Copy
Jaargang 13, februari 2022
Open in uw browser
'Veel jongeren kennen dezelfde straattaalwoorden'

Het is een veel gekozen onderwerp voor profielwerkstukken van middelbare scholieren: straattaal, de taalvariant die sinds de jaren 90 populair is onder jongeren in de multi-etnische steden in Nederland. Toch is er relatief weinig onderzoek naar gedaan. Khalid Mourigh is gespecialiseerd in straattaal en werkt sinds kort aan het Meertens Instituut. De afgelopen jaren onderzocht hij het Marokkaans Nederlands in Gouda. Lees verder.

'Een derde van alle Europese middeleeuwse ridderverhalen ging verloren'
Een internationaal, interdisciplinair team van wetenschappers, geleid door onderzoekers van het Meertens Instituut in Amsterdam en de Universiteit van Antwerpen, ontdekte dat maar liefst een derde van alle middeleeuwse Europese ridderromans in de loop der eeuwen verloren is gegaan. Het team gebruikte voor hun berekeningen modellen uit de ecologie, voor het tellen van zeldzame soorten. Zij haalden met de resultaten van het onderzoek het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.
Lees meer.

Eerste resultaten van de koeientaalquiz

In het najaar 2021 riepen we via het Meertens Panel en sociale media mensen op om de koeientaalquiz in te vullen. In deze quiz vroegen we naar de betekenis van verschillende geluiden die een koe produceert in diverse situaties. De eerste resultaten zijn nu bekend. Lees meer.


5 maart 2022
Dag van de grammatica
Plaats: Bieb Neude, Utrecht
8 maart 2022
Gespreksavond Taal of Taol?
Plaats: Herremeniezaal Hier Maastricht

6 maart 2022
Lezing over taal en stijl in de werken van A.F.Th. van der Heijden
Plaats: Bibliotheek Dommeldal, Geldrop
11 maart 2022
Roundtable: (In)visibility of Sacred Waste: Asian Perspectives
Plaats: online

Het Dialectendoeboek. De schatkamer van 90 jaar Meertens Instituut 
Marc van Oostendorp  & Simone Wolff (Red.)


Het Meertens Instituut in Amsterdam verzamelt al 90 jaar gegevens over de Nederlandse dialecten. In de afgelopen decennia heeft het Meertens Instituut heel veel gegevens uit dat onderzoek gedigitaliseerd en online geplaatst: duizenden uren geluidsopnamen, door lokale dialectliefhebbers ingevulde vragenlijsten, landkaarten waarop is ingetekend waar bepaalde woorden werden gebruikt, en veel meer. Het is een digitale schatkamer voor onderzoekers. In het Dialectendoeboek demonstreren 35 dialectwetenschappers op een aanstekelijke manier wat er allemaal te halen is in de databanken van het Meertens Instituut en op welke manier iedereen zelf het goud kan delven uit de digitale mijnen die vierentwintig uur per dag open liggen. Meer informatie.

Taalwetenschapper Leonie Cornips en Piet

Taalonderzoeker en hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips bestudeert de communicatie tussen dier en mens. DierMens-Studies, een relatief nieuw onderzoeksveld, wil in de wetenschap meer aandacht voor de relatie tussen dieren en mensen, waarbij ook dieren als actieve, sociale en intelligente individuen worden beschouwd. Cornips: "Dieren hebben zeker ook complexe sociale relaties en geven elkaar volop signalen." Onlangs vroeg Cornips respondenten van het Meertens Panel deel te nemen aan een experimentele en vrolijke 'koeiengeluidenquiz'. De resultaten hiervan zijn onlangs verschenen (zie ook het nieuwsbericht hierboven). 

  • Wilt u ook deelnemen aan het Meertens Panel en vragen beantwoorden over taal en cultuur? Klik hier voor meer informatie.

Beeld: Henk van de Ven

Februari 2022
Hoeveel ridderverhalen zijn verdwenen?

Met een methode uit de biologie is onderzocht hoeveel middeleeuwse ridderromans in totaal verdwenen zijn. Dat verschilt per taal, ontdekten onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen. Met hun publicatie haalden zij het gerenommeerde wetenschappelijke blad Science. Voor de lezers van Nederlandse dagbladen doen NRC en Volkskrant verslag van het onderzoek.
Februari 2022
Drop, lekker Nederlands. Toch?

We eten in Nederland tot 2 kilo drop per persoon per jaar, zo schrijft de Volkskrant. Dat is uiteraard een gemiddelde, in de praktijk hou je van drop of vind je het afschuwelijk. Drop komt in honderden gedaantes en is typisch Nederlands. Toch? Wetenschapshistoricus Marieke Hendriksen aan het woord in de Volkskrant.
Februari 2022
Carnaval als bevrijdingsdag

Dat de coronaversoepelingen samenvallen met carnaval is eigenlijk heel toepasselijk, zegt cultuuronderzoeker Peter Jan Margry. “Carnaval is van origine een bevrijding uit het dagelijks leven, waarbij mensen zich losmaken van functies en rang, iedereen feest met elkaar”, legt hij uit aan EditieNL.

Februari 2022
Zijn we aan het 
verpreutsen?
Topless zonnen, saunabezoek, seks op tv: we schijnen er de afgelopen jaren zo terughoudend mee te zijn geworden dat er wordt gesproken over de ‘nieuwe preutsheid’, schrijft EvaJinek.nl. Zijn we aan het verpreutsen? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, zegt Inger Leemans, hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de VU en hoofd van NL Lab van het KNAW Humanities Cluster. Naar EvaJinek.nl.
Februari 2022
Dialect ten onrechte een slechte naam
Het dialect heeft ten onrechte een slechte naam. Is dat erg? "Er is positieve waardering voor expats die een kind tweetalig opvoeden. Maar als ouders thuis het Nederlands afwisselen met een dialect – en ook dat is tweetaligheid – is er plots die associatie met achterstanden", zegt taalonderzoekster Leonie Cornips in Trouw.
Februari 2022
De vrolijke kunsttaal Toki Pona

Er bestaan kunstmatige talen met een praktisch doel, zoals het Esperanto. Maar er zijn ook talen bedacht die geen enkel ander nut hebben dan plezier (en troost) bieden aan taalliefhebbers. Het aanstekelijke Toki Pona is zo’n taal. Lees verder bij Onze Taal.
Voor meer Meertens in de Media klik hier
Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn
Website Meertens Instituut
Copyright © 2022 Meertens Instituut, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Gegevens wijzigen of uitschrijven