Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev mars 2022
Drygt en månad har passerat sedan Ryssland oprovocerat attackerade Ukraina. Nya sanktioner mot Ryssland, Putin, oligarker och andra individer har fattats i flera omgångar, och det svåra arbetet med att spåra och frysa tillgångar pågår – dock med blandad framgång. Transparency International uppmanar därför, i ett öppet brev till stats- och regeringschefer, länder att stärka arbetet kring att säkerställa att dessa omfattande tillgångar inte förloras bl.a. genom förändring av ägarstrukturer och andra omplaceringar. TI Sverige förutsätter att berörda svenska myndigheter medverkar aktivt i den transatlantiska aktionsgruppen kring spårning och frysning, i vilken flera EU-länder redan deltar.
 
På hemmaplan så har nog ingen undgått resultatet av Ericssons årsstämma i veckan då hela styrelsen nekades ansvarsfrihet för 2021 pga. hanteringen av allvarliga korruptionsanklagelser kopplat till verksamhet i Irak. Konsekvenserna av detta agerande, särskilt i relation till den pågående processen med amerikanska myndigheter, är fortfarande okända. Oavsett vad så behöver Ericsson bevisa att den pågående satsningen på affärsetik och regelefterlevnad nu ger en varaktig effekt.
 
I slutet av april är det dags för TI Sveriges årsstämma i hybridformat. Om du inte redan är medlem ta chansen så kan du dels stöda vårt arbete mot korruption, dels få möjlighet att medverka i olika medlemsaktiviteter, inkl. årsstämman.
 
Ulrik Åshuvud
Ordförande
TI Sverige
Om TI Sverige
Kallelse till Transparency International Sveriges ordinarie föreningsstämma
Alla individuella medlemmar är välkomna till ordinarie föreningsstämma som äger rum den 27 april som hybridmöte i Stockholm och online. Kallelse och dagordning har skickats ut till våra individuella medlemmar. Sedvanliga stämmohandlingar skickas ut till alla medlemmar i enlighet med föreningens stadgar. Anmäl dig till ordinarie föreningsstämma senast 20 april.
Korruption i Sverige
Välfärdsbrott mot kommuner och regioner – korruption låg påverkan
Brås studie av välfärdsbrott mot kommuner och regioner lyfter behovet av förbättrad lämplighetsprövning, kravställning och insyn samt uppföljning. Närhet och goda relationer anses vara en form av omedveten möjliggörare som kan öka risken för vänskapskorruption och jäv. Rapporten menar dock att resurser och avsaknad av rutiner är betydligt vanligare skäl till att kontroller inte genomförs, än korruption och påtryckningar.
 
En effektivare upphandlingstillsyn
Finansdepartementet föreslår i en promemoria att Konkurrensverket får utökade sanktions- och utredningsbefogenheter vid tillsynen över offentlig upphandling. Promemorian föreslår en effektiv tillsyn i syfte att höja kvaliteten i den offentliga upphandlingen och säkerställa att skattepengar används på ett ansvarsfullt sätt.
 
Bättre tillgång till finansiell information i brottsbekämpningen
För att förstärka arbetet mot bland annat penningtvätt föreslår Justitiedepartementet att brotts­bekäm­pande myndig­heter får utökad åtkomst till finan­siell infor­mation och analys. Dessutom föreslås ett utökat utbyte av finansiell information mellan finansunderrättelseenheten och brottsbekämpande myndigheter, både nationellt och inom EU. Lagförändringarna är en del av ett EU-direktiv.
 
Transparens i ägandet av radio och tv
I en lagrådsremiss föreslås ändringar i radio- och tv-lagen. Information från leverantörer av radio- eller tv-tjänster utökas att också avse information om leverantörens ägare och ägarstruktur. Sverige har tidigare uppmärksammats för en hög ägarkoncentration inom dagspress, vilket kan riskera lägre transparens och mer subjektiv nyhetsrapportering.

Det senare plockas även upp i SOM-institutets senaste mätning där de svarande menar att svenska medier är i hög grad pålitliga, men objektiviteten ifrågasätts. 
TI Sverige i media
SVT Rapport: Ulrik Åshuvud kommenterar Ericssons agerande i Irak och ger exempel på några frågor som Ericssons styrelse borde ha ställt sig. "Varför går det så bra i Irak – hur kan det vara möjligt?"
 
SvD Näringsliv: ”Ericsson säger nu att de har anställt 150 personer ute i fält som ska arbeta med de här frågorna. Men det vi undrar är: Har ni inte haft det tidigare och hur säkerställde man god affärsetik och regelefterlevnad då?”
 
Arbetsvärlden: ”Att hålla sin placeringspolicy eller sina fonder hemliga öppnar för misstankar om att man inte klarar att leva upp till sin policy.”
DN: Oligarker flyr Ryssland med guldpass – får tillgång till hela EU.  "– Vi ser risker för penningtvätt och risker för att det är korrupta pengar. Kriminella pengar helt enkelt. Som land är man då en medhjälpare till att möjliggöra penningtvätt helt enkelt."

Realtid: Efter Ericssons Irakskandal – ”Folk undrar vad som händer i Sverige."
 
SvD Näringsliv: Ericsson kritiseras för Irak-utredning – Ulrik Åshuvud, Transparency International Sverige, säger att en konsekvens av DOJ:s kritik kan bli att den övervakare som departementet har placerat hos Ericsson blir kvar längre än tänkt.
TI Sverige tipsar...
Institutionellt förtroende i Norge
En studie från OECD undersöker orsaker till Norges höga institutionella förtroende. Rapporten belyser bland annat ett robust välfärdssystem, låga nivåer av ojämlikhet, hög integritet i offentlig sektor och höga nivåer av offentliga investeringar. En stark känsla av gemenskap, högt politiskt deltagande, låg polarisering och hög tillfredsställelse med demokratin bidrar även till ett högt förtroende.
TI Sverige gästar Visselpodden
Lyssna till Ulrik Åshuvud om korruption, visselblåsning, samt styrkor och brister i den nya lagstiftningen. Han berättar också om Årets Visselpipa som delas ut till någon som vågat rapportera.
 
Hur mycket korruption finns i Sverige?
Inga-Britt Ahlenius, ledamot i TI Sveriges styrelse, och Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt diskuterar vad korruption gör med ett samhälle och vad man kan göra för att upptäcka, motverka och utkräva ansvar.
Rädslan för fake news ökar
Enligt 2022 Edelman Trust Barometer som undersöker nivån av förtroendet av olika institutioner i 28 länder har näringslivet (61%) högst förtroende bland de tillfrågade, följt av civilsamhället (59%), regering (52%) och media (50%). Sex av tio tillfrågade misstror information innan den kan bevisas vara trovärdig och rädslan för att s.k. ”fake news” påverkar samhällsdebatten har ökat.
 
Rapporteringskanaler enligt visselblåsarlagen – överväganden och praktiska råd
Statskontoret har tagit fram ett stöd för myndigheter som vill eller måste inrätta en rapporteringskanal. De praktiska råden bygger på preliminära tolkningar och antaganden som kan komma att utvecklas eller ändras då arbetssätt och vägval testas i praktiken. 
Kalender 
27 april
Ordinarie föreningsstämma
Stockholm och online

18 maj
TI Sverige medverkar i Nordic Sustainability Expo
Stockholmsmässan

24 maj
Transparent register över verkliga huvudmän som verktyg mot penningtvätt
Stockholm
Mer info kommer
Twitter
LinkedIn
Facebook
Web
E-post
Copyright © 2022 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden