? Hoe maak je sporen? 

We gaan zelf aan de slag en maken eerst een verfmengsel van maïzena, scheerschuim en verf. Met een laars, beestjes, kleigereedschap en kwasten maken we verschillende sporen in de sneeuw.



Puzzels en raadsels
Niki heeft voor haar opleiding een nieuwe activiteit geïntroduceerd bij de bso; breinbrekers. Deze opdrachten bestaan uit verschillende  puzzels en raadsels in het thema winter. Opdrachten waar je even goed voor moet gaan zitten!
De kinderen vonden het direct al interessant en waren er druk mee bezig om alleen of samen de verschillende soorten puzzels op te lossen.
Per thema blijven wij deze opdrachten aanbieden. De rieten mand staat op een vaste plek in de groep zodat de kinderen tijdens de bso-middag ook zelf kunnen kiezen.

 

Voorjaarsvakantie
Over 2 weken is het voorjaarsvakantie en is de bso geopend voor de vakantieopvang. Deze vakantie gaan we op zoek naar de kleinste bosdieren, maken we een eigen Ecosysteem en bakken we hartige muffins. We gaan er een gezellige vakantieweek van maken!

Ontdekwereld
Nieuws van peuterstamgroep Indigo
Nieuws van peuterstamgroep Indigo
 
Het thema "Brr... Het is koud!" is nog volop in gang. Wanneer het winterse weer buiten om ons heen raast, avonturieren wij volop in de ontdekwereld, het atelier of in de gymzaal. In de ontdekwereld staat een grote ontdekbak waarin we zelf een winters landschap kunnen creëren. We onderzoeken hoe een perforator werkt en samen maken we met witte papieren bergen sneeuw. Met zachte watten, maïzena en scheerschuim ontstaat er een winterwonderland, de dieren maken sporen in de sneeuw en we helpen warme en fijne winterslaap-holletjes te maken. Met grote stroken karton werken we samen aan een kunstwerk, onze kunstzinnige sporen lopen kriskras in elkaar over. Het karton wordt iedere dag met iets anders aangevuld: krijt, potloden, scheerschuim, watten, lijm, enzovoorts. Zo ontstaat er telkens een andere beleving en is er volop de ruimte om samen diverse materialen te ontdekken. 
In onze fantasie toveren we de gymzaal om in de Noordpool, we springen van de ijsschots naar ijsschots, maar pas op! Het ijs is heel glibberig... 
En waar ervaren we het koude thema beter dan buiten? We voelen de koude wind en wandelen naar het park. We verwennen de herten met het overgebleven brood en vragen ons af hoe de dieren warm blijven. We kijken naar de herten en zien hun warme vacht en zien de veren van de meeuwen, die ondertussen ook een stukje brood mee peuzelen.

 

 

Nieuws uit de Ontdekwereld van de stamgroepen Aquamarijn en Indigo 

Binnen ons thema Brrr wat is het koud hebben we samen met de kinderen warme chocolademelk gemaakt. Die dronken we bij ons broodje. We ruilden met juf Evelien van lokaal. Dat was al een avontuur op zich.  

Daarna gingen we met alle kleuters op avontuur naar buiten. We lieten zwerfboeken zwerven. Elke kind kreeg een zwerfboek mee en mocht die op weg of in de stad een plekje geven. Hopelijk hebben veel andere kinderen genoten van het lezen in een zwerfboek. In de Ontdek en de Ontwerpwereld hebben wij een zwerfboeken station dit ter leesbevordering van alle kinderen in Steenwijk en omgeving. 

Ook past het binnen het thema om te gaan schaatsen op onze zelfbedachte en gemaakte schaatsbaan, knopen van warme kleren sorteren, en ons lekker warm aankleden in de huishoek.  

In de kliedertafel lag scheerschuim en maizena. Wat zouden we gaan doen? De kinderen tekenden een voorspelling. Er werd van alles bedacht.. maar we gingen sneeuw maken! En wat vonden ze het leuk!  

Met Engels zijn we ook over de winter bezig, zo ook over het weer. Liedjes die we hierbij zingen zijn: How's the weather? en I'm a little snowman. Beide van SuperSimpleSongs, te vinden via Youtube. 

In onze groepen bieden we op een speelse manier de letters aan. Deze keer gingen een aantal kinderen op zoek naar de letter w (spreek uit als wwww) in een verhaaltje. Het verhaal ging over warm, een warm huis. Na de letterzoektocht tekenden zij een warm huis.   

Ook legden een aantal kinderen de letter w met kapla blokjes of andere materialen.  

Tussen de middag kijken we regelmatig naar een filmpje van Simsalasaartje. Ze hadden het deze keer over klokkijken.  

We hebben de hele uren geoefend, dat ging goed!  

Meneer Frans had een opdracht: maak een klok. Dit hebben we gedaan, foto's van de klokken zijn gestuurd. Misschien komen we wel in de uitzending van volgende week! We wachten het af.. 

Tijdens het nationaal voorleesontbijt hadden we 1 groot picknick feest in de groep. We aten ons ontbijt op kleedjes op de grond. Dat was genieten. De 1 had beschuitjes mee, de ander lekkere krentenbollen, broodjes hagelslag, pannenkoeken en allerlei ander lekkers kwam voorbij.  

Juf Bernadette en juf Yris lazen een paar monster boeken voor ….. spannend!  

Daarna tekenden we onze eigen monsters, we kleurden monsters in en dobbelden mooie monsters.  

Dit nav het boek: Maar eerst ving ik een monster! 








 
Ontwerpwereld
Vanuit stamgroep Aurum

Na een paar weken druk geweest te zijn met de citotoetsen, zijn we deze week weer actief begonnen! Nadat storm Corrie was overgewaaid was het mooi weer om buiten aan de slag te gaan met rekenen en spelling. Bij rekenen hebben we een speurtocht gedaan om te oefenen met cijferend vermenigvuldigen met kommagetallen. Bij spelling deden we het dictee in estafettevorm.
Ondertussen zijn we bezig met het thema chocolade bij IPC. We hebben ons verdiept in de geschiedenis en de herkomst van chocolade. Deze week verdiepen we ons in voeding en onderzoeken we zelf hoe gezond chocolade nou echt is!

 
 
 
MR-OC
Graag delen we even de lopende zaken die er spelen binnen het bestuur.

We hebben sinds november 2021 een nieuwe voorzitter, Bianca Schrotenboer, zij zal zich later in dit stukje even voorstellen
Chris van Eunen, heel erg bedankt voor je inzet van afgelopen jaren.
Verder nemen we ook afscheid van Miranda Barelds, zij was bestuurslid vanuit het OC(kdv). Miranda, jij ook enorm bedankt voor je inzet.

Hierdoor komt er een vacature vrij. Mensen die zich geroepen voelen om deze functie te willen vervullen, kunnen een mail sturen naar kindcentrumbernhard@accrete.nl

Punten van aandacht binnen het bestuur:
  • We zijn ons aan het oriënteren voor een mogelijke kinder EHBO.
  • Het ontwerp van het schoolplein is in ontwikkeling
  • Planning schooluitje, schoolkamp, musical
  • De autobewegingen tijdens ophalen en brengen is onder de aandacht. Het bestuur en het personeel op school zou het liefst willen zien dat mensen hun auto’s niet meer op de stoep parkeren. Graag verzoeken wij een ieder om hier aan mee te willen werken.



Hallo, ik ben Bianca Schrotenboer en ben sinds november 2021 voorzitter geworden in het bestuur.
Wij, mijn man Marco en ik, hebben 2 kinderen op de Bernhardschool zitten; Stijn in Aurum en Lisa in Aquamarijn. We wonen in Steenwijkerwold op een boerderij waar wij een pluimvee en een akkerbouw bedrijf hebben. Ik mag graag met mijn honden trainen en verder heb ik twee paarden die ik graag verzorg.
 
Gezondheidsonderzoeken vanuit de Jeugdgezondheidszorg GGD IJsselland (herhaling)

De Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland is er voor jou! We begeleiden ouders waar nodig graag bij het opgroeien en opvoeden van hun kind. Je bent dan ook altijd welkom om je vraag aan ons te stellen. Heb je vragen over de gezondheid, ontwikkeling of opvoeding van je kind? Of spelen er zaken op school die je met ons wilt bespreken? Neem dan contact met ons op. Dit kan telefonisch via 088 - 443 07 02 (bereikbaar op werkdagen van 8:00 tot 17.00 uur) of via onze website www.ggdijsselland.nl/contactjeugdgezondheidszorg.
 
Gezondheidsonderzoeken
Normaal gesproken komen wij altijd op school om bij de kinderen van ongeveer 5 jaar de ogen- en orentest te doen en de lengte- en gewichtsmeting uit te voeren. Bij de kinderen van ongeveer 10 meten we de lengte en het gewicht. Door de coronacrisis hebben we dit het afgelopen schooljaar niet kunnen doen en helaas is dit ook de komende periode niet mogelijk.
 
De rest van het schooljaar 2021-2022 gaan we daarom op een andere manier werken:
 
Gezondheidsonderzoek 5 jaar
Is je kind ongeveer 5 jaar oud? Dan ontvang je van ons een uitnodiging. Je kan dan zelf via Mijn Kinddossier (www.mijnkinddossier.nl) een afspraak inplannen voor de ogen- en orentest en een lengte- en gewichtsmeting. Het onderzoek wordt gedaan door de doktersassistente op het consultatiebureau. Je ontvangt ook een vragenlijst. Deze kun je thuis invullen voor de afspraak. De doktersassistente kijkt dan samen met jou of er nog een afspraak wordt gepland bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
 
Gezondheidsonderzoek 10,5 jaar
Is je kind ongeveer 10,5 jaar oud? Dan ontvang je van ons een digitale vragenlijst via Mijn Kinddossier. In deze vragenlijst stellen we algemene vragen over je kind en informeren we of jijzelf nog vragen hebt. Daarnaast vragen we of je zelf de lengte en het gewicht van je kind wil meten. De doktersassistente bekijkt de ingevulde vragenlijst en nodigt je eventueel uit voor een gesprek bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.
 
Heb je tussendoor een vraag? Neem dan contact met ons op of kijk op onze website voor informatie over opgroeien en opvoeden.
 
Jeugdgezondheidszorg GGD IJsselland

Start integrale medezeggenschap

                                                               
Start integrale medezeggenschap

De missie van Accrete is, zoals geformuleerd in onze strategische visie 2019-2023, dat wij als één team één taak hebben tijdens onze expeditie: kinderen van 0 tot 13 jaar inspireren en begeleiden bij hun vorming (groei) en ontwikkeling (bloei) zodat zij verantwoord en gelukkig kunnen leven in een complexe en snel veranderende wereld. Dit doen wij vanuit een leerrijke en liefdevolle omgeving.
Het integraal kindcentrum waarin deze ontwikkeling plaatsvindt en waar tussen Accrete medewerkers integraal werken aan de missie, is voor de realisatie een essentiële voorwaarde.
Vanuit deze gedachte vinden wij het belangrijk en ook noodzakelijk, dat er een integrale medezeggenschap ontstaat in het belang van kinderen en medewerkers.
Analoog aan de (centrale) Accrete-raad is het idee om op vestigingsniveau de (lokale) kindcentrumraad op te richten met vertegenwoordigers vanuit de MR, OC en PVT (personeelsvertegenwoordiging medewerkers kinderopvang).
 
Werkgroep PIM - Accrete!
Accrete is gestart om de medezeggenschap te versterken. De werkgroep PIM (Project Integrale Medezeggenschap) heeft inmiddels een tweede bijeenkomst gehad.
Met een afvaardiging vanuit de huidige medezeggenschapsgeledingen zijn de medezeggenschapsdocumenten doorgenomen. Ook is gestart met een inventarisatie voor de nieuw op te stellen concept documenten voor de centrale Accreteraad.
De werkgroep heeft besloten dat het eerder bepaalde moment voor een informatiebijeenkomst nu nog niet in het traject past. Vanzelfsprekend houden we jullie langs deze weg wel op de hoogte van de vordering van de werkgroep en het traject. Naast haar werk voor de huidige medezeggenschapsorganen, ondersteunt de inmiddels aangestelde ambtelijk secretaris de werkgroep.
 
Planning
Nog even op een rij de stappen, die Accrete wil gaan zetten:
- Q1-2022: opstellen, bespreken, juridische toets en vaststellen documentatie voor de Accrete-raad op basis van input werkgroep en waar nodig geactualiseerde (model-)reglementen voor de lokale raden.
- Q2-2022: Trainingen lokale raden (MR/OC)
- Q2-2022: Lokaal starten met de verkenning van de samenwerking in de IKC raden
- Q2-2022: Opstellen, bespreken, juridische toets en vaststellen documentatie Accrete raad.
- Evaluatiemoment en kick-off realisatie Accrete raad met GMR, GOC en OR
- Training raadsleden
- 01-07-2022: start Accrete raad
- Na de zomervakantie starten met de IKC raden
- Evaluatie en afronding
 
Advies & begeleiding
Cynthia Roos van Focuzright zal Accrete ondersteunen in dit project. Zij heeft al een aantal soortgelijke trajecten begeleid en daardoor een goede gesprekspartner voor alle geledingen. Tevens zal zij ook de cursussen gaan verzorgen.
Heb je vragen of belangstelling neem dan contact op met Berto Smelt.
06-15017318
bsmelt@accrete.nl

Samen gaan we in 2022 medezeggenschap in opvang & onderwijs scherp krijgen!

Olympische Winterspelen
Volg ons op Twitter    Volg ons op Facebook    Nieuwsbrief doorsturen
Beste <<Name>>, je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op onze website of ons daar toestemming voor hebt gegeven.
Indien gewenst wijzig hier je voorkeuren of schrijf je uit.. Heb je vragen, opmerkingen of toevoegingen? Ons e-mailadres is: kindcentrumbernhard@accrete.nl.
Kindcentrum Bernhard Wilhelminastraat 47 Steenwijk, OV 8331 ME Netherlands

Copyright © 2022 Kindcentrum Bernhard, Alle rechten voorbehouden.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindcentrum Bernhard · Wilhelminastraat 47 · Steenwijk, OV 8331 ME · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp