Copy
Logo

Et nyhedsbrev, der giver samtaler om det at være menneske, og som gør dig nysgerrig på tro og tvivl, sorg, glæde, ansvar og spiritualitet.

Krigen i Ukraine minder os om minder, vi ikke vil miste

Krigen i Ukraine minder os om minder, om smerter, om længsler. Vi beder for dem, der lider.

Da jeg forleden var i København, tog jeg til Sverige. Hjem til Sverige. Til det land, hvor vi hvert år tog på ferie med drengene, da de var små (og også større og stadigvæk), og hvor jeg også selv var en del som barn.

Der beder de sådan her:

Heliga treeniga Gud, du som är världens upprätthållande och frälsare.

Vi ber för situationen i och omkring Ukraina.

Vi ber om insikt, mod och handlingskraft hos politiker och ledare att gå fredens väg.

Stärk enheten mellan människor, folk och stater.

Hjälp oss alla att verka för fred och försoning.

Jesus Kristus, vår befriare, ge vår oroliga hjärtan ro.

Kom med din fred Amen.

Jeg kan ikke forklare det fuldt ud, men jeg føler mig hjemme i Sverige. Også i Norge, også i Danmark, men Sverige gør mig barneblød og åben. Svensk taler til mig som en stemme fra den barndom, der venter os i landet, som ikke er, som digteren Edith Södergran skrev i et af de digte, der har fulgt med. Hun døde meget ung, men skrev meget, blandt andet denne indledning til det for mig så betydningsfulde digt:

Jeg længes mod landet som ikke er,

for alt det som er er jeg træt af at begære.

Månen fortæller mig i sølvklare runer

om landet som ikke er.

Landet hvor alt hvad vi ønsker bliver underfuldt til,

landet hvor alle vores længer falder,

landet hvor vi køler de sårede pander

i månens dug.

Mit liv var en hed illusion.

Men ét har jeg fundet og ét har jeg virkelig vundet -

vejen til landet som ikke er.

Det er ikke et lyst digt, men et digt, der dirrer af håb om et lys, der kommer. Jeg kender tilstanden. Det er den, jeg lever i, efter vores yngste søn døde, 17. december 2014. Han lærte at gå i Sverige.

Så da jeg forleden var i København og blev budt indenfor i Svenska Gustafskyrkan på Folke Bernadottes Allé 4 ved Østerport, kom jeg hjem et sted, hvor vi alle hører til.

Og hvad bød præst Thomas Stoor på?

Kanelbullar.

Hvad ellers?

Kirken fra 1911 er en levende bykirke med café (tag derind med metro eller s-tog eller regionaltog eller bus eller på gåben) og bibliotek og festsal med de samme urtepotteskjulere i vinduer og på borde som hjemme hos mig.

De er tegnet af Prins Eugen, bror til dronning Ingrids farfar, kong Gustav V af Sverige, og købes bedst på hans smukke, smukke landslot Waldemarsudde på øen Djurgården i Stockholm.

Tag dertil, om I kan. Både til Gustafskyrkan:

www.svenskakyrkan.se/kopenhamn

og Waldermarsudde: www.waldemarsudde.se

Da kan I lære, hvad hverdagsæstetik gør ved én.

Den mestrer svenskerne. En lys og imødekommende stil, der bliver skønnere af dagligt slid og mærker fra børn og voksne gennem generationer.

En måde at indrette sig på, der hædrer de steder, vi er mest og minder os om, at også der kan og skal der være skønhed.

Timerne i Sverige med drengene som små på bondegårdsferie, som større til Gothia Cup og som voksen sammen med min mand er dem, jeg mindes.

Det er ikke kun let. Sorgen er enorm.

Men den er der, og når den er med svensk islæt, bliver den rarere at bære.

Derfor tager jeg også til Gustafskyrken 3. april og hører Stina Ekblad og Anna Kruse fortolke Edith Södergran.

Og derfor har jeg netop været tre dage i Sverige, i Småland.

Lige der, hvor vi var med drengene i alle småbørnsårene. På Österskog, hvor han lærte han at gå ww.osterskog.se

Der så vi årets første anemone.

Og jeg holdt foredrag og prædikede i den lokale kirke www.brokyrkan.net og i Svenarums Församlingshäm www.svenskakyrkan.se/byarum/svenarums-forsamlingshem

Der var nærvær og samtaler, varme og levet liv og alt det, der skal være, når mennesker mødes om det, de tror på og gør det med ægthed på præcis det sted og i den kultur, de lever.

Tak, at jeg måtte være hos jer, Hok og Svenarum!

Kvindeprædiken på svensk:

Här är en Abrahams dotter

Søndag 28. marts stod jeg på prædikestolen i den genopbyggede kirke i Hok. Jeg læste højt fra Lukasevangeliet kapitel 13, vers 10 – 17 og talte bagefter videre ud fra min bog, ”Med rank ryg”, som udkommer på svensk i år.

Herunder er noget af det, jeg sagde – på svensk, men med dansk accent, forstås!

En gång undervisade han i en synagoga på sabbaten. Där fanns en kvinna som hade plågats av en sjukdomsande i arton år. Hon var krokryggig och kunde inte räta på sig. När Jesus fick se henne kallade han på henne och sade: ”Kvinna, du är fri från din sjukdom”, och så lade han sina händer på henne. Genast kunde hon räta på sig, och hon prisade Gud. Men synagogföreståndaren, som förargade sig över att Jesus botade på sabbaten, sade till folket: ”Det finns sex dagar då man skall arbeta. På dem kan ni komma och bli botade, men inte under sabbaten.” Herren svarade honom: ”Hycklare, finns det någon av er som inte löser sin oxe eller åsna från krubban också på sabbaten och leder ut och vattnar den? Men här är en Abrahams dotter som Satan har hållit bunden i arton år. Skulle hon inte få lösas från sin boja på sabbaten?” Dessa ord kom alla hans motståndare att skämmas, men folket gladde sig över allt det underbara som han gjorde.

Ju närmare jag kommer Jesus, desto tydligare är det att han inte ser män som värda mer än kvinnor. Under sin korta tid på jorden visade han människor samma respekt, oavsett om de var män eller kvinnor, rika eller fattiga.

Det var ett helt annat sätt att vara på än någonsin tidigare.

Alla sågs för vad de var och dömdes inte till en plats i en hierarki.

Det måste ha varit nästan omöjligt för människor på den tiden att förstå att det kunde göras. De var alla tränade i generationer att det fanns en skillnad mellan människor. På många sidor, ekonomiskt, rasmässigt, nationellt.

Det fanns dock och är en gemensamhet. I alla hierarkier var och är kvinnan längst ner. Men inte för Jesus. Han bröt mot reglerna för att behandla alla lika. Och det så konkret att det inte kunde missförstås.

I Lukasevangeliet berättas det om en helig dag, en sabbat, där man som jude inte får göra något annat än att till exempel undervisa, som Jesus gjorde denna dag i en synagoga.

Det fanns också en kvinna som hade varit sjuk och "böjd" i 18 år, och Jesus bestämde sig för att hela henne. När han hade gjort det, "rätade hon upp sig och prisade Gud."

Och sen står det något som är våldsamt. Herren kallar inte bara synagogföreståndaren och hans anhängare för hycklare eftersom de förmodligen skulle ge sina djur vatten den dagen, utan han fortsatte: Abrahams dotter som Satan har hållit bunden i arton år. Skulle hon inte få lösas från sin boja på sabbaten?

Kvinnan är inte bara en kvinna, hon är Abrahams dotter. Fram till dess kallas endast människor ättlingar till Abraham, föregångaren till Guds utvalda folk. Han är för både judar, kristna och muslimer, de tre abrahamitiska religionerna.

För Jesus var en kvinna en fullvärdig familjemedlem.

Det hade aldrig sagts förut. Det måste ha varit svårt för de troende i och runt synagogan att tro att de hade hört rätt. De måste ha stirrat på varandra i misstro. Men vad hände när han hade sagt det högt? Hur reagerade människor, hur skrivs det efteråt så att berättelsen berättas som mest troget återger innebörden av vad som hände som många kan ha bevittnat?

Synagogföreståndaren var förvisso fortfarande arg över att ha ifrågasatts om att en plats högst upp i en hierarki inte var viktigare än verkligheten. Men de andra, människorna, de som levde ett vanligt liv utan privilegier och med sjukdomar, hur reagerade de?

Enligt Lukasevangeliet var de redo för att kvinnor skulle bli jämlika.

Som det står: " Dessa ord kom alla hans motståndare att skämmas, men folket gladde sig över allt det underbara som han gjorde.”

Den historien är viktig, och många känner till den, även om de inte är bibelkunniga. Det er jo historien som vore nordiske samhälle konstrueredes på. Man måste hjälpe även om reglerne brys. Men de allra flesta, inklusive jag själv, har bara känt till det för att Jesus läker på en sabbat, att han sätter en person över en regel och trotsar makten. Det är också viktigt, men det blir en mycket starkare berättelse med ännu mer våldsamma krafter när du läser de två orden: Abrahams dotter.

Vi behøver buddhismen

I takt med, at flere nu forstår faren i, at mennesket har sat sig selv i centrum, vinder buddhismen frem.

Så enkel er analysen fra en af dem i Norden, der kender mest til samspillet mellem nutidens nordiske hverdag og såvel den kristne tro som buddhismen.

”Der et noget i buddhismen, som vi lader til at have mistet i vores protestantiske kristendom, og som falder sammen med den tid, vi lever i nu”, konstaterer Silje Kvamme Bjørndal, som jeg taler med i denne udgave af Berørth.

Hun er generalsekretær i den kristne organisation, Areopagos, der arbejder med blandt andet dialog mellem de to religioner og netop i år fylder 100 år.

Det, vi ønsker

”For 100 år siden var det vældig kontroversielt, men nu er buddhismen blevet en integreret del af mange menneskers liv i Norden,” konstaterer Silje Kvamme Bjørndal.

Hun er uddannet teolog, opdraget i den norske pinsekirke og har før sit hverv som generalsekretær forsket i netop troens betydning i samfund som sit eget norske og det danske sekulære samfund.

”Jeg synes, det er godt, at religionerne inspireres af hinanden, og det er tydeligt, at man i dag opdager noget i buddhismen, der giver mennesker det, de ønsker.”

Ikke i centrum

”Det handler især, tror jeg, om buddhismens holistiske tilgang til hele vor eksistens i modsætning til den antropocentriske holdning i vesten. Vi har sat mennesket i centrum, ja, ikke bare mennesket, men det enkelte menneske. Hver af os har en slags afgrænset eksistens, næsten uafhængig af naturen, af det skabte, af strukturerne omkring os.”

Inden, andre kan nå at kritisere hende for at være for entydig, når Silje Kvamme Bjørndal at tilføje, at ”der findes modbevægelser, debatter og diskussioner og alt muligt.”

Klimakrise vækker os

”Det ændrer ikke det faktum, at det er den antropocentriske bevægelse, der har været stærkest i vores vestlige, kristne samfund. I de her år er der dog vokset en øget bevidsthed frem. Se nu den seneste klimarapport fra FN, som tydeliggør alvoren i det, vi står overfor. Det er noget, vi har vidst i alt for lang tid i forhold til, hvad vi har gjort ved det, men nu, nu reagerer folk.”

Ifølge Silje Kvamme Bjørndal passer tidens stadigt stærkere opgør med individualismen godt sammen med den buddhistiske opfattelse af, at ”ingenting eksisterer uafhængigt af noget andet, men alt eksisterer i sammenhæng med noget andet”.

Hver vores puslespil

Den opfattelse har hun også selv, men hun forbliver kristen. Som så mange andre i tiden beholder hun den tro, hun er vokset op med, og tager også en anden tro ind i sit liv. Men hun er ikke buddhist.

”Nej, det er jeg ikke. Buddhismen mangler fortællingen om Jesus Kristus. En guddom som får kød og blod, og med det giver os mennesker en helt anden måde at være til på. Vi sættes i kontakt med Gud på anden vis end bare med læresætninger eller visdom. Det er en kropslig erfaring.”

www.areopagos.dk

Læs hele artiklen på POV her
Find podcasten Berørth på min hjemmeside her

Følg med her