Copy
Als de afbeeldingen niet zichtbaar worden, klik dan op de regel 'afbeeldingen downloaden" bovenaan in dit mailbericht. Als de indeling een rommeltje wordt, adviseren we je om op dit (onderstreepte) woord browser te klikken. De 'browser' is het programma waarmee je internet bezoekt. Dat programma wordt dan gestart en dan kun je de nieuwsbrief ook bekijken

We kunnen het niet alleen. Neem deel aan onze themabijeenkomsten!

In deze nieuwsbrief berichten we over een aantal plannen dat wij aan het maken zijn. Voordat we die in gang zetten, hebben we jullie ideeën nodig over de uitwerking. Twee thema's staan centraal: (1) Langer thuiswonen en (2) Verbetering digitale vaardigheden.

Langer thuis in een wooncirkel


Hieronder staat een afbeelding van een wooncirkel. Dat is een ideale woonomgeving waarin alle noodzakelijke voorzieningen bij elkaar gebracht zijn om ervoor te zorgen dat je op een verantwoorde manier langer thuis kunt blijven wonen. Denk aan een ontmoetingscentrum, een huisartsenpost, kleinschalig buurtvervoer, gelijkvloerse woningen, 'bed in de buurt' voor buurtbewoners die tijdelijk verzorging nodig hebben, enzovoort. Als je het plaatje beter wilt bekijken kun je het met deze link downloaden.

In Rotterdam en andere plaatsen in Nederland worden wooncirkels ontwikkeld in samenwerking tussen buurtbewoners en (gemeentelijke) instellingen.  Buurtbewoners spelen daarin een belangrijke rol. Niet alleen als consument, maar ook als deelnemer. Hoe dat kan willen we in de themabijeenkomst bespreken. 
In samenwerking met andere stadsdorpen hebben we de afbeelding gesplitst in clusters van samenhangende activiteiten (zie afbeelding hieronder). Sommige van die clusters zijn bijna gerealiseerd. Denk aan het kleinschalig buurtvervoer zoals de "Heen en Weer" autootjes die in De Pijp buurtbewoners binnen de buurt op afroep vervoeren voor € 1 per rit. Er zijn inmiddels al middelen beschikbaar om dat ook voor Stadsdeel Centrum beschikbaar te maken.

Een ander voorbeeld is de ontmoetingsfunctie van het Stadsdorp. Maar je kunt ook denken aan de functie van kennis delen, die in belangrijke mate toekomt aan het Buurtteam en in bescheiden mate aan het Stadsdorp. Voor de andere clusters is de verdeling ingewikkelder. Het lijkt ons interessant om te leren hoe anderen dat aanpakken. Daartoe organiseren we half mei een themabijeenkomst, waarvoor wij deelnemers uit Rotterdam en andere deskundigen zullen uitnodigen. Gebruik de knop hieronder om je voor die bijeenkomst aan te melden.
ik geef me op voor de themabijeenkomst langer thuiswonen

Verbetering digitale vaardigheden


Elk jaar organiseren we iPhone/iPad cursussen, maar soms ook korte trainingen voor het gebruik van een smartphone voor contactloos betalen, internet bankieren, of beeldgesprekken. Over de iPhone/iPad cursus (in totaal vijf lesdagen) zullen we in de volgende nieuwsbrief meer vertellen. Het gaat ons hier om basisvaardigheden die je als burger tegenwoordig nodig hebt om informatie te vinden, kaarten te kopen voor tentoonstellingen, afspraken te maken met zorgverleners enzovoort. Wij hebben gemerkt dat niet iedere buurtgenoot over die basisvaardigheden beschikt.  Soms redden zij zich wel met de hulp van buren, familieleden of door omwegen te kiezen.

Wij willen graag weten of het zinvol is om daar iets aan te doen. Dat zal niet lukken met één algemene training over alle belangrijke vaardigheden. Daarvoor zijn de problemen te verschillend. De één loopt vast bij aanmeldingsprocedures met DigiD, de ander lukt het niet  vertrektijden voor trein en busvervoer te vinden. Daarom moeten we trainingen op maat aanbieden, soms met hulp van instellingen zoals de OBA of een Huis van de Wijk. Wij vragen iedere stadsdorpsgenoot om mee te werken aan een inventarisatie van problemen waar hij/zij op vastloopt, of iets te horen over de punten waarop het bestaande aanbod tekort schiet.

Daarvoor gaan we nog geen themabijeenkomst beleggen. Die komt later. Eerst vragen we alle stadsdorpsgenoten die af en toe vastlopen ons te bellen op ons nummer 020-7371427. Dan krijg je een antwoordapparaat en kun je je naam en telefoonnummer opgeven. Dan bellen wij je terug en zullen we proberen vast te stellen om welke problemen het gaat en welke hobbels je ervaart om dat op te lossen. Die gesprekken zijn natuurlijk vertrouwelijk.

Als we de inventarisatie afgerond hebben zullen we een plan trekken waarbij we ook zullen proberen andere organisaties te betrekken. Over dat plan zullen we dan een themabijeenkomst beleggen.

En verder:

  • Zal op zondag 3 april om 10:30 uur weer een architectuurwandeling starten. Dit keer in de buurt van de Admiraal De Ruijterweg. Verzamelen bij Bar Spek, Admiraal de Ruijterweg 1. Als je nog niet eerder hebt meegewandeld vragen we je je even vooraf aan te melden bij ons mailadres.
  • Op woensdag 6 april zal één van de twee filmclubs een vroege avondvoorstelling bezoeken. De te bezoeken film wordt dit weekeinde bepaald door de groep. Als je mee wilt doen, meld je dan tijdig aan bij ons mailadres. 
  • Verder willen we inventariseren of er opnieuw belangstelling is voor salsalessen.Een aantal stadsdorpsgenoten heeft zich al gemeld, maar we hebben meer deelnemers nodig om de kosten wat te drukken. Ook hiervoor geldt: meld je aan bij ons mailadres.
Copyright © 2022 Stadsdorp Wetering+, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp