Copy
Het is weer tijd om te gaan tellen
View this email in your browser



 
Nieuwsbrief Kolonievogels
18 maart 2022

Beste kolonietellers van de vroege soorten,
 
Afgelopen ‘winter’ is er amper sprake geweest van een winter. Zéker niet zoals in 2020/21, waarin we te maken kregen met een venijnig winterstaartje met vorst en heel veel sneeuw.

Afgelopen winter heeft de Roeken, Blauwe Reigers en Aalscholvers hopelijk goede overlevingskansen geboden. Wat ik zelf ervaar in de kolonies die ik heb bekeken, is dat de vogels weer hárd aan het werk zijn om voor nageslacht te zorgen! In de aankomende weken zullen vele kolonies van deze drie soorten rap bezet raken en zal je merken dat kolonies zich tot diep in april kunnen uitbreiden, of afnemen.

Tijd om te tellen

Het is dus hoogste tijd om de kolonies te gaan tellen. Net als vorig jaar heb je twee opties:
  1. kolonies eenmaal tellen tussen 10 april en 25 april, afhankelijk van de bladgroei van de bomen.
  2. de kolonie meerdere keren tellen tussen 1 maart en het moment dat de bladgroei je het zicht op de nesten ontneemt (dit is de meest interessante optie)
Het aantalsverloop kan verrassend zijn, zoals je kunt zien in de tabel hiernaast. Had ik mijn telling afgerond op 29 maart, dan was ik 9 paren te laag uitgekomen! Afhankelijk van hoe warm het is, merk ik dat ik doorgaans rond 20-25 april nog een laatste goede telling kan verrichten. Als je de app AviMap gebruikt, kun je dit heel eenvoudig doen als je onder of langs de kolonies loopt. Je hebt dan ook meteen datum en tijdstip van je telling.

Noteer de datum van je telling

Als je geen tijd hebt voor meerdere tellingen, probeer je telling dan zo laat mogelijk in het seizoen te doen en hou de bladgroei goed in de gaten! Noteer op welke dag je de telling hebt gedaan. Deze teldatum is van groot belang voor interpretatie van de cijfers. Weet je achteraf geen exacte datum, dan mag je de datum bij benadering bepalen en invoeren.
 

Geef aan welke telling gebruikt moet worden

Zoals gezegd is het tellen en doorsturen van het aantal getelde nesten erg eenvoudig te doen met de app. Daarmee is de telling echter nog niet compleet. Via de website moet je nog aangeven welk aantal gebruikt moet worden. Als je een kolonie vaker telt, is het aan jou om aan te geven welke telling gebruikt moet worden. We gebruiken niet automatisch het hoogste aantal.
 

Ook als je maar één telling hebt gedaan

Dit houdt ook in dat als je een kolonie één keer hebt geteld, je ook moet aangeven dat dat getal gebruikt moet worden. Wij weten namelijk niet dat er geen tweede telling meer zal komen.
 
Dus altijd na de laatste telling naar de site om alles af te ronden. Ook als je geen gebruik maakt van Avimap, kun je ook op papier tellen en je telling via de site invoeren. Op de claimpagina kun je de niet-getelde kolonies gemakkelijk vinden.
 
Ik zie jullie tellingen weer met veel belangstelling tegemoet!
 
Joost van Bruggen
Meetnet-coördinator Kolonievogels,
Sovon Vogelonderzoek Nederland
Joost van Bruggen
Copyright © 2022 Sovon Vogelonderzoek Nederland, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze e-mails niet langer ontvangen? Meld je dan hier af van onze mailinglijst.

Kreeg je deze mail doorgestuurd van een vriend en wil je de nieuwsbrief vaker ontvangen? Meld je dan hier aan voor de verzendlijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp