Copy
Vrijwilligersnieuws

Museum Vlaardingen

8 april 2022

 
Beste vrijwilligers,

Het weer zit niet mee de laatste week. April doet wat ie wil. Jammer na alle mooie dagen die we in maart hadden. Ik hoop dat het jullie desondanks goed gaat. Hier in het museum is het heel levendig na de stille Corona-tijden. Veel verhuringen, schoolgroepen, lezingen en andere evenementen. Met de opening van de Playmobil tentoonstelling hopen we een publiekstrekker in huis te hebben voor gezinnen, geïnteresseerden in de vaderlandse geschiedenis en Playmobil verzamelaars. We verwachten dat daardoor het aantal individuele bezoekers ook weer gaat stijgen.

Ik wens jullie veel leesplezier met de Vrijwilligersnieuws en een leuk weekend!


Hartelijke groet,
Annet van der Vat


annet@museumvlaardingen.nl 
Vrijwilligersactiviteit herwaardering donderdag 14 april
Annet van der Vat

Vorige week hebben jullie uitnodiging ontvangen voor de vrijwilligersactiviteit op de herwaardering die we donderdag 14 april van 14.45-16.45 uur organiseren. Er hebben zich pas 12 mensen voor opgegeven, dus mail me gerust als het je leuk en interessant vindt om hierbij te zijn. Het is een unieke kans om kennis te maken met het proces van herwaarderen én met een gedeelte van onze bijzondere collectie.
De middag vindt plaats op de herwaarderingslocatie, de Fabriek, Industrieweg 21, 3133 EE Vlaardingen. Ik hoop jullie te zien!

Meer te weten komen over de herwaarding kan ook via de Blogs van Léanne op onze website. De nieuwste aflevering staat hier.



Strijd om vrijheid. 1000 jaar jaar Nederland in Playmobil

In Museum Vlaardingen is vanaf zaterdag 9 april morgen de tentoonstelling Strijd om Vrijheid. 1000 jaar Nederland in Playmobil te zien. Met meer dan 4000 Playmobilpoppetjes, -paarden, -schepen en  -kastelen komt de geschiedenis van Nederland tot leven. Twaalf belangrijke historische gebeurtenissen vertellen het verhaal van Nederland ‘groots in het klein’.

De tentoonstelling is een reis terug in de tijd, langs verschillende hoogtepunten uit de afgelopen 1000 jaar. De tentoonstelling eindigt dus bij het begin, bij de Slag bij Vlaardingen in 1018. De winst van graaf Dirk III van West-Frisia op Hendrik II, keizer van het Heilige Roomse Rijk, wordt gezien als het begin van het ontstaan van het graafschap Holland en is daarmee de basis van het huidige Koninkrijk der Nederlanden. Andere historische hoogtepunten die in Playmobil worden verbeeld zijn onder meer de moord op Graaf Floris, de verwoesting van Kasteel Brederode, de eerste Vrije Statenvergadering, het Rampjaar 1672, de Slag bij Waterloo en het ontstaan van het Huis Oranje-Nassau. De bezoekers worden vanaf het bordes van Paleis Noordeinde verwelkomd door de acht koninginnen van Oranje.

De tentoonstelling is ontwikkeld door HISTORIE-KS en was eerder te zien in de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid. Speciaal voor Vlaardingen en Zuid-Holland is een aantal nieuwe taferelen toegevoegd, waaronder de Vlaardingse toiletmoord,  de eerste vrije Statenvergadering in Dordrecht en de moord op Willem van Oranje in Delft. Kinderen kunnen een speciale speurtocht door de tentoonstelling volgen en leren zo op een speelse manier meer over de geschiedenis van Nederland. Na afloop kunnen de kinderen zelf met Playmobil aan de slag in het museum.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, Fonds Schiedam Vlaardingen, Prins Bernhard Cultuurfonds en het H.M.A. Schadee-fonds. 

Afgelopen dinsdag werden de rondleiders, de suppoosten en de balievrijwilligers door de samenstellers rondgeleid op de tentoonstelling. Zhanhong en Sjaak maakten er foto's van.

  





Voor wie het na 2018 weer vergeten was: in deze video legt Dirk III, weer meesterlijk gespeeld door Kees Nieuwenhuizen, nog even uit hoe het ook alweer zat met de Slag bij Flardinga.


De Pelmolen
door Ernst Lohmann

De bovenstaande foto is van een zeer markant gebouw in Vlaardingen, de Pelmolen. Al is de foto uit 2008, het geeft nog steeds een goed beeld van de huidige situatie. Een oud fabrieksgebouw waar appartementen in gemaakt zijn. Het schip is de Willy-B, een sleper die een tijdje geleden even voor het museum lag. Daar is toen een foto van gemaakt die we eerder in het VrijwilligersNieuws hebben opgenomen.

In Vlaardingen waren in de 19e eeuw diverse molens, zowel poldermolens o.a. langs de Vlaardingse Vaart, houtzaagmolens als korenmolens. De korenmolen Aeolus is nog als enige overgebleven. Op het hoekje van de Galgkade en de Westhavenkade stond de molen de Bonte Os. Het laatste restant van deze molen is in de jaren 80 van de vorige eeuw gesloopt om plaats te maken voor het huidige gebouw op deze plek.

In 1843 kwam Johannes Dusseldorp vanuit Brabant naar Vlaardingen en kocht molen de Bonte Os. Drie jaar daarna deed Johannes de molen over aan zijn twee zoons Adrianus Martinus en Corstiaan Gerrit die verder gingen als firma A.M.Dusseldorp & Co en vooral gort en rijst gingen pellen. In 1848 al kwam er een tweede molen aan de Westhavenkade, toen Hoofdkade genoemd. Deze molen kreeg de naam “de Hoop”. Al in 1848 lieten de twee broers een stoompelmolen bouwen zodat ze ook met windstil weer konden pellen. Deze kwam tussen “de Bonte Os” en “de Hoop” te staan en kreeg de naam “de Rijsthalm”. Aan de zuidkant kwam een pakhuis, ook weer met een naam, “de Leeuw”. In 1872 gingen de broers uit elkaar. Adrianus Martinus ging zich toeleggen op meel en liet aan de “Hoofdkade” een stoommeelfabriek bouwen, “de Maas”. Corstiaan Gerrit kreeg de “Rijsthalm”, pakhuis “de Leeuw”, het kantoor, het woonhuis en de “Bonte Os”. Dusseldorp liet in

1872 de Pelmolen bouwen door het Waalse Atelier de Construction L.J.Marie uit Marchienne au Pont bij het Belgische Charleroi. Het pand is 20 meter hoog, heeft zes etages en is 40 meter lang. De heipalen voor de fundering zijn 20 meter. Het staat pal tegen het water. Er zijn 10 molenstenen en een stoommachine van 60 pk. Ook komt er een schoorsteen van 25 meter. Het procedé komt uit Frankrijk wat bestaat uit het herhaald vermalen van de tarwe met molenstenen, afgewisseld met het zeven in zogenaamde ‘builen’. De fabriek werd in 1874 in werking gesteld, eerst met een beperkte productie. Het was wel de eerste meelfabriek in Nederland. Er volgde diverse ontwikkelingen met een tweede stoomketel en een drooginstallatie. In 1912 viel de beslissing om de blomfabriek te verplaatsen naar de Maashaven in Rotterdam. Daar staan nog steeds de gebouwen van het “Meneba” concern, ofwel “meelfabriek van de Nederlandse Bakkers”. Na een halve eeuw en een paar jaar leegstand werd het gebouw in gebruik genomen bij de “Hollandse Pelmolen”. In 1924 werd het gebouw verkocht aan Jacobus Cornelis Nieboer, een graanhandelaar uit Groningen. Stoom werd vervangen door electriciteit. Hier werd nu peulvruchten verwerkt en uit die tijd heeft het gebouw zijn naam te danken. In de jaren 30 nemen Duitsers de zaak over en omdat dit in de oorlog doorging kwam het bedrijf in 1945 onder beheer te staan en in 1947 werd alles verkocht. Men ging door als Hollandse Pelmolen. In 1953 werd een ramp voorkomen bij de watersnoodramp door tijdig de elektriciteit af te zetten. Maar in 1957 kwam er een brand door een stofexplosie. Er werd geblust door een blusboot en de toevallig aanwezige bedrijfsbrandweer van Unilever. Er werd tot de jaren tachtig van de vorige eeuw geproduceerd, waarna het gebouw 10 jaar leegstond. In 1996 kwam het plan om er een appartementen complex van te maken. Tijdens deze ombouw brak er weer brand uit. Wederom kwam er een blusboot aan te pas. Maar de schade werd hersteld en het heeft nu een woonbestemming sinds 1997. Daarom hebben nog steeds het mooie karakteristieke gebouw aan een uniek plekje aan het water.


Scholierenrondleiding Visser voor één dag
door Marianne van Herp
 
Afgelopen woensdagochtend mochten Martin, Harry en ondergetekende voor het eerst weer een schoolklas ontvangen. Als je het gezellige geroezemoes van kinderstemmen bij de balie binnen hoort komen, weet je pas wat we al die tijd gemist hebben …één van de groepen 5 van Palet ’t Centrum beet de spits af. Er stonden drie bakken met de kleurcode van de Vlaardingse vlag klaar bij de kapstok om de jassen in te doen. Dat is handig, want na het introductiepraatje in het theater wordt de klas in drie subgroepen verdeeld en één groep heeft tussendoor de jassen weer nodig. Annet had, in overleg met de mannen van de Balder, een nieuwe scholierenrondleiding ontwikkeld voor groepen 5 in het kader van Vlaardingse Schatten. Dat is een initiatief, een aantal jaren geleden ontstaan, waarbij aan alle Vlaardingse basisschoolleerlingen een kunstonderwijsprogramma aangeboden wordt. Scholen kunnen kiezen voor Kunstschatten of Cultuurschatten. Bij het eerste komt een vakdocent een aantal weken achter elkaar in de klas en zijn de kinderen zelf actief. Bij het tweede gaan de kinderen op bezoek bij een van de culturele instellingen. Onderling zijn afspraken gemaakt over de verdeling. In het Museum hebben we een aantal jaren een actieve Museumles aangeboden aan groepen 3. Op dit moment zorgen we dat ons aanbod aansluit bij de belevingswereld en het leerniveau van de groepen 5. Een leuke leeftijd, waarop kinderen ontvankelijk zijn om iets te leren, maar waarbij je ook altijd moet zorgen dat ze iets actiefs kunnen doen. Andere leerjaren gaan naar KADE40, Stadsgehoorzaal, Filmhuis Het Zeepaard, Streekmuseum Jan Anderson en Kroepoekfabriek.

 
Maar terug naar onze rondleiding. De drie subgroepen hebben ieder een ander startpunt en rouleren na circa 25 minuten. Ter voorbereiding hebben ze op school al gekeken naar een korte film van het Polygoonjournaal over “de Noordzee Visscherij”. Dat betreft de eerste vijf minuten van de film, te vinden onder deze link, tot de uitleg over de beugvisserij begint. Een leuk filmpje, dat veel indruk maakt op de kinderen! Ik had de groep ‘Blauw’ en deze startte volgens de handleiding in het Pakhuisje. Daar bekeken we het schilderij ‘Rustige Zee’ van Hendrik Willem Mesdag volgens de methode 1. Wat zie je  2. Wat denk je  3. Wat vraag je je af. Hierdoor kijken de kinderen intenser, en zien en onthouden ze meer. Vervolgens gaan we naar de vitrine met het oliegoed, het stoppenkistje en de medicijnkist. Tot slot lopen we naar het koffielokaal om een aantal zeemansknopen proberen te leggen. Hierna volgt een klein feestje, want de jassen gaan weer aan om de oversteek naar de Balder te maken. De kinderen hebben het filmpje gezien, net vóórdat ze naar het Museum kwamen, dus de beelden zijn nog vers en dan is niets zo leuk dan even later zelf over zo’n dek rond te lopen!
 
 
We werden ontvangen door Hans & Hans die de veiligheidsregels nog even herhaalden en aanspreekbaar bleven indien nodig. Na een en ander op het dek bekeken te hebben daalden we af naar het vooronder. Alleen op zeemansmanier de steile trap af naar beneden bleek al een avontuur voor de kinderen (én sommige begeleiders 😉).  De beperkte leefruimte kwam wel even binnen, en liefst hadden een paar stoere jongens hun tanden stukgebeten op een stuk zeekaak dat daar op het fornuis ligt. Leek me geen goed idee. Ze moesten natuurlijk ook even de matrassen in de kooien uitproberen, maar prefereerden toch hun eigen bed. Om het bezoek aan de Balder af te ronden namen we ook nog even een kijkje in het ruim. Daar werd wel een beroep op hun voorstellingsvermogen gedaan, alles was zo netjes afgetimmerd en die keuken – die is toch geen 110 jaar oud?!
 Ons derde onderdeel speelde zich af op de permanente tentoonstelling Behouden Vaart, op de 1e verdieping, over de schepen van de familie Hoogendijk. Het schip dat op de Balder lijkt, springt meteen in het oog! Na de haringsjees bewonderd te hebben, konden ze zich nog zo’n 100 jaar terug in de tijd verplaatsen door zich te verkleden met de petten, mutsjes, zuidwesters, omslagdoeken en truien die klaar stonden. Waar de leerkracht en aanwezige hulpouders natuurlijk graag foto’s van maakten! Na een gezamenlijke afsluiting zwaaiden we de kinderen na 1,5 uur weer uit. Het was een heel geslaagde ochtend. Een mooie opmaat om de vele aanvragen die momenteel binnenkomen met vertrouwen tegemoet te zien. Leuk!!!          
 
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2022 Museum, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp