Copy
Nieuwsbrief Groninger Gasberaad #70 - 29 maart 2022
Bekijk deze email in uw browser
 In deze nieuwsbrief:
Bewonersavond Grijpskerk met betrekking tot de gasopslag 
Boeken
Bewonersavond Grijpskerk, in De Nieuwe Wierde
Maandag 11 april, inloop vanaf 19:00 uur
Deel je ervaringen en stel je vragen over de gasopslag in Grijpskerk



Beste bewoners van Grijpskerk en alle omliggende dorpen,

Graag nodigen wij jullie uit om op 11 april naar de bewonersavond van het Groninger Gasberaad te komen. 
Op deze avond horen jullie de huidige stand van zaken en kunt u al uw vragen stellen met betrekking tot de gasopslag Grijpskerk en het wel dan niet verder opendraaien van de gaskraan.

De heer Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de heer Kortmann van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zijn deze avond aanwezig. 

Hoe zit het programma eruit:

19:00 uur: Inloop
19:30 uur: Opening door Jan Wigboldus (Groninger Gasberaad)
19:40 uur: Spreker de heer Kockelkoren (SodM)
20:00 uur: Vragenronde
20:20 uur: Pauze
20:45 uur: Vragenronde de heer Kortmann (IMG)
21:15 uur: Informatiemarkt Groninger Gasberaad
22:00 uur: Einde

De host van deze avond is de heer Emiel Venema.

Laat ons vooral weten of u aanwezig bent deze avond via welkom@gasberaad.nl.

Nog even de gegevens op een rij:

Datum: 11 april
Tijdstip: 19:00 uur (inloop)
Locatie: De Nieuwe Wierde, Burmanniastraat 1, Grijpskerk

Heeft u vragen of opmerkingen, u kunt ons bereiken op welkom@gasberaad.nl. 

 


Boeken - Groningen - Gaswinning - Bewoners


 

ONTAARD LAND

De strijd van een Groninger tegen de gasregenten.
Auteur: Ineke Noordhoff

Het overkwam Henk Tienkamp uit Woltersum en met hem tienduizenden Groningers: de plek waar je woont wordt onveilig verklaard, maar als bewoner mag je niets doen.

Hoewel de overheid ruim vierhonderd miljard in haar zak heeft gestoken, lost ze de problemen van de bewoners niet op. In Ontaard land schetst Ineke Noordhoff een genadeloos beeld van het gepruts in Groningen. En hoe het korte-termijndenken van bestuurders ons bestaan ondergraaft. Overtuigend laat ze zien dat het anders moet en kán. Want ‘wingewest Groningen’, dat heeft geen toekomst. 

Meer informatie 

Groningen en de bevingen

 Hoe kennis beleid nauwelijks beter maakt

Auteurs: Wim Derksen

Minister Wiebes sprak duidelijke taal: “Dit is Nederlands overheidsfalen van on-Nederlandse proporties.” Waarom faalt de overheid zo in Groningen? Waarom heeft de overheid al jaren geen adequaat antwoord op de aardbevingen? En op de grote onrust onder de Groningse bevolking? Komt het omdat Groningen ‘te ver weg’ ligt? Komt het omdat de overheid zelf zoveel heeft verdiend aan de gaswinning? Het is hoog tijd om het overheidsfalen in Groningen beter te analyseren. Hoe bruikbaar is bijvoorbeeld de kennis waarop de overheid haar beleid baseert?

Vanaf 2017 organiseerden Wim Derksen en Mariëlle Gebben over de laatste vraag open dialogen tussen wetenschappers, beleidsmakers en burgers. Dit boek is daarvan het resultaat. Duidelijk wordt dat er veel kennis is over de aardbevingen en over hun maatschappelijke gevolgen. Het wordt ook duidelijk dat de overheid daar heel selectief gebruik van maakt. Helaas maakt de overheid vooral gebruik van kennis die heel stevig oogt, maar uiteindelijk heel zwak is. Het pijnlijke is dat de overheid dat zelf nauwelijks doorheeft.

Meer informatie 



Gronings goud

Over de macht van het gas en de rol van Rusland
Auteur: Wendelmoet Boersema 

Gronings goud van Wendelmoet Boersema vertelt het onbekende verhaal van het Groningse gas, de Russen en geopolitiek.

In Gronings goud reconstrueert Wendelmoet Boersema de geschiedenis achter de barsten en de breuken waaronder haar geboorteprovincie Groningen zo te lijden heeft. Waarom kost het de politiek zoveel moeite afscheid te nemen van het gas? Wat heeft het gas uit Slochteren ons gebracht? Welke macht verschafte het gas ons op het internationale toneel? En hoe groeide Groningen uit tot de spil in onze relatie met Rusland? We volgen de auteur op haar fascinerende tocht langs Groningse akkers en Siberische gasvelden, van Gasunie tot Gazprom.

Aan de hand van originele bronnen en interviews brengt Gronings goud een palet aan verhalen, van de Texaan die Nederland op gas liet koken en de Groningse boer die met graafmachines heel Nederland voorzag van leidingen, tot het verdriet in de Groningse huiskamers en de ingrijpende besluiten van machthebbers in internationale boardrooms. Gronings goud is het tragische verhaal van het Hollandse aardgas dat langzaam zijn glans verloor.

Meer informatie

GAS

Het verhaal van een Nederlandse bodemschat 
Auteur: Emiel Hakkenes

De ontdekking van aardgas in de bodem, in 1959, zette de provincie Groningen in vuur en vlam: eindelijk zou deze arme regio ook delen in de rijkdom. Het bleek ijdele hoop – de opbrengsten van het aardgas gingen aan de Groningers voorbij. Nu de gaswinning na ruim zestig jaar stopt, blijven zij achter met de ellende van een bevende aarde die huizen vernielt. Gas schetst de dromen en daden van de mensen die de loop van de geschiedenis van het Nederlandse gas hebben bepaald, soms tegen wil en dank: de Belg die het Nederlandse gasgeheim onthulde, de premier die dankzij het aardgas zijn kabinet redde, de klokkenluider die niet werd geloofd. Een ontluisterend en soms grimmig verhaal van dode bomen, koppige jonkheren en inwoners van Groningen met scheuren in hun huis en in hun hart.

Meer informatie 


 

Ik wacht

101 verhalen uit het aardbevingsgebied
 

'Kafka op het Hogeland’, zo noemde de Volkskrant-columnist Bert Wagendorp de verbijsterende interviewserie ‘Ik wacht’ in Dagblad van het Noorden. 101 keer spraken verslaggevers van deze krant Groningers wier huizen ernstige schade hebben opgelopen door de decennialange gaswinning en de aardbevingen die daar het gevolg van waren. Hun ervaringen staan voor die van duizenden anderen.

De aardbevingen hebben niet alleen individuele Groningers geraakt, ze hebben een hele gemeenschap ontwricht. Dat maakt dit boek duidelijk: door de interviews achter elkaar te lezen, ervaar je pas de volle omvang van de aangerichte schade, de woede en frustratie in het Noorden. Jarenlang heeft Nederland kunnen genieten van de aardgasbaten. En nu?

Nog altijd wachten de Groningers op de beloofde compensatie. Inmiddels zijn velen vastgelopen in een nachtmerrieachtige bureaucratische molen van inspecteurs, contra-experts en steeds wisselende instanties. Ik wacht is het ontluisterende relaas van een falende overheid.

Nadat ik één verhaal had gelezen, kon ik niet meer stoppen tot ik bij het laatste was aanbeland. De verhalen lijken op elkaar, maar zijn ook telkens anders. Elk persoonlijk verhaal kleurt de abstracte ‘aardbevingsschade’ weer een beetje verder in. De indruk die beklijft: een krankzinnig, absurd toneelstuk. Soms lijkt het zo onwaarschijnlijk dat je bijna vergeet dat het is gebaseerd op de rauwe werkelijkheid. Eén mens kan de zaken aandikken en overdrijven, maar tientallen malen een verhaal van dezelfde strekking duidt op strategie.’ – Bert Wagendorp

Meer informatie 

 

Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn
Website
Groninger Gasberaad
Oude Rijksweg 6, 9798 PA Garmerwolde. 
Copyright © 2022 Groninger Gasberaad, All rights reserved.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? uitschrijven