Copy
Wat hebben The Voice, de Oekraïne en werkgeluk met elkaar te maken?
View this email in your browser
Beste <<Voornaam>>,

Dit zijn toch rare weken. Eerst het gedonder bij The Voice, toen bij Ajax e nu weer de hele nare situatie in de Oekraïne. Ook vanuit psychologisch perspectief valt hier natuurlijk veel over te zeggen. En er is zelfs een link naar werkgeluk🤔.

Helemaal kort en beknopt is deze nieuwsbrief niet geworden (mijn goede voornemen voor 2022) maar er is gewoon teveel om over te vertellen dus dat moet je me maar even niet kwalijk nemen😜.

Verder nog een aantal boeiende video’s, interessante PDF’s en weer nieuwe online sessies die eraan komen (o.a. over bore-out).

Weer veel leesplezier toegewenst en nog bedankt voor alle leuke reacties op mijn vorige nieuwsbrief!

Ben je geïnspireerd door deze nieuwsbrief? Altijd leuk om iets terug te horen (ook als je het er niet mee eens bent;-). Je krijgt in ieder geval altijd antwoord! Laat hieronder dan even een berichtje achter, stuur mij een email (onno@gelukkigwerken.nl) of word lid van één van onze LinkedIn groepen. 

Tot snel weer!


  🙋🏽‍♂️
Onno
1. Wat mij nu bezig houdt -

De (corrumperende) invloed van macht op ons doen en laten” -

Je kunt er niet omheen. Heftig, walgelijk maar tegelijkertijd ook onbegrijpelijk gedrag van mensen zoals Jeroen Rietberger bij The Voice, Marc Overmars bij Ajax maar ook Vladimir Poetin in Rusland. Van dickpics, ongewenste aanrakingen tot het schijnbaar gevoelloos op het spel zetten van de levens van duizenden mensen.

Hoe kan het dat sommige leiders (vaak mannen) dit soort gedrag vertonen? Kunnen wij daar iets van leren voor onszelf en binnen onze eigen organisaties?

Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut”. Een bekende uitspraak die ook vanuit psychologisch perspectief hout snijdt. Het blijkt dat hoe meer macht je mensen geeft hoe minder empathisch zij worden.

Empathisch vermogen is een onderdeel van één van de vijf persoonlijkheidskenmerken (altruïsme) van onze persoonlijkheid. Altruïstischere mensen kunnen zich beter inleven in de ander en willen anderen graag helpen. Mensen die minder altruïstisch zijn, zijn competitiever en meer gericht op het behalen van doelen. Bij een keuze voor een leider valt traditioneel de voorkeur vaak op een competitief (laag altruïstisch) persoon. Wanneer zij macht krijgen, wordt hun beperkte empathisch vermogen alleen nog maar verder verminderd waardoor de kans groter wordt dat het leidt tot misbruik.

Collega Roos Vonk schrijft in dit boeiende artikel waar dit allemaal toe kan leiden. Je ziet dit ook terug in grensoverschrijdend gedrag zoals bij The Voice en Ajax. Maar ook bij de zelfoverschatting, het verminderd inlevingsvermogen en het negeren van risico’s zoals bij de situatie in de Oekraïne.

Het is duidelijk dat dit gedrag van deze leiders ongewenst is. Maar macht speelt overal een rol en die kunnen we niet even wegtoveren. Is er iets dat we kunnen doen om de negatieve impact van macht op leiders (en op onszelf) te verkleinen? Hieronder een aantal praktische handreikingen.

(Zelf) bewustzijn is één van de krachtigste en belangrijkste interventies. Maak leiders bewuster van wie zij zijn, welke neiging ze hebben en wat de impact is van hun gedrag. Geef leiders de mogelijkheid zichzelf goed te leren kennen o.a. door gebruik te maken van goede persoonlijkheidsvragenlijsten (en maak a.j.b. geen gebruik van kleurentesten 🙈 maar gebruik echte persoonlijkheidsvragenlijsten).

Leiders trainen in empathie klinkt ook als een logische oplossing. Helaas heeft het vergroten van het empathisch vermogen ook weer andere negatieve bijeffecten. Empathische mensen zijn bijvoorbeeld wraakzuchter en hebben de neiging harder te oordelen over anderen. Verder kan het vergroten van het inlevingsvermogen de kans op burn-out vergroten.

Het vergroten van empathisch vermogen lijkt dus geen oplossing te zijn. Wat beter werkt, is met compassie, het broertje (of zusje) van empathie, aan de slag te gaan. Compassie is gericht op de actie die volgt op de emotionele reactie doordat iemand anders pijn heeft. Empathie activeert de pijncentra in de hersenen. Compassie stimuleert vooral de beloningscentra in de hersenen. Je bent dan niet gefocust op de pijn van de ander maar vooral op het bedenken van manieren om de ander te helpen.

Compassie kan je redelijk eenvoudig trainen en heeft veel voordelen voor zowel de persoon zelf als de persoon die de compassie ontvangt. Onderzoek onder artsen laat bijvoorbeeld zien dat patiënten minder stress ervaren, minder complicaties hebben en zelfs hun wonden genezen sneller. Artsen zelf ervaren minder stress, verkleinen hun kans op burn out en voelen zich gelukkiger.

Hierboven ☝🏽 zagen we dat macht mensen minder empathisch maakt. Leiders worden vaak geselecteerd op hun competitieve karakter en zijn daardoor van nature al minder empathisch. Wanneer je niet oppast kan selectie, gekoppeld aan omstandigheden, leiden tot grensoverschrijdend, impulsief, risicovol en soms ronduit asociaal gedrag. Is het competitieve slecht? Nee, dat denk ik niet. We hebben daar immers voor een belangrijk deel ook innovatie, groei en ontwikkeling aan te danken, maar het is wel van belang rekening te houden met de uitwassen van deze karaktertrek. Het vergroten van zelfbewustzijn en compassie zijn effectieve interventies. Een belangrijk en prettig neveneffect is dat daardoor de organisaties waarvoor zij werken beter gaan functioneren. Een ander voordeel is dat de leiders zelf (werk) gelukkiger worden. En dat heeft weer een positieve impact op de gehele organisatie. Maar of we daar Poetin mee kunnen overtuigen betwijfel ik🤔. Laten we maar beginnen bij onszelf en onze directe omgeving. Daar hebben we immers wel invloed op.

Wil je de PDF met de bespreking van het boek over het trainen van empathie ontvangen om het nog even zelf rustig door te lezen? Stuur mij dan even een email (onno@gelukkigwerken.nl) en dan stuur ik het je toe.

2. Wat ik aan het kijken ben –

👉🏽 Video van Harari & Haidt over de toekomst van werk

Eén van mijn favoriete psychologen (Jonathan Haidt) gaat in gesprek met één van mijn favoriete historici (Yuval Harari). Haidt schreef eerder o.a. een prachtig boek over geluk (staat in mijn top 10 van geluksboeken). Harari schreef eerder een prachtig boek over de toekomst van de mens. Uit een gesprek tussen beide heren kan natuurlijk alleen maar iets goeds komen. Wat volgt is inderdaad een fantastisch gesprek over de impact van verandering op onze wereld en een aantal interessante voorspellingen voor de komende jaren.

Ben jij, net als ik, aan het bedenken waar de wereld naartoe gaat en hoe je je kinderen (en je organisatie) daar het beste op kan voorbereiden? Bekijk dan even deze video (in ieder geval de eerste 28 minuten). Zie hier de link naar 👉🏽  hun video.
Ik ben benieuwd! Kan jij je vinden in de voorspelling die Haidt & Harari maken (kleine hint: de richting heeft zeker iets met werkgeluk te maken 😉)?

 3. Waar ik over aan het nadenken ben –

"Hoe werkgelukkig is mijn team/organisatie?"

Ik krijg de afgelopen twee jaar steeds meer de vraag om met Directie & HR mee te kijken hoe het staat met werkgeluk in de organisatie. Ik merk dat mede door de coronacrisis leidinggevenden en bestuurders veel bewuster zijn geworden van het belang van het mentale welzijn van hun medewerkers (maar ook hun eigen welbevinden).

Doordat er tijdens het gedwongen thuiswerken minder informele gespreken waren was het ook moeilijker om in te schatten hoe het echt ging met medewerkers. Pas nadat mensen uitvielen of een andere baan hadden gevonden werd duidelijk dat er iets aan de hand is. Werkgeluk kan daarin preventief werken en eerder boven water halen wat er speelt.

Naast het trainen van leidinggevenden en opleiden van medewerkers is vaak één van de eerste stappen om een beeld te krijgen door werkgeluk te gaan meten. Ik ben blij dat ik nauw samenwerk met Arie Pieter Veldhoen van de Monitorgroep. Zij hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld als echte experts op dit gebied inclusief benchmark met verschillende sectoren en natuurlijk het Nationaal WerkGeluk Onderzoek (NWGO) dat we gezamenlijk hebben ontwikkeld (met Happy Office als derde partij).

Een uitgebreid onderzoek is natuurlijk de manier om zicht te krijgen hoe jouw team/ organisatie ervoor staat qua werkgeluk. Maar ik heb toch ook een korte quickscan (met 20 vragen) gemaakt die al een indicatie geeft waar je staat als organisatie. Wil je de PDF ontvangen met deze quickscan? Stuur mij dan even een e-mailtje (onno@gelukkigwerken.nl) en dan stuur ik de PDF naar je toe.

 
4. Wat ik nog meer aan het kijken ben –

In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik over nieuwe woorden die ons bewuster maken hoe we ons voelen. Dit is een mooie manier om onze emotionele rijkdom te vergroten maar blijkt ook een positief effect te hebben op onze emotionele veerkracht en ons geluk. Deze woorden kunnen ontstaan doordat er zich een nieuwe situatie aandient. Een woord zoals “ontsprankelen” ontstond door het gedwongen thuiswerken, het gemis aan collega’s, reuring en interactie. Maar je kan natuurlijk ook bij andere culturen op zoek naar onvertaalbare woorden. Zo kwam ik het fenomeen Fika tegen.

Fika is een Zweeds ritueel waarbij je samen met collega’s echt even de tijd neemt om samen rustig een kop koffie te drinken met iets lekkers erbij. Fika doe je altijd samen. Het is belangrijk dat je ook echt pauze, rust en tijd voor elkaar neemt. Bij Volvo in Zweden betekent dat bijvoorbeeld dat de lopende band ook echt even stopt zodat iedereen die tijd voor elkaar kan nemen. Bij fika eet je altijd iets lekkers zoals zelfgebakken cake of gebak. Teamleiders in Zweden zien het als een belangrijk onderdeel van hun verantwoordelijkheid om regelmatig zelf gebakken lekkers mee te nemen. Onderzoek laat zien dat Fika binnen organisaties kan bijdragen aan zowel werkgeluk maar ook productiviteit. Wellicht helemaal niet zo’n gek idee dus om deze Zweedse traditie na twee jaar coronacrisis en ontsprankelen te introduceren bij jouw team?

Kijk hier 👉🏽 de video over dit mooie ritueel.

5. Wat we nu aan het doen zijn binnen de Gelukkig Werken Academy –

Regelmatig organiseren we online verdiepingssessies rond thema’s die van belang zijn bij werkgeluk. Op woensdag 23 maart om 16.00 uur organiseren we een online sessie over bore-out met Marjo Crombach. Zij heeft eerder een boek over dit onderwerp geschreven. Binnenkort verschijnt haar nieuwe boek. Wij krijgen tijdens deze online sessie alvast een preview met de laatste inzichten en tips hoe je bore-out kan herkennen en wat je als leidinggevende en coach kan doen om medewerkers daarbij te helpen. Wil je meedoen? Stuur mij dan even een email naar: onno@gelukkigwerken.nl.

Hieronder vind je de data voor intervisies in 2022 voor oud deelnemers aan onze Gelukkig Werken academie:

vrijdag 25 maart: intervisie #1 (14.00-16.00 uur)
vrijdag 24 juni: intervisie #2 (14.00-16.00 uur)
terugkomdag (en intervisie #3): in Week van het Werkgeluk op woensdag 21 september (13.00-17.00 uur)
vrijdag 25 november: intervisie #4 (14.00-16.00 uur)

 
Deze intervisies zijn kosteloos toegankelijk voor alumni van de Gelukkig Werken Academy (voor de Werkgeluk CoachesChief Happiness Officers & Werkgeluk deskundigen).

Wil jij zelf ook onderdeel worden van deze levendige en inspirerende gemeenschap? Kijk dan eens naar onze opleiding voor coaches (opleiding tot werkgeluk coach) of onze opleiding specifiek voor leidinggevenden: Chief Happiness Officer opleiding voor leidinggevenden

Wil jij binnen jouw organisatie een eerste concrete stap maken met werkgeluk? Bekijk dan ook eens één van onze lezingen. Een mooie kans om de organisatie te laten kennismaken met dit boeiende en belangrijke thema. Zo kan je ook gelijk achterhalen wie intern enthousiast is over werkgeluk. Deze ambassadeurs kunnen jou weer helpen om werkgeluk (samen met Directie en HR) een duurzame plek te geven binnen jouw organisatie. Interesse? Neem even contact met mij op, dan bedenken we een mooi plan!
Heeft deze nieuwsbrief jou geïnspireerd? Altijd leuk om terug te horen. Dat kan het makkelijkst door even te antwoorden op deze email of even een appje te sturen naar 06-51568384.

Tot ziens en groeten van Onno 🙋🏽‍♂️ 

Wil je de vorige nieuwsbrief bekijken? Kijk dan hier!
Wil je alle nieuwsbrieven bekijken? Kijk dan hier!
 
Ook deze Big 5 van werkgeluk ontvangen?
Bijna 3000 mensen ontvangen deze nieuwsbrief direct in hun mailbox. Ben je nog niet geabonneerd? Via deze link kan je jezelf inschrijven. Wil je deze nieuwsbrief via WhatsApp ontvangen? Dat kan nu ook. Stuur dan een appje met je naam naar ons bedrijfsaccount (06-27272800) en dan ontvang je de Big 5 van werkgeluk regelmatig via Whatsapp.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Gelukkig werken, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp