Copy
Helsingin yliopiston tiedekasvatuksen uutiskirje
2.3.2021
Kokosimme tähän uutiskirjeeseen ajankohtaisia aiheita kaikille humanistis-yhteiskuntatieteellisistä aiheista kiinnostuneille lukijoillemme. Näitä aiheita ovat Tiedekulmassa järjestetty polarisaatiota käsittelevän keskustelun tallenne, kielitieteen olympialaiset, humanistis-yhteiskuntatieteellisten alojen ajankohtaiset tutustumiskurssit sekä Nuorten tiedeakatemian tutkija tavattavissa -palvelu.

Po­la­ri­saa­tio? Dia­lo­gi! Oppitunnille tukea Tiedekulman podcastista ja paneelikeskustelusta

Kes­kus­te­lut le­hah­ta­vat hel­pos­ti rii­dak­si ja jopa eri­mie­lis­ten maa­lit­ta­mi­sek­si sosiaalisessa me­dias­sa. Moni meis­tä pel­kää osal­lis­tua yh­teis­kun­nal­li­seen kes­kus­te­luun. Ko­ro­na­pan­de­mia on sul­ke­nut mei­dät ko­tei­him­me ja vä­hen­tä­nyt ai­toa so­si­aa­lis­ta kans­sa­käy­mis­tä mer­kit­tä­väs­ti. Mi­ten voi­sim­me jäl­leen ym­mär­tää toi­siam­me pa­rem­min?

Tiedekulmassa järjestettiin kiinnostava Polarisaatio? Dialogi! -keskustelu, jossa asiantuntijat pohtivat, miten ja miksi vuorovaikutus rakoilee yhteiskunnassa, erilaisissa ryhmissä sekä yksilöiden tasolla. Keskustelussa puhuttiin myös sosiaalisen median vaikutuksesta keskusteluiden kärjistymiseen.

Keskustelusta on julkaistu videotallenne ja podcast

Keskustelemassa olivat Antti Gronow, Anniina Leiviskä ja Teemu Pauha, etähaastattelussa Katri Saarikivi. Keskustelun juonsi Ville Blåfield.
 

Lähde mukaan Suomen kielitieteen olympialaisten alkukilpailuun maaliskuun lopussa

Tervetuloa osallistumaan Suomen kielitieteen olympialaisiin 2022, joiden alkukilpailu järjestetään verkossa 26.–27.3.2022.
Kielitieteen olympialaiset (KiOl) ovat lukiolaisille tarkoitettu tiedepohjainen kilpailu, joka tutustuttaa maailman kielelliseen monimuotoisuuteen. Kilpailuun saavat osallistua myös muut toisen asteen opiskelijat sekä yläkoululaiset. Olympialaisissa ei edellytetä ennakkotietoja kielitieteestä tai tiettyjen kielten osaamista, vaan tehtävät perustuvat ongelmanratkaisuun ja harvinaisiin kieliin pohjautuvaan valmiiksi annettuun aineistoon.

Kilpailun hauskat ja käytännönläheiset tehtävät on tarkoitettu kaikille kielistä ja loogisesta päättelystä kiinnostuneille, ja kilpailuun osallistuu vuosittain sekä kielistä että matematiikasta ja luonnontieteistä kiinnostuneita opiskelijoita. Olympialaiset ovat myös loistava mahdollisuus tutustua kielitieteeseen niille lukiolaisille, jotka haluavat hakea yliopistoon opiskelemaan yleistä kielitiedettä tai muuta kieliainetta. KiOl järjestetään vuonna 2022 kahdeksatta kertaa.

Alkukilpailun tehtävien suorittaminen alkaa netissä lauantaina 26.3. klo 10 ja päättyy sunnuntaina 27.3. klo 22. Kilpailijat voivat suorittaa tehtäviä itselleen sopivaan aikaan aikarajan sisällä. Alkukilpailun voittajat kutsutaan toukokuussa loppukilpailuun Helsingin yliopistolle, ja kansallisen loppukilpailun neljä parasta osallistujaa pääsevät Suomen joukkueena kielitieteen kansainvälisiin olympialaisiin, jotka järjestetään 2022 heinäkuussa Isoon-Britanniaan kuuluvalla Mansaarella. Osallistuminen on maksutonta, ja kisoja rahoittaa Koneen Säätiö.

Lue lisää kilpailusta ja ilmoittaudu mukaan kielitieteen olympialaisten sivuilla

Kurkista tutustumiskurssilla Helsingin yliopistoon


Tutustumiskurssit ovat yhden tai kahden opintopisteen laajuisia kursseja, joiden avulla voit tutustua Helsingin yliopiston eri tieteenaloihin ja yliopisto-opiskeluun. Voit käyttää niitä omassa opetuksessasi tai suositella opiskelijoille. Tässä on muutama ajankohtainen humanistis-yhteiskuntatieteiden osalta:

Pohjois-Amerikka alueena
Kurssilla pohditaan esimerkiksi, miten Pohjois-Amerikka oikeastaan määritellään, millaisia erilaisia tapoja meillä on hahmottaa alueita tai miksi länsirannikosta käytetään nimitystä Ecotopia.
  Talouden verkkokurssi siitä miten leipä löytää pöytäämme, varallisuus maailmassa jakautuu sekä maailman suuret ongelmat syntyvät ja voidaan ratkaista.

Johdatus taidehistorian tutkimukseen
Tutustumiskurssi antaa yleiskuvan taidehistorian tutkimusalueesta, keskeisimmistä tutkimusmetodeista ja oppialan historiasta pääpiirteissään.

Tiedelukutaidon perusteet
Tiedelukutaidon perusteet kurssilla tutustut korkeakoulumaailmaan ja saat välineitä tieteelliseen ajatteluun. Kurssisisältöjä ovat kirjoittaneet eri alojen asiantuntijat astrofyysikosta havaintopsykologiin.

Katso kaikki tutustumiskurssit

Tutkija tavattavissa -palvelu

Tutkija tavattavissa -virtuaalivierailupalvelu tuo tiedettä ja tutkimusta kouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin. Tutkijapoolissa on tällä hetkellä yli 350 tutkijaa kattavasti eri tieteenaloilta, paljon myös Helsingin yliopistosta. 

Varaa tutkija vierailulle kouluusi Nuorten Tiedeakatemian verkkosivuilla
 

Lisää ajankohtaisia tiedotteita

Lisää ajankohtaisia tiedotteita löydät tiedekasvatuksen Ajankohtaista-sivulta.
             
 
Helsingin yliopiston tiedekasvatus
Helsingfors universitets vetenskapsfostran
University of Helsinki Academic Outreach

helsinki.fi/tiedekasvatus
tiedekasvatus@helsinki.fi

 
     
Copyright © 2022 Helsingin yliopisto, All rights reserved.