Copy
Bericht niet goed weergeven? Bekijk het hier.

In deze nieuwsbrief...
- Aanmelding jaarconferentie 2022 is geopend!
- Enquête vakoverstijgend onderwijs onderbouw gymnasium
- Wegen naar Rome (Week v.d. Klassieken)
- Stipendium Philologisch Studiefonds
- Gratis lespakket over keizer Domitianus
- Agenda

 

Aanmelding jaarconferentie 2022 geopend
Anne van Schaik en Kris Gielink

Zoals al eerder in deze nieuwsbrief is aangekondigd zal de Jaarconferentie van de VCN dit jaar plaatsvinden op zaterdag 12 maart 2022. De Jaarconferentie zal ook dit jaar online worden georganiseerd. 

Het thema van deze jaarconferentie is “Grenzeloze Klassieken”. Naast de jaarvergadering is er een plenaire lezing van Renske Janssen over de grenzen van religieus acceptabel gedrag in het Romeinse Rijk – met name waar het christenen aanging. Bovendien heeft u de keuze uit vier workshops. Het volledige programma vind u hieronder. Via onze website kunt u zich ook direct aanmelden voor de dag. U ontvangt dan t.z.t. een boekje met daarin de links voor de online bijeenkomsten.

De uitgebreide abstracts én de stukken voor de jaarvergadering zullen gepubliceerd worden in het VCN Bulletin van februari 2022. Deze ligt spoedig bij u op de mat!

Direct aanmelden Jaarconferentie
Enquête vakoverstijgend onderwijs onderbouw gymnasium
Sandra Karten

Afgelopen september is Sandra Karten aan de Universiteit Leiden gestart met een promotieonderzoek naar vakoverstijgend onderwijs in de onderbouw van het gymnasium. Zij is zeer benieuwd naar ervaringen van gymnasiumdocenten. Zouden jullie hiervoor een enquête willen invullen? Hierin worden onder andere vragen gesteld over het halen van lesdoelen, wie het initiatief neemt tot vakoverstijgend onderwijs en met welke ondersteuning het onderwijs ontwikkeld wordt. Sandra is erg geholpen met jullie reflecties op deze onderwerpen.

Stuur de link of QR-code gerust door naar collega’s, ook van andere schoolvakken. Het invullen duurt 5 – 10 minuten. Namens Sandra alvast veel dank!
 
De link naar de enquête: https://ap.lc/v43md
De voortgang van het onderzoek is te volgen op: https://vakdidactiekgw.nl/author/karten/
Wegen naar Rome
Renske Janssen
 
Er zijn veel verschillende manieren om met de oudheid bezig te zijn. Voor sommigen zijn het museumbezoeken, anderen reizen naar alle uithoeken van het Romeinse Rijk, en weer anderen lezen alle non-fictie boeken die op de markt komen. Maar ook populaire cultuur draagt op zijn eigen manier bij aan de blijvende belangstelling voor de antieke wereld. Van 7 tot en met 20 maart zullen deelnemers van verschillende universiteiten, musea en andere oudheid-gerelateerde vakgebieden in binnen- en buitenland daarom meer vertellen over hun favoriete muziek, romans, films en games die met de oudheid te maken hebben – want er zijn nu eenmaal vele wegen die naar Rome leiden!
 
Ook dit jaar zal de reeks Wegen naar Rome weer deel uitmaken van de Week van de Klassieken. De reeks is online te vinden via de website van de Week van de Klassieken - https://www.weekvandeklassieken.nl/#/Blog



 
Philologisch Studiefonds: stipendium 2022
Elsemieke Daalder

De Stichting Philologisch Studiefonds verstrekt ieder jaar een beurs aan enkele pas afgestudeerden (MA, Research MA) of pas gepromoveerden (PhD), om een rondreis of een onderzoeksverblijf mogelijk te maken in landen van het antieke beschavingsgebied rond de Middellandse Zee. De studiebeurs is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die Griekse en Latijnse Taal en Cultuur (BA) en Classics and Ancient Civilizations (MA of Research MA) hebben gestudeerd. Ook archeologen, oudheidkundigen en oudhistorici komen echter in aanmerking. Kandidaten dienen in hun aanvraag aannemelijk te maken dat de reis direct of indirect waardevol is voor hun (promotie)onderzoek. Het strekt tot aanbeveling wanneer het te financieren verblijf samenhangt met de voorbereiding van een proefschrift. Docenten in het voortgezet onderwijs die bezig zijn met (de voorbereiding van) een promotieonderzoek worden in het bijzonder aangemoedigd om een aanvraag in te dienen.

Het Philologisch Studiefonds is van oudsher primair bedoeld voor mensen die een rondreis willen maken, dat wil zeggen een reis waarbij drie of meer verschillende plaatsen worden bezocht. Een onderzoeksverblijf aan een instituut (bijvoorbeeld in Rome, Athene of Istanbul) kan ook voor een subsidie in aanmerking komen, indien de kandidaat aannemelijk maakt dat een dergelijk verblijf belangrijk is voor het (promotie)onderzoek. Congresreizen worden niet gesubsidieerd. Er kan maximaal een bedrag van € 1.500 euro worden aangevraagd. De stipendiaten verplichten zich de secretaris op de hoogte te houden van het verloop van hun reis en na thuiskomst een beredeneerd, goed leesbaar verslag van hun reis- en studie-ervaringen in te leveren.

Kandidaten die in aanmerking wensen te komen moeten uiterlijk 10 april 2022 een gedetailleerd studie- en reisplan indienen; onderdelen daarvan zijn in elk geval een kort CV, een beschrijving van de te ondernemen reis, een begroting waarin de kosten en eventuele andere subsidies worden vermeld en de namen en contactgegevens van twee referenten. Kandidaten dienen zelf na te gaan of de beoogde reis onder de geldende coronamaatregelen van de te bezoeken regio of regio’s mogelijk is. Indien de beoogde reis in verband met de pandemie onverhoopt niet in 2022 kan plaatsvinden, dan kan de reisbeurs van het Studiefonds, indien deze in 2022 wordt toegekend, uiterlijk in 2023 alsnog worden uitgekeerd; na het kalenderjaar 2023 zal de subsidie vervallen.

Aanvragen kunnen uitsluitend per email (met alle documenten samengevoegd in één PDF) worden ingediend bij Elsemieke Daalder (secretaris): e.s.daalder@law.leidenuniv.nl. Zij is ook graag bereid eventuele vragen te beantwoorden. De aanvragen worden beoordeeld door het bestuur van de Stichting Philologisch Studiefonds, dat bestaat uit Casper de Jonge (voorzitter), Elsemieke Daalder, Coen Maas, Nathalie de Haan en Maithe Hulskamp. Kandidaten ontvangen vóór 1 mei een bericht over hun aanvraag.

Gratis lespakket over keizer Domitianus
Anne Brink

Bij de tentoonstelling God op aarde. Keizer Domitianus in het Rijksmuseum van Oudheden is, in samenwerking met Anchoring Innovation, voor midden- en bovenbouw gymnasium een gratis lespakket ontwikkeld. Het doel van dit lespakket, met de prikkelende titel Moeten we Domitianus cancelen?, is om leerlingen aan het denken te zetten over de invloed die verschillende media kunnen hebben op iemands reputatie.

Want hoewel het begrip ‘cancelen’ vrij nieuw is, is het proberen om iemands goede naam of reputatie schade toe te brengen of te laten verdwijnen dat niet. De reputatie van keizer Domitianus wordt in dit lespakket ingezet als voorbeeld. Hij was tijdens zijn regeringsperiode erg populair, maar dit veranderde toen na zijn dood de senaat een damnatio memoriae over hem uitriep.

Het lespakket biedt materiaal dat leerlingen uitdaagt kritisch te kijken naar bronnen over de regering en het leven van keizer Domitianus. Bovendien stimuleert het leerlingen, door de damnatio memoriae van Domitianus te koppelen aan het hedendaagse begrip ‘cancelcultuur’, kritisch te kijken naar hun eigen omgang met de (sociale) media.

U kunt het lespakket gratis downloaden via: https://www.rmo.nl/onderwijs/voortgezet-onderwijs/lespakket-domitianus/
Agenda 
  • 10 t/m 20 maart    Week van de Klassieken
  • 12 maart               Jaarconferentie VCN
  • t/m 22 mei            Tentoonstelling RMO: God op aarde. Keizer Domitianus
Uitschrijven | Contact | Lid worden
Facebook
Twitter
Website
LinkedIn
Copyright © 2022 Vereniging Classici Nederland. Alle rechten voorbehouden.

www.vcnonline.nl
E-mail: info@vcnonline.nl

Je ontvangt deze e-mail omdat je hebt aangegeven dat je op de hoogte wilt worden gehouden van het VCN nieuws.

Je kunt je gegevens aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.
 






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vereniging Classici Nederland · Nederland · NL, Kijk voor contactgegevens op onze website. · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp