Copy
Deze e-mail ziet er beter uit je browser - klik
IN DEZE SWV UPDATE - februari 2022
klik op het onderstreepte deel voor de titel om direct naar dat onderdeel te springen

In het kort
1. 
Website HB staat live!
2. Upgrade website SWV

Uit de centrale organisatie
1. Werkzaamheden SWV: we kijken ernaar uit jullie weer vaker live te ontmoeten.
2. Expertteam HB verzorgt consultatie en arrangementen voor dubbel bijzondere leerlingen.
3. Nieuwe toestemmingsformulieren voor ouders voldoen aan AVG.

Uit de stad
1. Basistraining VVE 1&2 versterkt competenties van de kleuterleerkracht.
2. Drostenburg wint 1e prijs in regionale editie van de Nationale Onderwijsprijs met 'Gewoon iets Anders'.

Trainingen & bijeenkomsten 
1.
Herinnering - Neem deel aan de inspiratieweek 'Goed onderwijs doen we samen!'
2. Training ParnasSys/Kindkans


Heb je dit bericht niet zelf ontvangen, maar van een collega? Schrijf je dan in voor deze nieuwsbrief. Dat kan helemaal onderaan deze SWV UPDATE. Veel leesplezier.

Website HB staat live!
Op onze HB-website helpen we je graag op weg om het onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen te organiseren. Zo vind je informatie over signaleringsinstrumenten en stappen die je kunt zetten als professional. We plaatsen links naar handige landelijke websites en presentaties die wij hebben geïnitieerd. Tot slot vind je alles over de activiteiten en trainingen die we organiseren. Neem vanaf nu dus regelmatig een kijkje om op de hoogte te blijven! 
Upgrade website SWV
Ook de website van ons SWV heeft een upgrade ondergaan. De gehele website is wat vergroot, zodat de teksten beter leesbaar zijn. Met een uitgebreider menu aan de linkerkant zie je sneller waar je je informatie terug kan vinden. Wat hetzelfde is gebleven? Per onderwerp vind je nog steeds veelgestelde vragen én antwoorden. Lees ook die vooral goed door, want hier lees je meer over specifiekere situaties. Bekijk het direct op onze website
Afspraken op scholen of bij ons op kantoor zijn weer mogelijk

Actuele situatie werkzaamheden SWV 

contact in tijden van corona
 

Minister Kuipers (VWS) kondigde in de afgelopen persconferentie versoepelingen aan van de coronamaatregelen. Ook in het onderwijs kunnen er de komende periode richtlijnen worden versoepeld. Dat betekent dat ook wij een stap zetten: afspraken op scholen of bij ons op kantoor zijn weer mogelijk. We kijken ernaar uit jullie weer vaker live te ontmoeten.

+ We voeren gesprekken ‘fysiek’ en digitaal – we sluiten aan bij de behoefte 
We hebben in de afgelopen periode positieve ervaringen gehad met het voeren van digitale adviesgesprekken, ook met de soms moeilijkere gesprekken. Ons werk kan ook op deze manier goed doorgaan. Bij een aantal aanvragen is een persoonlijk, ‘fysiek’ gesprek met ouders (soms ook samen met school) prettiger of zelfs noodzakelijk. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ouders een andere visie hebben op het onderwijstype dat wij adviseren of omdat een aanvraag zonder toestemming van ouders is. We hebben nu dus twee goede mogelijkheden waarop we gesprekken kunnen voeren. We willen ons hierin flexibel blijven opstellen: per situatie bekijken we samen met de school en ouders wat de beste manier is om het gesprek met elkaar te voeren. 


+ We verrichten weer observaties op de scholen of voorschoolse instellingen
Onze onderwijsadviseurs voeren wanneer dat nodig is weer observaties op scholen uit. Dat doen zij uiteraard altijd na afstemming. Zij leven bij een bezoek alle basismaatregelen zorgvuldig na. 


De medewerkers van het Autisme Steunpunt en Expertgroep bezoeken de scholen in goed overleg
De medewerkers van het Autisme Steunpunt en de Expertgroep medische-/ en revalidatiehulpvragen worden (ook) ingezet voor directe begeleiding van de kinderen. Zij bezoeken vanwege de aard van hun werkzaamheden de scholen. Uiteraard altijd na afstemming. Zij leven bij een bezoek alle basismaatregelen zorgvuldig na.
+ Wij zijn telefonisch bereikbaar - Ons secretariaat is iedere werkdag bereikbaar tussen 8.30-12.30 uur en 13.00-17.00 uur. Onze medewerkers zijn bereikbaar per e-mail en via hun directe telefoonnummer. De contactgegevens vind je op onze website.
 
Nieuw aanbod van expertteam HB

Expertteam HB verzorgt consultatie en arrangementen voor

dubbel bijzondere leerlingen
 

Het samenwerkingsverband heeft veel aandacht voor dubbel bijzondere leerlingen. Dit zijn leerlingen met kenmerken van hoogbegaafdheid (HB) en ernstige bijkomende leer- en gedragsproblematiek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat voor deze groep leerlingen de ondersteuning beter kan. Het samenwerkingsverband krijgt subsidie om onder andere het aanbod voor deze leerlingen te verbeteren.

Momenteel is een expertteam van hoogbegaafdheidsspecialisten actief om de scholen te adviseren bij (mogelijk) dubbel bijzondere leerlingen. Ze kunnen op twee manieren iets voor je betekenen. 
Dit kan het expertteam HB voor je betekenen

+
 
Consultatie
Heb je als school een adviesvraag over een (mogelijk) dubbel bijzondere leerling? Dan kun je je vraag per mail voorleggen aan het expertteam. Dat doe je door een mail te sturen aan: hb@swvamsterdamdiemen.nl. Een lid van het expertteam neemt dan contact met je op. 


+  Arrangement dubbel bijzondere leerlingen
Heb je behoefte aan een ondersteuningstraject voor een specifieke leerling of groep leerlingen in de school met kenmerken van hoogbegaafdheid en ernstige bijkomende leer- en gedragsproblematiek? Dan kun je als school een aanvraag doen van een arrangement dubbel bijzonder.

Vanuit dit arrangement adviseert een hoogbegaafdheidsspecialist uit het expertteam HB de school (en ouders) over een passend aanbod voor de(ze) leerling(en). Zo krijgen de intern begeleider en de leerkracht meer kennis over dubbelbijzondere leerlingen. Je krijgt daarnaast handvatten om de adviezen in de praktijk te brengen en financiële ondersteuning. Wanneer daar behoefte aan is, kan er ook een scholing van het hele team plaatsvinden.

Wil je weten hoe je een arrangement aanvraagt? Wat het expertteam daar vervolgens mee doet? Dat lees je op de website.
LEES HOE JE EEN ARRANGEMENT AANVRAAGT >>
In het expertteam zitten:

> Cisca van Wattingen -
beleidsmedewerker bij De PI-scholen, MetalliQ, ECHA specialist
> Barbara van Hent - intern begeleider bij de Horizon, ECHA specialist
> Annemieke van der Groen - meerschools directeur bij AMOS
> Cilia Verheggen - adviseur passend onderwijs bij Orion
LEES HIER ALLE INFO OVER HB EN HET EXPERTTEAM OP DE WEBSITE >>
'Uit onderzoek blijkt dat de ondersteuning voor dubbel bijzondere leerlingen beter kan'
Nieuwe toestemmingsformulieren

Nieuwe toestemmingsformulieren 
die je als school laat ondertekenen door ouders


voldoen aan AVG 

In de vorige SWV UPDATE las je een interview met functionaris gegevensbescherming Demi Grandiek. Zij adviseert ook ons samenwerkingsverband als het gaat om de AVG. Ons ontwikkelpunt? De toestemmingsverklaringen die jullie als scholen gebruiken voor de verschillende aanvragen aanpassen zodat ze voldoen aan de eisen die de AVG hieraan stelt. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. 
Verbeteringen aan het toestemmingsformulier

+
 
Helder en volledig. Ouders vinden erop terug aan wie zij toestemming geven, waarom, wat er vervolgens gebeurt met de gegevens en wat hun privacyrechten zijn.
Goed om te weten

+
 Toestemmingsformulier is van school. 
Met het ondertekenen van het toestemmingsformulier geven ouders (verzorgers/gezaghebbenden) de toestemming die je nodig hebt als school om gegevens uit te mogen wisselen - in dit geval met ons als samenwerkingsverband. De toestemmingsverklaring is dus van de school. Wij hebben deze samen met onze functionaris gegevensbescherming zo opgesteld dat het voldoet aan de eisen van de AVG, dat we in Amsterdam en Diemen werken met eenzelfde formulier en dat je deze als school direct en gemakkelijk kunt gebruiken. 

+ Zorg ervoor dat ouders weten welke gegevens je verstuurt. Laat ouders weten of zien welke documenten je meestuurt met de aanvraag.

+ Geven ouders geen toestemming voor de aanvraag? Let er dan op dat je als school minder documenten mee mag sturen; alleen de schoolgegevens. 
Alle nieuwe toestemmingsformulieren vind je terug op onze website, op de plek van de betreffende aanvraag. Hieronder staan ze op een rijtje. 
Toestemmingsformulier voor aanvraag toelaatbaarheidsverklaring (TLV)
Toestemmingsformulier voor aanvraag diagnostiek Ernstige Dyslexie (ED)
Toestemmingsformulier voor inschakelen Expertteam HB
Toestemmingsformulier voor inschakelen Expertgroep medische- en revalidatiehulpvragen
'Ouders zien aan wie zij toestemming geven, waarom, wat er vervolgens gebeurt met de gegevens en wat hun privacyrechten zijn'
Basistraining VVE 1&2 versterkt competenties van leerkrachten
   
'Deze training

  versterkt de vaardigheden van de kleuterleerkracht 

op een toepasbare en heldere manier'

Versterken van de doorgaande lijn van de voorschool naar de basisschool: een belangrijke ambitie van ons samenwerkingsverband. Ook voor de gemeente Amsterdam is dit een speerpunt: zij gaven de opdracht aan Trainersgroep Amsterdam om een training te ontwikkelen die de competenties van leerkrachten versterkt. Dat resulteert in basistraining VVE 1&2, speciaal ontwikkeld om de doorgaande lijn te versterken.
Michelle de Nooijer is één van de trainers. Wendy Smit is groepsleerkracht in groep 1/2 van de Johannesschool in Amsterdam Nieuw-West en volgde de training. Wat zijn de beoogde effecten? Welke resultaten ziet Michelle als trainer terug? En wat levert het Wendy als groepsleerkracht daadwerkelijk op? ‘De training gaf me veel inzichten en handvatten. Door de praktische opdrachten en de reflectie kreeg ik ook al snel zicht op mijn ontwikkelpunten.’
LEES VERDER >>
Eerstvolgende trainingen

+
 
De eerste Basistraining VVE 1&2 > start 15 maart 2022.
De volgende groepen na de zomervakantie.

+ De train-de-trainer Basistraining VVE 1&2 > donderdag 7 april 2022.
LEES HIER DE BROCHURE OVER DE BASISTRAINING VVE 1&2 >>
MELD JE HIER AAN >>
‘Een speerpunt in de training is de 3 V’s; verkennen, verbinden en verrijken. Deze basis gebruik ik bij de inrichting van mijn lokaal, het bedenken van hoeken en activiteiten, het begeleiden of initiëren van spel.’
Drostenburg door naar de nationale eindronde Nationale Onderwijsprijs
   

       Drostenburg wint 1e prijs

in regionale editie van de Nationale Onderwijsprijs met leergang 'Gewoon iets Anders'

Drostenburg heeft de 1e prijs in de regionale editie (provincie Noord Holland) van de Nationale Onderwijsprijs binnengesleept met de leergang 'Gewoon iets Anders'. Deze is speciaal gemaakt om kinderen en jongeren te leren omgaan met hun chronische aandoening. Drostenburg mag nu door naar de nationale eindronde!
De jury roemt ‘Gewoon iets Anders’ omdat er sprake is van een complete leergang voor alle leerlingen uit het speciaal onderwijs, die zeer overdraagbaar is en waarbij ruimte blijft voor eigen invulling. Anja van der Meulen ontwikkelde met enkele collega's Gewoon iets Anders. Waarom? En welk effect merkt zij er zelf van in de praktijk? 'Kinderen zijn zich meer bewust van hun sterke kanten en talenten.'
LEES VERDER >>
Dit is 'Gewoon iets Anders'
LEES HIER DE BROCHURE OVER DE LEERGANG GEWOON IETS ANDERS >>
'Hoe heet mijn aandoening? Wat betekent dat voor mij?Hoe vind ik dat en wat heb ik nodig? Wat wil ik leren?'
 
Herinnering - Een week kennisdeling en ontmoetingen: donderdag 17 t/m woensdag 23 maart 2022



Neem deel aan de 

inspiratieweek

'Goed onderwijs doen we samen!'
 

De scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs in Amsterdam en de samenwerkingsverbanden voor PO en VO hebben de handen ineengeslagen en een week boordevol kennisdeling en ontmoetingen vanuit het speciaal onderwijs samengesteld. Kortom, de inspiratieweek van donderdag 17 tot en met woensdag 23 maart mag je niet missen. Dus bekijk snel het programma en meld je aan!
Dit doen we tijdens de inspiratieweek
Binnen Amsterdam is er expertise over het speciaal onderwijs binnen handbereik. Maar, welke expertise is er dan precies en waar kan je die halen? Waar kan je terecht met vragen over leerlingen die iets anders of iets extra's nodig hebben? Als we samen zorgdragen voor inclusief en thuisnabij onderwijs, dan hebben we elkaar nodig. Goed onderwijs doen we dus samen! Daarvoor is het wél nodig dat we elkaar 'kennen'. En dat is precies wat we gaan doen tijdens deze inspiratieweek.
+ Divers en rijk offline en online programma
Het programma van donderdag 17 maart tot en met dinsdag 22 maart wordt geheel verzorgd door onze scholen voor speciaal onderwijs in Amsterdam en de beide samenwerkingsverbanden. Zo kan je tijdens schoolbezoeken kennis maken met de verschillende scholen voor speciaal onderwijs. En tijdens online sessies expertise opdoen over ondersteuningsvraagstukken. Binnen Let’s Get Digital – het digitale platform waar het online gedeelte van deze week plaatsvindt – is er volop gelegenheid om te netwerken en om elkaar te ontmoeten.

+ Mooie gezamenlijke afsluiting van de week 
We sluiten de week op woensdag 23 maart af met een gezamenlijk online programma binnen Let’s Get Digital. Naast interessante lezingen, gegeven door Ivo Mijland, Mark Mieras en Luk de Wulf, voeren de bestuurders van het Amsterdamse onderwijs een panelgesprek waarin ze met elkaar uitspreken wat er in het Amsterdamse onderwijsveld (verder) met elkaar moet worden opgepakt.
 Praktische informatie

Wanneer?    Donderdag 17 maart tot en met woensdag 23 maart 2022
Voor wie?     Iedereen die betrokken is bij het onderwijs
Kosten?        Er zijn geen kosten verbonden aan dit event
BEKIJK HIER HET AANBOD PER DAG >>
MELD JE AAN! >>
'Als we samen zorgdragen voor inclusief en thuisnabij onderwijs, dan hebben we elkaar nodig.'
 
Trainingen ParnasSys/Kindkans - je kan dit schooljaar nog aansluiten



Doe dit schooljaar nog mee aan de trainingen voor 

ParnasSys /
Kindkans


 
In juni lieten we je weten dat de succesvolle trainingen van vorig schooljaar over ParnasSys en Kindkans worden voortgezet. Er zijn nog wat lastminute plekken beschikbaar in maart (en ook later dit schooljaar).

Voor wie zijn de trainingen?

- Voor degenen die iets gemist hebben
- Voor nieuwe intern begeleiders en leerkrachten
- Voor het SBO [*nieuw! start met training 4]

 
Dit zijn de onderwerpen

Training 1: Update groepskaart en Kindkans >> let op: alle startende leerkrachten en ib'ers zijn van harte welkom!
Training 2: Als administratieve kracht ParnasSys optimaal inzetten
Training 3: Ondersteuning analyse tussentoetsresultaten
Training 4: ParnasSys in het SBO >> alleen voor het SBO
BEKIJK HIER HET AANBOD EN MELD JE AAN >>
Heb je nieuws voor in de volgende nieuwsbrief?

Ontstaat er op jouw school of binnen je bestuur een mooi nieuw initiatief? Is er een ontwikkeling waar je trots op bent? Wij horen dat graag! 
IK HEB EEN NIEUWTJE VOOR IN DE VOLGENDE NIEUWSBRIEF >>
We sturen je met regelmaat de SWV UPDATE. Af en toe is dit een speciale themaversie.

Begin oktober ontvang je de eerste special, als start van het schooljaar.
Daarin blikken we terug naar het afgelopen schooljaar en kijken we vooruit naar de plannen voor het nieuwe jaar.

Schrijf je in voor de SWV UPDATE om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen 
rondom het passend onderwijs in Amsterdam en Diemen. 
SCHRIJF MIJ IN VOOR DE SWV UPDATE EN DE THEMANIEUWSBRIEVEN
Datum:  28 februari 2022
Redactie en vormgeving: Danielle Drenthen
Dit zijn onze contactgegevens
Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Amsterdam Diemen
Bijlmerdreef 1289-II
1103 TV Amsterdam
e-mail: secretariaat@swvamsterdamdiemen.nl
tel. 020-7237100

Wil je wijzigen of en hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kan je
voorkeuren updaten of je uitschrijven van de mailinglijst

Copyright © 2022 SWV PO Amsterdam Diemen, Alle rechten voorbehouden