Copy
Nr. 13 - 5 april 2022
View this email in your browser
Nieuwsbrief hbo KIC-inzet

Zoals jullie weten hebben de zes hbo-thematafels ieder een eigen dynamiek. Hierdoor is het een uitdaging om het overzicht te bewaren. Daarom versturen wij elke eerste dinsdag van de maand vanuit de Vereniging Hogescholen en Regieorgaan SIA een nieuwsbrief. Input hiervoor mag tussentijds gemaild worden naar veenstra@vh.nl
Update thematafels

Energie en Duurzaamheid
De ambtelijke ondersteuning op dit thema heeft de contouren van een plan van aanpak af. Hierin is een governance, taakverdeling en tijdspad opgenomen. Daarnaast is de position paper bijna gereed. In dit stuk wordt de hbo-propositie beschreven aan de hand van de zeven missieteams. Bovendien is er verbinding gemaakt met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) over de rol van het hbo in het speelveld. Tot slot is er contact met de Topsector Energie over de arbeidsmarkt- en scholingsanalyse van Berenschot en het investeringsplan voor de Human Capital Agenda van GroenvermogenNL.

Landbouw Water en Voedsel
De position paper op dit thema is bijna af. Naar verwachting wordt deze maand te begonnen met de verspreiding en de implementatie. In mei verschijnt PIT magazine nummer 2 met het thema Landbouw, Water Voedsel. Op maandagavond 16 mei wordt dit nummer gepresenteerd in een bijeenkomst met sprekers uit het veld, dit is via een livestream te volgen. Houd de agenda op de website van Regieorgaan SIA in de gaten.

Gezondheid en zorg
Deze thematafel is op dit moment bezig met de implementatie van de transitieagenda Gezondheid en Zorg en het organiseren van de volgende hbo-brede bijeenkomst. Er is in elk van de vijf landelijke missieteams een lector aangesloten. Er wordt nu gewerkt aan een goede verbinding tussen deze lectoren en de hbo achterban. Op de verschillende missies wordt er gekeken naar o.a. de mogelijkheden voor gezamenlijke SPRONG aanvragen en aansluiting op PPS-toeslag. 

Veiligheid
De verbinding tussen het lectorenplatform Veiligheid en de thematafel wordt opnieuw bekeken en er wordt een geschikte structuur gezocht. Dit gebeurt in overleg met de coördinator Wilfried de Wever. Deze maand wordt gesproken over de lange termijn ambities van het hbo op dit thema. Onderdeel daarvan is de verbinding met ministeries, politieacademie en andere partners. Tot slot vervangt Elisabeth Minnemann oud trekker Ineke Oldeniel bij dcypher, als vertegenwoordiger van het hbo.

Sleuteltechnologieën en methodologieën
De position paper op dit thema krijgt steeds meer vorm. Onderdeel daarvan is een inventarisatie van al het onderzoek en de specifieke onderwerpen die vallen onder dit thema. De beleidsondersteuners van de trekkende bestuurders zijn hiermee bezig, met inhoudelijk advies van Dave Blank.  

Maatschappelijk Verdienvermogen 
De contouren van de position paper op dit thema worden steeds beter zichtbaar. Om de paper hbo-breed in te kunnen zetten is er een enquête opgesteld. Het is een korte vragenlijst over jouw visie op maatschappelijk verdienvermogen. De deadline is 12 april, klik hier om deel te nemen aan de enquête.
De KIA Maatschappelijk Verdienvermogen heeft een nieuwe reader gepubliceerd die een eerste aanzet doet om antwoord te geven op de vraag: Hoe kan de opschaling van innovatie worden versneld om daarmee tot grotere maatschappelijke impact te komen? Je kunt de reader hier vinden.


Stuurgroep KIC hbo
De afgelopen maand hebben Geleyn Meijer en Richard Slotman namens de stuurgroep een rondje gemaakt langs de individuele thematafels. Het rondje stond in het thema van de behoeftepeiling. Er is gesproken over de stand van zaken van de thematafels, de behoeftes en doelstellingen voor de komende periode. Vanuit de ondersteuning van de VH en Regieorgaan SIA wordt aan een samenvattende notitie gewerkt. Deze notitie wordt later deze maand verspreid onder alle bestuurders en betrokken ondersteuners. Tijdens de behoeftepeiling is ook gesproken over de middelen die SIA ter beschikking stelt voor ondersteuning van de thematafels. Naar verwachting kunnen de individuele tafels voor de zomer invulling geven aan die middelen.
Contactpersonen VH/SIA per thematafel

Voor meer informatie over ontwikkelingen of aansluiting bij de online Basecamp-omgeving, kan je terecht bij de volgende contactpersonen: 

Energie en Duurzaamheid - Dorien Veenstra en Marcus van Leeuwen
Landbouw Water Voedsel - Dorien Veenstra en Thijs Simons
Gezondheid en Zorg - Dorien Veenstra en Eras Draaijers
Veiligheid - Dorien Veenstra en Eras Draaijers
Sleuteltechnologieën - Dorien Veenstra en Frank Karelse
Maatschappelijk Verdienvermogen - Dorien Veenstra en Johannes van der Vos
Evenementen

13 juni: VH-congres 
Het VH congres is dit jaar in het Congrescentrum ’s-Hertogenbosch met het thema ‘Helden van het hbo’. De dagvoorzitter is Martijn de Greve. Tijdens het plenaire deel in de ochtend staan o.a. dr. Margie Topp en prof. dr. Steven Vos, winnaars van de Deltapremie, op het programma. In de middag kunt je kiezen uit verschillende workshops en masterclasses. Hierin staan vier thema’s centraal: onderwijs voor een veranderende arbeidsmarkt, verduurzaming en maatschappelijke opgaven, diversiteit en inclusie in het hbo en studentenwelzijn.
Houd de VH-website en socialmedia-kanalen in de gaten voor updates. Voor eventuele vragen kun je hier terecht.


17 november: SIA-congres
Het SIA-congres is dit jaar op 17 november in Leiden, de European City of Science dit hele jaar. Regieorgaan SIA organiseert het congres in samenwerking met Hogeschool Leiden, een van de founding partners van Leiden2022. Het praktijkgericht onderzoek van hogescholen krijgt hiermee een duidelijke plek in het jaarlange programma. Voorafgaand aan het congres bieden Hogeschool Leiden en Regieorgaan SIA, de Vereniging Hogescholen en bestuurders van hogescholen een ontbijt aan waarbij de deelnemers in gesprek gaan over praktijkgericht onderzoek.

 
Relevante ontwikkelingen

Nieuwe KIC-call over samenwerking in missiegedreven innovatie
De nieuwe KIC-call ‘Samenwerking in missiegedreven innovatie’ is gepubliceerd.  De call richt zich op het goed inrichten en onderhouden van complexe samenwerkingen bij missiegedreven innovatie. De call is relevant voor onderzoekers van hogescholen (en universiteiten) die hun expertise over multi-stakeholder samenwerking willen inzetten om missiegedreven innovatie te versnellen.
De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 21 juni 2022. Op donderdag 21 april 2022 ( 9:30-12:30 uur) organiseert NWO een matchmakingbijeenkomst voor deze call. Bekijk de call hier.


Open calls 
Er staan in het KIC momenteel verschillende calls open waarop hogescholen kunnen indienen. Alle informatie over de KIC-calls van NWO is hier te vinden.  

Er zijn drie openstaande thematische calls in het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid (NWO): 
-    Ondermijnende criminaliteit. De toekomstige publiek-private consortia gaan nieuwe kennis ontwikkelen over ondermijnende criminele fenomenen, systemen, netwerken en modus operandi. Sluitingsdatum vooraanmelding: 21 april 2022  
-    Next Generation High-Tech Equipment. Consortia van kennisinstellingen, publieke en private partners, kunnen projectvoorstellen indienen voor fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek naar innovatieve en baanbrekende technologieën om systeemintegratie van cyber-physical systemen te optimaliseren. Sluitingsdatum volledige aanvraag: 21 juni 2022.  
-    Sleuteltechnologieën voor minimaal-invasieve interventies in de zorg. Consortia van kennisinstellingen, publieke en private (zorg) partners, kunnen projectvoorstellen indienen die gericht zijn op het ondersteunen van de transitie van invasieve naar minimaal-invasieve ingrepen met minimale nevenschade. Sluitingsdatum vooraanmelding: 16 mei 2022.

En één thematische call van Regieorgaan SIA waarbij geen vooraanmelding verplicht is:
-    Praktijkkennis voor Voedsel en Groen: Thematische vraagstukken. Hogescholen kunnen financiering aanvragen voor thematisch onderzoek met als doel het bevorderen van de bijdrage van hogescholen aan specifieke maatschappelijke opgaven in het groene domein. Sluitingsdatum volledige aanvraag is 14 juni 2022.

Voor de andere openstaande calls van het missiegedreven missie- en innovatiebeleid van NWO klik hier. Bij sommige openstaande calls is een vooraanmelding verplicht.

Calls in hoofdlijn 4 praktijkgedreven (Regieorgaan SIA):
-    SPRONG stimuleert de samenwerking tussen onderzoeksgroepen van verschillende hogescholen die de potentie hebben om binnen 8 jaar uit te groeien tot een krachtige SPRONG-groep. Een SPRONG-groep bestaat uit een samenwerking tussen (minimaal) 2 hogescholen en praktijkpartners, zoals bedrijven uit de beroepspraktijk (bijvoorbeeld mkb), publieke instellingen en overheden. Sluitingsdatum SPRONG ronde 2 is 31 mei 2022, 14.00 uur.  
-    KIEM-groen pilotregeling practoraten. De KIEM-groen pilotregeling practoraten stimuleert onderzoek binnen de Kennis en Innovatie Agenda (KIA) op het thema Landbouw, Water, Voedsel. Doorlopend indienen.
-    De calls KIEM-GoCI (Creatieve Industrie) en KIEM-GoChem gaan naar verwachting begin mei  open voor het indienen van aanvragen.

Overige relevante calls die open staan voor het indienen van aanvragen/vooraanmeldingen:
-    Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI)-regeling (RVO):
Wil je samen met andere partijen in consortia werken aan complete oplossingen die bijdragen aan de klimaatdoelen? Gericht op toepassing met oog voor technische, sociale en andere factoren die de slagingskans vergroten? Dan kan de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) ondersteuning bieden.
Vooraanmelding van plan en voorgestelde samenwerking is verplicht. Vooraanmelding vanaf 1 april 2022 9:00 uur tot 19 april 2022 17:00 uur.


 
 
Vereniging Hogescholen Postbus 123 'S-GRAVENHAGE, Zuid-Holland 2501 CC Netherlands

Mijn verzendgegevens aanpassen 
Mij afmelden voor deze lijst