Copy

Goed dat je deze Airborne-nieuwsbrief weer hebt aangeklikt en geopend. Er is namelijk weer veel te vertellen over de laatste ontwikkelingen binnen de wereld van audio. 

Psst... don't speak Dutch? We have automatically translated versions in multiple languages.

De onstilbare honger van Spotify

Een tijdje terug blikte collega Marvin in MarketingTribune vooruit naar 2022 en voorspelde dat er binnen het podcast- en audio-domein steeds grotere machtsblokken gaan ontstaan. We zijn nog maar net op weg in het nieuwe jaar en die voorspelling lijkt al aardig uit te komen. Vooral Spotify timmert nog altijd stevig aan de weg: het lijfde twee bedrijven in die adverteerders en uitgevers moeten helpen meer inzicht te krijgen in bereik en doelgroepen. Daarmee wil Spotify uiteraard nog aantrekkelijker worden voor adverteerders in een markt waar de groeicurves alleen nog maar omhoog lijken te gaan (zie onder). 
Meer nieuws van de Zweedse audiogigant: in Nederland gaat het een samenwerking aan met het 'Vriend van de Show-platform', een onderdeel van Dag en Nacht Media. Via het platform dat nu wordt geïntegreerd in Spotify kunnen luisteraars tegen betaling ‘vriend van de show’ worden - en kunnen makers inkomsten genereren.

Overigens was het afgelopen maand niet alleen maar rozengeur & maneschijn bij Spotify: de rel rond Joe Rogan, één van 's werelds grootste podcasts, heeft nogal wat impact. Als je goed wil snappen hoe het precies zit, luister dan even
deze aflevering van The Daily.

Exponentiële groei in advertentiebestedingen
digital audio

Digital audio advertising is serious business: deze markt zal in de VS de komende jaren uitgroeien tot 8 miljard dollar, zo voorspelt eMarketer. Ongeveer eenderde daarvan wordt alleen al met podcasts gegeneerd.

Ook de meest recente cijfers over de Nederlandse markt laten stevige groei zien: de bestedingen verdubbelden ruimschoots, zo becijfert
Audify. In vergelijking met de VS zijn het vanzelfsprekend minder grote bedragen (van 3,3 miljoen naar 7,8 miljoen euro), maar de groei is spectaculair. Deze cijfers zijn een voorproefje van een uitgebreid rapport vanuit Audify dat verschijnt in maart.

Branded podcasts hoog op lijstje van
bureaus en marketeers

Het Amerikaanse bureau Cumulus Media doet jaarlijks onderzoek naar het sentiment rond branded podcasts. Daarvoor worden professionals bij bureaus en marketeers in de VS ondervraagd. Dit soort terugkerende onderzoeken met een referentie van voorgaande jaren zijn altijd fijn, omdat het verschuivingen zichtbaar maakt. Omdat de Amerikaanse markt voorloopt op de Nederlandse, biedt het een interessant doorkijkje naar wat wij kunnen verwachten. Belangrijkste conclusie van het onderzoek: bij ruim 40 procent van de ondervraagden is een branded podcast onderwerp van gesprek.
Eenderde van de bureaus gaat zelfs binnen 6 maanden aan de slag met een branded podcast. 

Maar wat een levert een eigen podcast nu eigenlijk op? Sounds Profitable bracht deze maand een interessant artikel uit waarin wordt uitgelegd hoe je de ROI op branded podcasts meet. En in deze context verwijzen we ook graag nog een keertje naar het onderzoek waarin we de merkeffecten onderzochten van de podcast Topstukken.

We zien dat onze nieuwsbrief regelmatig wordt rondgestuurd door onze ontvangers. Superfijn uiteraard. Mocht jij deze nieuwsbrief nu van een ander hebben ontvangen en 'm voortaan liever rechtstreeks krijgen... dat kan!

Ja, ik ontvang de nieuwsbrief graag persoonlijk

Innovatieve podcast voor Porsche

Voor Porsche ontwikkelden wij de podcast ‘Moved by Sound’. Deze productie maakt deel uit van het nieuwe lifestyle-platform Discovered, dat is ontwikkeld binnen Ace (de bureaugroep waar ook Airborne vanuit maakt). In de podcast interviewt Eva Cleven muziekkenners over de 7 nummers die bepalend zijn geweest in hun leven. 

Wij maakten voor deze productie gebruik van de nieuwe Spotify-feature Music+Talk. Dat maakt het mogelijk om muziek uit de bibliotheek van Spotify te integreren in de podcast. Bestaande muziek laten horen in podcasts was daarvoor vrijwel onmogelijk, dus Spotify biedt makers zoals wij hier echt nieuwe mogelijkheden. Vanaf maandag 28 februari staat aflevering 2 online waarin Eva Sjaak Thissen (Creative Music Producer bij Massive Music) interviewt. 

Wat ons verder nog opviel
  • Het Deense luisterplatform Podimo is vanaf eind maart actief op de Nederlandse markt; 
  • YouGov’s Global Media Outlook Report 2022 is een zeer uitgebreid onderzoek naar internationale mediaconsumptie en laat sterke groei zien in het gebruik van digitale audio;
  • Nog meer onderzoek: Edison Research onderzocht in de VS het luistergedrag van ‘super listeners’;
  • Zelf ambities als podcastmaker? De Oorzaken Podcast Academy gaat weer van start: een select gezelschap van 12 beginnende audiomakers krijgt een 2 maanden-durende opleiding van professionals; 
  • Rephonic bracht in kaart welke categorieën en welke talen het meest vertegenwoordigd zijn binnen de podcastwereld;
  • Podcastmaker en eindredacteur Randy Vermeulen (bekend van onder meer El Tarangu, Bob en De Kasteelmoord) is een interessante reeks gestart waarin hij een kijkje achter de schermen biedt van (non-branded) verhalende podcasts. En vooral de financiële kant ervan;
  • Het Podcastnetwerk vroeg podcastprofessionals en -fans naar wat zij de beste shows van afgelopen jaar vonden. Het resultaat is deze Podcast Top 2021.

De 'dark horse' in audio

De plek waar even veel podcasts worden beluisterd als Spotify, is niet een audioplatform. De ‘dark horse’ in audio is YouTube (ja, echt! Kijk maar in dit rapport, op pag. 35). Daarom adviseren wij onze klanten om YouTube mee te nemen in de distributiestrategie bij het uitbrengen van een podcast. Zeker wanneer een merk of bedrijf daar al veel bereik heeft, is dat een relatief makkelijke manier om je publiek te vergroten. Vanuit SEO-perspectief ook nog eens een aanrader.

 

Daarnaast is het ook nog eens inclusief: mensen die niet in staat zijn om de podcast te beluisteren (gehoorbeperking, spreken andere taal) kunnen terugvallen op een versie met ondertitels. Voor KLM-podcast The Journey maakten we bijvoorbeeld elke aflevering beschikbaar met ondertitels in verschillende talen. En deze maand startten we samen met ANWB de release van YouTube-afleveringen van Verborgen Verhalen.  

An Antidote to Noise

Deze maand verzorgden wij voor Ace TV een webinar: An Antidote to Noise’. En omdat we de creatieve vrijheid kregen om dit naar eigen inzicht vorm te geven, maakten we speciaal hiervoor - ja, hoe kan het ook anders - een 15-minuten durende podcast. Hierin delen wij ons gedachtegoed en laten we zien hoe waardevol het medium kan zijn voor merken en adverteerders. Gemist? No worries: hij staat gewoon online. 

Luister hier

Ondertussen bij Airborne...

  • Radio-uitzendingen die later als podcast worden aangeboden, dat kennen we. Andersom komt minder vaak voor. Daarom is ‘t best bijzonder dat De Man met de Rammelaars, onze podcast voor het Joods Museum, binnenkort te horen is op NPO Radio 1, bij het programma OVT; 

  • Met ‘de rammelaars’ gaat het sowieso lekker: de populaire podcast Parel Radio nam de serie op in haar programmering, en van de review bij de podcast Vink (vanaf 13.25) werden we zowaar een beetje verlegen;

  • De laatste editie van Fonk Magazine staat in het teken audio. Marvin zette speciaal hiervoor zijn favoriete podcasts op een rij. En we shinen op de backcover met een schitterende advertentie (al zeggen we ‘t zelf);

  • We bereikten een bijzondere mijlpaal: we stonden ongeveer een week lang met twee shows in de top 10 van best beluisterde podcasts in Nederland (voor ANWB en de Nationale Postcode Loterij);

  • Toevallig in Roemenië eind mei? Kom dan even langs bij het WeContent-festival, in Boekarest. Marvin is te gast als spreker om zijn visie te delen.

Dank voor je aandacht. Dat was het weer voor deze maand. Vragen, opmerkingen, klachten of complimenten? 't Mag allemaal naar hello@airborne.audio. We horen graag van je.
Instagram
LinkedIn
Spotify
Website
Email
Audio agency Airborne
Weesperplein 4B
1018 XA Amsterdam
+31 (0)20 215 75 88

Liever niet meer deze nieuwsbrief ontvangen?
Hier kun je je uitschrijven.