Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev februari 2022
Att jag skulle inleda nyhetsbrevet i februari 2022 med att konstatera att det är krig i Europa var något som för några månader sedan var helt otänkbart. För någon vecka sedan kändes det fortfarande osannolikt – och nu efter fem dagar så är det fulla strider i Ukraina. Det är en fullkomligt oacceptabel attack som medför stort mänskligt lidande och som får långtgående konsekvenser – både ekonomiskt och säkerhetspolitiskt. Transparency International har uttalat sig om attacken här.
 
Att korruption är en underliggande orsak till konflikter är väl känt. Vi kommer fortsatt fokusera outtröttligt på transparens, integritet och ansvarutkrävande i arbetet mot korruption – både lokalt och globalt. Det lokala kan te sig mindre viktigt ibland – men lokala beslut (även i Sverige) kan få globala och långtgående konsekvenser. Ett exempel är Ericssons upprepning av avsevärda brister i regelefterlevnad, dvs. i det här fallet ren korruption i Irak, som smörjmedel för att kunna fortsätta sin verksamhet mitt under en pågående konflikt skapad av en terrororganisation. Samtidigt fortsätter storbanker, senast Credit Suisse, att möjliggöra penningtvätt för de personer som skapar konflikt eller är en del av omfattande kriminell verksamhet.
 
Det är inte utan anledning att de beslut som nu fattas av flera länder gemensamt, som reaktion mot attacken mot Ukraina, tar sikte på just pengar och transaktioner. Många av de penningflöden som stryps nu borde ha stängts långt tidigare med stöd av gällande lagar och regler – det hade skapat en sämre grogrund för den meningslösa och avskyvärda konflikt som vi nu alla berörs av.
 
Ulrik Åshuvud
Ordförande
TI Sverige
Om TI Sverige
Global Citizenship – om transparens, antikorruption och hållbarhet
Som del av Transparency Internationals globala nätverk är TI Sverige "social partner" till ett internationellt nätverk av handelshögskolor. För sjunde året i rad har vi tillsammans med företag från vårt näringslivsforum medverkat i kursdagarna "Global Citizenship" på Handelshögskolan i Stockholm och diskuterat vikten av transparens och ansvarsutkrävande, korruptionens påverkan på hållberhetsmålen och hur företag arbetar med affärsetik.
Korruption i Sverige
Mutor för 117 miljoner i Sverige
Antalet personer åtalade för mutbrott ökade markant under 2021, men nio av tio fick en fällande dom. Den totala summan uppgick till över 117 miljoner kronor (16,6 MSEK under 2020). Lägsta värdet var 500 kronor och närmare 51 miljoner kronor det högsta. Den vanligaste formen av muta är pengar, följt av gåvor, presentkort och nöjesresor.
 
Varning för brister i arbetet mot penningtvätt
Två betaltjänstföretag verksamma inom spelbranschen får av Finansinspektionen varningar och sanktionsavgifter för bland annat brister i arbetet mot penningtvätt.
 
Uppdrag om introduktionsutbildning för statsanställda
Regeringen ger Statskontoret i uppdrag att ta fram introduktionsutbildning för statligt (ny)anställda om grundläggande rättsprinciper och regelverk i statsförvaltningen och som utgör den statliga värdegrunden. Utbildningen är ett steg i att stärka myndigheternas arbete med en god förvaltningskultur.
TI Sverige i media
SVT Uppdrag Granskning: "För allmänheten är det viktigt att man kan lita på att banken har koll på de kunderna man har – och det finns också ett väldigt tydligt regelverk för det här. " kommenterar Ulrik Åshuvud i SVT:s Uppdrag Granskning som tagit del av material från läckan. ”Transparens ger trovärdighet som skapar tillit."
 
TI Sverige kommenterar i SVT Nyheter läckan om Credit Suisses kunder - flera av dessa dömda för bland annat korruption. ”Genom att bankerna skapar möjlighet för kriminella verksamheter att flytta pengar är de en del av detta.”
 
SR Ekot: "Det här är en upprepning från vad vi sett tidigare. Företag på komplicerade marknader måste göra grundliga riskanalyser." säger Ulrik Åshuvud angående publicerad information om "korruptionsrelaterade missförhållanden" inom Ericssons verksamhet i Irak.
TV4 Nyheterna: "Den här typen av affärer är allvarligt. Det är ren korruption.", kommenterar Ulrik Åshuvud angående Ericssons agerande i Irak under åren 2011–2019.
 
Dagens Industri: "Ulrik Åshuvud, ordförande för TI Sverige, anser att det svenska näringslivet sticker ut negativt i frågor som rör korruption och affärsetik.”

SvD: "– Riksbanken är ju en central myndighet och en central funktion i Sverige och då finns det anledning för dem att kunna visa på att det görs en oberoende utredning. – Transparens kring beslut och förfaranden i komplexa skeenden, till exempel en utredning kring jäv av höga chefer, säkerställer förtroende och skapar tillit."
 
SvD Näringsliv: ”TI Sverige efterfrågar en oberoende utredning men riksbanksfullmäktige ser ingen jävsrisk – trots egna bedömningen."
”Problem på toppen – så exporterar Sverige korruption”
Dagens Juridik har intervjuat Ulrik Åshuvud om korruptionsproblematiken både i Sverige och internationellt. Läs om varför Sverige är ett av de länder som anses vara exportörer av korruption, vad korruption innebär i en svensk kontext och korruptionens negativa påverkan på både demokratiska processer och uppfyllandet av hållbarhetsmålen.
TI Sverige tipsar...
Nytt förslag till standard för ansvarsfullt leverantörsarbete 
EU-kommissionen har den 23 februari antagit ett förslag i syfte att främja hållbara globala värdekedjor. Företagen kommer att vara skyldiga att identifiera, motverka och mildra de negativa effekter deras egen verksamhet har på de mänskliga rättigheterna.
 
Visselblåsarriktlinjer från internationella handelskammaren
ICC Guidelines on Whistleblowing som publicerades första gången 2008 har nu uppdaterats för att bättre harmoniseras med andra internationella visselblåsarstandarder. Syftet är att ge vägledning hur företag kan upprätta robusta visselblåsarsystem som ett led i sitt antikorruptionsarbete.
#SuisseSecrets
Kriminella verksamheter, personer misstänkta för penningtvätt, samt affärsmän och politiker som dömts för bland annat korruption har avslöjats som kunder till Credit Suisse. 18 000 hemliga konton innehåller minst 100 miljarder dollar. Transparency International efterlyser skärpt regelverk för finansiella aktörer.
 
Penningtvätt i ett nordiskt perspektiv
En studie finansierad av Nordiska ministerrådet belyser vikten av att nordiska företag, finansiella institutioner och tillsynsmyndigheter tar både korruptionsrisker i näringslivet och risker för penningtvätt på större allvar än tidigare. Robustare riskanalyser och nyttjandet av nya tekniker efterlyses i studien.
 
Demokratin på tillbakagång
För andra året i rad har pandemin påverkat nivån av demokrati i olika regioner och länder. Enligt en rapport från Economist Intelligence har Latinamerika varit speciellt hårt drabbat. Rapporten visar också på att fortsatt tillbakagång i förtroende för demokratiska institutioner, otillräcklig transparens och bristande ansvarsskyldighet har undergrävt förtroendet för beslutsfattare och politiker.
Twitter
LinkedIn
Facebook
Web
E-post
Copyright © 2022 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden