Copy
Læs nyhedsbrevet i din browser

I marts-udgaven kan I læse mere om stigende renter og hvad det kan betyde for foreningens økonomi.
Vi sætter også spot på ejendomsskattebetalingen, som er steget voldsomt i nogle foreninger.

Derudover kommer vi også rundt om Mød eksperterne og deres arrangement om ladestandere, og så er satsen for værdien af eget arbejde steget mere end normalt. Slutteligt kan du læse mere om projektet Energitjekket KBH, der sætter fokus på energimærker.
Alt det kan du læse mere om i denne udgave jeres nyhedsbrev fra ABF.

Læs om

God læselyst!

Stigende renter – hvad betyder det for foreningen?

Realkreditinstitutter tilbyder 3% fastforrentede lån over 30 år, og renten er også stigende på de variabelt forrentede realkreditlån. Foreninger med realkreditlån kan derfor med fordel finde regnemaskinen frem og lege lidt med tallene. Der er dog en række forhold, som foreningen skal være opmærksom på, inden I udnytter den stigende rente.

Har I et lavt fastforrentet lån med fx 0,5% eller 1% i rente, kan det måske betale sig for jer at opkonvertere dette lån til et nyt lån med højere fast rente.

For når renten stiger, falder kursen på obligationerne bag det fastforrentede lån, og det betyder, at foreningen kan indfri det eksisterende lån for mindre, end der skyldes. Det lån, der optages, har en højere rente, men til gengæld skylder man færre penge væk. Foreningen skal dog ikke opkonvertere for enhver pris, fortæller ABF’s økonomiske rådgiver, Karina Egholm.

LÆS MERE HER

Vær opmærksom på fradrag på ejendomsskattebilletten
 

Nogle foreninger oplever fra det ene år til det andet, at ejendomsskattebetalingen stiger voldsomt, selvom der fra politisk side er aftalt begrænsninger i, hvor meget grundskylden må stige hvert år. Forklaringen kan findes på ejendomsskattebilletten.
Foreningen kan her sammenligne feltet "fradrag i grundværdi for forbedringer" med den fra året før.
Typisk er der sket det, at fradraget er reduceret eller helt bortfaldet, og den nedsættelse er altså ikke omfattet af loftet for stigninger i ejendomsskattebetalingen.

LÆS MERE HER
”Mød eksperterne” om ladestandere i København

Deltag i ABF’s nyeste medlemstilbud "Mød eksperterne", som for første gang afvikles i København. Emnet er ladestandere til el- og hybridbiler - aktuelt og komplekst.

Medlemstilbuddet Mød eksperterne er et nyt arrangementskoncept, hvor I, alt efter emnet, kan få en snak med eksperter, professionelle aktører, interesseorganisationer, offentlige myndigheder, andelsboligforeninger, som deler ud af deres erfaringer og naturligvis ABF’s medlemsrådgivning.

Det første Mød eksperterne-arrangement i København sætter spot på det aktuelle men også komplekse emne; ladestandere til el- og hybridbiler.

LÆS MERE HER
Nye satser for værdien af eget arbejde

ABF fastsætter timesatser for værdien af eget arbejde og regulerer dem på baggrund af Danmarks Statistiks byggeomkostningsindeks for boliger.


På grund af store stigninger i materialeomkostninger fra ultimo 2020 til ultimo 2021 udgør den vejledende timesats for eget arbejde i 2022:
  • 203 kr./time i København
  • 180 kr./time for resten af landet.

 
LÆS MERE HER
Foto: Mobilitet, Klimatilpasning og Byvedligehold, Københavns Kommune
Foto: Mobilitet, Klimatilpasning og Byvedligehold, Københavns Kommune
Få et gratis energimærke – og måske en energiplan for jeres ejendom

Projektet Energitjekket KBH under Bygningsfornyelsen i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning tilbyder støtte til energirenovering af københavnske E- F- og G-mærkede etageejendomme med flere end fem lejligheder. Målet er at reducere klimabelastningen, der kommer fra de mest energiforbrugende andels- og ejerboligforeninger.

Første trin på stigen er et tilbud om et gratis energimærke.  Selvom jeres ejendom får bevilliget et gratis energimærke, så er det helt uforpligtende, om I ønsker at gå videre til næste fase, som er en uddybende gennemgang af det energimæssige potentiale og økonomiske muligheder for energirenovering. Her skal ejendommen dog selv finansiere 10% af omkostningen.
Flere end 130 ansøgere har allerede fået tilsagn om et energimærke – målet er at få 200-300 ansøgninger i hus. I alt er knap 750 E- F- og G-mærkede ejendomme i København blevet kontaktet.

Vil du vide mere, så deltag i vores online infomøde om støttemuligheder under Energitjekket KBH.
Det er torsdag den 31. marts kl. 17.00 – 17.45. I behøver ikke at tilmelde jer ingen. Tilgå infomødet på linket her: https://bit.ly/3pXygyS

Ansøgningsfristen for at søge om et gratis energimærke er fredag den 29. april.
Mere på Energitjekket KBH | Byfornyelsespuljer   
AKTIVITETER
Andelsboligdagen i København d. 26. marts. Få ledige pladser

Se program og tilmeld dig her
Håndter konflikten
d. 7. april. i København



Læs mere og tilmeld dig her
ABF på Facebook
ABF på Twitter
LinkedIn
ABF's hjemmeside
Email
Du modtager dette nyhedsbrev, fordi du er medlem af ABF. Opdatér din profil eller afmeld nyhedsbrev.