Copy
View this email in your browser
Nyhedsbrev 4. marts 2022
Kære læser 

Her kommer nyhedsbrev fra CISU. Det er et nyhedsbrev for alle 300 kontaktpersoner i CISUs medlemsorganisationer + de godt og vel 2.000 andre, der har meldt sig til.

Der er for øvrigt mange grunde til som organisation at være medlem af CISU.

Nogle af dem kan du læse om på cisu.dk/medlemsfordele

God fornøjelse og god læselyst

Kim Jensen
Nyheder fra CISU 


Medlemsorganisationer svarede hurtigt


"Danmark skal hjælpe ukrainerne alt det, vi overhovedet kan – men det er ikke verdens fattigste, der skal betale for det. Det kan Danmark gøre bedre."
Sådan lød hovedbudskabet fra CISU og en lang række medlemsorganisationer, da regeringen i sidste uge fremsatte og vedtog et lovforslag om midlertidigt ophold for ukrainerne, der flygter fra krigen.  
 
Man forventer, at der kommer 20.000 ukrainske flygtninge til Danmark, og at deres midlertidige ophold skal finansieres med to milliarder fra den danske udviklingsbistand i 2022 og 648 millioner i 2023.
 
To milliarder svarer til 12% af den samlede danske udviklingsbistand i 2022. 
 
Kommunikationsrådgiver Camilla Bøgelund fortæller, at CISU i dagene under forhandlingerne arbejdede hurtigt for at forsøge at få finansieringen ændret, så den ikke skulle tage fra udviklingsbistanden. CISU kontaktede udviklingsministeren, udviklingsordførerne samt udlændinge- og integrationsordførerne og opfordrede CISUs medlemsorganisationer til at udtrykke sin utilfredshed på sociale medier.  
 
- Der skal lyde en stor tak til vores medlemsorganisationer. Der blev delt, kommenteret, tweetet, og skrevet opslag, som det sjældent er set. Det var dét, ordførerne havde brug for, lød det fra dem. I Folketingssalen kunne man også se og høre i forhandlingerne, at flere af de argumenter, som blandt andet CISU havde budt ind med, blev brugt, siger hun. 
 
Desværre var det ikke nok til at få ændret finansieringen af forslaget.
 
- Vi vil holde et vågent øje med, hvad der sker i de kommende uger. Hvis det er noget, der kan ramme medlemsorganisationerne, kontakter vi dem, så vi sammen kan kæmpe hårdt imod det, siger Camilla Bøgelund. 
 
Læs CISUs høringssvar til Udlændinge- og Integrationsministeriet her.  
 
Sammen med en række andre organisationer var CISU også medunderskriver på et debatindlæg i Altinget med titlen: ‘17 organisationer i opråb: Regeringen vil lade verdens fattigste betale for ukrainske fordrevne.’


Nødhjælpspulje forhøjer støtte til Ukraine

Den Danske Nødhjælpspulje (DERF) møder i øjeblikket usædvanlig stor interesse fra organisationer, der ønsker at søge om humanitær hjælp til Ukraine. Det er derfor ekstraordinært besluttet at udvide mulighederne for at søge puljen. Det samlede beløb i puljen er nu 10 millioner kroner, og pengene skal bruges til indsatser, der hjælper de nødlidende mennesker i Ukraine.

Alle civilsamfundsorganisationer med partnerskaber i Ukraine kan søge DERF, så længe de ikke har anden adgang til humanitære midler fra DANIDA.
Puljen opererer med en løbende ansøgningsfrist, hvilket vil sige at ansøgninger bliver behandlet i den rækkefølge de kommer ind.

- Det er vigtigt at huske at puljen er oprettet for at redde liv. Derfor er det vigtigt, at der søges tidligt og at vi bevilliger hurtigt, siger Christoph Lodemann, som er Fund manager af DERF.
Indsatser skal være i gang inden for tre måneder af krisens start. Derfor kan der kun sendes ansøgninger ind frem til den 24. april.

Hvis man er interesseret i at søge puljen kan du finde mere information på DERF's hjemmeside. Her finder man både call-dokumentet, der beskriver det aktuelle call, Funding Guidelines, der beskriver hvordan man søger puljen, samt ansøgningsformater til den.

CISU og Fonden Roskilde Festival vinder udbud om ny pulje

Et konsortium bestående af CISU og Fonden Roskilde Festival i samarbejde med DeltagerDanmark og The Why Foundation har vundet udbuddet om at forvalte en ny pulje, der skal ”engagere danskere i at gøre en forskel for en mere retfærdig, sikker og bæredygtig verden,” som der står i udbuddet.

- Opgaven med at løfte den nye pulje handler både om at forvalte og rådgive og om at udvikle og engagere i en vigtig dagsorden, som vedrører os alle: Hvordan vi bidrager til udviklingen i verden. Det er en omfattende og mange-facetteret opgave, og det er oplagt at løfte den i et konsortium, hvor vi hver især sætter vores fagligheder, viden og erfaringer i spil. Vi er stolte over at have vundet, og vi glæder os til at komme i gang, siger Christina Bilde, vicedirektør for kommunikation, partnerskaber og filantropi i Roskilde Festival Gruppen.

Udenrigsministeriet har afsat 25 millioner til den nye pulje. De 20 millioner skal gå til bevillinger til oplysnings- og engagementsindsatser. Den resterende del går til at udvikle, rådgive og forvalte puljen, arrangere events og at støtte netværk og andre former for udveksling af erfaringer på tværs af de brancher, der kan søge støtte fra puljen.

- Vi glæder os utroligt meget til at samarbejde med Roskilde Festival, DeltagerDanmark og The Why Foundation om i endnu højere grad at udfolde det store potentiale og at øge samarbejdet mellem forskellige aktører om at engagere og oplyse danskere om den verden, vi alle er en del af, siger Jeef Bech, sekretariatsleder i CISU.

I 2020 og 2021 kunne civilsamfundsorganisationer i partnerskab med aktører fra mange forskellige sektorer søge Engagementspuljen, som også administreres af CISU. Puljen støttede engagementsindsatser, som er i fuld gang med at blive implementeret.

- Vi er allerede i fuld gang med det forberedende arbejde til at få den nye Oplysnings- og Engagementspulje klar. Vi forventer at kunne give yderligere information senest til juni, og at det vil være muligt at søge umiddelbart efter sommer, siger Jeef Bech.

Ministeren besøgte sekretariatet


"Aldrig i min levetid har behovet for at stå sammen været større. Og vi kommer til at stå sammen i lang tid"
Sådan lød ordene fra udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, da han tidligere på måneden besøgte CISUs sekretariat i Aarhus.

På mødet kunne han høre om de forskellige måder, CISUs medlemsorganisationer dyrker alliancer og partnerskaber i blandt andet Ukraine, og hvad de lige nu kan gøre for deres venner og partnerorganisationer.
Repræsentanter for Landsforeningen for Økosamfund, KFUM-Spejderne i Danmark, Crossing Borders og KFUM og KFUK i Danmark fortalte om deres aktuelle initiativer, mens rådgivere fra CISU kunne fortælle om netværksmøder om situationen i Ukraine og om det netop aktiverede 'call' i nødhjælpspuljen, DERF, hvor man kan søge midler til nødhjælp.

Sæt højskole-kryds i kalenderen

Datoerne 7.-9. oktober 2022 ligger nu fast for årets højskole-weekend. Her vil medlemsorganisationer samles på Askov Højskole i det sydjyske.  

Der er samlet en referencegruppe bestående af en god portion medlemsorganisationer, og sammen med dem, vil der blive udvalgt tema, form og indhold.

CISUs opslagstavle

På cisu.dk/opslagstavle findes medlemsorganisationernes digitale opslagstavle med med relevans for andre organisationer.

Det kan være pressemeddelelser, information om arrangementer eller lignende.

Lige nu kan man læse om:

På opslagstavlen kan alle medlemsorganisationer slå relevante beskeder op.
Kommende arrangementer hos CISU
CISUs arrangementer er som udgangspunkt forbeholdt repræsentanter for medlemsorganisationer, men enkelte er for alle.

Oversigten findes også her
Se hele CISUs kursusoversigt her
Facebook
Instagram
Twitter
Website
Email

Copyright © 2021 CISU - Civilsamfund i Udvikling, All rights reserved. 
 

Nyhedsbrevet sendes til kontaktpersoner i CISUs medlemsforeninger og til modtagere, der har tilmeldt sig her.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares.

Har du kommentarer til nyhedsbrevet, kan du sende en mail til kommunikationsansvarlig Kim Jensen på kj@cisu.dk.


Vores fysiske adresse er: 
CISU - Civilsamfund i Udvikling
Klosterport 4x, 3, 8000 Aarhus C

Ønsker du ikke at modtage disse mails? Tryk her: unsubscribe from this list.