Copy

Nieuwsbrief voor lokale besturen -
maart 2022

 
  1. Algemene informatie
  2. Divers en betaalbaar wonen
  3. Kwaliteit van de woning en woonomgeving
  4. Informatie, advies en begeleiding
  5. Vorming en opleiding

1. Algemene informatie

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Algemene informatie over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne vindt u op de website Vlaanderen helpt Oekraïne.
Informatie over de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen vindt u op de website van Wonen-Vlaanderen Opvang vluchtelingen Oekraïne.
Deze websites worden continu geactualiseerd, hou ze dus zeker in de gaten.

2. Divers en betaalbaar wonen

Stemrechtenverdeling woonmaatschappij: sjabloon advies en gemeenteraadsbeslissing

Lokale besturen dienen een advies te bezorgen m.b.t. de verdeling van de stemrechten uiterlijk op 13 mei 2022 via e-mail aan woonmaatschappij@vmsw.be. U vindt daartoe een model van gemeenteraadsbeslissing, waarin u uw advies kan opnemen.
Bij het opstellen van uw advies dient u rekening te houden met de 2 verplichte objectieve criteria (de verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente en de verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente).
Indien u een bijkomend criterium voorstelt en daarbij gebruik wenst te maken van specifieke brongegevens, vermeld dat dan uitdrukkelijk, evenals een gewicht dat u adviseert om aan elk criterium toe te kennen.
 
Lokale besturen die al een advies hebben ingediend over de verdeling van de stemrechten tussen de lokale besturen uit het werkingsgebied (samen met het advies over de afbakening van het werkingsgebied) kunnen verwijzen naar het eerder ingediende advies, indien er aan de volgende voorwaarden is voldaan:
  1. het afgebakende werkingsgebied komt overeen met het advies hierover van de betrokken lokale besturen;
  2. de twee verplichte criteria zijn opgenomen.
Meer informatie over het traject tot vorming van woonmaatschappijen en stemrechtenverdeling is beschikbaar op de website van VMSW.
Raadpleeg ook de webinars voor lokale besturen over de woonmaatschappijen.
Meer gedetailleerde informatie over de stemrechtenverdeling vindt u op de website voor lokale besturen.

Sociale woonbeleidsconvenanten: afname enveloppe vanaf half april

In de nieuwsbrief van februari las u over de lancering van een enveloppe continu convenant vanaf maart 2022. De aanvraag verloopt via het projectportaal. Volgens de huidige planning zal deze functionaliteit beschikbaar zijn vanaf half april.
In tussentijd kunt u als gemeente aanvragen voor concrete projecten indienen bij de VMSW via programmatie@vmsw.be. Eens goedgekeurd kunt u de enveloppe voor uw gemeente raadplegen in het projectportaal, in de rubriek van het BSO bij de BSO- en convenantplanner.

Realisatie van kamerwoningen nu ook mogelijk in sociale huur

Door de huidige maatschappelijke evoluties krijgt de VMSW vragen van SHM’s om ook de realisatie van kamerwoningen mogelijk te maken. In de simulatietabel 2022 (dit is een geautomatiseerde tabel voor woningontwerpers met door de VMSW opgelegde oppervlakte- en kostprijsnormen) wordt hiervoor een financieringskader uitgewerkt als aanvulling op de al bestaande mogelijkheden (bv. wonen in een studio, projecten rond co-housing). Wanneer een SHM kamerwoningen realiseert, sluit ze hiervoor steeds een overeenkomst met een erkende welzijnsorganisatie.
 
Een kamer wordt gedefinieerd volgens de Vlaamse Codex Wonen. Een kamer is een woning waarin een toilet, bad of douche en/of kookgelegenheid ontbreekt. De ontbrekende basisfunctie(s) is/zijn gemeenschappelijk aanwezig in of aansluitend aan het gebouw waar de kamer deel van uitmaakt. Verschillende kamers die samen gebruik maken van dezelfde gemeenschappelijke basisfunctie(s), vormen een kamerwoning. Verschillende kamerwoningen kunnen samengevoegd worden tot gestapelde kamerwoningen met al dan niet gemeenschappelijke delen.
 
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 11 februari 2022 over de aanpassingen van de simulatietabel in de Vlaamse Codex Wonen van 2021 zal worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De inwerkingtreding start dan 10 dagen na deze publicatie.
 
Voor meer informatie kunt u terecht bij de SHM werkzaam op het grondgebied van uw gemeente.

Website nieuwe woonvormen

Het Vlaamse woonlandschap verandert geleidelijk. Meer en meer inwoners van Vlaanderen wijken af van het klassieke huren of kopen van een huis of appartement en willen graag op een andere manier wonen. Zo ontstaan er meer en meer nieuwe, innovatieve woonvormen. Die kunnen op verschillende manieren afwijken van het klassieke woonmodel, bv. door het delen van bepaalde (leef)ruimtes, door het (kleinschalige) woningtype of door het type gebruiksrecht (bv. erfpachtrecht).

We zien vandaag de dag op de woningmarkt steeds meer vernieuwingen, die afwijken van de klassieke woonwensen. Er is dan ook (nog) geen uniforme terminologie en ook de media verspreiden niet steeds (juridisch) correcte informatie. Correcte en eenduidige informatie is belangrijk voor zowel burgers als overheden. Daarom bevat de website van het agentschap Wonen-Vlaanderen basisinformatie over nieuwe woonvormen. Daarnaast wordt het vooropgesteld plan van aanpak van de minister rond nieuwe woonvormen toegelicht. Tenslotte worden er linken gemaakt met verschillende relevante actoren die actief bezig zijn met nieuwe woonvormen. Deze website zal in de toekomst verder worden aangevuld naarmate er vervolgstappen worden gemaakt in het plan van aanpak.
3. Kwaliteit van de woning en de woonomgeving

Tijdelijke afwijkingen woningkwaliteitsnormen voor huisvesting Oekraïense vluchtelingen

De Vlaamse Regering besliste op 14 maart over een aantal tijdelijke, beperkte afwijkingen van de woningkwaliteitsvereisten. Deze afwijkingen kunnen ervoor zorgen dat meer woningen in aanmerking komen voor de tijdelijke huisvesting van Oekraïense vluchtelingen.

Dit afwijkend kader geldt voor alle woningen waarin men Oekraïense vluchtelingen wil opvangen: zowel zelfstandige woningen als kamers in kamerwoningen en zowel woningen op de private en sociale huurmarkt als op de eigendomsmarkt. De tijdelijke huisvesting moet altijd in veilige, gezonde en menswaardige omstandigheden gebeuren. Daarom zijn er geen afwijkingen toegestaan die een veiligheids- of gezondheidsrisico inhouden of een inbreuk betekenen op de menswaardigheid.

Lees meer over de versoepeling van de woningkwaliteitsvereisten en hoe de woningcontroleurs aan de slag gaan.

Nieuw heffingsreglement woningkwaliteit

Heeft uw lokaal bestuur vanaf 2022 een nieuw heffingsreglement op ongeschikte en onbewoonbare woningen (woningen opgenomen op de Vlaamse inventaris van ongeschikt- en onbewoonbaarheid) of een nieuw reglement voor het heffen van opcentiemen op de Vlaamse heffing voor ongeschikte en onbewoonbare woningen?
Denk eraan om dit nieuwe reglement voor het einde van deze maand te bezorgen aan Wonen-Vlaanderen via woningkwaliteit.centraal@vlaanderen.be, en aan de Vlaamse Belastingdienst via yannick.aerts@vlaanderen.be.

Publicatie van burgmeesterbesluiten woningkwaliteit in LBLOD

Lokale besturen in Vlaanderen moeten hun besluiten en andere documenten publiceren en melden als gelinkte open data. Zo kunnen mensen en (zoek)machines de informatie raadplegen en hergebruiken. 
Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) helpt lokale besturen daarbij via het programma ‘Lokale Besluiten en geLinkte Open Data’ (LBLOD).
Voor woningkwaliteit gaat het daarbij om alle besluiten tot ongeschikt-/onbewoonbaarheid en alle conformiteitsattesten.
Concreet betekent dit dat u als lokaal bestuur de besluiten ongeschikt-/onbewoonbaarheid en de conformiteitsattesten – naast het genereren of uploaden in VLOK – ook moet opnemen in de lijsten van burgermeesterbesluiten in LBLOD. De documenten zelf hoeft u niet op te laden in het programma en is vanwege de lay-out van het conformiteitsattest ook niet mogelijk.
Wonen-Vlaanderen bekijkt met ABB of we dit in de toekomst kunnen faciliteren vanuit VLOK.

BVR erkenning woningcontroleurs

Op 1 april 2022 treden de meeste bepalingen van het besluit van de Vlaamse regering van 10 december 2021 over de erkenning van woningcontroleurs in werking.
Dit besluit van de Vlaamse Regering bepaalt dat woningcontroleurs die de veiligheid, gezondheid en kwaliteit van woningen controleren (in het kader van de Vlaamse Codex Wonen van 2021) over een erkenning moeten beschikken. Aangezien het opleidings- en erkenningssysteem voor woningcontroleurs nog in volle ontwikkeling is, beschouwen we alle bestaande woningcontroleurs vanaf 1 april als ‘voorlopig erkend’ en dit tot ten laatste 31 december 2024.
 
Kijk zeker nog eens na of elke bestaande woningcontroleur in uw gemeente of IGS formeel (= bij besluit van de burgemeester) is aangewezen. Dat is immers de voorwaarde voor de voorlopige erkenning. De voorlopig erkende woningcontroleur krijgt nog geen erkenningsnummer. Dat erkenningsnummer wordt pas toegekend op het ogenblik dat aan de voorwaarden voor definitieve erkenning is voldaan:
  • Tewerkstelling bij lokaal bestuur, IGS of Wonen-Vlaanderen
  • Beroepskwalificatie behaald
  • Gebruik van VLOK
Bij dit BVR zijn ook nieuwe modellen van technische verslagen gevoegd. Het gaat over een paar kleine verbeteringen. Er is daarnaast in deel A een nieuw veld voorzien: ‘Erkenningsnummer van de woningcontroleur’. Dat veld moet de woningcontroleur voorlopig niet invullen.
 
Voor meer informatie kunt u ook terecht op onze webpagina erkenning woningcontroleurs.

Wijziging waarschuwingsprocedure nog niet in werking 

Zoals we eerder signaleerden maakte de Vlaamse regering van het BVR over de erkenning van woningcontroleurs gebruik om een wijziging door te voeren aan de waarschuwingsprocedure. De termijn voor het eerste conformiteitsonderzoek in de waarschuwingsprocedure wordt verlengd van 14 dagen naar 1 maand (te rekenen vanaf de datum waarop het woningkwaliteitsprobleem werd gemeld). Daardoor valt de deadline voor het uitvoeren van het eerste conformiteitsonderzoek samen met de deadline voor het opleggen van de hersteltermijn.

Deze wijziging treedt in werking 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad van het BVR van 10 december 2021 over de erkenning van woningcontroleurs. De inschatting was dat de publicatie in januari of februari zou gebeuren, maar door grote achterstanden bij het Belgisch Staatsblad is dat nog altijd niet gebeurd.  Wonen-Vlaanderen volgt dit op en zal de precieze datum van inwerkingtreding in VLOK communiceren zodra die gekend is. Vanaf dan zal de waarschuwingsprocedure in VLOK ook rekening houden met deze wijziging.

VLOK publieke data: parameters gemeentelijk woningkwaliteitsbeleid beschikbaar

Het stimuleren van een vrijwillige naleving van de minimumnormen woningkwaliteit vormt de basis van onze woningkwaliteitspiramide. De publieke ontsluiting van VLOK data ondersteunt deze doelstelling.

In de nieuwsbrief van februari kon u lezen dat we reeds de datasets ontsloten voor woningen met een herstelvordering, een conformiteitsattest of woningen opgenomen op de Vlaamse inventaris van ongeschikte en onbewoonbare woningen. 
Nu is ook de dataset parameters lokaal woningkwaliteitsbeleid beschikbaar. Ze bevat een overzicht van gemeenten met een of meerdere woningkwaliteitsreglementen. Dit zijn maatregelen die een gemeente kan nemen om de woningkwaliteit op haar grondgebied te verbeteren.
Iedereen kan zonder aanmelden de gegevens bekijken via de Geopunt-kaart > Kaarten en plaatsen > Bouwen en wonen > Woningkwaliteit > Gemeentelijke woningkwaliteitsbeleid. De dataset update maandelijks.
U kunt de datasets ook integreren in uw eigen (GIS-)applicatie of downloaden voor hergebruik.
Zie voor meer informatie VLOK publieke data.

4. Informatie, advies en begeleiding

Mijn VerbouwPremie: Belangrijke wijzigingen en aandachtspunten

De Vlaamse Regering nam op 4 februari 2022 de definitieve beslissing om de Vlaamse energie- en woonpremies samen te voegen tot één premie ‘Mijn VerbouwPremie’. Daarnaast kondigde ze op 14 maart 2022 aan om de percentages in de middelste en laagste inkomensgroep nog verder te verhogen voor aanvragen van Mijn VerbouwPremie tot eind 2023 (onder voorbehoud van de definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering).
 
Graag informeren we u en uw klanten om de overgang tussen de huidige premieloketten en het toekomstige eengemaakte premieloket zo vlot mogelijk te laten verlopen. Meer info en details over de belangrijkste wijzigingen en aandachtspunten vindt u terug op de webpagina Mijn VerbouwPremie.

5. Vorming en opleiding 

Trainingssessies projectportaal: lokale woontoets uitvoeren

In mei organiseren Wonen-Vlaanderen en VMSW opnieuw trainingssessies voor lokale besturen in het projectportaal. Tijdens deze digitale sessie oefenen we met de lokale woontoets. Je krijgt enkele scenario’s voorgeschoteld van fictieve sociale woonprojecten in je gemeente. Aan jou om de lokale woontoets correct in te voeren. Om het goed in de vingers te krijgen overlopen we elk scenario samen. We oefenen in kleine groepjes, van maximum 15 deelnemers.
 
VMSW zal je toegang geven tot de opleidingsomgeving, waar je onbezorgd kan oefenen. Je kan er niets verkeerd doen. Bij bevestiging van je inschrijving geven we de link al mee naar de opleidingsomgeving. We willen je vragen om deze link vooraf uit te testen. Om te kunnen inloggen heb je een Woonnet-account nodig (voornaam.naam@woonnet.be).
Ben je een nieuwe gebruiker? Vraag dan toegang aan bij VMSW via het aanvraagformulier. Tip: kies enkel voor de functie ‘projectportaal’.
 
Inschrijven voor de trainingssessies kan via Eventbrite.

Save the date: Dag van het lokale woonbeleid - donderdag 23 juni 2022

Op donderdag 23 juni 2022 gaat onze derde Dag van het lokale woonbeleid door in VAC Herman Teirlinck in Brussel met als thema “Bouwen aan Wonen”. Een dag vol inspirerende, informatieve en interactieve workshops.
Voor iedereen die wil werken aan een sterk lokaal woonbeleid.
Meer informatie volgt later.

Bent u nieuw of hebt u een nieuwe collega in het werkveld wonen?

Voor nieuwe medewerkers van lokale besturen en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden lokaal woonbeleid organiseren wij regelmatig digitale kennismakingsmomenten.
We introduceren jullie in het lokale woonbeleid, sociaal wonen, woningkwaliteitsbewaking en het premielandschap. Meer info is terug te vinden op onze website.
Inschrijven voor de reeks van april/mei 2022 kan via het inschrijvingsformulier kennismaken.
 
Interesse of start er binnenkort een nieuwe collega en wenst u uitgenodigd te worden? Stuur een e-mail naar opleiding.wonen@vlaanderen.be.

Inspiratiesessie aanpak permanent wonen op campings en weekendverblijven

Op vrijdag 22 april (09.30 uur tot 12.00 uur) gaat er een digitale infosessie door rond de aanpak van permanent wonen op campings en weekendverblijven.
 
Naast de krachtlijnen van de inspiratiegids wordt er ook een praktijkvoorbeeld gepresenteerd bij de aanpak van permanent wonen op campings in Aarschot.
 
Deelname is gratis, inschrijven kan via Eventbrite.
© *|2022|* *|Wonen-Vlaanderen|*

Wonen-Vlaanderen
Havenlaan 88 bus 40
1000 Brussel


Schrijf je uit
 

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Wonen-Vlaanderen · Havenlaan 88 b40 · Brussels 1000 · Belgium