Copy

Nyhedsopdatering – Investering – februar 2022

Vi er til morgen blevet vidne til en russisk invasion i Ukraine. Det er resultatet af en tiltagende spænding og trusler mod et europæisk land, som nu efterlader os alle rystede og med en stor usikkerhed over, hvad konsekvenserne kan blive. Vi må forvente, at FN, EU og Nato vil komme med forskelligartede tiltag herunder store økonomiske sanktioner mod Rusland.

Vix-indekset (også kaldet frygtens indeks) viser aktiemarkedets forventning til udsving/volatiliteten i S&P 500. S&P 500 er et aktieindeks over 500 store amerikanske virksomheder. Det er en god indikator for, hvor stor usikkerheden er i aktiemarkedet generelt. Herunder ses udviklingen fra før finanskrisen i slut 00’erne og til i nat:

Som det fremgår af kurven, var de seneste store udsving ved finanskrisen, Corona-krisen og nu igen stigende med baggrund i situationen i Ukraine.

Aktiemarkedet har siden nytår være for nedadgående. De primære faktorer har været stigende energipriser, stigende inflation og stigende renter. Disse 3 områder påvirker prissætningen af aktierne, da man må forvente, at der ikke kan præsteres lige så store overskud som tidligere, da virksomheders omkostninger vil stige til energi, råvarer, renter på lån og senere tillige lønninger. Lavere overskud betyder lavere priser på aktier.

LÆS MERE OM UAFHÆNIG FORMUEPLEJE HER

OLIE- OG OMXC25 PRISERNE STIGER

Vi ser nu olie- og gaspriser stiger yderligere med baggrund i Ukraine-konflikten, da en stor del af olie og gas til f.eks. Europa, kommer fra Rusland.

Olieprisen (Brent spot) stiger til morgen med over 6% - se udviklingen for de seneste 5 år nedenfor:

KILDE: BØRSEN

De 25 største danske aktier har siden nytår været i nedadgående trend, faktisk det dårligste aktiemarked i verden. Dog har det danske marked været et af de bedste aktiemarkeder i 2020. Til morgen falder de 25 mest omsatte aktier med knap 2%. Her ses udviklingen i OMXC25 de sidste 5 år:

Kilde: Børsen

De seneste par års aktieafkast på over 30% om året har været unormalt høje. De høje afkast er sket pga. stor tilstrømning af nye investorer og øget opsparing med baggrund i negative renter i banken og meget lave obligationsafkast.

Økonomien i de private husholdninger er fortsat stærk, og de seneste regnskaber fra de store danske virksomheder har været meget solide og stærke.

Vi skal dog indstille os på en normalisering af aktieafkastet til et gennemsnitligt afkast på 5-8% om året. Her ses udviklingen i MSCI World siden 1995:

Kilde: Bloomberg

Men hvordan skal vi som investorer forholde os, når det er svært at se, hvornår en normalisering eller afspænding kan ske? Det kan lyde forenklet, men vores anbefalinger er faktisk som altid at forblive investeret medmindre, at man har behov for kontante midler indenfor de næste 6-18 måneder.

Kontakt din rådgiver, hvis du har behov for en drøftelse af dine investeringer og særligt, hvis du har behov for kontanter indenfor de næste 6-18 måneder.

Mvh.
F10 Finans

FIND DIN RÅDGIVER HER

Copyright (C) 2022 F10. All rights reserved.

Update Preferences | Unsubscribe

Email Marketing Powered by Mailchimp