Copy
Nyhedsbrev fra SF i Europa-Parlamentet 14. marts 2022

Endelig! Afstemning om lønåbenhed i udvalgene

På torsdag kommer Kira og hele hendes kontor til at sidde på kanten af stolene da der skal stemmes om Europa-Parlamentets indstilling til direktivforslaget om lønåbenhed i de udvalg der har arbejdet med sagen – beskæftigelses- og ligestillingsudvalgene.
 
Vi regner med bred opbakning fra grupperne helt fra EPP, kristendemokraterne på højrefløjen, til Left-gruppen længst ude på venstrefløjen, men intet er sikkert før alle medlemmerne af udvalget har trykket på knappen.
 
Når indstillingen er godkendt, starter de hårde forhandlinger med Ministerrådet om det endelige direktiv.

Kamp mod unfair skat: Nu får vi (måske) bund under selskabsskatten

Tirsdag mødes EU's finansministre for, måske, at vedtage en fælles bund under de europæiske selskabsskatter. Det vil være et af de helt store skridt i kampen mod unfair skattekonkurrence EU-landene imellem. Men det forlyder at det vil blive svært at nå til enighed blandt regeringerne, og der kræves enstemmighed.
 
Det har presset Kommissionen til at komme med et noget vagt udspil med en sats på mindst 15 procent. Det havde vi jo gerne set højere, men trods den lave sats tyder det på at flere af EU's skattelylande kommer til at blokere eller udvande forslaget yderligere.
 
Det viser endnu engang hvordan enstemmighed på skatteområdet er uholdbart når EU-skattely så let som ingenting kan blokere for fremskridt til gode for alle.

Afsluttende forhandlinger om vores EU-samarbejde om trusler mod sundheden

Corona-pandemien tydeliggjorde vigtigheden af europæisk samarbejde også på sundhedsområdet. Margrete er De Grønnes såkaldte skyggeordfører på forhandlingerne om EU’s håndtering af alvorlige og grænseoverskridende sundhedstrusler. Her er det bl.a. vigtigt for SF og De Grønne at sikre åbenhed omkring hvem der forhandler med medicinalindustrien og hvilke kontrakter der indgås.
 
Forhandlingerne er nu inde i den afsluttende fase (trilogen) hvor enkelte ord i de mange ændringsforslag diskuteres mellem Europa-Parlamentet, Rådet (hvor det franske formandskab forhandler på vegne af landenes regeringer) og Kommissionen.
 
Parlamentet møder en del modstand mod at få åbenhed, men vi bider os fast i bordet. Skatteborgerne skal da vide hvordan deres penge bliver brugt - og vi skal sikres mod interessekonflikter.

Kønskvoter på dagsordenen i Rådet

I kommende weekend samles SF’s delegerede og folkevalgte fra hele landet til Landsmøde i Kolding. Det bliver en weekend med vigtige internationale diskussioner efter Putins aggressive overfald på Ukraine. Det er tid til at stå sammen og vise maksimal europæisk solidaritet med Ukraine der lige nu gennemlever krigens rædsler.

Tiden hvor vi kunne forholde os passivt i tillid at sikkerheden i vores del af verden lå trygt hos amerikanerne er slut. Nu må EU udvikle sin egen sikkerhedspolitik. Derfor skal Danmark naturligvis med og lade forsvarsforbeholdet, som SF i sin tid var arkitekten på, være fortid.
 
På landsmødet deltager internationale gæster fra vores søsterpartier i flere andre lande, blandt andet fra Die Grünen i Tyskland, GroenLinks i Holland og VG i Island. På landsmødet vedtager SF også et ambitiøst grønt program som vil kunne inspirere grønne og progressive partier i hele Europa og sætte en klar grøn retning for Danmark.
Miljø, natur og klima hænger sammen og altid med den nødvendige sociale balance.

SF-Landsmøde med vigtig international politik og et ambitiøst grønt program

I næste uge er der en gammel sag på dagsordenen når EU’s ministre for beskæftigelse, socialpolitik, sundhed og forbrugerpolitik samles til rådsmøde i Bruxelles. Der skal de nemlig diskutere et kommende direktiv om kønsfordelingen i selskabsbestyrelser. Den sag som er blevet aktuel i den danske debat, har været på dagsordenen i mange år i EU. Forslaget blev oprindelig fremsat i 2012, men mødte stor modstand fra en del lande, heriblandt Danmark, og har været i dvale lige siden.
 
Men nu er der altså sket et holdningsskifte, og Rådet lægger op til snart at kunne genoptage forhandlingerne med Parlamentet og Kommissionen.
 
Bliver forslaget vedtaget i sin nuværende form, skal børsnoterede virksomheder indføre forud fastsatte, klare, neutralt formulerede og utvetydige udpegningskriterier for at nå mindst 40% af det underrepræsenterede køn i alle bestyrelser. Derudover skal der indføres en såkaldt ’præferenceregel’ som betyder at der skal gives prioritet til en kandidat af det underrepræsenterede køn hvis denne anses for lige så kvalificeret som kandidaten af det modsatte køn.

Ugens tweet

Hvis du vil følge med i Margrete og Kiras arbejde i Europa-Parlamentet, så tilmeld dig nyhedsbrevet her:
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Margretes Facebook
Margretes Twitter
Margretes hjemmeside
Copyright © 2022 SF - Socialistisk Folkeparti, All rights reserved.