Copy
Nieuwste inzichten uit het grootste werkgeluk onderzoek ooit én komt er een werkgelukdip? 
View this email in your browser
 Bron: onderzoek Gallup (2022)

Beste <<Voornaam>>,

Zitten we in een post corona (werk)gelukdip (qua aandacht voor dit thema)? In deze nieuwsbrief duiken we daar verder in. Recent werd het grootste werkgeluk onderzoek ter wereld gepubliceerd met boeiende nieuwe inzichten🤯. Verder kijken we naar nieuwe inzichten in de relatie tussen diversiteit en werkgeluk (cruciaal voor HR!) en nemen we een kijkje bij de slechtste (en pijnlijkste) online sessie ever. Kortom wederom een nieuwsbrief boordevol boeiende inzichten en praktische tips rond werkgeluk & leiderschap.

Ben je geïnspireerd door deze nieuwsbrief? Altijd leuk om iets terug te horen (ook als je het er niet mee eens bent). Je krijgt in ieder geval altijd antwoord! Laat hieronder dan even een berichtje achter, stuur mij een email (onno@gelukkigwerken.nl) of word lid van één van onze LinkedIn groepen. 

Tot snel weer!


  🙋🏽‍♂️
Onno
1. Wat mij nu bezig houdt -

Is er na de pandemie minder aandacht voor (werk)geluk?” -
De laatste cijfers uit de VS laten zien dat de aandacht voor welzijn en (werk)geluk tijdens de coronacrisis erg hoog was. Begin 2020 gaf 49% van de werkenden aan dat de organisatie waar zij werken zeer veel aandacht geeft aan het welzijn van de medewerkers. Sinds dat hoogtepunt is de aandacht echter sterk gedaald. De huidige score van 24% bevindt zich zelfs onder het startpunt van de pandemie. Het onderzoek van Gallup laat zien dat het belang van welzijn en werkgeluk (juist nu) erg groot is voor organisaties. Medewerkers die ervan overtuigd zijn dat de organisatie hun welzijn echt belangrijk vindt geven aan dat zij 👇🏼
- 69% minder geneigd om een andere baan te zoeken,
- 71% minder sterke burn-out klanten rapporteren,
- 3 x meer betrokken zijn bij het werk,
- 5 x meer de neiging hebben hun organisatie te promoten als goede werkplek en
- 36% meer floreren dan in het algemeen (Gallup, febr. 2022).

De negatieve consequenties van minder aandacht voor welzijn en werkgeluk zijn duidelijk. In de VS zie je een enorme groep mensen die (ongewenst) ontslag neemt. Zij spreken daar zelfs over de “Great Resignation”. Nu maar kijken of wij (zoals wel vaker) deze dalende trend uit de VS gaan volgen of dat we juist niet in deze valkuil trappen🤔. De keuze is aan onszelf! 💪🏽

2. Wat ik echt gaaf vind! –

"Nieuwste inzichten uit het grootste werkgeluk onderzoek dat ooit is gepubliceerd"

Afgelopen jaar werd het grootste onderzoek naar werkgeluk ooit gepubliceerd. Meer dan 1.000.000 (!) werkenden zijn vijf jaar achter elkaar gevolgd. De organisatie waar dit onderzoek is uitgevoerd is één van de grootste organisaties ter wereld; het Amerikaanse leger. Vijf jaar lang hebben zij het werkgeluk van een grote variëteit aan medewerkers en leidinggevenden gevolgd. Dit onderzoek werd uitgevoerd door een aantal bekende mensen uit de positieve psychologie. O.a. Paul Lester, Ed Diener en Martin Seligman. Wat mij betreft heeft dit onderzoek in Europa nog veel te weinig aandacht gekregen. Want er staat een aantal zeer boeiende resultaten in die zeer relevant zijn voor mensen die serieus werk willen maken van werkgeluk.

Ik noem er drie hieronder:

(I) Onze genen blijken minder van invloed te zijn op werkgeluk dan op ons levensgeluk en hoe ouder we worden hoe minder sterk de invloed. Sonja Luybomirsky (2005) heeft in haar klassiek geworden gelukstaart de invloed op ons geluk als volgt opgedeeld: 40% van het verschil in geluk tussen mensen wordt verklaard door onze genen, 10% door de omstandigheden (in de westerse wereld) en 50% door ons intentionele gedrag. In het onderzoek waar Lester (Lester, 2022) gebruik van maakt, verklaren onze genen slechts 30% van het werkgeluk van de gemiddelde 21 jaar oude medewerker. Bij 25- tot 30-jarigen is dat percentage al teruggezakt naar minder dan 20%. Waarom onze genen wanneer we ouder worden minder belangrijk worden voor ons werkgeluk vertelt dit onderzoek niet. Wellicht doordat we onszelf beter leren kennen? Of omdat we betere coping ontwikkelen? Iemand nog andere suggesties? #nieuwsgierig

(II) We wisten dit al eerder maar dit onderzoek bevestigt dit nogmaals: werkgeluk hangt samen met een hele reeks aan mooie voordelen voor medewerkers zelf en de organisatie. Dit onderzoek laat zien dat gelukkige medewerkers (a) minder verzuimen, (b) gezonder zijn, (c) meer gemotiveerd zijn, (d) creatiever zijn, (e) een betere relatie met collega’s hebben en (f) minder geneigd zijn om de organisatie te verlaten. Verder blijken gelukkige medewerkers een grotere kans te hebben in een leiderschapsrol te komen en worden zij beter geëvalueerd wat betreft hun prestaties. Hier kunnen zelfs de grootste werkgeluk critici (ik noem geen namen Richard Engelfried😉) niet omheen.

(III) Trainingen op het gebied van Werkgeluk hebben duidelijk effect en leveren geld op. Wij zagen de positieve resultaten al in onze eigen trainingen maar dit onderzoek verstevigt deze conclusie. Uit dit onderzoek blijkt dat de positieve impact zes maanden na de interventie nog is terug te zien. Hieronder twee super effectieve en eenvoudige interventies voor jouw medewerkers (geen training voor nodig😉).

a. “Drie Goede Dingen”; schrijf een week lang dagelijks drie dingen op die goed zijn gegaan in je werk en waarom dit goed ging.

b. “Sterke Kanten Oefening”; ga op zoek naar jouw sterke kanten (bijvoorbeeld via deze Engelstalige website of door gebruik te maken van dit Sterke Kanten Spel) en pas minimaal één week elke dag één van jouw sterke kanten toe op een nieuwe manier. Onderzoek laat zien dat beide interventies zes maanden na de interventie nog een positieve impact hebben!

Wil je zelf het hele onderzoek (de uitgebreide PDF) uitpluizen? Stuur mij even berichtje via LinkedIn of reageer op dit bericht dan stuur ik de PDF 📮 toe!

 3. Waar ik naar aan het kijken ben –

👉🏽 Hoe je Zoom absoluut niet moet gebruiken 🙈

Ik ben een groot fan van online. Zeker Zoom is top voor online sessies. Soms is online zelfs nog wel beter dan live. Maar je kan Zoom ook echt misbruiken. Zie deze video!. Hier worden 800 mensen in één keer ontslagen via een Zoom call. Hoe kom je op het idee? 🙈 En het heeft ook niet echt lekker uitgewerkt voor de organisatie. De veerdiensten gingen direct in staking en later bleek dat de organisatie met dit massale ontslag zelfs de wet had overtreden.   

 
4. Waar ik nu over aan het nadenken ben –

"Leidt meer diversiteit tot meer ongeluk?"

Homogene teams presteren over het algemeen beter dan diverse teams. Ook zijn medewerkers in homogene teams gelukkiger. Eigenlijk ook niet zo gek; grote verschillen tussen medewerkers leidt tot slechtere communicatie, meer afstemmingsproblemen en meer conflicten. Dat leidt weer tot een lagere productiviteit en minder werkgeluk.

Maar we weten ook dat diversiteit in onze snel veranderende wereld broodnodig is. We hebben mensen nodig met een verscheidenheid aan ideeën, overtuigingen, persoonlijkheden en achtergronden. Dit is cruciaal om voldoende innovatie en flexibiliteit te hebben en te kunnen floreren in onze "VUCA" wereld.

Hoe lossen we dit op? De oplossing lijkt te liggen in hoe teamleden met elkaar om gaan. Het blijkt cruciaal te zijn dat teamleden het gevoel hebben dat zij niet afgewezen of uitgelachen worden wanneer zij zich uitspreken met afwijkende ideeën, vragen of bedenkingen. Zij ervaren dan zogenaamde “psychologische veiligheid”.

Uit het onderstaande onderzoek blijkt dat teams en organisaties waar medewerkers deze psychologische veiligheid ervaren zowel zeer divers kunnen zijn maar ook productief en werk gelukkig. Wat is daarvoor nodig? Klik hier voor een vijftal stappen om de psychologische veiligheid binnen jouw team groter te maken. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat teamleden elkaar beter leren kennen. Meer zicht op ieders (persoonlijke) doelen, bewuster worden van wat de sterke kanten van een ieder zijn en welke obstakels collega’s ervaren. Een teamsessie over werkgeluk kan daar een goede bijdrage aan leveren is mijn ervaring.

Zie hier 👉🏽 het gehele artikel over diversiteit, psychologische veiligheid en werkgeluk (artikel via Jochanan Eynikel).

5. Wat we nu aan het doen zijn binnen de Gelukkig Werken Academy –

Binnenkort starten er weer twee nieuwe opleidingen:

De opleiding speciaal voor leidinggevenden (opleiding tot CHO) die binnen hun organisatie aan de slag willen met het thema werkgeluk. Superleuk en inspirerend om met elkaar te kijken hoe we werkgeluk na corona nog meer handen en voeten kunnen geven. Vrijdag 20 mei is de eerste sessie. Interesse? Stuur mij even een berichtje (via Linked'In of onno@gelukkigwerken.nl) dan kijken we gezamenlijk of deze opleiding bij je past.

Op vrijdag 22 april start ook weer onze opleiding voor werkgeluk coaches. Een mooie opleiding waarmee je individuen en teams echt verder kan helpen. Direct toepasbaar en met unieke tools waarmee je je kan onderscheiden als werkgeluk coach. Ook een mooie opleiding om jouw eigen niche te vinden en deze te claimen binnen het werkgeluk werkveld. Heb je eerder een opleiding tot werkgelukdeskundige gevolgd? Dan is dit een mooie opleiding om jezelf te verdiepen zodat je echt met medewerkers en teams aan de slag kan gaan. Interesse? Stuur even een berichtje (via Linked'In of onno@gelukkigwerken.nl) dan kijken we gezamenlijk of deze opleiding bij je past.

Opleiding voor Werkgeluk Mentoren & Werkgeluk Ambassadeurs

Deze week starten we ook weer met een opleiding voor werkgeluk mentoren/ambassadeurs binnen een organisatie (in-company opleiding). Ik geloof dat dit (interne werkgeluk mentoren en werkgeluk ambassadeurs) één van de krachtigste manieren is om werkgeluk duurzaam een plek te geven binnen de organisatie. Nieuwsgierig wat dit kan betekenen voor jouw eigen organisatie? Stuur mij dan even een berichtje voor een vrijblijvende brainstorm.

Intervisies

Voor oud deelnemers organiseren we regelmatig intervisie en verdiepingssessies. Afgelopen week vond er weer zo’n intervisie plaats. Het was een zeer inspirerende sessie. Wil je er de volgende keer zelf bij zijn? De volgende intervisie vindt plaats op vrijdag 24 juni: intervisie #2 (van 14.00-16.00 uur online). Als oud deelnemer aan de opleiding heb je (kosteloos) toegang. Reserveer je plekje via onze Alumni LinkedIn groep.

Werkgeluk.TV

Regelmatig organiseren we ook online verdiepingssessies rond thema’s die van belang zijn bij werkgeluk. Op woensdag 23 maart jl. vond de expert sessie plaats over bore-out met Marjo Crombach. Via onze Werkgeluk.TV LinkedIn groep is deze video terug te kijken. Je kan via deze link kosteloos lid worden van deze groep.

Twijfelen terwijl je eigenlijk wel weet dat dit niet nodig is. Wie kent dat niet? Veel mensen in leidende posities hebben daar last van. Schaamte speelt daarbij vaak een belangrijke rol. Aukje Nauta, hoogleraar en auteur schreef een prachtig boek over schaamte. Speciaal voor coaches en leidinggevenden organiseren we op 11 mei (van 16.00-17.00 uur) een online sessie met Aukje over schaamte. Wil jij bij deze online sessie zijn? Schrijf je dan in via onze Werkgeluk.TV LinkedIn groep. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze kosteloze sessie. Dit gaat echt een gave sessie worden waar je bij wilt zijn en vol =vol!

Eerder spraken we (Aukje Nauta en ondergetekende) in de podcast van Ben Tiggelaar over zelfvertrouwen, schaamte en het Imposter Syndrome. Met praktische tips en mooie inzichten! Deze podcast kan je hier terugluisteren.

Wil jij binnen jouw organisatie een eerste stap maken met werkgeluk? Bekijk dan ook eens één van onze lezingen. Een mooie eerste stap om als organisatie aan de slag te gaan met werkgeluk en te achterhalen wie intern enthousiast over is zodat je gezamenlijk werkgeluk een duurzame plek kan geven binnen de organisatie. 

Heeft deze nieuwsbrief jou geïnspireerd? Heb je ideeën of suggesties? Altijd leuk om terug te horen. Dat kan het makkelijkst door een reactie op deze nieuwsbrief of stuur een email naar onno@gelukkigwerken.nl

Tot ziens en groeten van Onno 🙋🏽‍♂️ 

 

Meer over Onno 👉🏽 klik hier  

Meer over opleidingen 👉🏽 klik hier

Meer over lezingen en workshops 👉🏽 klik hier


Wil je de vorige nieuwsbrief bekijken? Kijk dan hier!
Wil je alle nieuwsbrieven bekijken? Kijk dan hier!
 
Ook de Big 5 van werkgeluk ontvangen?
Bijna 3500 mensen ontvangen deze nieuwsbrief direct in hun mailbox. Ben je nog niet geabonneerd? Via deze link kan je jezelf inschrijven. Wil je deze nieuwsbrief via WhatsApp ontvangen? Dat kan nu ook. Stuur dan een appje met je naam naar ons bedrijfsaccount (06-27272800) en dan ontvang je de Big 5 van werkgeluk regelmatig via Whatsapp.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Gelukkig werken, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp