Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

άραγε τέτοια ώρα την άλλη εβδομάδα, θα έχει αρχίσει ο πόλεμος; 

είναι τόσα τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν ταυτόχρονα που μια αναισθητοποίηση είναι φυσιολογική και αναπόφευκτη. Γι' αυτό γράφω και στην Καθημερινή αυτό το Σάββατο: το ότι ξαφνικά έπεσαν πάρα πολλές πάρα πολύ άσχημες ειδήσεις ταυτόχρονα, και αυτό είναι λίγο δύσκολο να το αντέξει κανείς, ακόμα κι αν δεν έχει καμία προσωπική εμπλοκή σε καμία από αυτές. Τι συνέβη με τα κοριτσάκια στην Πάτρα; Τι φρίκη ήταν αυτή στο γηροκομείο στην Κρήτη; Ορειβάτες, σκιέρ και φάλαινες χάνονται. Ακόμα και το κοριτσάκι-θαύμα του πατινάζ βρέθηκε ντοπαρισμένο. 

Οπότε με όλα αυτά απανωτά, που όσους πάσχουν έστω και από ελάχιστη ενσυναίσθηση τους κάνουν να πιέζονται, να πνίγονται, είναι λογικό να ξεχάσει κανείς ότι είναι πιθανό να ξεκινήσει σε λίγο μέσα στην Ευρώπη πόλεμος. 

Κάποιοι θεωρούν ότι είναι θέμα ημερών, ίσως ωρών

Τι θα σημαίνει αυτό για εμάς, για τον κόσμο, για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, για τις γεωπολιτικές ισορροπίες, για το ΝΑΤΟ, για τα ελληνοτουρκικά, για την ακρίβεια; 

Πού να ξέρω. 

Εδώ σε αυτά τα γράμματα δεν κάνουμε βαθυστόχαστες αναλύσεις, ειδικά όταν πρόκειται για τέτοια θέματα για τα οποία λίγα πράγματα έχω να συνεισφέρω. Γράφουν καλύτερα άλλοι, σχετικότεροι

"Λίγα", είπα όμως. Όχι "τίποτε". 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, για την περίπτωση που δεν το ξέρατε, είναι ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εξελέγη το 2019 χωρίς να είναι πολιτικός και χωρίς να έχει καμία εμπειρία στη δημόσια διοίκηση ή σε κάποιο άλλο θεσμικό πόστο. Είναι δημοφιλής κωμικός ηθοποιός, κάτι σαν τον Κώστα Βουτσά της Ουκρανίας. Η προηγούμενη δουλειά του, και εδώ θέλω την προσοχή σας, ήταν πρωταγωνιστής σε μία κωμική σειρά με τίτλο "Υπηρέτης του Λαού" στην οποία υποδυόταν έναν άσημο δάσκαλο ο οποίος επιλέγεται απροσδόκητα για να γίνει Πρόεδρος της Ουκρανίας. Η υπόθεση της σειράς είναι το πώς ο (χαρακτήρας που υποδύεται ο) Ζελένσκι πολεμάει τη διαφθορά και τους κακούς ολιγάρχες ως αγνός και αμόλυντος Πρόεδρος. Έγινε πολύ διάσημος ως χαρακτήρας σε αυτό το ρόλο, οπο΄τε είπε να κατέβει υποψήφιος και στα αλήθεια. Και για να μην μπερδευτεί κανένας ψηφοφόρος, έδωσε στο κόμμα του το όνομα της τηλεοπτικής σειράς. 

Τι έχω να σας συνεισφέρω εγώ ενόψει ενός πιθανού φριχτού πολέμου στην ευρύτερη γειτονιά μας; Τι άλλο. 

Το πρώτο επεισόδιο του "Υπηρέτη του Λαού"

presidential

μερικά λινξ και ιστορίες


μια φορά ήμουν σε μια ομιλία για θέματα περιβαλλοντικά, καλεσμένος να μιλήσω για την κλιματική αλλαγή και παρακολουθώντας το προηγούμενο πάνελ άκουσα ένα από τα πιο εκπληκτικά επιχειρήματα που έχω ακούσει ποτέ σε ομιλία. Ένας κύριος που εκπροσωπούσε βιομηχανίες πλαστικών (αν κατάλαβα καλά) μιλούσε για το θέμα των μικροπλαστικών, των μικροσκοπικών θραυσμάτων πλαστικού μεγέθους κάτω των 5 χιλιοστών, που έχουν φτάσει σε κάθε πιθανή γωνιά του πλανήτη, πια, και τα οποία αναπόφευκτα μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και φτάνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέσα μας. Τον θυμήθηκα αυτή την εβδομάδα, που διάβασα αυτό το άρθρο: ο μέσος κάτοικος της Αυστραλίας, λέει, κάθε εβδομάδα τρώει μικροπλαστικά που, αν τα αθροίσεις, έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Τρώνε μια πιστωτική κάρτα την εβδομάδα. Το επιχείρημα του κυρίου της βιομηχανίας των πλαστικών λοιπόν, ήταν το εξής: "και τι πειράζει"; Αυτό έλεγε, λίγο-πολύ. Ότι λέει δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για ότι το να φτάνουν πλαστικά στο στομάχι μας κάνει απαραίτητα κακό. Έμεινα αποσβολωμένος για πολλή ώρα, θυμάμαι. 

Ένα ωραίο άρθρο για το μύθο των αρχαίων αγαλμάτων τα οποία όχι μόνο δεν ήταν λευκά, όπως νομίζουμε, αλλά ήταν μπογιατισμένα με φανταχτερά χρώματα που, μεταξύ μας, μοιάζουν λίγο με τα πιο κιτς από τα τουριστικά σουβενίρ που είναι διαθέσιμα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο εδώ δεν είναι ο ίδιος ο μύθος (δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ τον γνώριζα) αλλά το πώς διατηρήθηκε λίγο-πολύ συνειδητά, παρόλο που οι αρχαιολόγοι γνώριζαν από πολύ νωρίς την αλήθεια. 

Το "ποτάμι της φωτιάς" στα Γκαλάπαγκος

Το Wordle σώζει ζωές

Ένας τύπος έγραψε ένα κακό τουίτ. Από αυτά τα ψευτο-αστεία, που χαρακτηρίζουν μια κατάσταση ή μια ομάδα ανθρώπων και μετά την κοροϊδεύουν. Είναι πολύ κοινό είδος. Στο συγκεκριμένο, ο άνθρωπος επέλεξε να κοροϊδέψει τους "ανθρώπους που διαβάζουν βιβλία σε μπαρ". Η οποία φαντάζομαι θεωρεί ότι είναι μια άξια σχολιασμού κατηγορία ανθρώπων. Αλλά γιατί σας το λέω εσάς εδώ; Στα replies και στα quote tweets δέχτηκε ένα σχετικό κράξιμο, όπως γίνεται συνήθως όταν κάποια ή κάποιος εκφράζει οποιαδήποτε απόλυτη άποψη στα σόσιαλ μίντια. Λίγες μέρες μετά,  ο χρήστης επανήλθε με ένα υποδειγματικό, άψογο mea culpa, μια τέλεια συγγνώμη, την οποία σας προτείνω να κρατήσετε ως πρότυπο για την περίπτωση που σας συμβεί και εσάς κάτι παρόμοιο. 

Ένα ρεπορτάζ για τον Φεβρουάριο

Μπορεί οι ΗΠΑ να μην είναι σε μια ξεκάθαρη και ευθεία πορεία προς την κατάρρευση της δημοκρατίας της και την διάλυση. Ας υποθέσουμε, όμως, για χάριν κουβέντας, ότι ήταν. Έστω ότι ήταν. Πόσο αλλιώτικα θα ήταν τα πράγματα από όσα συμβαίνουν εκεί σήμερα; Πολύ; Λίγο; Το αναρωτιέμαι μερικές φορές. Διαβάστε αυτό το άρθρο για όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ με τα καψίματα των βιβλίων, τις επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών, στις επεμβάσεις στα curricula και άλλα όμορφα πράγματα. Υπερβολές; Μπορεί. Αλλά αυτή την εποχή διαβάζω ένα βιβλίο με συνεντεύξεις Γερμανών για το πώς ζούσαν την περίοδο 1933-1939. Είμαι της άποψης ότι ενδέχεται και να μην πρόκειται για υπερβολές. 

Από πού θα μας έρθει η επόμενη μετάλλαξη της Covid; Οι πιθανότητες, λέει, λένε Μπουρούντι, Τανζανία ή κάποια άλλη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής. 

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2022 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.