Copy
Ma.akbrief #26   maart 2022
Gezamenlijke nieuwsbrief rond democratisering en het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam
MA.AKBRIEF #26

In Ma.akbrief #26 vind je de plannen van Ma.ak020 voor dit jaar.
Bijdragen en reacties altijd welkom,
mail ons. Zie ook het digitale platform Ma.ak020.
Ma.ak020 kijkt naar de verkiezingen en vooral verder

Het Maatschappelijk akkoord heeft verwachtingen geschept, hoop geboden, soms tot teleurstelling geleid. Er wordt in de stad op gebouwd en op gerekend.
Uit de evaluatiesessies die we de afgelopen maanden deden komt een krachtig signaal over de verbindende rol van Ma.ak020 maar ook dat we er nog lang niet zijn met zeggenschap en mede eigenaarschap voor Amsterdammers. Met elkaar zijn we schatplichtig. In overleggen met andere netwerken en clubs in de stad (zoals Kracht van Mokum, Ru Paré en WOON!), zetten we in op verdere verbinding en verbreding: lokaal met centraal, ervaren met nieuw, klein met groot.
Ma.ak020 gaat door met het uitvoeren van het Maatschappelijk akkoord. Werken aan Ma.akbanken staat daarin centraal, met daarnaast blijvende aandacht voor onze actieve rol in de tussenruimte en het plan om in 2022 het Akkoord te herijken en verrijken.

Burcu, Sjors, Zunga, Mats, Nies, Sharona, Cathelijne, Karien en Jasper

Ma.ak020


"De boodschap die Ma.ak020 naar buiten brengt, is zeer krachtig. Voor co-creatie tussen ambtenaren, bestuurders en stadmakers is het een mooie verleiding en faciliteit."
Ma.akbanken
 
Werkende Amsterdammers die leven onder de armoedegrens, Windturbines, Veilige en inclusieve online omgeving, Informele zorg, Ruimte voor kunstenaars en buurtinitiatieven - thema's die iedereen belangrijk en urgent vindt voor de stad maar die je niet als initiatiefnemer, straat, ondernemer, ambtelijk team of wethouder alleen kunt oplossen.

Over deze maatschappelijke wicked problems lopen nu (verkenningen van) Ma.akbanken.
De Ma.akbanken zijn een plek en manier om leef- en systeemwereld samen te laten werken aan een knersende kwestie. Een Ma.akbankgroep bestaat uit Amsterdammers (initiatiefnemers, ervaringsdeskundigen, ambtenaren, experts en onderzoekers) rond een ingewikkeld thema. Ze werken tegelijkertijd aan het onderwerp (de inhoud) en aan het proces van samen werken. Het biedt de gemeente een belangrijk instrument om invulling te geven aan haar doelstelling meer ‘van buiten naar binnen’ te werken. De uitkomsten van Ma.akbanken helpen de inhoudelijke en democratiseringsdoelen uit het Maatschappelijk akkoord.
De lopende Ma.akbanken zijn een mooie start, maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. Het partnerschap dat we daarin ontwikkelen, is voor iedereen die betrokken is bij werken in de tussenruimte, leerzaam en vraagt om verduurzaming.


"De groep ambtenaren die wil samenwerken met de Amsterdammers is groeiende. Het Akkoord moet verder dan 2022 gaan."

Lees meer op het Ma.akplatform.
Verbindende rol in de tussenruimte

Voor Amsterdam is het nodig om het 'samen werken aan de stad' goed te organiseren. Anders en beter dan het tot nu toe ging. Ma.ak020 draagt hieraan bij.

Vanuit Ma.ak020-waarden dragen we bij aan actief burgerschap in de stad. Voor de doelstellingen uit het Maatschappelijk akkoord is samenwerken tussen leef- en systeemwereld een voorwaarde. Dat vraagt van beide inspanningen; we zitten er samen in. Die doen we in de zogenaamde tussenruimte. Ook komend jaar vult Ma.ak020 hier de verbindende rol in, samen met de netwerken in de stad die meer op thema of geografisch georiënteerd zijn. Ma.ak020 ziet samen met deze netwerken het belang van een gedeelde boodschap op democratisering. Ma.ak020 heeft een belangrijke rol in het opstellen en communiceren van deze verbindende boodschap, en het bereiken en verbinden van andere, nieuwe actieve Amsterdammers en andere partners. Het zal contact blijven leggen en houden met Ma.ak020-ambassadeurs bij de gemeente. Dit is in lijn met de Ma.akrol sinds 2018.

"De meeste oplossingen die vanuit het systeem komen, zijn oplossingen voor binnen het systeem en voor de korte termijn; dat gaat de positie van Amsterdammers niet veranderen." 

Lees meer op het Ma.akplatform.
Herijking en verrijking van het Maatschappelijk akkoord

Het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam is ingegaan per januari 2020, loopt tot tenminste 2025 en wordt periodiek vernieuwd. Zo staat het in het Akkoord.

Het Maatschappelijk akkoord uit 2019 is een tussentijds resultaat van een ontwikkeling die al jaren in de stad bezig is, richting meer participatieve en lokale democratie. Steeds meer Amsterdammers raken daarbij betrokken. Recht daar tegenover staan ontwikkelingen zoals verdere tweedeling in de stad en toenemend wantrouwen in de overheid. Bron: Staat van de stad. Daarom is de wens van Ma.ak020 om het Akkoord te verrijken en herijken. Misschien met wel 700 nieuwe mensen! Ook zijn we natuurlijk benieuwd hoe het nieuwe college zich zal verhouden tot het Maatschappelijk akkoord. We verwachten van hen na de verkiezingen een helder signaal: wat willen zij met democratisering, wat gaan ze samen met de stad doen, en hoe? De verkiezingen zijn ook een moment om de hele raad er opnieuw op te wijzen dat deze vragen juist ook hen aangaan.

"Democratiseringsvraagstukken kun je als raad uit principe niet aan een coalitie overlaten." 

Lees meer op het Ma.akplatform.
De missie van het Maatschappelijk akkoord voor Amsterdam is om actieve Amsterdammers beter in staat te stellen samen de stad duurzaam eerlijker, inclusiever, gezonder, innovatiever en initiatiefrijker te maken. Daarbij beoogt het Akkoord een andere manier van met elkaar samenwerken in de stad, die leidt tot meer mede-eigenaarschap en zeggenschap van Amsterdammers.
Lees en onderteken het akkoord hier

Copyright © 2022 Ma.ak020, all rights reserved.

Contact? Kopij? Mail het team van Ma.ak020.

You can update your preferences or unsubscribe from this list
Website
Groep Ruimte voor Initiatief






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ma.ak020 · Tugelaweg 85 · Amsterdam, Nh 1091VN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp