Copy
    Raadsnieuws  
In de vroege ochtend komt de stad tot leven.


De (bijna) wekelijkse nieuwsbrief van uw gemeenteraad.
12 februari 2022


We hebben u nodig!

De verkiezingsenquêtes lopen nog. Almeerders zijn in de unieke positie dat ze zélf kunnen bepalen wie van de kandidaten over welke onderwerpen gaan debatteren.

U wilt invloed, nu heeft u het. Doe mee en maak uw wensen kenbaar.

Kijk op https://raadvanalmere.nl/verkiezingen/stadsdeeldebatten en klik uw stadsdeel aan.

En ook heel belangrijk: tip mede-inwoners om óók de enquête in te vullen. Hoe meer stemmen, hoe beter. En gebruik op social media: #almerekiest.

Inhoudsopgave:

Besproken 10 februari

Verkokering organisatie

De raad gaf aan blij te zijn om voor het vertrek van de gemeentesecretaris stil te staan bij waar de gemeentelijke organisatie nu staat. De gemeentesecretaris benoemde resultaten en veel was positief: minder overhead (kosten), een besparing van 10 miljoen op de bedrijfsvoering, er wordt scherper gestuurd op resultaten en er zijn goede uitkomsten bij medewerker tevredenheidsonderzoeken. Hij benoemde ook aandachtspunten: de ervaren werkdruk en herstelbehoefte van medewerkers. Portefeuillehouder zegde, op verzoek van indiener, toe om jaarlijks een gesprek over stand van zaken en ontwikkeling organisatie te agenderen.

Toekomst (uitvoeringsagenda)

In sneltreinvaart kwamen de alle raadsleden aan de beurt die vorige week nog niet gesproken. Het ging over duurzaamheid, participatie, onderwijs, de toezegging vanuit de Provinciale Staten en de mogelijke rol van Pampus in het raadsvoorstel. Maar er bleven toch veel vragen over. Een raadslid stelde voor om dit onderwerp over de verkiezingen heen te tillen en de nieuwe raad helemaal bij te praten op dit onderwerp. De portefeuillehouder vond het een goed idee en stelde voor om dit (in afstemming met de griffie) op te nemen in het inwerkprogramma voor de nieuwe raadsleden. Er werd evengoed een amendement ingediend, dat komt volgende keer aan de beurt.

MRA verstedelijking

De bespreking van motie RG-54 kon wegens tijdgebrek niet worden afgerond, nog een aantal partijen waren tijdens de carroussel aan de beurt om hun reacties te geven. De meningen zijn verdeeld rond het inzetten van waterstof als keuze voor huishoudens. Door de motie wat aan te passen kan de verdeeldheid afnemen en is er misschien een meerderheid voor een besluit te vinden. Wel bleken de antwoorden van de portefeuillehouder en de mogelijke aanpassingen van de motie zoveel duidelijkheid te geven dat een van de fracties twee aangekondigde amendementen intrekt.

Voortgang Floriade

Het was een technische toelichting met twee presentaties; van de Floriade BV en van de gemeente Almere. Het waren vlotte presentaties en er kwamen veel vragen. Die konden niet allemaal worden beantwoord. Omdat ze technisch van aard zijn, komen er schriftelijke antwoorden. Immers, raadsleden stellen hun technische (verduidelijkende) vragen over een onderwerp normaliter ook schriftelijk aan de verantwoordelijke ambtenaren.
Maar de centrale boodschap was wel duidelijk: er moet nog veel gebeuren, maar er zijn geen showstoppers meer. Nu duidelijk wordt dat Omikron meevalt en er versoepeld wordt, is er minder terughoudendheid van internationale deelnemers. Ook is er hoop een op gunstig effect op de bezoekersaantallen. De sponsormarkt zit door corona wel helemaal op slot. De Floriade BV heeft meer geld van de gemeente nodig om noodzakelijke investeringen te kunnen doen. Daarover gaat het politieke gesprek van komende vergadering. 

Actualiteit: bomenkap Westerdreef

Een fractie ontdekte dat er meer bomen gekapt worden langs Noordelijke Westerdreef dan raad in december vorig jaar besloten heeft. Dus dienden ze vragen daarover in bij het college. Maar ja, de kap start maandag de 14e. Het college informeert de raad in diezelfde week met een raadsbrief, maar is niet bereid met kap te wachten. Het stelt dat de kap van bomen om veiligheidsredenen formeel een collegebevoegdheid is. Ze vindt het niet nodig om de raad om (extra)  instemming te vragen. Voor meerdere fracties was deze uitleg niet acceptabel. Er werden daarom twee moties ingediend, die vanwege geplande kap meteen volgende week op agenda staan.
Agenda 17 februari
Kijk online: op almere.notubiz.nl voor volledige het overzicht in agendavorm, of op raadvanalmere.nl/raadswijzer voor korte artikelen van alle onderwerpen. Ze staan er op datumvolgorde in, maar heel handig is dat u met een trefwoord heel snel het onderwerp van uw interesse kunt vinden.

Veiligheid

Begin 2019 stemde de raad in met een voorstel van het college over de aanpak van de veiligheid in Almere. Die aanpak, de thema’s en de doelstellingen staan in het 'Actieplan Veiligheid 2019-2022'. Samen met vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie informeerde de wethouder de raadsleden over hoe het gaat met de veiligheid in Almere. Zij gingen in op de meest actuele ontwikkelingen, de resultaten en de cijfers. Aan de orde kwamen onder meer: de invloed van corona, digitale criminaliteit, de overlast op straat, huiselijk geweld, ondermijning en op woninginbraken, straatroven en overvallen. Tijdens deze bijeenkomst werd duidelijk hoe het in 2021 met de uitvoering van dat actieplan is gegaan. Deze rapportage was de laatste in deze raadsperiode. De nieuwe raad stelt in een later stadium een nieuw veiligheidsbeleid vast.

Politiegeweld

Is sprake van discriminatie en geweld door de politie in Almere? Als dat het geval is, hoe vaak gebeurt zoiets? Een van de partijen wil hier opheldering over. Die had al eerder schriftelijke vragen gesteld, maar was niet tevreden over de antwoorden. Daarom heeft hij gevraagd om het onderwerp op de agenda van de Politieke Markt te zetten. De partij wil dat informatie hierover op gemeenteniveau beschikbaar komt. In de Politiewet staat dat wanneer de politie de openbare orde handhaaft en wanneer zij hulp verleent, zij dat doet onder het gezag van de burgemeester. Ook staat er in die wet dat de burgemeester over de uitoefening van dit gezag verantwoording schuldig is aan de gemeenteraad. Het gaat er nu om of geweldstoepassing en discriminatie onder dit gezag en daarmee deze verantwoordingsplicht valt. En als dat niet zo is of de burgemeester de raad toch kan of wil informeren als de raadsleden dat graag blijken te willen.

Schooladviezen

Aan het einde van de basisschool krijgen alle kinderen een schooladvies voor het vervolg van hun opleiding. Kinderen van laagopgeleide of arme ouders en kinderen met een migratie-achtergrond blijken vaker een lager schooladvies te krijgen dan kinderen van hoogopgeleide en rijke ouders. In Almere is er zelfs bij bijna 50% van de leerlingen sprake van een (te) laag schooladvies. Soms stellen leerkrachten dat advies op basis van de eindtoets bij. Maar dat gebeurt in mindere mate bij kinderen uit de net genoemde doelgroepen. Een aantal partijen wil over deze zogenaamde onderadvisering het gesprek aangaan. Zij willen weten hoe het ermee staat, hoe groot het probleem is en wat de aanpak ‘kansrijk adviseren’ hierin betekent.

Dit is een gesprekstafel. Die is bedoeld om een onderwerp eerst wat nader te onderzoeken voordat eventuele politieke actie (motie, gesprek/vragenwethouder, initiatiefvoorstel) volgt. De Gesprekstafel dient als voorbereiding op verdere agendering. Er komt geen besluitenlijst van een Gesprekstafel. Wel kan er op verzoek van de indieners beeldregistratie plaatsvinden (videotulen). Bij deze Gesprekstafel zijn er verschillende professionals uit het onderwijsveld aanwezig.

Besluitrijp; Oosterwold, exploitatie

De exploitatiebegroting Oosterwold vormt de basis voor de exploitatiebijdrage (bedrag dat initiatiefnemers in Oosterwold betalen voor o.a. de organisatiekosten van de gemeente en de aanleg van wegen). Deze bijdrage ligt vast in een overeenkomst tussen de initiatiefnemer en de gemeente Almere. Omdat de actualisatie daarvan min of meer jaarlijks terugkerend is en het college aangeeft dat de verhaalbare kosten in de exploitatiebegroting ongewijzigd zijn gebleven ten opzichte van 2021, stelt het presidium voor dit raadsvoorstel via besluitrijp meteen voor besluitvorming door te sturen.
 

Besluitrijp; Raadsvoorstel ‘Actualisatie geheimhoudingen 2019’

Het college inventariseert ieder jaar de opgelegde geheimhoudingen. Daarbij wordt ervoor gekozen om telkens terug te kijken naar de voorstellen die twee jaar geleden in college en raad zijn besproken, omdat anders het risico bestaat dat de betreffende dossiers nog niet zijn afgerond en om die reden nog geen oordeel over opheffen of handhaven kan worden gegeven. In deze inventarisatie gaat het dus over 2019. Voor een onderwerp wordt voorgesteld de geheimhouding op te heffen: project Eden. Het presidium denkt dat het verder niet besproken hoeft te worden.

Centrum Buiten 2030

In 2020 stemde de raad in met een nieuwe toekomstvisie voor Almere Buiten Centrum. De gemeente ging daarna aan de slag om de ideeën uit te werken. Nu ligt er een ontwikkelkader. Zo'n kader is een schets van wat er in een gebied mag of gaat gebeuren. Inwoners, ontwikkelaars, maar ook de gemeente zelf weten dan wat er mogelijk is. Het college geeft bij dit ontwikkelkader aan dat het bedoeld is als uitnodiging aan initiatiefnemers om hun initiatieven af te stemmen op drie speerpunten: 1) de gewenste economische en sociaal-maatschappelijke ontwikkeling en woonprogrammering, 2) de gewenste kwaliteit van de leefomgeving en 3) de realisatie van een herkenbare groene identiteit en duurzaamheid van gebouwen.
Het presidium geeft de raadsleden wel wat observaties mee die tot nadenken stemmen. Bijvoorbeeld: er zijn veel meer plannen gemaakt in het verleden, hoe verhouden die zich tot dit nieuwe kader. En ook op het gebied van de kosten zijn er onduidelijkheden.

Voor uw gemak: snelle links
        

Deel dit bericht Deel dit bericht
Tweet hierover Tweet hierover
Attendeer iemand per email Attendeer iemand per email
raadvanalmere.nl

Eerdere edities en de aanmeldpagina van het Raadsnieuws vindt u hier. 
© 2022 Raad van Almere,
Dit is de (bijna) wekelijkse nieuwsbrief van de Raad van Almere. U ontvangt deze enkele dagen vóórafgaand aan een Politieke Markt. De nieuwsbrief bevat een selectie van de onderwerpen die onder de aandacht van de raad zijn. De nieuwsbrief is samengesteld door de medewerkers van de raad (raadsgriffie) met de bedoeling u zo goed mogelijk te informeren. De inhoud is noodzakelijkerwijs beperkt en puur informatief, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Reageren? Graag!
Met deze link bereikt u de redactie.
Maar deze link is alleen voor vragen over de nieuwsbrief.
Gebruik voor officiële raadszaken altijd het mailadres raadsgriffie@almere.nl




Wilt u uw inschrijving aanpassen?
U kunt uw inschrijving aanpassen of u kunt helemaal uitschrijven.