Copy

Programa de Seguiment de Papallones de Catalunya, Andorra i Balears

Logo

Butlletí trimestral del CBMS

Núm. 2 - Abril 2022

Inici de la 29ª temporada

Iniciem la 29ª temporada del CBMS amb el segon butlletí trimestral!

L’inici d’aquesta temporada ha estat marcat per un març nuvolós i amb força pluja just després del primer dia de mostreig, l’1 de març. Això ha dificultat les possibilitats d’anar al camp i a molts llocs s’han perdut setmanes de comptatge del projecte, però aquest temporal era molt necessari després d’un hivern amb una sequera generalitzada.

En aquest segon butlletí hi trobareu les notícies destacades d’aquest primer trimestre de 2022.

XIII Trobada del CBMS

El 19 de febrer vam celebrar la XIII Trobada de voluntaris i voluntàries del projecte CBMS al Museu de Ciències Naturals de Granollers, una jornada amb molta assistència i que té lloc cada 2 anys.

La trobada va aplegar 100 persones que participen al projecte, algunes des de fa poc temps i algunes que ja hi porten més de 25 anys. Durant tot aquest temps el CBMS ha comptat més de 3 milions de papallones i ha recopilat dades de 190 espècies, el 95% de la fauna catalana.

Autor: Jordi Jubany

Després de dos anys marcats per la pandèmia, l’equip de coordinació del projecte va explicar els resultats obtinguts, els treballs publicats i novetats del projecte. També es va explicar la forma com s’està treballant la base de dades del CBMS per obtenir resultats d’indicadors d’hàbitat, climàtics, la relació amb plantes nutrícies i impactes al territori.

La jornada va comptar amb ponències d’investigadors que col·laboren amb el projecte des d’altres àmbits. Pau Colom, de l’Imedea a Mallorca explicava perquè fer un seguiment de les visites a les flors ens permetrà continuar aprenent sobre l'ecologia de les papallones. Martí Franch, de l’ICO, explicava els resultats de 8 anys de dades de papallones del portal de ciència ciutadana ornitho.cat. L’associació Paisatges Vius explicava el projecte de Microreserves de Papallones, que posa al punt de mira la conservació de les espècies amenaçades de Catalunya, entre de moltes altres ponències.

L’equip coordinador del CBMS agraïm moltíssim la participació de les persones voluntàries que cada any ajuden a fer possible aquest projecte. Moltes gràcies!

Publicació de la revista Cynthia nº 16

Llegeix el Cynthia nº 16

Infografia de la Migradora dels cards

Des del Museu de Ciències Naturals de Granollers hem elaborat una infografia sobre el cicle migratori d’una de les papallones més emblemàtiques de la nostra fauna, la migradora dels cards, Vanessa cardui. Aquesta infografia explica d’una manera gràfica i atractiva la complexitat dels moviments migratoris, alhora que il·lustra episodis característics de la història natural d’aquesta papallona en els diferents moments i paisatges que visita al llarg de l’any.

En conjunt, la infografia sintetitza una de les migracions més extraordinàries del món animal, la que realitzen de forma progressiva un seguit de generacions d’aquesta papallona al llarg de la temporada, tancant un cicle que abasta una distància de l’ordre de 13,000 km i que es repeteix cada any.

Descarrega-la també en castellà o anglès.

Publicacions científiques

Augmentar la diversitat de papallones urbanes a partir de la connexió entre parcs i jardins

Llegeix la notícia sencera aquí

Com es relacionen les condicions ambientals i el nivell de parasitisme amb la fenologia i la densitat de la papallona de les ortigues, Aglais urticae, a la península Ibèrica?

En un nou article publicat a Journal of Animal Ecology hem estudiat la fenologia i els complexos de parasitoides a poblacions pirinenques (Andorra), el centre peninsular (Sierra de Guadarrama) i a Andalusia (Sierra Nevada). La fenologia de la papallona de les ortigues difereix notablement entre regions, però mentre a Sierra Nevada la disponibilitat de planta nutrícia es veu limitada pel marciment de les ortigues, als Pirineus l’impacte del parasitisme hi té un paper fonamental, possiblement impossibilitant l’aparició d’una tercera generació de l’espècie.

Llegeix la notícia sencera aquí

Cursos CBMS 2022

Enguany teniu diferents oportunitats per aprendre sobre papallones i la metodologia CBMS!

Apunta’t al X dia de les papallones

Aquest any es celebrarà la desena edició del dia de les papallones arreu del territori. Desenes de voluntaris del projecte CBMS obriran les portes als seus transsectes per fer visites explicatives del projecte i de la biologia i ecologia de les papallones. Aviat en tindràs tota la informació a la web del CBMS i del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Ets voluntari i encara no has registrat les teves dades?

Recorda que des d’aquest any pots usar l’aplicació per registrar cada setmana els comptatges del teu itinerari CBMS, així com anotar totes les observacions de biologia de les espècies que vulguis. Aquestes ajuden a molts projectes sobre obtenció de recursos o comportament de les papallones que realitzem des del Museu. Si ho prefereixes, pots continuar enviant les fitxes en paper al Museu.

Consulta el Manual d’usuari d’entrada de dades

Moltíssimes gràcies a tothom per difondre el projecte i per ajudar a fer créixer la xarxa de voluntaris i col·laboradors. Ens podeu seguir a twitter i a la web.

El CBMS forma part del Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBIO) del Museu de Ciències Naturals de Granollers.