Copy

Jaargang 6 |  Nummer 3 | maart 2022

Bestuur  | Locatie Algemene Ledenvergadering (ALV)

Op zaterdag 7 mei vindt de ALV plaats in het kerkelijk centrum in Delfgauw. We hopen dat we elkaar fysiek kunnen ontmoeten, maar zullen de vergadering ook digitaal houden. 

De 'gebruikelijke lezing' willen we deze keer iets anders aanpakken en opdelen in een aantal korte bijdragen van zo'n tien minuten. Daarvoor hebben we wel uw hulp nodig. Heeft u in uw onderzoek iets opmerkelijks gevonden of weet u over een bepaald onderwerp heel veel en wilt u er iets over vertellen? Meld u dan aan via pr@onsvoorgeslacht.nl. Inmiddels hebben zich hiervoor al twee leden gemeld, dus wie volgt?

Houd de volgende nieuwsbrief van april en de website in de gaten voor de agenda en de stukken.
Redactie | Inhoud maandblad

In het maartnummer zullen de volgende artikelen opgenomen worden. 
  • Jan van Egmond, Jean Provost (ca. 1617-1654) en zijn neven en nichten. 
  • Teun van der Vorm, Enige huwelijken, gesloten voor schout en schepenen van Warmond.
  • Dick de Boer, Het hemd is nader dan de rok. Verwantschapsbanden over de grenzen van de tijd.
  • Ronald van der Spiegel, In memoriam Frans van Rooijen (1955-2021).
  • Frans van Rooijen, Tiende penning Monster 1542.
Bibliotheek | Nieuws

Na een beperkte openstelling van twee jaar is onze bibliotheek vanaf zaterdag 12 maart weer volledig open op de tweede zaterdag van de maand. Als u langs wilt komen, hoeft er van tevoren geen afspraak meer gemaakt te worden. Wel vragen we u om voldoende afstand te houden en bij eventueel verkoudheids- en/of corona gerelateerde klachten uw bezoek een maand uit te stellen.



In de afgelopen twee jaar hebben we niet stil gezeten en een groot aantal collecties/schenkingen in onze bibliotheek opgenomen. We zijn hier nog niet helemaal mee klaar, maar het aantal beschreven boeken in de catalogus bedraagt momenteel 4748.
Om al deze boeken een plaats te geven is de indeling van de kasten ook drastisch veranderd.
Dus kom gerust eens langs om dit allemaal te bekijken.

 
Boekbesprekingen | Dit keer twee stuks

Het eerste boek dat wij mochten ontvangen is van Arjen en Anne Buikstra, ’De laatste reis van de MARS en schout-bij-nacht Willem Crul’, Zuidland, 2021, ISBN9789082737325, 251 blz.



Een prachtig boek, dat aan de hand van reisverslagen, journaals, logboeken, biografieën en persoonlijke brieven, het verhaal vertelt van de laatste reis van het Rotterdamse oorlogsschip “De Mars” en de bemanning van scheepsjongen tot kapitein.
Deze reis heeft ongeveer 250 jaar geleden plaats gevonden.
Hierbij zijn naast de memoires van Cornelis de Jong, luitenant op de Mars, gebruik gemaakt van de bijna 40 brieven van bemanningsleden, die bewaard zijn gebleven en inzichtelijk gemaakt werden door de Universiteit van Leiden d.m.v. het project: “Brieven als Buit”.
Van de 418 opvarenden hebben de schrijvers inmiddels van 100 personen met zekerheid hun identiteit kunnen vaststellen en beschreven en zij zoeken nog steeds verder. Hiervoor is zelfs een zoekchallenge opgezet. 
Spannend om te kijken of één van je voorvaderen heeft meegevaren. Aangezien veel opvarenden uit Zuid-Holland kwamen, is die kans zeker aanwezig.
Voor meer informatie zie De laatste reis van de Mars.


Het tweede geschenk voor de bibliotheek betreft het boek van Carla van Beers, ‘De Matria-cirkel, voormoeders & genealogie’, Den Haag, 2021, ISBN 9789464481143, 69 blz.



Dit interessante boek laat een geheel nieuwe genealogische ordening zien. Deze begint niet met een stamvader en stamboom, maar geeft de moederstam met de daaruit voortgekomen vrouwenlijnen weer.
Het zijn de vrouwen die het leven doorgeven, zij vormen de eeuwenoude schakels van de ketting die de generaties met elkaar verbindt. De schrijfster is op zoek gegaan naar haar voormoeders en reist via de vrouwelijke lijn terug naar het begin van de zestiende eeuw. Ze beschrijft een genealogische zoektocht die veertien generaties omvat en introduceert de Matria-Cirkel als instrument om het uitgebreide spectrum van moeders en dochters zichtbaar te maken.
Er wordt aan de hand van duidelijke voorbeelden uitgelegd, hoe je een Matria-Cirkel kunt maken. Een totaal nieuw manier van genealogie bedrijven, waar ook nog geen genealogieprogramma’s voor geschreven zijn. Het is volgens de schrijfster dan ook
het allereerste boek over vrouwengenealogie!
Meer informatie over de Matria-Cirkel.

 

Tips  | Signalering

Nieuwe aanwinst Archief Hollands-Midden: 'Chronijk vander Gouda'
Op verzoek van het Streekarchief heeft de Stichting Vrienden van Archief en Librije een zeventiende-eeuws handschrift verworven met teksten betreffende Gouda. Het werd aangeboden door een particulier die er zelf geen belangstelling voor had. 
Lees meer.

Wie waren de wederdopers?
De wederdopers waren een religieuze revolutionaire groep die zich tijdens de Reformatie eeuw afsplitsten van de andere reformatorische groeperingen. De wederdopers waren voorlopers van de tegenwoordige menisten en baptisten.
Lees meer.


Verborgen Verleden
Op 19 februari is er weer een reeks van Verborgen Verleden gestart. Iedere zaterdag om 20.35 uur kun je weer kijken naar een zoektocht van een bekende Nederlanders naar de bijzondere verhalen in zijn of haar familiehistorie.
Lees meer.


Hoe werkte het feodale stelsel?
In de vroege middeleeuwen ontstonden veel nieuwe rijken in Europa. Sommige van die rijken, zoals het Frankische rijk van Karel de Grote werden erg groot. Te groot om alleen over te regeren
Lees meer.


18 maart: opening jubileumjaar 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie
Op 18 maart 2022 is het zover: het jubileumjaar 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie wordt dan feestelijk geopend in Nieuwpoort. Dan wordt ook het hernieuwde museum in het historische stadhuis geopend.
Lees meer

Facebookgroep Ons Voorgeslacht heeft 1254 leden
Ben je nog geen lid van de groep neem dan gauw een kijkje en meld je aan.

Colofon
Samenstelling en redactie: Willeke Molema, bestuurslid PR en Innovatie.
Voor opmerkingen, vragen en mededelingen mailt u aan pr@onsvoorgeslacht.nl.
Facebook
Twitter
Onsvoorgeslacht.nl
Hogenda.nl
Hofoda.nl
De Hollandse Vereniging voor Genealogie ‘Ons Voorgeslacht’, opgericht 19 januari 1946, stelt zich ten doel de beoefening van de genealogie en aanverwante wetenschappen, zoals heraldiek en paleografie te bevorderen. Kijk ook op onsvoorgeslacht.nl.


afmelden voor de nieuwsbrief  |  update uw voorkeuren  |  lees deze nieuwsbrief in uw browser 






This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ons Voorgeslacht · Rotterdamseweg 183c · Delft, Zuid-Holland 2629 HD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp