Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

χρόνια πολλά στην παλαβή μας χώρα

κάτι διανοούμενοι πριν από 200τόσα χρόνια είχαν την ιδέα ότι θα είχε νόημα εδώ πέρα σε ετούτη τη γεωγραφική γωνιά να υπάρχει ένα ανεξάρτητο κράτος. Ήταν μια καλή ιδέα, που την πούλησαν πολύ αποτελεσματικά και στους ξένους εκείνη την εποχή, με ένα ωραίο ηθικό και ιστορικό περιτύλιγμα, και τους έπεισαν. Και μαζί έπεισαν, παραδόξως, και τους γηγενείς, που τότε δεν είχαν καμία "εθνική" συνείδηση και είχαν μόνο ένα πράγμα, βασικά, να τους ενώνει (τη θρησκεία). Και μέσα από τσακωμούς, εμφύλιους, τραγωδίες και κάμποσες εκλάμψεις ηρωισμού, κατόρθωσαν όλοι αυτοί μαζί να φτιάξουν ένα παράδοξο νέο κράτος που αποδείχτηκε το πιο επιτυχημένο από όσα βγήκαν μέσα από την προϋπάρχουσα αυτοκρατορία που κατέρρεε. Εμείς εδώ σήμερα είμαστε πολύ τυχεροί, όχι μόνο επειδή απολαμβάνουμε τα αποτελέσματα των επιλογών -και των θυσιών- εκείνων των ανθρώπων και πολλών από όσους ακολούθησαν, αλλά και επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί μια σειρά από βιβλία και οπτικοακουστικά έργα που λένε την ιστορία αυτής της απίστευτης επανάστασης όμορφα, κατανοητά και αναλυτικά, πολύ πιο σωστά και τεκμηριωμένα από τα εξιδανικευμένα παραμυθάκια που διδασκόμασταν παλιά. Είναι μια "λερωμένη", πολυεπίπεδη, περίεργη, συναρπαστική, ανθρώπινη ιστορία.
Η δικιά μας. 

τέσσερα πράγματα, πριν πάμε στο δια ταύτα

πρώτον: ο Σαϊντού Καμαρά πρέπει να μείνει στην Ελλάδα 
δεύτερον: εδώ μπορείτε να δείτε τη συζήτηση που κάναμε για τις "10 Μεταρρυθμίσεις" την περασμένη Δευτε΄ρα στο ΚΠΙΣΝ, με Κυριάκο Πιερρακάκη, Μαρία Ευθυμίου, Καλλιόπη Σπανού και Ευάνθη Χατζηβασιλείου. 
τρίτον: τη Δευτέρα στις 18:00 έχουμε online Bookworm, όπου θα μιλήσουμε για τα δύο τελευταία βιβλία που διαβάσαμε και, όπως πάντα, και για πολλά άλλα πράγματα. 
τέταρτον, αυτή τη φωτογραφία 

το βλέμμα της κόρης
να κάνετε ό,τι μπορείτε ώστε κάποτε τα παιδιά σας να σας καμαρώνουν έτσι

(η κυρία με το μπλε μπροστά είναι η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, αμερικανίδα δικαστικός που αυτές τις ημέρες περνάει τη διαδικασία έγκρισης από την αμερικανική Γερουσία, για να διοριστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Το κορίτσι που την καμαρώνει πιο πίσω, είναι η κόρη της)

(η ιστορία της φωτογραφίας αυτής)

αύριο στην Καθημερινή

γράφω τρεις/πέντε σκέψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις εξής: 
1. Το ότι, πλέον, οι εικόνες φρίκης του 2ου ΠΠ, που οδήγησαν στην δημιουργία της Ε.Ε., δεν είναι αδιανόητες για εμάς.
2. Το ότι δεν μπορώ να φανταστώ πώς σκέφτονται οι προδότες.  
3. Το ότι η Ρωσία είναι ένα εχθρικό κράτος για την Ελλάδα και η ήττα της, μαζί με την πτώση του καθεστώτος Πούτιν, είναι στρατηγικό μας συμφέρον. 
4. Το ότι "η ουδετερότητα" δεν είναι ποτέ προς το συμφέρον της Ελλάδας και 
5. Το τι θα κάναμε, άραγε, εμείς, οι Έλληνες του 2022, αν εισέβαλαν ξένα στρατεύματα στη δική μας χώρα. 

Το κείμενο θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί. Στην έντυπη "Κ" θα δημοσιευτούν οι τρεις από τις πέντε σκέψεις -δεν χωράγαν όλες στο χώρο που μου δίνουν. 

Τι να κάνω. 

Έχω πολλές σκέψεις. 

και τώρα, τα λινξ


Εδώ διατηρούν μια λίστα των πολυεθνικών εταιρειών που έχουν σταματήσει να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, αλλά και αυτών που συνεχίζουν κανονικά, σα να μην έγινε τίποτε. Ενδεχομένως χρήσιμο για όσες και όσους, εν μέσω του πουτινικού κύματος ακρίβειας, προσέχετε λίγο παραπάνω πού ξοδεύετε τα χρήματά σας. 

Το καλύτερο κείμενο της Αν Άπλμπαουμ αυτή την εβδομάδα: η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει. Αυτό είναι το συμφέρον του δημοκρατικού κόσμου πλέον, όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Ο Πούτιν πρέπει να πέσει. Δεν υπάρχει άλλο θετικό endgame για εμάς. Να διαβάζετε Αν Άπλμπαουμ. 

Ανάμεσα στους χιλιάδες Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξουθενωμένοι, είναι και πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο της τεχνολογίας. Αυτό, λέει, αποτελεί μια ευκαιρία για τις χώρες της Δύσης που ψάχνουν τέτοιους εργαζόμενους με το τουφέκι

Ένα αφιέρωμα στα φτηνά, χαμηλής τεχνολογίας drones που χρησιμοποιεί ο Ουκρανικός στρατός. Είναι, λέει, εξαιρετικά αποτελεσματικά. Και είναι τούρκικα. 

Εν τω μεταξύ, ιταλική έρευνα έδειξε ότι ο καλός εξαερισμός των σχολείων μειώνει τη διασπορά της Covid κατά 82%. Ο εξαερισμός των σχολείων και των άλλων δημόσιων κλειστών χώρων θα έπρεπε να είναι το #1 θέμα συζήτησης εδώ και δύο χρόνια. Τα έργα αναβάθμισης να έχουν μπει μέσα στο ταμείο ανάκαμψης, οι εργασίες να έχουν αρχίσει ήδη σε όλη την Ελλάδα. Αλλά φευ. 

Πόσο επιβαρύνουν τις εκλύσεις άνθρακα στην ατμόσφαιρα οι δισεκατομμυριούχοι; Η γρήγορη απάντηση: πολύ. Το ενδιαφέρον που πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει, είναι ότι η πιο μολυσματική τους δραστηριότητα δεν είναι το ότι πετάνε με τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα, αλλά τα σκάφη. Τα megayachts με τους ωκεανούς ορυκτών καυσίμων που καίνε είναι τα χειρότερα. 

Σύμφωνα με αυτό, η τεχνολογία ηλεκτρικών αεροπλάνων δεν απέχει όσο φοβούνταν πολλοί. Αν και τα μεγάλα αεροπλάνα που κάνουν υπερατλαντικές πτήσεις δεν μπορούν να είναι ηλεκτρικά (οι μπαταρίες θα ήταν πολύ βαριές), ηλεκτρικά αεροσκάφη για μικρότερα ταξίδια μπορεί να εμφανιστούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. 

Εν τω μεταξύ, η θερμοκρασία στην Ανταρκτική είναι 40 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή, και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ η θερμοκρασία στο Βόρειο Πόλο είναι 30 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή

Μια ανάλυση για το πώς πρέπει να αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και προς το δικό μας συμφέρον. Περιλαμβάνει και πολύ χρήσιμες διευκρινίσεις και επεξηγήσεις, όπως για παράδειγμα "τι είναι δημοσιονομική πολιτική". 

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα -μια αξιοπρεπής παρουσίαση για αρχάριους. 

Τέλος, άλλη μία Αν Άπλμπαουμ: γιατί αυτή η εποχή είναι ό,τι πρέπει για να ξαναδιαβάσουμε Χάνα Άρεντ. Δεν έχει άδικο. Εγώ να προτείνω και κάτι άλλο: να διαβάσουμε και Αν Άπλμπαουμ. O "Κόκκινος Λιμός" είναι ένα σκληρό, δύσκολο αλλά επίκαιρο ανάγνωσμα. Αφορά το μαρτύριο εκατομμυρίων Ουκρανών, από μια άλλη εποχή. 

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2022 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.