Copy
Agenda de notícies 
#002 Març 2022
Segon trimestre 
Gràcies a la vostra participació
ja tenim algunes dades preliminars
Consulta aquí tots els resultats preliminars
Nous descomptes amb el Carnet de Participant

Dues noves entitats s'afegeixen al projecte oferint avantatges a totes les persones participants del projecte: La Rafting Company (Sort) oferirà un 15% de descompte en les seves activitats (rafting, ruta en raquetes, etc.)

D'altra banda, La Massa Teatre (Vilassar de Dalt) oferirà un 15% de descompte en les entrades de la programació de temporada i un preu fixe de 3,50€ per l'entrada del Cicle Gaudí de Cinema.

 
 
Nova enquesta de vacunació
i presa de mostres

Des del projecte Escoles Sentinella seguim molt a prop la situació causada per la pandèmia del SARS-CoV-2 i el passat desembre
amb l'increment de casos provocats per l'aparició de la variant Òmicron, l'aprovació de la vacunació d'infants d'entre 5 i 11 anys i l'augment de mobilitat durant les vacances d'hivern vam voler adaptar-nos a les noves circumstàncies de les escoles. 

Per això, durant el mes de gener, hem enviat una nova enquesta centrada en preguntes sobre vacunació dirigida a tot l'alumnat del projecte. A més a més, l'equip de camp s'ha desplaçat a 5 centres per tal de realitzar una presa de mostres adicional entre l'alumnat des de P5 fins 6è de primària per tal de poder avaluar aquest col·lectiu que ara té accés a la pauta de vacunació.
 
 
Com es fa el seguiment dels casos positius?


Un dels objectius del projecte Escoles Sentinella és estudiar la transmissibilitat del virus, per això, quan alguna de les persones que participen en el projecte és diagnosticada amb COVID-19 el nostre equip activa el protocol de seguiment per tal d'estudiar com es transmet el virus en el persones de l'entorn del cas positiu. 

Durant el primer trimestre d'aquest segon curs del projecte hem estudiat la transmissibilitat de diversos casos i avui us volem compartir tres d'aquests casos com a exemple de les dades que estem analitzant gràcies a la vostra participació. 
 

Organitzem el primer seminari
online d'Escoles Sentinella

El passat 24 de gener, amb motiu del dia internacional de l'educació, es va celebrar el primer seminari online d'Escoles Sentinella. El webinar, de títol "COVID-19 i escoles: de la recerca aplicada a la presa de decisions", va comptar amb la participació de 200 persones, principalment professionals de l'àmbit de la salut i de l'educació. 

El Dr. Shamez Ladhani, pediatra i consultor de l'agència de salut pública del Regne Unit  (Public Health England), va presentar els projectes de COVID-19 en edat pediàtrica a la Gran Bretanya. A més a més, els diferents paquets de treball del projecte Escoles Sentinella van presentar els resultats obtinguts gràcies a totes les persones que han participat durant el primer any de recerca. 

La gravació del seminari està disponible al nostre web.
 

Hem visitat els 23 centres
per fer l'avaluació ambiental
Durant aquest primer semestre del curs 2021-2022 el nostre quip de tècnics ambientals d'ISGlobal s'han traslladat a cadascun dels 23 centres que participen en el projecte Escoles Sentinella per tal de fer la primera recollida de mostres ambientals d'aquest curs.

Gràcies a la vostra participació, hem pogut mesurar els nivells de
COen les aules durant tot l'horari de la jornada escolar i durant una setmana. En contrast amb altres estudis científics sobre la situació ambiental a les aules i la transmissió de COVID-19 cal dir que Escoles Sentinella té el valor afegit de comptar amb un gran nombre d'aules estudiades.
 
El 60% de l’alumnat no confia
en el seu coneixement científic 
Així ho indiquen els resultats preliminars d'una enquesta per explorar com fomentar la investigació participativa als centres educatius.

Els resultats preliminars indiquen dos reptes per l'aprenentatge de l'alumnat: la confiança que tenen en el que saben i la disponibilitat d'oportunitats per utilitzar el seu coneixement científic fora de l'escola. S'identifica també un tercer repte: la necessitat d'innovar en metodologies. 
 
Fem el retorn de resultats
a les Escoles Sentinella
El passat 21 de desembre el nostre equip es va traslladar fins l'Institut Consell de Cent de Barcelona per fer un retorn dels resultats del projecte extrets durant el primer curs.

Els resultats es van presentar en forma d'una infografia que els centres disposen per tenir en exhibició. Aquesta infografia, així com la resta de resultats, es poden consultar al nostre web.

 
Entreguem els premis
del Sorteig del Participant
El passat desembre vam començar un sorteig mensual d'una entrada doble a un centre d'oci i lleure de Catalunya entre totes les persones participants del projecte. Aquest sorteig és un dels avantatges associats al Carnet de Participant i és la nostra forma d'agrair la participació tant d'alumnat com del personal dels centres.

El Sorteig de desembre i de gener ha estat una entrada doble a Port Aventura World que s'han emportat un alumne de l'Escola Vedruna l'Escorial a Vic i una professora de l'Institut Torre Vicens a Lleida respectivament.
 

Ràdio Ciutat de Badalona entrevista a l'equip investigador


El programa Badalona Matí de Ràdio Ciutat de Badalona va convidar al Dr. Jordi Casabona com a investigador principal del projecte i a la Rosina Malagrida com a cap del paquet de Recerca Participativa per presentar les conclusions presentades al seminari del passat 24 de gener.

Escolta la intervenció d'en Jordi Casabona i la Rosina Malagrida >>

El Col·legi Cultural de Badalona fa l'avaluació ambiental


El Col·legi Cultural de Badalona comparteix a les xarxes el seu procés d'avaluació ambiental on l'alumnat de diferents cursos del centre ha portat a terme l'avaluació ambiental de les aules. 

Han mesurat els nivells de COdurant una setmana obtenin dades molt rellevants per obtenir informació sobre els factors que influeixen en la transmissibilitat del virus. 


Instagram >> 
Twitter >>

Dues escoles lleidatanes són notícia al Diari Lleida.com


El Diari Lleida.com s'ha fet ressò del projecte Escoles Sentinella arran de la participació de dos centres lleidatans: l'Institut Torre Vicens i l'Escola Mossèn Josep Arques. 

La notícia presenta el projecte i comparteix resultats sobre salut mental, recerca participativa i mesures complementàries, entre d'altres.


Consulteu aquí la notícia completa >>

L'Escola Madrenc de Vilablareix comparteix els resultats del primer curs


L'escola Madrenc s'ha fet ressò a les seves xarxes socials dels resultats del primer curs del projecte Escoles Sentinella.

Aquests resultats s'han presentat en forma d'infografia (disponible per consultar al nostre web) i gràcies a la participació de l'alumnat, professorat i personal no docent d'aquest centre però també dels altre vint-i-dos centres. Gràcies!


Instagram >> 

L'Escola Mercè Rodoreda fa l'avaluació ambiental


L'Escola Mercè Rodoreda de Barcelona comparteix a les xarxes el seu procés d'avaluació ambiental on l'alumnat del centre és l'encarregat de mesurar els nivells de COa l'aula.
L'avaluació ambiental és una part fonamental per obtenir informació sobre la transmissibilitat del virus. 


Consulteu el compte de Twitter de l'escola >> 

L'Institut Escola Agustí Barberà d'Amposta presenta el projecte


El centre escolar ampostí Institut Escola Agustí Barberà presenta a les seves xarxes socials la seva participació al projecte Escoles Sentinella i exposa el cartell que acredita al centre com a participant.

El centre destaca l'objectiu del projecte de contribuir a millorar les intervencions de prevenció i control de la infecció pel virus SARS-CoV-2 fent un seguiment a les escoles.

Instagram >>

Properes accions

Tret de sortida de la Recerca Participativa per millorar la salut mental als centres educatius
Durant aquest mes de gener, des del Living Lab d’IrsiCaixa, hem dinamitzat 6 grups de discussió en els quals han participat 57 docents de 20 centres, i a continuació, ho faran també alumnat, famílies i diversitat de professionals. L’objectiu és explorar col·lectivament com millorar la manera com promovem la salut mental als centres educatius per tal de donar resposta a aquest repte que durant la pandèmia s’ha agreujat. 
 
Donat que sabem que el problema és complex, apostem per la implicació de molts actors per dissenyar un nou model més sistèmic, és a dir, que tingui en compte les interconnexions de les diferents àrees del sistema.

Des d’ara i fins l’1 de maig, el Living Lab continuarà dinamitzant grups de discussió amb professionals, el professorat els facilitarà amb l’alumnat i l’alumnat amb les famílies. Durant el mes de maig s’integraran les recomanacions de millora de tots els centres i es validaran de cara a presentar-les al Congrés d’Escoles Sentinella el dia 2 de juny.
Tret de sortida a l’estudi qualitatiu
en benestar emocional
Durant els propers dies comencen les entrevistes a 80 alumnes d’entre 12 i 18 anys, 10 docents i 10 familiars per analitzar les seves vivències sobre l'impacte de la pandèmia en la salut mental. Aquest estudi qualitatiu està
coordinat pel CEEISCAT i encarregat al grup GRIVIS (Grup de Recerca Infermera en Vulnerabilitat i Salut) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), experts en aquesta metodologia qualitativa. 
Aquest estudi qualitatiu és voluntari i complementa les enquestes d’inici i final de curs, així com les activitats de recerca participativa per comprendre les conseqüències de la COVID-19 en la salut mental a la comunitat educativa.
Última recollida de mostres del curs
Durant els mesos d’abril i maig farem la darrera visita del curs per fer la recollida de mostres en 7 de les escoles participants, i l’enquesta bio-conductual en totes les 23 que formen la xarxa.  

Aquesta recollida constarà de dues proves, una mostra nasal per PCR i una prova ràpida d’anticossos, i com dèiem, es distribuirà també una enquesta com la que es va fer a principi de curs. Per això us animem a que ens ajudeu en aquesta darrera tasca com a
co-investigadors/es
.
 
Remarcar que, aquesta activitat és tant important com la primera vegada que la vam fer, ja que així podem veure com està la situació avui dia i comparar-la amb els mesos anteriors.  

Al principi d'aquest butlletí podreu veure els resultats preliminars de l’estudi, els quals s’han aconseguit amb la vostra ajuda al llarg d’aquests dos cursos, i estan servint per establir les mesures per aconseguir mantenir les escoles segures davant la COVID-19.  
Tornem a les aules a fer avaluació ambiental
Els tècnics encarregats de la recollida de dades ambientals tornen a les escoles al març. Repetiran el mostreig de mesures de CO2, alhora que també instal·laran uns tubs de difusió passiva per a recollir mostres de diòxid de nitrogen (NO2), un dels principals contaminants de l’aire degut al trànsit rodat de combustió.

Així doncs, a més de comprovar com pot afectar l’estacionalitat als canvis en la ventilació de les aules, avaluarem el nivell de contaminació atmosfèrica a les Escoles Sentinella.

Coneix Escoles Sentinella

Visita el nostre web
i xarxes socials

#EscolesSentinella
Web Escoles Sentinella
Correu
Si t'ha agradat aquesta newsletter envia-li a qui li pugui interessar

Columna 1

Columna 2

Visualitza aquest missatge al navegador
Copyright © 2022 Escoles Sentinella, Tots els drets reservats.


Vols canviar la manera en què reps els nostres missatges?
Pots ateactualitlzar les teves preferències o donar-te de baixa d'aquesta llista.


Email Marketing Powered by Mailchimp