Copy
Blik op Werk
Kwartaalnieuwsbrief - april 2022
In deze nieuwsbrief:
  • Blik op: 'Loonwaarde'
  • Keurmerkhouder in beeld: Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen
  • Terug- en vooruit'blik' op Werk
  • Maak kennis met: de Servicedesk

Blik op Loonwaarde

Loonwaarde en de loonwaardebepaling

Het kan voorkomen dat een werknemer met een arbeids-beperking minder productief is dan een gemiddelde werknemer. Bijvoorbeeld wanneer deze werknemer meer begeleiding, instructie of vaker pauze nodig heeft. Een dergelijk verschil kan voor een werkgever een drempel vormen om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Loonwaarde, en de daaraan gekoppelde loonkosten-subsidie of loondispensatie, is bedoeld om deze drempel voor werkgevers te verlagen en te zorgen voor een inclusievere arbeidsmarkt. 


BoW in een monitorende rol
Sinds 1 juli 2021 is er een nieuwe methodiek om de loonwaarde-bepaling uit te voeren. In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid monitort Blik op Werk of loonwaardebepalingen in de praktijk worden uitgevoerd volgens de wet- en regelgeving en veldnormen. Haar bevindingen deelt Blik op Werk met het ministerie en belanghebbenden in de sector ter verbetering van de methodiek. 





 
Bij de loonwaardebepaling wordt de productiviteit van de werknemer met een arbeidsbeperking vergeleken met een reguliere werknemer in de organisatie of afgezet tegen algemene normen, zoals bijvoorbeeld omschreven in functiehandboeken of een cao. Op basis van het vastgestelde verschil ontvangt de werkgever subsidie, of hoeft deze minder loon uit te betalen (dispensatie). In geval van dispensatie, vult het UWV het loon van de werknemer aan.




Zo draagt Blik op Werk bij aan gedegen loonwaardebepalingen, en de daaraan gekoppelde loon-waardenkostensubsidie of loon-dispensatie, die de drempel voor werkgevers verlagen om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Daarmee werkt Blik op Werk samen met haar partners aan een inclusievere arbeidsmarkt. 
 
Keurmerkhouder in Beeld:
''Investeer vooral in de mensen''

''Het is heel makkelijk om iemand op basis diens verleden te beoordelen en te zeggen: ‘'dit wordt nooit meer wat’'. Maar, ik geloof erin dat als je iemand in een andere omgeving brengt, verantwoordelijkheid geeft, en het maken van fouten toestaat, je kan worden verrast.''

Johan Slaakweg, operationeel manager bij Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen (MOA), vertelt over de organisatie, haar uitdagingen en successen. Lees hier het hele interview.

Terug'blik' op Werk
 
Blik op Werk is volop in beweging. Mede dankzij het starten van vele nieuwe collega's, is Blik op Werk bezig met verkennen hoe de organisatie zichzelf kan verbeteren en vernieuwen. Naast dit proces voert Blik op Werk haar werkzaamheden, zoals u van ons gewend bent, uit. Graag lichten we enkele activiteiten uit die in de afgelopen periode zijn georganiseerd:
  • Aan de slag! Webinar over de praktijk van de Wet inburgering 2021
  • Q&A: Wet Inburgering 2021 in de praktijk
  • Trainingssessie Personal & Company Radar
Vooruit'blik' op Werk
 
Ook de aankomende tijd organiseert Blik op Werk enkele activiteiten. Wij brengen graag specifiek activiteiten onder uw aandacht die Blik op Werk organiseert op het gebied van werkvermogen. De beschrijving van wat de trainingen en het jaarlijkse webinar precies inhouden, vindt u onder ‘aan de slag met werkvermogen?’.

 
  • Trainingen Werkvermogen
    • Huis van Werkvermogen, 14 april (09.00-12.30)
    • Met de WAI aan de slag, 14 april (12.30-17.00)
    • Werkscan & Motivational interviewing, 9, 16, 23, 30 juni (09.00-17.00)
    • Personal & Company Radar, 21 april (09.00-17.00)
  • Webinar: Trends en ontwikkel-ingen in werkvermogen, 12 mei  (tijd volgt)
Aan de slag met Werkvermogen?
 
Volg ons webinar over de trends en ontwikkelingen in werkvermogen op 12 mei!
Werkvermogen is de mate waarin werkenden in Nederland in staat zijn lichamelijk en geestelijk hun werk te kunnen doen. Dit werkvermogen wordt gemeten door Blik op Werk gecertificeerde Werkvermogenspecialisten met de Work Ability Index (WAI). In 2021 werd de WAI maar liefst bijna 60.000 keer ingevuld. Daarmee kan een goed beeld worden verkregen van het werkvermogen in Nederland. Op 12 mei bespreken Tinka van Vuuren (bijzonder hoogleraar vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit Nederland) en Cas Knibber (traject adviseur bij Werkvermogenspecialist) Preventned samen met Peter Langedijk (Blik op Werk) trends en ontwikkelingen in het Werkvermogen. In welke mate speelt Corona een rol in het werkvermogen? Wat zien we daar bijvoorbeeld van terug in vitaliteit? Dit en meer op 12 mei. Volg ons op LinkedIn voor updates en, later, voor de inschrijflink.
 
Of meld u aan voor een van de onderstaande trainingen!
Training met de Workability Index (WAI) aan de slag
Inzicht in het werkvermogen van de medewerkers van uw klanten biedt de mogelijkheid te sturen op (het voorkomen van) verzuim en productiviteitsverlies. Ga zelf aan de slag met de WAI of gebruik de platforms van een van onze licentienemers. Lees hier meer over de training.

Training Personal Radar & Company Radar 
Hoe stevig staat het Huis van Werkvermogen van de medewerkers van uw klanten? Inzicht in hoe stevig het Huis van Werkvermogen staat, biedt mogelijkheden om medewerkers met plezier hun werk te laten doen. Geïnteresseerd? Dan is de training Personal & Company Radar zeker iets voor u! Lees hier meer.

Training Werkscan & Motivational Interviewing
De Werkscan geeft inzicht in hoe de medewerkers van uw klanten kijken naar hun eigen duurzame inzetbaarheid. In de training leert u aan te sluiten bij de motivatie van medewerkers om hun gedrag te veranderen zodat zij zelf aan het roer van hun inzetbaarheid staan. Hoe? Dat leert u in de training Werkscan & Motivational Interviewing. Lees hier meer over de training. 
Maak kennis met: de Servicedesk!
 
De Servicedesk van Blik op Werk bestaat uit (v.l.n.r.) Luke, Astrid, Thom en Kimberly. Als eerste aanspreekpunt is de Servicedesk een belangrijke schakel tussen Blik op Werk, (aspirant-)Keurmerkhouders, dienstverleners, stakeholders en andere partners. Daarmee is de Servicedesk een echte vraagbaak, zowel intern als extern. 

Keurmerkhouders benaderen ons veelal met vragen over de Handleiding. Onduidelijkheden omtrent VOG’s voor docenten, meetperiodes die niet samenlopen met UWV-meetperiodes, audits, het aanleveren van resultaatgegevens en certificering van NT2-docenten of jobcoaches nemen wij zoveel mogelijk weg. Daarnaast proberen wij signalen uit de praktijk op te vangen en zorgen wij er als doorgeefluik voor dat de informatie bij de juiste personen in de organisatie terecht komt. Indien mogelijk lossen wij ook zelf problemen op. Verder behandelen wij nieuwe Keurmerkaanvragen, ronden wij beoordelingen af en voeren wij administratieve handelingen omtrent het Keurmerk uit. 

Een veelzijdig team met veelzijdige taken. Stel gerust uw vragen, wij zullen u zo goed mogelijk helpen!  

Wie zijn wij?

Blik op Werk (BoW) is een kwaliteitsinstituut met als missie de kwaliteit van het dienstverleningsaanbod op het terrein van duurzame arbeidsparticipatie en inburgering te bevorderen en te borgen. Wij zetten ons in op het gebied van re-integratie, werkvermogen, loonwaarde en inburgering. Dit doen wij zodat dat afnemers - werkgevers, gemeenten, particulieren, verzekeraars - kunnen kiezen voor gecontroleerde kwaliteit en bewezen methodieken bij het werken aan duurzame arbeidsparticipatie en inburgering.

LinkedIn
Website
Copyright © 2022 Blik op Werk.

Ons postadres:
Postbus 2707, 3500 GS Utrecht

Voeg ons toe aan uw adresboek
Afmelden van deze mailinglijst    Werk uw mailinglijstvoorkeuren bij