Copy

Nieuwsbrief Fietsersbond Castricum  nr 69   10 februari  2022

Voor leden van de Fietsersbond en andere geïnteresseerden. 

Meer dan 240 abonnees – inclusief lokale media en politiek.
Foto: Te smalle fietspaden op bijna alle hoofdfietsroutes. Ook langs de Soomerwegh.

Beste fietsvriend/in,

Hier is alweer de tweede nieuwsbrief van 2022.

De onderwerpen:

1. Castricum onveilig voor fietsers 
     De eerste enquêteresultaten uit de landelijke Fietsstad verkiezingen zijn niet flatteus
2. Brieven uit Castricum en Limmen
     Twee brieven: kritiek op weginrichting doorfietsroutes en voorstel verkorte Westroute

3. Gemeenteraadsverkiezingen
    We spraken met de VVD
4. Pilot Dorpsstraat, wat vindt de Fietsersbond?
    We schreven al mee met de werkgroep 'Leefbare Mobiliteit Castricum'
5. Kanttekeningen bij de raads-informatieavond evaluatie Pilot
 
    We beluisterden het project team over de evaluatie Pilot Dorpsstraat Autoluw (27 januari)
6. Wat wil werkgroep 'Leefbare Mobiliteit Castricum'? 
     De Fietsersbond vond gelijkgestemden. We schreven op wat ons verbindt.

Met vriendelijke groet,
Alex van der Leest
Fietsersbond Castricum
Email: Castricum@fietsersbond.nl
Website: Castricum.fietsersbond.nl


1. Landelijke vergelijking: Castricum onveilig voor fietsers

Vorig najaar vond de landelijke enquête plaats voor de verkiezing van Fietsfietsstad 2022. De naam van de winnende gemeente wordt op 2 juni bekend gemaakt. We ontvingen al enige enquêteresultaten.  Op welke vragen doet Castricum  het vergeleken met andere gemeentes het slechtste en op welke vragen juist het beste?  We ontvingen daarvan een  een TOB3 en TOP3. 

Castricum scoort slecht op stellingen die te maken hebben met veiligheid, de TOB3:
1. In mijn gemeente zijn conflicten tussen fietsers en automobilisten veelvoorkomend 
2. In mijn gemeente voel je je als fietser onveilig
3. In mijn gemeente zijn fietspaden en fietsstroken vaak te smal
 

Van de positieve uitschieters is er een TOP3: ten eerste zijn de fietspaden relatief schoon, ten tweede zijn de de fietsroutes goed verlicht en ook wordt in de winter relatief goed gestrooid. 

In juni volgt de volledige uitslag van de enquête. 


Dit is overigens niet de eerste keer dat Castricum er slecht uit komt als het gaat om fietsveiligheid. In het CROW-onderzoek van een paar jaar geleden naar fietsstraten in het land, kwam onze Dorpsstraat als slechtste uit de bus. Vooral wegens de grote autodrukte.
 
De Fietsersbond hoopt dat de politiek en de gemeente dit serieus neemt en het als een stimulans en een kans ziet op Castricum te verbeteren. Beter voor Castricummers, fietsers in de regio én recreanten.


Castricumse fietsers zijn relatief tevreden met het strooien bij gladheid. De Fietsersbond constateerde al dat er een mooi netwerk is met strooiroutes! Maar echt perfect sneeuwvrij en veilig is het daarmee niet overal en altijd (archieffoto, De Bloemen, smalle fietsstroken worden nog smaller).


Overweg Beverwijkerstraatweg, met een te smalle fietsstrook en een voetpad met hindernissen (en aan de overkant geen slagboom)

2. Brieven uit Castricum en Limmen

We ontvingen de afgelopen weken interessante post van betrokken burgers. We gingen meteen met ze in gesprek.

2.1 Fietsersbond ziet niks in de verkorte Westroute
Hans Castricum schreef ons over zijn voorstel voor een verkorte Westroute. Hans had zich duidelijk laten inspireren door het autoverkeer via overweg Beverwijkerstraatweg. Hij had zijn voorstel al ooit eens met de gemeente besproken, maar daarna niets meer gehoord. Hij vroeg nu de Fietsersbond om een reactie.
We ontmoetten elkaar bij station Castricum. Daarbij had de Fietsersbond (in overleg) ook enige raadsleden uitgenodigd, Herman Sterken (Lokaal Vitaal) en José Smits (PvdA) kwamen opdagen. De Fietsersbond was niet blij met het voorgestelde alternatief. Lees  er meer over via deze link.


Te smalle fietspaden langs de Soomerwegh...

2.2 Waar blijft de doorfietsroute?
Pim Kraakman uit Limmen schreef een gedetailleerde brief aan wethouder Paul Slettenhaar en stuurde de Fietsersbond een kopie. Zijn brief ging over knelpunten op het tracé van een doorfietsroute vanaf Limmen naar Heemskerk (Westerweg… Rijksweg… Zeeweg… Soomerwegh… Dorpsstraat… Beverwijkerstraatweg).
Kraakman wees op veel knelpunten langs dat tracé, het gebrek aan uniformiteit en de vaak slordige inrichting. Hij ziet bijvoorbeeld te smalle fietspaden langs de Soomerwegh (“die hebben ze ooit versmald, daarvoor waren ze 3 meter breed! Kijk hier kan je zien hoe breed ze vroeger waren. Dat moet terug!”). Ook wijst hij op  onduidelijkheid over de voorrang door soms onjuist gevormde uitritconstructies en slordige inrichting van voetgangers oversteek gelegenheden. Voorts zag hij obstakels die te dicht langs de route staan.
De Fietsersbond stelt de input van de heer Kraakman zeer op prijs en wil sommige punten bespreken op een vergadering van de verkeerscommissie. Overigens gaven we de heer Kraakman natuurlijk meteen een abonnement op onze nieuwsbrief.


Gemeentehuis Castricum

3. Gemeenteraadsverkiezingen
 
Na gesprekken met GroenLinks, De VrijeLijst en de PvdA had Alex van der Leest van de Fietsersbond vorige week een goed gesprek met fractie en kandidaatraadsleden van de VVD. Van der Leest greep de gelegenheid aan om hoofdpunten van de Fietsersbondvisie nog eens helder naar voren te brengen (lees meer over onze uitgebreide voorzet naar de politiek via deze link). Voorts ontspon zich een open gesprek. Opmerkelijk was onder andere de interesse van de VVD-ers voor een fietstunnel Stationsweg/ Beverwijkerstraatweg. De Fietsersbond juicht dat toe.  Wel houden we verschil van mening over een rotonde en extra parkeerplaats bij NoordEnd (wij schreven over deze oplossing in de nieuwsbrief nr 60 , zie link)

Andere partijen gingen tot dusver niet in op ons aanbod voor een gesprek.
 
Komende weken nemen de programma’s door en komen net als vier jaar geleden met een stemadvies met betrekking tot (actieve) mobiliteit.
 

Dorpsstraat, archieffoto
 
4. Evaluatie pilot Dorpsstraat Autoluw, wat vindt de Fietsersbond?
 
De Fietsersbond publiceerde met de werkgroep ‘Leefbare Mobiliteit Castricum’ een evaluatie (zie link) en voegde daar onlangs een kritische reactie aan toe op de gemeentelijke evaluatie (zie link). We onderschrijven die notities. Hieronder enige punten die de Fietsersbond extra aandacht wil geven.
 
Het perspectief
De Fietsersbond blijft groot voorstander van een autoluwe Dorpsstraat, met bij voorkeur 'het hele marktgebied permanent autovrij'.  Ook steunen we maatregelen die  de veiligheid van verkeersdeelnemers op de overweg verbeteren. De korte termijn (LVO)maatregelen helpen daarbij goed. Wel vragen we daarbij om een evenwichtige aanpak voor heel Castricum, met extra aandacht voor kwetsbare verkeersdeelnemers. Daarom wijzen we nogmaals op de adviezen van de werkgroep en op de kritiek van Fietsersbond en ouderenbonden op het LVO-detailontwerp; dat ontwerp stelt het autoverkeer centraal en is volgens ons onacceptabel – het is echt irritant dat onze kritiek hierop en adviezen sinds 2019 door de overheid wordt genegeerd.

Voorts is de Fietsersbond verheugd, dat ProRail en (nu ook gevolgd door) de gemeente eindelijk het plan van de Fietsersbond, wij noemen het ‘Leefbaar Verkeersplan’ (zie de link 'Contouren Leefbaar Verkeersplan'), serieus lijken te willen onderzoeken. Daarbij denken wij aan een aanpak die niet beperkt blijft tot autoverkeer op een overweg, maar het verkeer in de hele gemeente en de hele regio betrekt (bijvoorbeeld meer autoverkeer via de Zeeweg en de N203). En vooral, een aanpak die ook kwetsbare verkeersdeelnemers serieus betrekt.
 
Omissies in de evaluatie van de gemeente

Ons voorstel voor een pilot uit 2019
Wij vinden het vreemd, dat de gemeente doet alsof het initiatief uit 2019 van programmamanager Henk Ruiter, Dorpsstraatbewoner Wim Perlee en de Fietsersbond nooit heeft plaatsgevonden. Wij hebben destijds voor een pilot van een autoluwe Dorpsstraat gepleit bij college en gemeenteraad (lees meer via deze link). 

Doorgaand fietsverkeer
Een grote tekortkoming van de pilot is dat geen gegevens worden betrokken van het doorgaande fietsverkeer (scholieren, fietsers vna/naar het station, forensen met de IJmond). Om een idee te geven van het aantal scholieren waarom het dagelijks gaat: ongeveer 1400 passages van de overweg (43% Clusius, 33% Bonhoeffer en 23% JacP ) en meer dan 800 via de Stationsweg (voor meer details, zie link). Merk op dat vooral Clusius leerlingen twee maal daags (behalve op marktdagen)l via Dorpsstraat/Torenstraat fietsen, dus is ook voor hen een dorpsstraat afsluiten van belang. En ja, wordt het interessanter voor Bonhoeffer leerlingen om via de veiligere en snellere route Torenstraat/Kleibroek heen-en-weer naar Wouterland  te fietsen als de Dorpsstraat autoluw is? En ja, het aantal fietsers naar de trein is door Covid ongetwijfeld fors minder..
 
Hoe komen de klanten in het winkel/uitgaansgebied
Wat betreft de klandizie in het centrum ontbraken objectieve gegevens over de verhouding voetgangers/fietsers/auto’s. Wel presenteerde de gemeente ‘passantentellingen’, waarbij het onduidelijk is welke mobieltjes wel of niet waren meegeteld (alleen voetgangers? Alle voetgangers? Ook die aan de overkant? Of ook Fietsers? Scooters? Automobilisten?). Totaal geen objectieve gegevens over de verhouding tussen voetgangers, fietsers en automobilisten. Weet dit college wel waar het mee bezig is?
 
Telgegevens van autoverkeer
Overigens laat de gemeente ook veel informatie liggen, zeker als je naar de meetpunten en mate van detail die voorheen bij dergelijke tellingen te zien was. Veel deelvragen blijven zo onbeantwoord. Wij vroegen de gemeente schriftelijk om meer tel-details, maar dat bleek niet mogelijk. 
 
Doorfietsroute
De Dorpsstraat is onderdeel van een beoogd tracé voor een regionale doorfietsroute. Dat veronderstelt een autoluwe dorpsstraat en het oplossen van knelpunten (blokkade door de weekmarkt, autodrukte in de Dorpsstraat en onveiligheid op en in de buurt van overweg Beverwijkerstraatweg, etc.). De Fietsersbond heeft de indruk, dat het Castricums college dit niet serieus neemt.
 
Doorfietsroute, heroverwegen fietstunnel 
De Fietsersbond blijft voorstander van een fietstunnel, zeker nu het traject Dorpsstraat/Beverwijkerstraatweg op de doorfietsroute ligt (grote subsidie van de provincie!). Op het onderzoek naar de tunnel is veel wat af te dingen; zo was de focus was vooral op de doorstroming van het autoverkeer en kregen veiligheid en de kwetsbare verkeersdeelnemers te weinig aandacht bij de conclusies.
 
Begrip voor improvisaties tijdens de pilot
Er wordt door de gemeente vaak te makkelijk gedaan over obstakels (paaltjes) op hoofdfietsroutes.  De Fietsersbond heeft begrip hebben voor de grove manier waarop afsluitingen tijdens de geïmproviseerde pilot moesten worden gerealiseerd. Normaal gezien vinden wij betonblokken, afsluit paaltjes of andere obstakels op of vlaklangs doorgaande hoofdfietsroutes onaanvaardbaar.  Dergelijke obstakels zorgen vooral op doorgaande fietsroutes op een te groot risico van (eenzijdige) fietsongevallen. Anno 2022 zijn veiligere oplossingen mogelijk. 
 


Stationsweg bij overweg Beverwijkerstraatweg, tijdens de pilot.

5. Kanttekeningen bij de informatieavond over evaluatie Dorpsstraat autoluw
 
We beluisterden op 27 januari tijdens de raadsinformatieavond de toelichting door het projectteam van hun evaluatie van de door hen opgetuigde pilot Dorpsstraat Autoluw. We kenden de kenden de evaluatie al en reageerden er al op, toch vielen ons in de toelichting een paar punten op. 

Allereerste is het een goede zaak dat er in de presentatie voor wordt gekozen om de binnenkort verwachte onderzoeksresultaten naar het winkel- en uitgaansgebied te betrekken voordat vanuit dat domein conclusies worden getrokken. 
Daarbij vonden wij het ook verstandig dat minder aandacht werd gevraagd voor de enquête, die immers totaal niet representatief was (jongeren deden bijvoorbeeld amper mee) en slechts de mening betreft in een groep van drie procent van de Castricummers. 

Voorts blijven we moeite houden met de wijze waarop GoudAppel feiten en beweringen door elkaar mixt. Daardoor hebben we, anders dan de opdrachtgevers, twijfels bij GoudAppel's conclusies en perspectieven die worden geschetst. Lees onze kanttekeningen via deze link. 

Aan het slot van de informatieavond kreeg de gemeente een aansporing van de LVO projectmanager van ProRail, om toch vooral door te gaan met de ingeslagen weg en op korte termijn een autoluwe Dorpsstraat te realiseren, met maatregelen om het veiliger te maken op overweg Beverwijkerstraatweg - 'doe het voor de Castricummers!' 
 

6. Doelstellingen werkgroep 'Leefbare Mobiliteit Castricum'

In ons streven om een sterke inhoudelijke bijdrage te leveren aan gemeentelijke plannen kwamen we dorpsgenoten tegen met eenzelfde toekomstvisie. Zo begon de werkgroep 'Leefbare Mobiliteit Castricum'. We schreven op wat ons bindt.

Lees de doelstellingen van de werkgroep via deze link. 
 

Binnenkort in nieuwsbrieven aandacht voor
  • Bespreking van de recente Quickscan van Movares voor ProRail. Daarin werd onderzocht wat op lange termijn mogelijk na invoering van PHS  (managementsamenvatting via deze link. We kregen het rapport gisteren binnen.
Een conclusie is: "Het is waardevol de Fietsersbond Variant (FBV) mee te nemen in de gezamenlijke studie naar een lange termijn oplossing omdat aanvullend op de FBV extra maatregelen denkbaar zijn die haalbaarheid en oplossend vermogen van deze variant mogelijk maken. De operationele haalbaarheid van die extra maatregelen moet nog wel worden onderzocht."
  • Resultaten onderzoek naar doorfietsroutes in de regio Alkmaar
We wachten nog op de reactie op de notie van de gezamenlijke afdelingen in de regio. 
  • Gemeenteraadsverkiezingen
Begin maart volgt ons stemadvies
  • Hoe gaat het verder met 'Fietsen alle jaren'
We krijgen enthousiaste reacties over dit initiatief. Hopelijk lukt het met de prijsvraag.
  • ‘Gemeente, maak de overtocht van pontje Akersloot gratis voor fietsers!’
Als we er tijd voor hebben schrijven we een samenvatting van de gehoorde klachten!
  • Review van het gemeentelijk schoolroutes onderzoek.
Liever gaan we eerst met de gemeente in gesprek. Daarbij vragen we ons af wat de gemeente gaat doen  met dit onderzoek. 
  • Impact op fietsers van locatiekeuze Cunera
Aandacht voor doorgaande fietsers, veiligheid rond scolen en op schoolroutes. En natuurlijk het ontmoedigen van K&R.
  • De reactie op het WOB-verzoek (nov 2021) van werkgroep 'Leefbare Mobiliteit Castricum' 
De gemeente had toegezegd om uiteindelijk vóór 09 februari te leveren. Dat is ze niet gelukt.
  • Gemeentelijke invulling van de omgevingswet...
Wellicht schrijven we een zienswijze. Dat moet dan voor 16 maart.

Vragen? Opmerkingen? Kritiek? Steun? Meedoen? Neem contact met ons op!
Mail naar castricum@fietsersbond.nl of bel 0251-671839

Eerdere Nieuwsbrieven vindt u in ons archief via deze link 
Let ook op ons via Twitter: https://twitter.com/FBCastricum    (CastricumFietst)
Als niet anders vermeld, fotograaf: Alex van der Leest 

De Fietsersbond
Afdeling Castricum hoort bij de landelijk Fietsersbond. De Fietsersbond is dè belangenbehartiger voor fietsers in Nederland, met 35.000 leden en rond de 1.500 vrijwilligers. Met meer leden kunnen we meer voor fietsend Nederland bereiken. Nog geen lid? Dat bent u al voor € 2,50  per maand, inclusief het kwartaaltijdschrift. Ga naar https://fietsersbond.nl/lid.
Share
Tweet
Forward






This email was sent to <<eMail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fietsersbond Castricum · Dag Hammarskjöldlaan 55 · Castricum, NH 1902DV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp