Copy
View this email in your browser

De Ziua Lecturii 

    
Proiectul Clasa vie, inițiat de Asociația culturală Vis-à-vis și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN, debutează pe 14 februarie la Școala gimnazială din comuna Vădeni (județul Brăila), în preajma Zilei Lecturii. Titlul proiectului este o referință la spectacolul legendar al regizorului polonez Tadeusz Kantor, prezentat în premieră mondială în 1975, lângă Cracovia, apoi la Nancy și Paris, Clasa moartă. Montarea înfățișa bătrâni decrepiți așezați în bănci cu copii-manechin, copii care fuseseră cândva vii, dar ulterior “uscați de tot ce putea fi viu în ei în urma pedepselor, și a unei istorii care distruge curiozitatea, interesul de a învăța, o istorie care le distruge cărțile și îi trimite nepregătiți pe frontul vieții”. (Marian Popescu)
    În acest proiect vom citi cu voce tare împreună cu 350 de elevi din comuna Vădeni, comuna Moldovița, Huși, Vaslui și Sebiș, ne vom întâlni cu scriitorii Irina Georgescu Groza și Florin Bican, vom exersa lectura performativă și scrierea creativă, și vom încerca să dezvoltăm gândirea critică, să purtăm un dialog pe teme întâlnite în cărți. Așa cum simulatoarele de zbor le permit piloților să se antreneze în condiții de siguranță, poveștile antrenează pentru marile provocări ale lumii sociale. 
    De ce citim cu voce tare? Spre deosebire de cuvântul scris, cel vorbit conferă valoarea unui schimb imediat dar și de conservare a tradiției (prin memorizare) și de evoluție umană. Grecii se bizuiau foarte mult pe memoria personală. Credința grecilor antici, care acordau memoriei statutul de mamă a Muzelor, se baza pe o intuiție fundamentală, anume că memorizarea asigură stabilitatea individului. George Steiner observa că a citi cu voce tare și a învăța pe dinafară (par coeur) înseamnă a conferi textului claritate și forță vitală. 
    Cum acționează asupra auditoriului lectura cu voce tare? Alberto Manguel, în volumul Istoria lecturii e de părere că aceasta privează ascultătorii de libertatea actului solitar al lecturii dar că, în același timp, conferă textului „o unitate temporală și o existență spațială”. Educativă, magică sau terapeutică, lectura cu voce tare, recitatio este încărcată de semnificații și funcții ale comunicării.
 
Adriana Moca
Manager proiect Clasa Vie - Asociația Vis-a-Vis

Aniversare Caragiale și Moliere  


„Sinceritate caut! De ești un om cinstit, din inimă să-ți fie orice cuvânt rostit!” 
Moliere - Mizantropul
“Ce mai spun gazetele, nene? Mofturi!”
I.L. Caragiale – Moftul român 

În 2022 se împlinesc 400 de ani de la nașterea lui Moliere, și 170 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale. Caragiale continuă să fie cel mai reprezentativ dramaturg și satiric român. Pentru francezi, Moliere este emblema națională a ironiei mușcătoare. Vă invităm să vizionați sau să ascultați împreună cu elevii dumneavoastră câteva dintre capodoperele celor doi scriitori urmând linkurile de mai jos, ca suport pentru eventuale discuții la clasă despre Moliere și Caragiale, într-un an aniversar !

Vicleniile lui Scapin (Moliere) – teatru radiofonic

Pisălogii (Moliere) – teatru radiofonic

Tren de plăcere (schițe I.L.Caragiale din arhiva TVR)

Mofturi (Caragiale) -  teatru radiofonic

Interviu cu
profesorul Marcel Bartic despre
o «școală bună»  


în Revista Cultura, partener
al proiectului Clasa Vie


„O școală bună este aceea în care lumea zâmbește. În momentul în care intri într-o școală și îi vezi pe copii, pe profesori, pe secretare, pe directori că zâmbesc, înseamnă că acolo există o stare de bine care este vizibilă pentru oricine.” 
 
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
E-mail:
asociatiavisavis@gmail.com
Facebook Clasa Vie:
https://www.facebook.com/Clasa-vie-114027997860115
Facebook
Website
Email
Copyright © 2022 ASOCIAȚIA VIS-A-VIS, All rights reserved.

Our mailing address is:
asociatiavisavis@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp