Copy
  | UTRECHTS GEZONDHEIDSPACT OPENT YOUTUBE KANAAL |
 | ACADEMISCHE WERKPLAATSEN  GEZONDE LEEFOMGEVING
I
 | SUBSIDIE BEVORDEREN WERKEN MET ARBEIDSBEPERKING |
 | REGIO UTRECHT WORDT GEZONDHEIDSMETROPOOL |
 | EMBASSY OF HEALTH TALK |
  | MINIBIBLIOTHEEK KANALENEILAND EN LAAGGELETTERDHEID
 |
| SPORTINNOVATORVOUCHER AANVRAGEN?
 | 
  | ZWANGERE VROUWEN GEZOCHT VOOR UU ONDERZOEK |  
  | NIEUWE INZICHTEN GEZONDHEIDSBEVORDERING  |
Wat begon als een City Deal op papier ontwikkelt zich nu in een hoog tempo als een dynamisch innovatie-ecosysteem op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Zorgprofessionals, onderzoekers, beleidsmakers, ontwerpers, ondernemers en inwoners weten elkaar steeds beter en sneller te vinden binnen Health Hub Utrecht. 
Medische, sociale, economische en ruimtelijke samenwerking
vormen zo de sleutel tot succes in het vormgeven van gezondheid en geluk voor iedere Utrechter.  Op ieder moment van de dag, in elke fase van het leven.
Dit is het Gezondheidspact
Utrechts Gezondheidspact opent Youtube-kanaal
Het Gezondheidspact organiseert mogelijkheden voor partijen om elkaar te ontmoeten en de samenwerking aan te gaan op het gebied van gezondheid in de stad. Sinds begin februari zijn via Youtube de verhalen van verschillende betrokkenen te zien. Het gezondheidspact wordt mede mogelijk gemaakt door diverse sociale ondernemers en andere organisaties rond gezondheid en geluk.
Naar het YouTube kanaal
Academische Werkplaatsen Groene Gezonde Leefomgeving
Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid (AWPG) zouden goed de rol van ‘makelaar’ kunnen vervullen in een regionale kennisinfrastructuur op het thema gezonde en groene leefomgeving. Bureau iResearch deed een verkenning en schrijft welke 4 stappen daarvoor nodig zijn: 
  • VWS en ZonMw zetten de financiering en inzet op structurele financiering voort – dit is iets wat de AWPG’s deels zelf/onderling kunnen adresseren, maar wat ook vanuit landelijke partijen en programma’s opgepakt zou moeten worden;
  • AWPG's en partners verstevigen de kennisinfrastructuur op het thema gezonde groene leefomgeving: elke AWPG kan dit regionaal versterken en een landelijke onderlinge samenwerking is wenselijk;
  • AWPG's zorgen voor de domeinoverstijgende samenstelling van AWPG’s door met name ruimtelijke disciplines toe te voegen;
  • AWPG’s en overkoepelend VWS, ZonMw en het ‘kennisveld’ rond leefomgeving stimuleren AWPG’s om te werken via (nog op te stellen) kennisagenda’s.
Wat opvalt is dat in alle provincies met uitzondering van Utrecht een AWPG actief is.
Bron: ZonMw
Subsidieoproep bevorderen werken met arbeidsbeperking
Op 1 maart publiceert ZonMw de tweede subsidieoproep voor onderzoek naar hetbevorderen van werken met een arbeidsbeperking. De oproep richt zich op praktijkgerichte projecten waarin samenwerkingspartners zoeken naar werkzame en werkbare innovaties voor de lokale gemeentelijke uitvoeringspraktijk. Het doel daarvan is om (evidence based) kennis breed toepasbaar te maken in het veld van Werk en Inkomen.
Bron: ZonMw
Training rolmodellen in onderwijs
Werk jij in jouw onderwijsprogramma voor (aankomende) zorgprofesisonals met rolmodellen en wil je daar over uitwisselen en leren? Kijk dan of de Erasmusplus-training Role Models in Florence bij je past? De reis- en verblijfskosten van drie Nederlandse deelnemers worden vergoed. Selectie op basis van motivatie. Reageren vóór 24 maart, training van 8-11 mei.
Bron: Erasmusplus
Ook Economic Board Utrecht kiest voor focus op gezondheid
De Economic Board Utrecht (EBU) is terug in nieuwe vorm. Het doel is de regio Utrecht wereldwijd op de kaart zetten op het thema gezondheid. De metropoolregio Utrecht heeft hiervoor een sterke uitgangspositie. Het is economisch een van de meest competitieve regio’s in Europa met een sterke groei, veel aanwezige kennis en talent en een gunstige ligging. Nergens in Nederland is de brede welvaart dan ook zo hoog als hier. De regio heeft alles in huis om internationaal op te kaart te komen staan als gezondheidsmetropool.

Voorzitter van de EBU Sharon Dijksma: "Er liggen enorme kansen voor de regio Utrecht, vooral op het gebied van gezondheid. Juist nu, te midden van een pandemie die de hele wereld al twee jaar op haar kop zet, zien we hoe belangrijk dit thema is. We hebben alles in huis om koploper te worden als het gaat om onderzoek, behandelingen en het inrichten van een gezonde leefomgeving. Het is dus tijd om de krachten bundelen en alle potentie uit de metropoolregio te halen.”

De eerste boardvergadering stond onder andere in het teken van de kansen die het nieuwe Regeerakkoord brengt en de positionering van de regio Utrecht. De boardleden zijn blij met de ambities van het nieuwe kabinet en hebben gezonde plannen op de plank liggen om in te dienen.

De partijen die deelnemen aan de EBU zijn ASR, Nyenrode, Hogeschool Utrecht, RIVM, Arcadis, Ballast Nedam, Rabobank, gemeente Amersfoort, gemeente Hilversum, NPO, Jaarbeurs, Royal HaskoningDHV, Universiteit Utrecht, NS, UMC Utrecht, PON, Provincie Utrecht, Achmea, Genmab, ROM Regio Utrecht, FC Utrecht, ProRail, FrieslandCampina, VodafoneZiggo en de gemeente Utrecht.
Bron EBU
Embassy of Health Talk
Op donderdag 3 februari,  spraken de curator van de Embassy of Health, Jetske van Oosten en ontwerpers Lisa Mandemaker en Sjaak Langenberg, Claudia Lieshout (Philips Design) en Eva de Reuver (Expeditie VitaalGezond) hoe we de samenleving sámen gezonder kunnen maken. Of je nou een boer bent die besluit biologisch te gaan boeren, een kapper die de buurt een ontmoetingsplek biedt of een filosoof die meedenkt over nieuwe vormen van (geestelijke) gezondheidszorg; iedereen kan een bijdrage leveren aan een gezondere samenleving. Alleen sámen zijn we in staat om de veranderingen te realiseren die nodig zijn om ons gezonder te laten leven. Health Hub Utrecht is een partner in de Embassy of Health.
Bron: World Design Embassies
World Design Embassies Talk Chronische Gezondheid
Ervaringsdeskundige laaggeletterdheid over Kanaleneiland leest
Onlangs vierde de coalitie Kanaleneiland Leest de opening van het eerste bibliotheekkastje in de wijk. Achter dit initiatief van verschillende 'taalaanbieders' en de wijkcoöperatie staat ook Amina Berkane. Zij kwam in 1988 als jonge vrouw naar Nederland en ging liever werken en geld verdienen dan naar school. In een interview vertelt ze het persoonlijke verhaal over de pijn en de leermomenten die ze ervoer door haar toenmalige laaggeletterdheid: "Je hebt scheuren, scheren en schuren. Als je een oudere man vertelt dat je hem komt scheuren terwijl je scheren bedoelt, dan weet je dat je je later gaat schamen… Ik vergeet nooit dat we tijdens de verzorgende opleiding leerden over de meest voorkomende ziektes bij ouderen. Ik leerde toen over afasie… ik kreeg er kippenvel van toen ik aan mezelf moest denken. Ik voelde wat de cliënten voelden omdat ik ook heel vaak de woorden niet vond die ik wilde gebruiken om mijn verhaal te vertellen en mijn gevoel te uiten. Het verschil is dat ik geen hersenletsel heb, voor de rest heb ik ook een taalstoornis."
Bron: Sociaal Bestek
Verder lezen over het verhaal achter de mini-bibliotheek
Sportinnovator Voucher aanvragen?
Heeft jouw gemeente of (zorg)organisatie een idee voor een technische of sociale innovatie rond sporten en bewegen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een Sportinnovatie Voucher van ZonMw. Het doel van de Sportinnovator Vouchers is om innovatie op het gebied van sport en bewegen bij gemeenten, sportbonden en bedrijven te stimuleren en het coördineren van het (regionale) Sportinnovator netwerk. De voucher biedt financiële ondersteuning bij een innovatievraag vanuit de praktijk. Aanvragen kan tot uiterlijk 1 december 2022.
Bron: ZonMw
Health Hub Utrecht wil door samenwerking structureel de gezondheidszorg in de regio blijven innoveren en verbeteren. Zo efficiënt, effectief, empathisch en ethisch mogelijk. 
Niet alleen op systeemniveau (aan de achterkant), maar vooral ook op menselijk niveau (aan de voorkant). In alle fases, op alle momenten en via alle aspecten van het het leven.  Van de wieg tot het graf, van de ochtend tot de avond. 
Het YOUth-onderzoek
Zwangere vrouwen gezocht voor UU onderzoeksprogramma
De hersenontwikkeling van je baby begint al tijdens de zwangerschap. YOUth Baby & Kind volgt 3.000 baby’s van voor hun geboorte tot ze ongeveer zes jaar oud zijn. Ben je minder dan 19 weken zwanger en woon je in de provincie Utrecht? Of ken jij misschien nog iemand die het leuk vindt om mee te doen aan YOUth? Het UU-onderzoeksprogramma zoekt nog steeds zwangere vrouwen voor zijn onderzoek.
Meer informatie over het onderzoek vind je hier
Oproep ZonMw nieuwe inzichten en doorbraken gezondheidsbevordering
In het voorjaar van 2022 stelt ZonMw subsidie beschikbaar voor het indienen van voorstellen die nieuwe inzichten en onverwachte doorbraken in preventie- en gezondheidsbevorderingsonderzoek teweegbrengen. Het gaat om “out of the box” onderzoeksprojectplannen, met een korte looptijd (9-18 maanden) en een beperkt budget. De projecten moeten in potentie waarde hebben voor het bevorderen van de inzet van preventie in het gezondheidssysteem en/of het verbeteren van de fysieke of mentale publieke gezondheid, waarbij het uitgangspunt de brede benadering van gezondheid is. Er mag gebruik gemaakt worden van vernieuwende onderzoeks- en participatiemethoden.
Bron: ZonMw
9 maart  - online YOUth-lezing over sociale media
Zijn sociale media nou echt zo slecht? Je kind vindt vast van niet. En misschien komt het jou als ouder soms ook wel goed uit als je kind even rustig achter een scherm zit. Maar hoe erg is dat? Deze vragen beantwoorden Dr. Helen Vossen en Dr. Ina Koning van de Universiteit Utrecht tijdens de YOUth-lezing over sociale media. Zij delen de laatste inzichten in wat we weten over het gebruik van sociale media, de effecten op de ontwikkeling van jongeren en de rol van ouders. Tijd 10.00 - 11.00 uur.
Bron: UU
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2022 All rights reserved

DEZE UPDATE IS EEN MEDIA PRODUCTIE VAN HET
HEALTH HUB UTRECHT DESIGN + SUPPORT CENTRE


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je onderdeel bent van ons netwerk
of in het verleden een Health Hub evenement hebt bijgewoond. 

Wil je deze berichten niet meer ontvangen?
Je kunt je hier uitschrijven.






This email was sent to <<EMAIL>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Health Hub Utrecht · JIM | Jaarbeurs Innovation Mile · Beatrixgebouw, Jaarbeursplein 6 · Utrecht, Utrecht 3521 AL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp