Copy
Facebook
YouTube
Website
Twitter

În ultimele luni am fost cât se poate de activi. La începutul lui februarie am lansat raportul anual, care include două teme esențiale pentru buna guvernare: criza energiei și finanțarea politică. De asemenea, am lansat mai multe analize și reacții rapide, pe teme precum proiectul privind desființarea secției speciale sau soluțiile referitoare la criza energetică. Cu toate acestea, în ultima săptămână, prioritatea EFOR a devenit susținerea refugiaților din Ucraina, astfel că am început să strângem fonduri pentru a le oferi asistență.
 
Ne puteți susține prin donații (cont bancar sau Paypal), sponsorizări sau prin direcționarea 3,5%. Dacă doriți să donați pentru Ucraina, specificați acest lucru. Pentru detalii ne puteți scrie la ucraina@expertforum.ro.

Puteți citi mai multe despre activitățile pe care le-am întreprins în această direcție pe pagina web EFOR și pe profilul nostru Facebook. Mulțumim tuturor donatorilor și partenerilor din toată țara, alături de care lucrăm în aceste zile.
DONEAZĂ PENTRU DEMOCRAȚIE

CE AM MAI FĂCUT DE LA ÎNCEPUTUL LUI 2022


Raportul anual 2022: energie și politică
 

EFOR a lansat raportul anual pe 2022, cu două teme relevante: criza energiei și finanțarea partidelor politice prin subvenții. Raportul integral poate fi citit pe pagina web EFOR. Puteți urmări înregistrarea integrală a evenimentului de lansare mai jos:

Înregistrarea integrală a evenimentului de lansare

Proiectul de lege adoptat de Guvern: mai puține garanții decât în cazul Secției Speciale

Guvernul a adoptat pe 14 februarie 2022 proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale. Forma adoptată de Guvern diferă fundamental de proiectul de lege inițial pus în dezbatere publică de către Ministerul Justiției în ianuarie 2022. Acum Plenul CSM deține controlul asupra selecției procurorilor care vor investiga magistrații. Proiectul nu mai include o procedură competitivă ca în cazul Secției Speciale, ci doar o listă de criterii de eligibilitate. EFOR a analizat principalele modificări aduse și impactul acestora în policy brief #135.

Am solicitat guvernelor din OSCE, alături de mai multe organizații civice din Ungaria și din UE, să onoreze recomandările ODIHR cu privire la secondarea de observatori la alegerile din 3 aprilie

Mai multe organizații civice din Ungaria, susținute de observatori electorali din UE, au solicitat statelor participante la OSCE să onoreze recomandările făcute de Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și să secondeze observatori pe termen scurt și lung pentru Misiunea de observare a alegerilor parlamentare din Ungaria din 3 aprilie. Scrisoarea integrală poate fi consultată aici

Am inițiat campania #baniipartidelor, prin care explicăm cum funcționează finanțarea politică

Am pornit campania #baniipartidelor, prin care explicăm cum se finanțează partidele politice, cum se desfășoară campaniile electorale, ce instituții se ocupă de control, cum este asigurată transparența și care sunt principalele probleme legate de banii din politică. Vom lansa un nou infografic în fiecare joi, timp de două luni. Până acum am lansat infografice legate de sursele finanțării unui partid politic, modul în care se alocă și cheltuie subvențiile, modul în care se finanțează o campanie electorală și despre cheltuielile pe care le fac competitorii în timpul campaniilor electorale. Infograficele sunt disponibile aici și pe www.banipartide.ro

Lucrăm alături de profesori și elevi și căutăm soluții pentru problemele din comunitate

EFOR implementează mai multe proiecte care au un scop comun: să crească gradul de înțelegere privind principiile și mecanismele democratice și să ofere resurse celor interesați pentru a se implica în dezvoltarea comunităților unde se află. Puteți găsi mai jos o listă cu aceste inițiative:

 > Consolidarea comunității Let’s Talk About You(th)! și continuarea programului pentru gimnaziu – 2022

Dăm startul taberei digitale pentru adolescenți, dedicată absolvenților programului. Pe baza subiectelor de interes votate de aceștia, vom susține ateliere despre sănătate mintală, schimbări climatice, discriminare de gen. Bazat pe acestea vom descoperi împreună unelte de implicare cetățenească care se află la dispoziția tinerilor și modurile prin care ei pot aduce schimbare în comunitățile lor. 

Extindem programul LTY și la gimnaziu. Lucrăm împreună cu 3 profesori din Focșani, Bălan și Videle pentru adaptarea programului LTY în școlile gimnaziale. Astfel, acest program va putea fi implementat la gimnaziu de profesori. 

> Let’s talk about Rule of Law!

Sprijinim profesorii din comunitatea Școala pentru Democrație într-un nou proiect, Let’s Talk About Rule of Law! Ne propunem să întărim cunoștințele a 40 de profesori despre statul de drept și să oferim metode interactive prin care profesorii pot aborda subiectul la clasă. 

> Let’s talk about You(th)! – Ediția Toamnă 2021 - Ianuarie 2022

Am organizat o nouă ediție în 4 licee din Alexandria, Buzău, Târgoviște și Găești. 50 de tineri au identificat problemele importante pentru ei, au propus soluții, au învățat despre modul în care funcționează statul, dar și despre cum ne ferim de fake news. 

> Să vorbim despre TINE(ri)! - Încurajarea vocii tinerilor

Proiectul se bazează pe un mecanism unic în România - competiția de discursuri publice unde tinerii își fac vocea auzită cu privire la probleme din comunitate și, mai ales, identifică soluții realiste pentru ei, membrii comunității și administrației publică. 

Proiectul va fi implementat în 6 licee din Mizil, Găești, Drobeta Turnu Severin, Buzău, Constanța și Galați, unde vom lucra cu 12 profesori coordonatori pregătiți de EFOR să implementeze câte o competiție de discursuri pe baza metodologiei comune. Elevii câștigători la nivel local vor participa la o tabăra de vară unde vom organiza etapa națională. Cu sprijinul EFOR și al profesorilor, elevii vor implementa proiectele în comunitățile lor.

Un nou proiect legat de activism cetățenesc: Politici publice locale participative și relevante
 

Prin acest proiect ne propunem să contribuim la creșterea calității politicilor publice prin consolidarea bunei guvernări din sectorul public la nivel local, prin susținerea activităților de colectare și publicare a datelor de interes public, respectiv prin monitorizare cetățenească.

În cadrul proiectului vom dezvolta un ghid interactiv de tip watchdog pentru monitorizarea modului în care instituțiile locale cheltuie bani publici, un ghid pentru aleșii locali despre elaborarea de politici publice bazate pe dovezi și vom organiza o campanie de informare cu privire la nevoia de a deschide cât mai mult date guvernamentale în spațiul public. Vom lucra direct cu instituții, dar și cu grupuri civice și școli din București, Constanța, Cluj, Iași, Reșița și Timișoara. Proiectul este implementat alături de Asociația Română Pentru Locuințe Casa Plus, Euroland Banat, Centrul pentru Resurse Civice și Colegiul Național „Mircea Eliade” Resița.

Află mai multe despre proiect.

EFOR ÎN PRESĂ 


28 februarie 2020, jurnal.md - Sorin Ioniță: „Pierderea lui Putin în Ucraina ar putea dezgheța conflictul transnistrean”
21 februarie, ProTV - Întârzie distribuția banilor de la Guvern pentru primăriile din țară. USR spune că sunt fonduri pentru baronii locali
22 februarie, EuropaLibera - Acciza la carburanți, redusă la jumătate. Economist: „Bugetul de stat nu suportă nicio lună, nicio zi”
22 februarie, PressHub - De ce au crescut facturile la energie. 4 mituri, demontate
22 februarie, Hotnews/Contributors - ”Soluțiile” propuse de guvernul Ciucă pentru rezolvarea crizei facturilor la energie pun pe butuci întregul sector energetic
17 februarie, RFI - Cine-i de vină pentru preţurile la energie? Mituri şi realităţi
17 februarie, Spotmedia - Câți bani au primit partidele și cum i-au cheltuit (Raport EFOR)
9 februarie, RFI - Sorin Ioniță, în cazul Simion: Cine pune chestorii mai musculoși înseamnă că va prevala?
28 ianuarie, Recorder - Energie și ipocrizie. Crizele unei Românii derutate
Proiect derulat de
Proiectul Politici publice locale participative și relevante este derulat de Asociația Expert Forum în parteneriat cu Asociația Română Pentru Locuințe Casa Plus, Euroland Banat, Centrul pentru Resurse Civice și Colegiul Național „Mircea Eliade” Resița cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”
Contact:

office@expertforum.ro
(+40) 21 211 7400

Str. Semilunei 7, apt 1, București, Sector 2
cod postal 020797

DEZABONARE

 
Sursa unora dintre fotografiile folosite - freepik.com






This email was sent to <<Adresa de e-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Expert Forum · Semilunei 7, apt 1 · București, Sector 2 010145 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp