Copy
ZOL Nieuwsbrief nr. 66
Maart 2022 - maandelijks
Als deze mail niet duidelijk leesbaar is, klik dan hier.

Aanpassing bezoekregeling sinds 17 maart


De bezoekregeling werd recent opnieuw versoepeld. Zo werden de bezoekuren uitgebreid naar 2 uur per dag. De patiënt mag wekelijks 2 vaste bezoekers aanduiden, deze mogen na 1 week gewijzigd worden. De patiënt bepaalt zelf welke bezoeker op welke dag op bezoek komt. Er wordt slechts één bezoeker per dag toegelaten. Het blijft voorlopig niet toegestaan voor de patiënt om met de bezoeker naar Bar Bouffe of naar buiten te gaan. Bezoek blijft beperkt tot de kamer. Meer info: www.zol.be/coronavirus/bezoek.

Save the date: Genk Loopt van 6 t/m 8 mei


Op 6, 7 en 8 mei organiseren stad Genk en ZOL opnieuw Genk Loopt. Want bewegen is belangrijk! Dit jaar zal Genk Loopt over 3 dagen plaatsvinden. Zo kan het steeds op een veilige en gezonde wijze doorgaan. Concreet betekent dit dat het zwaartepunt op zondag (8 mei) ligt, met gezamenlijke startmomenten voor de 5 en 10 km en voor de 10 mijl. Vrijdag 6 mei is voorbehouden voor de scholen en op zaterdag 7 mei is er ruimte voor wandelaars en recreatieve lopers met vrij vertrek. Meer info en inschrijven: www.genkloopt.be. 
NICU-coach Cindy Paulissen

Neonatologie introduceert de NICU-coach


Onze neonatale afdeling kan voortaan rekenen op de ondersteuning van NICU-coach Cindy Paulissen. Zij fungeert als vertrouwenspersoon voor koppels die een moeilijke zwangerschap doormaken en veel kans lopen op de vroeggeboorte van hun kindje.  

“Net zoals een oncocoach mensen begeleidt doorheen hun genezingstraject tijdens kanker, zo wil ik ouders gidsen doorheen de rollercoaster van emoties die gepaard gaat met het krijgen van een prematuurtje, vertelt vroedkundige en NICU-coach Cindy Paulissen. “Het vangnet voor kwetsbare ouders kan beter. Er zit een hiaat in het neonato-traject dat een koppel aflegt. Info geven en ouders opvangen en ondersteunen behoort tot onze verpleegkundige taak. Maar er ontbreekt vaak tijd om dit op een adequate manier in te vullen. Zeker wanneer het druk is of wanneer er zich veel complicaties voordoen bij een kind.”  
 
Het coachingstraject wordt opgestart vanaf de opname op de MIC. Ik werk ondersteunend door tools of inzichten aan te reiken als ouders hun draagkracht op de proef gesteld wordt. Iedereen op de dienst is mee in het verhaal en overtuigd dat deze vorm van begeleiding ten goede komt aan het welzijn van de ouders en de baby. En het belangrijkste: ook de ouders zijn erg positief over de meerwaarde die ik kan bieden.”  
 
Lees meer in ons wetenschappelijk magazine ZOLarium 
Philip Verheye

Kanaal Z-reportage over duurzaamheid in ZOL 


De zorgsector besteedt steeds meer aandacht aan duurzaamheid en blijkt één van de meest performante sectoren te zijn om de CO2-uitstoot te laten dalen. Ook ZOL trekt de duurzaamheidskaart. Kanaal Z maakte recent een reportage over het gebruik van SustaCare in ZOL, een managementtool die ontwikkeld werd voor de zorgsector, om nog duurzamer te worden. Aan het woord is Philip Verheye, manager technische zaken in ZOL en bestuurslid van de vakvereniging van leidinggevenden van technische diensten in de zorgsector, ZORG.Tech.

Gaudium is nieuwe naam Ouderenpsychiatrie ZOL Maas en Kempen


De afdeling Ouderenpsychiatrie van het psychiatrisch ziekenhuis Medisch Centrum St.-Jozef heeft een nieuwe naam: Gaudium. Gaudium staat voor ‘vreugde voor zij die op weg zijn’. De afdeling Ouderenpsychiatrie in ZOL Maas en Kempen is een zorgeenheid van het psychiatrisch ziekenhuis Medisch Centrum St.-Jozef (Bilzen). De zorgeenheid is gericht op oudere patiënten met een zorgvraag binnen de geestelijke gezondheidszorg waarvoor een opname noodzakelijk is.  

Hallo lente! Beweegtips van onze ZOL-beweegcoach

 
De lente is er! Het ideale moment om terug in beweging te schieten. Michiel Anthonissen, ZOL-kinesitherapeut van de rug- en nekrevalidatie is beweegcoach (Bewegen Op Verwijzing) voor de stad Genk. Hij vertelt ons over het belang van bewegen en geeft motiverende tips om het vol te houden.  

“Men zegt wel eens dat zitten het nieuwe roken is. Vanwaar komt deze uitdrukking?” 
Michiel: “We zitten veel meer dan vroeger doordat we minder fysieke arbeid verrichten. Vroeger ging men zitten om te ontspannen, nu zitten we voornamelijk om te werken. Als je weet dat we gemiddeld 10 uur per dag zitten, zo’n 8 uur per dag slapen en de overige tijd vooral besteden aan huishoudelijke taken, dan mag het niet vreemd klinken dat er nog amper ruimte is voor grote beweegmomenten.” 
 
“Het is wetenschappelijk bewezen dat je als ‘stilzittend’ mens 20% meer kans hebt om diabetes type 2 te ontwikkelen. Wie stilzit, diens lichaam valt ook stil. Een slechte doorbloeding, ontregelde hormoonhuishouding,… Stilzitten zonder voldoende beweging zorgt ervoor dat we in gewicht toenemen. Maar ook het psychische aspect speelt een belangrijke rol. Wie veel stilzit, heeft meer last van angst- en stressstoornissen. En zo beland je dus in een vicieuze cirkel. Want wie veel zit, is minder fit, minder gemotiveerd om te bewegen en blijft dus stilzitten. We hoeven geen topatleten te zijn, maar we moeten wel dat dagelijkse patroon zien te doorbreken.” 
 
“Hoe vaak moet je bewegen om fit en gezond te blijven?” 
Michiel: “De bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven stelt voor om elk halfuur recht te staan en te zorgen voor variatie in je beweging. Enerzijds wordt er een onderscheid gemaakt tussen matig intensieve bewegingen zoals wandelen, elektrisch fietsen, huishoudelijke taken uitvoeren, anderzijds tussen hoog intensieve bewegingen zoals zwemmen, fietsen en joggen. Aangeraden wordt om wekelijks 150 tot 300 minuten matig te bewegen. Dat komt neer op 5 dagen van 30 minuten. Qua hoog intensieve beweging horen we 75 à 150 minuten per week te bewegen, wat neerkomt op 3 dagen van 25 minuten. Dit is een ideaal scenario dat voor velen geen evidentie of zelfs onhaalbaar is. De bewegingsdriehoek dient als opstap naar de aanbevolen hoeveelheid beweging.” 
 
“Hoe begin ik er dan best aan?” 
Michiel: “Neem niet te veel hooi op je vork. We leggen onze doelen vaak te hoog en zijn te streng voor onszelf, waardoor we sneller opgeven. Leg de doelen dus niet te hoog maar begin stap voor stap. Verplicht jezelf niet om al meteen 5 kilometer te lopen, want na een maand geef je het wellicht op. Dit is een reden waarom die goede voornemens aan het begin van het jaar telkens opnieuw zinken en bij regelmaat terug boven drijven. We beseffen dat we moeten bewegen. Maar we overschatten wat we op een maand kunnen doen, en we onderschatten wat we op een jaar kunnen realiseren. Begin stap voor stap. Ga eens met de fiets naar het werk, maak in het weekend een grote wandeling, neem wat vaker de trap,… 
 
“En eens we goed vertrokken zijn, hoe blijven wij gemotiveerd?” 
Michiel: “Je moet gedoseerd opbouwen om jezelf niet te overbelasten. Eens je de smaak te pakken hebt, is het een kwestie van volhouden. Het is oké als het eens een dag niet lukt. Hou vol, herpak je want het is nog niet verloren! Kies een bewegingsvorm die je graag doet. Als je niet graag fietst, wandel dan met de hond. Meer bewegen of sporten betekent niet dat je meer tijd moet doorbrengen in de fitness, als je dat niet ligt. Er zijn genoeg opties, ook in de buitenlucht. Zo kan je bijvoorbeeld een wandeling combineren met oefeningen op de fitnesstoestellen langs het wandelpad.” 
 
“Voldoende variatie in beweging en timing is ook een goede motivator. Kies een beweging of sport, en spreid dit in tijd. Doe niet alles op één avond. Een beweegmaatje kan ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft. Samen bewegen zorgt voor een bepaalde verwachting die je wilt nakomen tegenover je  beweegmaatje. Maak dus goede afspraken met een gemotiveerd iemand. En niet onbelangrijk: plan op voorhand. Noteer in je agenda op welke dagen je zal bewegen en/of sporten en zorg ervoor dat de nodige materialen hiervoor al klaar liggen. Geen excuses meer mogelijk!” 
 
“Het is ook oké om af en toe te niksen. Om gewoon tv te kijken of een goed boek te lezen. Mentale ontspanning is uiteraard ook belangrijk. Het gaat erom een goed evenwicht te vinden tussen inspanning en ontspanning.” 
 
“Jij bent door Stad Genk aangesteld als BOV-coach. Wat houdt dit traject precies in?” 
Michiel: “Bewegen op Verwijzing - kortweg BOV - is enkele jaren geleden in het leven geroepen door de Vlaamse Overheid. Je huisarts kan zo’n traject voor je laten opstarten, waarbij een beweegcoach je op weg helpt naar een gezonder lever met meer beweging. Dit individueel traject start met een intakegesprek waarbij gepolst wordt naar de noden, doelen en interesses van de trajectvolger. Aan de hand van deze info wordt een beweegplan op maat opgesteld. Als beweegcoach begeleid ik mensen in hun eerste stappen naar een fysiek actiever leven. Maar ik train niet zelf mee, ik ben geen personal coach (lacht). Als je je aangesproken voelt, raad ik je dit traject zeker aan. Het is heel laagdrempelig en bijna kosteloos aangezien de mutualiteiten en sommige gemeentes de kosten op zich nemen.” 

ZOL-actie 12-12 voor Oekraïne


De oorlog in Oekraïne laat niemand koud. Omdat wij de slachtoffers willen steunen, lanceerden we onlangs een geldinzamelingsactie via het betrouwbare platform 12-12. In minder dan 4 uur werd het beoogde bedrag van 5.000 euro ingezameld. Intussen staat de teller zelfs al op meer dan 12.000 euro. ZOL verhoogt het uiteindelijke bedrag met 5.000 euro, waardoor we op een mooi totaalbedrag zullen uitkomen. Een storting doen kan nog steeds via deze link. Alvast van harte bedankt voor uw bijdrage!

ZOL-arts prof. dr. Joep Knol in Topdokters


In het nieuwe seizoen van Topdokters kan je één van onze artsen volgen. Prof. dr. Joep Knol, gerenommeerd abdominaal chirurg, is een Europese autoriteit in zijn vak met een bijzondere specialisatie in endeldarmchirurgie. Kijkt u ook? Topdokters, elke dinsdag om 20u35 op Play4. 

ZOL-teams lopen de KOTK-run


Afgelopen zondag, 20 maart, hebben zes ZOL-teams deelgenomen aan de 100km sponsorloop van Kom op tegen Kanker. In het Thor Park in Genk liepen ze samen met talrijke andere sportievelingen voor het goede doel. Knappe prestatie!
Helden van het ZOL

Vacatures

Al onze vacatures vindt u op www.heldenvanhetzol.be.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2022 Ziekenhuis Oost-Limburg, All rights reserved.

uitschrijven    voorkeuren aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp