Copy

Dag <<Voornaam>>, we hebben je weer wat interessants te vertellen!


FEBRUARI 2022

Waarom luisteren ze niet?

Afbeelding: Naam afbeelding, naam artiest

De meeste mensen zijn alleen maar aan het zenden. De verhalen vliegen je de hele dag om je oren, maar als je zelf graag wat wil vertellen luistert alleen Ina van de receptie met een schuin oor mee. 

Laten we er niet om heen draaien. De meeste managers en leidinggevenden kunnen er wat van. In een vergadering vertel je wat er gedaan moet worden, in functioneringsgesprekken laat je weten wat een medewerker moet verbeteren en zelfs op de kerstborrel kan je het niet laten om even over de targets te praten. Als leidinggevende is het belangrijk om richting te kunnen geven aan het team. Als het echter geen richting meer is, maar één richting, gaat er wat mis. 

Passief luisteren is niet alleen een valkuil voor leidinggevenden, maar overkomt bijna iedereen ook in het dagelijks leven. Je hoort wat de ander zegt, maar je luistert niet naar de echte boodschap. Je bent in je hoofd vooral bezig met je eigen verhaal en wacht op een gat in het betoog om je eigen mening er tussendoor te gooien.
 

‘Medewerkers zien luisteren vaak als de nummer één vaardigheid die hun leidinggevenden verder zouden moeten ontwikkelen’
(Ben Tiggelaar, 2019)

Om te begrijpen hoe je team functioneert en wat er echt speelt is het je oor te luisteren leggen essentieel. Een goed leider zorgt daarmee dat de medewerker zich gehoord en gezien voelt. Komt een medewerker écht alleen maar naar je bureau om te klagen over die ene luie medewerker of ligt er en dieper probleem aan ten grondslag? Een medewerker die zich gehoord en gezien voelt is eerder geneigd aan de bel te trekken als het even niet zo lekker loopt.
 

Luisteren is een keuze

Als je echt wil weten wat er speelt, moet je al je andere bezigheden in de wacht zetten en je concentreren op je gesprekspartner. Let hierbij op zijn, maar vooral ook jouw lichaamstaal. Kijk je gesprekspartner aan, knik of maak instemmende geluiden en buig af en toe naar voren. Maar het allerbelangrijkste aan luisteren is even zelf je mond houden. Ook al klopt het niet wat je gesprekspartner zegt, of irriteer je je aan wat hij zegt, reageer nog even niet. Luister. Dit blijkt in de praktijk best lastig. Zo blijken zelfs huisartsen, wiens vak het toch is om te luisteren naar wat er aan de hand is, na 12 seconden zelf alweer aan het woord te zijn. Niet doen. 

Het voordeel voor jou en het bedrijf? Het op tijd signaleren van problemen en deze op tijd op kunnen lossen. Scheelt weer uitval. 
 

Probeer het eens :)

Podcast - Samenwerken

 
Samenwerken. Tijdens het samenwerken is luisteren al helemaal essentieel. Want hoe werk je samen als je alleen oor hebt voor je eigen visie? Goed samenwerken gaat over elkaar vinden zonder jezelf te verliezen. Maar hoe dan? Drs. Jarno Holtman neemt je hierin mee tijdens de Probaat podcast 'Samenwerken'.   
Luister de podcast via Spotify
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat we denken dat je er iets aan kunt hebben. Mocht je de nieuwsbrief liever niet ontvangen, dan kun je je hier afmelden.

Het gebruiken van de informatie uit deze nieuwsbrief geschiedt geheel op eigen risico van de gebruiker. U ontvangt deze e-mail omdat u zich hiervoor hebt opgegeven, of omdat u eerder contact met ons heeft gehad.

Onze contactgegevens zijn:
Probaat | expertisecentrum voor werkgeluk,
Euvelgunnerweg 25a, 9723CV Groningen, the Netherlands.

Copyright © 2022 Probaat, Alle rechten voorbehouden


Uitschrijven voor deze nieuwsbrief
Pas mijn voorkeuren aan voor deze nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp

WERKGELUK DOOR EENVOUD







This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Probaat · Euvelgunnerweg 25A · GRONINGEN, Groningen 9723 CV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp